Het zinkend schip

Onze premier (of is hij ondertussen geen premier meer? ik kan het echt niet goed volgen) heeft de herschikking van de regering nog niet aangekondigd, maar sommige PASOK-parlementsleden wachten er niet op.

Zo heeft parlementslid Giorgos Floridis net ontslag genomen. Floridis is nog minister geweest in de regeringen van Simitis.

Eergisteren deed Giorgos Lianis hem dat al voor (pikant detail voor roddelaars: Lianis is de neef van Dimitria Liani – de stewardess van Olympic Airways die minnares van Andreas Papandreou was en nadien met hem trouwde – Griekse politiek is als een soap serie).

Ook Ektoras Nasiokas heeft net ontslag genomen. Hij is niet bekend, maar hij vertegenwoordigt de streek rond Larissa.

Wat belangrijk is, is het feit of ze hun zetel in het parlement zullen afstaan, of ze zullen zetelen als onafhankelijke parlementsleden. Als ze hun zetel afstaan, kan Papandreou daar andere PASOK leden op zetten en behoudt PASOK de absolute meerderheid in het parlement. Indien niet, dan is PASOK de meerderheid kwijt. Dan dreigen we naar verkiezingen te gaan – een procedure die veel tijd en geld kost. En dat is ronduit katastrofaal.

Hoe dan ook: een regeringsherschikking lijkt nog weinig zin te hebben op dit moment.

Update: de zetel van Floridis blijft in handen van PASOK.

17 thoughts on “Het zinkend schip

  1. kijk ,straks op een typish griekse tragισηε manier ,nu dat de 5de deel is goed gekeurt ,zou geen minister zijn dat de geld gaat incaseeren.
    Γαμω την ατυχια μου!!!

  2. @Tzimi, we wilden toch de ineenstorting van het huidige politieke systeem? Het is voor onze ogen aan het gebeuren. Geruchten doen al de ronde dat we verkiezingen kunnen verwachten op 17 juli. Het politieke doodsvonnis van Papandreou is gisteren in ieder geval getekend.

  3. zeker. dat wat gebeurt is ongekent??de vraag blijft dat de oude Pasok zo lang heeft nagekeken .Baso Papandreou is maar net begonnen. om 16 uur gaat de partij vergaderen. ik hoop op Benny ,al weet ik zeker dat je niet mee eens zou zijn.
    en ik geloof aan een new Goudi. Gap en zijn moeder moet terecht staan voor de laaste 20 maanden regeren.de schuld is aan de manager
    http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=blogitem&eid=25&id=73809

  4. zet jullie maar schrap voor wat gaat komen. Dat er geschiedenis wordt geschreven is duidelijk, wie er als ‘winnaar’ (als we hier al over winnaars kunnen spreken) gaat uitkomen, dat is afwachten…

  5. Bruno,
    en Duitsland wil -nu, zeer plots- de beslissing voor het Grieks hulppaket uitstellen tot september (in plaats van eind juni zoals voorzien)

  6. in deze situatie is geen winnar.hellas, de vraag is wie durft of wie moet het schip door de typhon te schiperen. het is van af nu puur toeval,Μπου ντουνιά τσαρκ φιλέκ.

  7. maar ze moeten betalen in Juli anders is de protectorat failliet.

  8. @Bruno, onderstaande komt uit de De Wereld Morgen van 15/6. Misschien een interessante bijdrage hier voor dit forum?

    Griekenland aan de rand en welke gevolgen dat heeft voor ons
    Terwijl tienduizenden Grieken betogen en staken, zijn de camera’s weer even gericht op het Zuid-Europese land dat kampt met een zware crisis. Nieuws over Griekenland hoort echter niet thuis tussen de beursberichten maar op de voorpagina. Omdat het ondraaglijk is wat de Grieken overkomt. En omdat in onze economie waarin alles aan alles vasthangt, het lot van de Grieken ook ons aanbelangt.

    Betoging en staking op 15/06 – Meer dan 100.000 Grieken verzamelden voor het parlement. Bron: http://www.antinews.gr (Foto: underflowR)

    Aan de top van de Europese Unie wordt hoog spel gespeeld. Ook dinsdag werd geen akkoord bereikt over een nieuw reddingsplan voor Griekenland.

    Dat nieuwe plan is nodig omdat de vorige ‘bailout’ van 110 miljard euro niet volstond. Vorig jaar gingen de Europese autoriteiten er nog optimistisch van uit dat Griekenland vanaf 2012 opnieuw zou kunnen lenen op de kapitaalmarkten. Op een staatsobligatie van tien jaar moet Griekenland nu 17,5 procent betalen, een absoluut record in de eurozone.

    Zonder vers Europees geld dreigt Griekenland binnen enkele maanden bankroet te gaan. Het land zou dan de euro moeten opgeven waardoor de hele eurozone dreigt gedestabiliseerd te worden.

    Onze banken
    Banken in Frankrijk, Duitsland en ook ons land zouden op hun grondvesten daveren doordat ze enorme verliezen zouden lijden op het Griekse staatspapier in hun portefeuille. De noodlijdende bank Dexia is bijvoorbeeld voor 4,9 miljard euro blootgesteld aan Griekenland.

    Volgens de Financial Times heeft Griekenland snel 85 miljard euro nodig. Duitsland wil dat geld enkel geven als ook de privésector (lees: de banken) een stukje mee betaalt. De meeste landen zijn het daarmee eens. Alleen bestaat er onenigheid over de manier waarop de privésector moet boeten.

    De Europese Centrale Bank, daarin gevolgd door Frankrijk en ook de Belgische minister Didier Reynders, willen dat de rol van de privésector zo vrijwillig mogelijk is. Banken zouden vriendelijk gevraagd worden om de afbetaalde schulden te vervangen door nieuwe schulden.

    Duitsland ziet meer heil in zachte dwang om bijvoorbeeld de termijn van de leningen te verlengen. Maar de Europese Centrale Bank vreest dat dit zal leiden tot een ‘kredietevenement’. De almachtige financiële markten zouden dergelijke dwang zien als een de facto faling.

    Geen oplossing
    Op de ecofin-top (de vergadering van de Europese ministers van Financiën) van maandag in Luxemburg moet de knoop doorgehakt worden. Wat er ook uit de bus komt, het zal de problemen van Griekenland niet oplossen.

    Vorig jaar kromp de economie met 4,4 procent. Ook dit jaar zal de economie met 3,5 procent dalen, het derde jaar op rij. De werkloosheid steeg tot 16,2 procent. Meer dan 40 procent van jongeren onder de 24 is werkloos.

    Het zou zelfs volgens de meest optimistische ramingen nog acht jaar duren voor de Griekse economie weer op het niveau zit van voor de crisis. De crisis levert de Grieken dus tien jaar stilstand op.

    De totale overheidsschuld zou door die krimpende economie volgend jaar stijgen tot 160 procent van het BNP.

    Aan het nieuwe reddingsplan hangt een hard besparingsplan vast. De Griekse socialistische premier Papandreou wil dit jaar nog eens 6,5 miljard euro besparen. Tot 2015 komen daar nog eens 22 miljard euro besparingen bovenop. De regering wil dit jaar de belastingen verhogen. De btw op restaurant- of cafébezoek stijgt van 13 tot 23 procent.

    Er komen ook hogere belastingen voor huishoudens en gas. De helft van de mensen met tijdelijke contracten bij de overheid wordt ontslagen of krijgt geen nieuw contract. De sociale uitkeringen moeten met 1 miljard euro dalen.

    Vorig jaar werd al eens 12 miljard euro bespaard op lonen en pensioenen. Ambtenaren zagen hun loon met 20 procent dalen.

    Nog dieper
    De meeste economen zijn het er over eens dat die besparingen de economie alleen maar meer pijn zullen doen. De economische recessie dreigt nog dieper te worden en langer te duren. De schuld zal dus alleen maar stijgen.

    Financiële goeroes als Nouriel Roubini (Dr. Doom genoemd sinds hij de financiële crisis voorspelde) speculeren al over de crash van Griekenland en het einde van de eurozone.

    In Griekenland groeit het protest. Het Syntagma-plein voor het parlement wordt al drie weken bezet. De actievoerders willen vandaag het parlement omsingelen zodat parlementsleden er niet binnen geraken. Zij krijgen daarbij hulp van de deelnemers aan een vakbondsbetoging die vandaag door Athene trekt. Voor de zoveelste dag op rij is het land verlamd door een overheidsstaking.

    Voor premier Papandreou wordt het uitkijken of hij zijn saneringsplan door het parlement krijgt. Op de steun van de oppositie moet hij niet rekenen. Twee leden van zijn eigen partij hebben al gezegd dat ze tegen zullen stemmen. “Ik geloof niet langer in ons economisch beleid. We hebben gefaald en sindsdien worden we gedwongen om de waarheid te verbergen voor het volk. We zitten in een vicieuze cirkel”, zegt George Lianis, één van die twee dissidente parlementsleden.

    Uitweg?
    Is er een uitweg uit de spiraal? De Parijse professor economie Dominique Plihon denkt van wel (1). Plihon – die tevens actief is binnen de andersglobaliseringsbeweging Attac – vindt dat er een gecoördineerde herstructurering moet komen van de Griekse schulden waarbij de banken hun verliezen moeten opnemen.

    Daarnaast stelt hij een reeks maatregelen voor om de financiële markten te ontwapenen zoals de invoering van een financiële transactietaks, de oprichting van een publieke kredietbeoordelaar en strenge regels voor de bestaande private ratingbureaus als Standard & Poor’s en Fitch.

    Om Europa op het pad van de duurzame en ecologische groei te krijgen wil hij de neoliberale economic governance (die vooral de loonconcurrentie wil aanzwengelen) vervangen door een Europese samenwerking op basis van solidariteit.

    Dergelijke stemmen krijgen voorlopig weinig gehoor bij de Europese Commissie en de Europese Raad. Zal dat duren tot Dr. Doom gelijk krijgt?

    (1) In 20 ans d’aveuglement, L’Europe au bord du gouffre, 2011

    De kredietbeoordelaars

    Volgens de ratingbureau’s zijn de VS (rating AAA) “uiterst goed in staat hun financiële verplichtingente voldoen”, is Japan (rating AA+) “zeer goed in staat zijn financiële verplichtingen te voldoen”. De VS hebben een staatsschuld van 102 %, een begrotingstekort van meer dan 10 %; Japan heeft een staatsschuld van 200%, en begrotingstekort van meer dan 8,6 %. Als men dat vergelijkt met Griekenland (12% tekort en 124% staatsschuld) dan zijn de VS en Japan eveneens virtueel failliet. Nochtans geeft men aan de enen een rating AAA en AA+, aan de andere CCC. Het plaatje is duidelijk : dit is een aanval van de ultraliberale geldmachten tegen de euro (die men op de zwakke schakel – Griekenland – probeert onderuit te halen) om de Amerikaanse hegemonie te handhaven.

  9. spijtig dat bruno niet eens aan het woord kan komen in de pers hier in belgië want door de eenzijdige berichtgeving in het nieuws en de kranten lijkt het er wel op dat de griekse bevolking geen oplossing wil en enkel uit is op rellen en de bevolking volgt die redenering voor het grootste deel spijtig genoeg…

  10. René,
    Bruno was gisteravond te zien op VTM.
    Een dagelijks of wekelijks praatje zou natuurlijk nog beter zijn.
    Wie weet, misschien komt het er nog van.

  11. kaliopi, heb ik spijtig genoeg gemist…

  12. kaliopi, heb het toch terug kunnen opvragen. spijtig dat bruno niet meer spreektijd kreeg…

  13. @de VRT-nieuwskijkers & René (ik had het ook niet gezien op VTM): vandaag zag ik ons eigenste Bruno live een puike bijdrage leveren in “Ter Zake”. Helaas moet Belgie’s eigenste Dexia eerst ‘in gevaar’ zijn, eer er een einde komt aan de communautaire navelstaarderij en de Belgische pers -rijkelijk (te) laat- wakker schiet uit de steeds weerkerende Vlaams-Waalse nachtmerrie waarbij het spoor hen naar… -oh, er bestaan ook nog àndere landen!- Griekenland leidt. Arm België! (om maar te zwijgen van Griekenland…)

  14. roosje, bedankt. heb het deze morgend kunnen zien, mooie bijdrage van bruno !

  15. @Roosje,

    With all due respect, maar de Grieken zijn geen navelstaarders zeker:-)

    Patrick

  16. Natuurlijk wel Patrick, en chauvinistisch bovendien. Dat laatste hebben ze dan weer vóór op de Belgen 😉

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *