Verontwaardigd belasting ontduiken

Ongeveer 50.000 Grieken stonden gisteren weer voor het parlementsgebouw. Het lijkt er op dat het enthousiasme wat aan het afnemen is, of dat er protestmoeheid is ontstaan. Is het momentum uit de beweging van de “aganaktismenoi”?

Het is moeilijk te zeggen, maar ik vermoed van niet. De gemiddelde Griek zit nu thuis even af te wachten om te zien of er enige verandering in de voorstellen voor het zogenaamde middellange termijnprogramma gekomen is, sinds de regering herschikt is. Daar lijkt het voorlopig niet op. De nieuwe minister van Financiën (Zag u hem gisteren stralen op de Eurogroep? Hij is erg ambitieus en vindt het prachtig dat hij nu in deze positie zit) heeft al te kennen gegeven dat dit middellange termijnprogramma zal worden voorgelegd aan het parlement (volgende dinsdag, naar alle waarschijnlijkheid). Eerst nog even een horde nemen: vandaag is er een vertrouwensstemming voor de nieuwe regering in het parlement. Vermoed wordt dat alles PASOK-parlementsleden hun vertrouwen zullen geven, en die hebben de meerderheid in het halfrond.

Maar goed, ik had het over de aganaktismenoi, de verontwaardigden, op het Syntagmaplein. Het lijkt daar soms wel op een permanent festival, met allerlei kraampjes en stalletjes. Vele verkopen fluitjes, kleine megafoontjes op batterijen en vooral heel veel Griekse vlaggen. Anderen verkopen bier en andere drank. Je ziet hier en daar ook souvlaki-standjes verschijnen van zodra de zon is onder gegaan.

Laat ik nu even advocxaat van de duivel spelen: al die kraampjes verkopen hun waar dus aan de aganaktismenoi, en die vragen uiteraard geen kasticketje. Overigens hebben die kraampjes niet eens een kassa, dus ze kunnen niet eens ticketjes geven. Je mag dus zeggen dat er 1 grote zwarte markt is, net voor het parlement. Griekenland in een notendop, als het ware. Protesteren voor hun rechten, maar ondertussen wel misbruik maken van de situatie. Het is toch zo typisch Grieks, die tweespalt, die onregelmatigheden, in het functioneren van de samenleving.

Ik snap het wel: de verontwaardigden moeten ook eten en drinken, en er is een grote nood aan een gevoel van eenheid, die de blauw-witte vlag biedt (samen met hier en daar de tweekoppige adelaar van de orthodoxie). Maar ik begin toch min of meer een wrang gevoel te krijgen bij het hele opzet van dat Syntagma-plein.

13 thoughts on “Verontwaardigd belasting ontduiken

  1. nood breekt wet re bruno straks gaat jij nog een ticket vragen als je naar de wc moet 🙂
    ps een tijd geleden werd iemand gedoopt in een orthodoxe kerk een belgie en de priester vroeg 200 euro hoe zit dat weer in Griekenland ? ik dacht dat het verboden is om geld te vragen en als ze het toch doen krijgt je daar ook een ticket??????????

  2. @Europa, voor doop- en trouwceremonieën is er een bepaald tarief. Ik heb als nono 50,- € betaald (kerk Houthalen). Ik heb inderdaad een ticket gekregen. 200,- €? Is afzetterij, had ik nooit betaald!

  3. pwa 50 euro was voor de kerk zei hij de andere 15O ging hij mss delen met zijn helpers de nono (peter) moest 100 betalen en de vader ook nog eens 100 dan is het wel goedkoop als je het zo bekijkt christo dit gebeurt alleen in limburg denk ik 🙂 je moet denken het water moest opgewarmd worden de grote kroonluchters stonden aan dat kost allemaal geld 🙂

  4. Beste Bruno en lezers, over belastingonduiking gesproken. Al jaren verwonder ik mij dat in straten, op pleinen en op stranden allerlei koopwaar wordt aangeboden waarover zeker geen rechten en belastingen worden betaald. Neem bijvoorbeeld het op grote schaal aanbieden van gekopieerde en dus illegale cd’s, dvd’s en overige media die bij vele Grieken en ook toeristen gretig aftrek vinden. Iedereen weet dat aan deze handel een luchtje zit maar aan de andere kant vindt men dat de gewoonste zaak van de wereld. Zo kan het dus gebeuren dat een zwarthandelaar deze illegaal waar aanbiedt op de stoep van een concurrerende winkelier zonder dat deze er schijnbaar aanstoot aanneemt, zonder dat de politie ingrijpt, zonder dat ook maar iemand hier wat tegen onderneemt. Ok, ook deze zwarthandelaren proberen een boterham te verdienen en hebben huis en haard verlaten om in Griekenland hun geluk te beproeven. Maar toch, daar waar het land in de brand staat, waar iedereen het water aan de lippen staat, waar geen droog brood meer te verdienen valt, is het toch opmerkelijk en vreemd dat deze illegale economische activiteit schering en inslag is. De staat, ondernemers, producenten en artiesten worden hierdoor gedupeerd, de zwarthandelaar verdient misschien een karig zwart bedrag zonder enige vorm van sociale zekerheid en andere vorm van rechtzekerheid en vaak in mensonterende omstandigheden, maar de kwade genius hierachter strijkt de winst op en iedereen kijkt de andere kant op. Op microniveau slechts een zeer klein voorbeeld hoe de Griekse economie zich zelf de nek omdraait. Dit keer vanuit Amsterdam iedereen καλημέρα! Tom Schmeddes

  5. Beste @Tom : we moeten nu ook weer niet heiliger zijn dan de paus. Vooral niet als we ons in Amsterdam , Brussel , Parijs , Berlijn of het Hoge (rijke) Noorden bevinden en zéker niet als het het thema ‘vluchtelingen’ betreft. Als de Grieken alle illegalen die een (zwart) centje willen (bij)verdienen de bajes indraaien , wie gaat dat dan betalen? We mogen hier in onze contreien al blij zijn dat ze in Griekenland blijven en daar zijn ze al blij als ze geen herrie verkopen of in het openbaar drugs dealen.
    Het vluchtelingenprobleem is een tikkende tijdbom die door de financiële crisis onterecht in de vergeethoek belandt. Die mensen hebben geen stem en geen hond is in hen geïnteresseerd als zij opkomen voor hun rechten. Ook de (al dan niet legale)immigranten in Griekenland zien af door de crisis (en misschien nog wel het ergste).
    Natuurlijk heb je gelijk waar het de auteursrechten betreft , maar in deze tijd dat illegaal downloaden overal gemeengoed is geworden deze mensen viseren en een harder beleid voorstellen om een voorbeeld te stellen , lijkt me onder de huidige omstandigheden hét signaal om vreemdelingenhaat , in wat voor vorm dan ook , enige grond en bestaansrecht te geven. En dat was , hoop ik , niet je bedoeling. De toestand is in Athene tegenwoordig al zo schrijnend dat deze immigranten elkaar te lijf gaan om hun ‘lebensraum’ te verdedigen. En wij kijken hier ‘in het Westen’ met ons allen de andere kant op. Dát is pas misdadig!

  6. En wat met de straatmarkten? Geven kramers in Belgie en NL kastickets ? In GR ergeren zich winkeliers eraan want die markters hebben eigelijk geen onkosten en betalen daarbij ook geen taksen , dus een heel oneerlijke concurrentie en daarbij erg verleidelijk als er in je buurt van alles aangeboden wordt aan erg goede prijzen.En is het ook niet aanlokkelijk thuis gekapt te worden of maatkleding aan huis hebben,je tuin verzorgd te hebben,klusjes opgeknapt te krijgen , en zo kunnen we eindeloos doorgaan maar als die bepaalde mensen daarmee hun levensonderhoud verzorgen zonder gebruik te maken van staatswelzijn gelden,dan zijn ze ook geen last voor hun landgenoten .

  7. @Europa, het lijkt me gewoon een beetje absurd, als je ‘t als een buitenstaander bekijkt. Op Syntagma, aan de kant van Ermou, staan de zwarten hun namaak Louis Vuitton tassen te verkopen. Verderop staan kraampjes met bier, vlaggen, toeters en noem maar op. De “paremporio” in al zijn glorie, terwijl men protesteert voor een rechtvaardige staat. Ik zei het al: ik speel hier een beetje de advocaat van de duivel, maar een rechtvaardige staat moet niet alleen van de politici komen, maar ook van de burgers zelf.

  8. Tom, Jenny, Steve,
    1. Een kramer in Belgie betaalt wel degelijk belastingen (dat weet ik zeker omdat zo iemand nu bij mij thuis aan het werk is)
    2. Wanneer men 700 euro per maand verdient betaalt men in Belgie sociale biidragen en belastingen.

  9. (vervolg)
    Als men in Belgie 2000 euro bruto verdient heeft men netto 1361,76 euro netto (info belastingdienst)

  10. (vervolg)
    Portugal heeft ook financiele steun gekregen en heeft dus ook besparingsverPlichtingen gekregen.
    Na een paar maanden resulteer zich dit in : 6% minder uitgaven en 6% meer inkomsten.
    Na een paar maanden is Portugal er in geslaagd de helft van zijn tekort te regulariseren.
    Waarom kan GR dit niet evenaren?

  11. Bruno,
    Wat je daar nu komt te zeggen is fundamenteel.
    In Gr moet het gedaan zijn met “deze betaalt geen belastingen, dus ik ook niet”.
    Want dit is de ziekte van Gr.
    Nogmaals : in Belgie betaalt iemand met 2000 euro bruto meer dan 600 euro lasten.
    Waarom kan dit in Gr niet ?

  12. Bruno,
    Ik ga al enkele jaren met mijn gezin op vakantie in Nea-Makri. Vandaaruit maken wij uitstappen naar archeologische plaatsen. Ieder jaar staat er iets anders op het programma, maar ieder jaar nemen wij dezelfde taxi chauffeur ( met een taxi kwam !! het tot 2 jaar geleden goedkoper uit met een gezin met 3 personen, dan dat ik via een reisagenschap ging, en ja de taximeter stond aan, ) dus het was legaal.
    Vorig jaar wilden wij naar Gythio, en Mistras gaan, wij bellen terug onze ondertussen bevriende taxichauffeur op om af te spreken ons naar daar te voeren. Nu ineens komt hij met zijn privewagen zonder taxi meter, en spreekt hij met ons een prijs af.Na een klein rekensommetje gemaakt te hebben over de kilometer die we gingen doen, en die we de voorbijgaande jaren hebben gedaan, was de prijs ok. MAAR in’t zwart, dus na aftrek van de benzine en de tol, puur voor eigen zak.
    Ok ik begrijp de mensen, dat ze niet veel verdienen , maar als iedereen zo gaat handelen, gaat het land er nooit bovenop komen, want iedereen neemt zwart geld aan, en niemand betaald nog belastingen.U bent zelf ook vlaaming, u weet wat een gezin hier moet afdragen aan de belastingen ( meer dan de helft van zijn loon), wij aanvaarden dat toch ook, wij leggen toch ook niet heel het land plat.
    En kan er niemand eens de boodschap doorgeven aan die mensen aldaar, dat ze de toeristen weghouden met hun stakingen en hun amok. De toeristen krijgen angst om nog naar Griekenland te komen.Hoeveel inkomen mislopen ze daar mee.??
    Het hotel waar wij al jaren gaan, zitten met de handen in hun haar, ze hebben te weinig boekingen tot op heden, dat ze zelf geen persooneel kunnen aannemen, omdat ze die niet kunnen betalen. Doordat toeristen wegblijven.'( is een klein familie hotelletje).
    Ik ben mijn hart verloren in griekenland, en we hebben daar ondertussen al enorm veel heel goede vrienden, en al moet ik tevoet komen bij manier van spreken,blijf ik trouw aan dit prachtig land. Maar niet iedereen denkt daar zo over.
    Maar laat ze aub in Juli niet staken, want ik wil wel met het vliegtuig komen in plaats van te voet.

  13. Hoe zou het intussen in het “rijke Noordse” IJsland zijn? De regering daar weigert het “voorgeschoten” geld terug te betalen aan de Britse en Nederlandse regering, maar dat leidt blijkbaar niet tot staatsbankroet en andere dreigementen?!! Is Griekenland te groot als schuldenaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *