Vertrouwen

Tsja, de herschikte regering van premier Papandreou heeft gisteren de vertrouwensstemming in het parlement overleefd. Dat bleek groot nieuws te zijn in Europa en de beurzen zouden daar ook positief op hebben gereageerd. Maar zulk een groot nieuws is dat eigenlijk niet. Toen in de loop van de dag gisteren bekend werd dat de vertrouwensstemming op naam zou zijn, wisten we al wel dat de regering zeker 155 stemmen achter haar naam zou krijgen. Die 155 namen zijn namelijk die van de PASOK parlementsleden, die zich strikt aan de partijdiscipline hebben gehouden. De rest van het parlement heeft tegen gestemd, behalve Dora Bakoyianni en Giorgos Lianis (die 2 weken geleden zijn PASOK zetel had opgegeven en sindsdien als onafhankelijke in het parlement zetelt) die zich onthielden.

Voor het parlement aan de stemming begon, was er uren gediscussieerd. En dat ging gepaard met de nodige spanningen. Vooral toen vice-premier en voltijds olifant in de porseleinkast Theodoros Pagkalos kwam vertellen dat Griekenland slechts voor het eerst een democratie was in 1981. Dat was het jaar dat de vader van de huidige premier, Andreas Papandreou, voor het eerst aan de macht kwam. Sinds de val van de junta in 1974 had Griekenland echter al een democratie, met als premier Konstantinos Karamanlis, de oom van de vorige premier (het kan geen kwaad om die familiebanden nog eens extra in de verf te zetten). Deze uitspraak was voldoende om de voltallige Nea Dimokratia (de partij die is opgericht door die Karamanlis) in protest het halfrond te doen verlaten. Vanzelfsprekend was het klimaat daarmee goed verziekt.

Tot middernacht gingen de discussies verder. Nadien werd er dus gestemd en de spreker in het parlement riep de namen af van diegenen die hun vertrouwen aan de regering hadden geschonken. Die naamafroeping werd natuurlijk heel aandachtig opgevolgd door de verontwaardigden op het Syntagmaplein. Een journalist die daar het radiostation entasi FM (entasi betekent volume, maar ook spanning, in het Grieks) bemant, riep dan de namen om op het plein via luidsprekers die daar waren geînstalleerd. Na elke naam van een politicus die had voor gestemd, luidde het “Ongewenst! Deze politicus kan niet langer meer ongestoord rondlopen in zijn dorp! Onze minachting zal hem blijven achtervolgen!”.

We mogen ons dus weer verwachten aan meer politici die nog maar eens zullen worden belaagd. Gaat Pagkalos die acties blijven toeschrijven aan leden van de kleine linkse partij SYRIZA? Mij leken de mensen die aan het jouwen waren na het afroepen van de namen, niet meteen linkse partijmilitanten. Misschien waren het zelfs wel mensen die bij de vorige verkiezingen voor PASOK hadden gestemd.

Want daar waren er wel veel van. In oktober 2009 kreeg PASOK een vlotte meerderheid van de stemmen achter zich (althans van de helft van de Grieken die de moeite had genomen om te gaan stemmen) en die mensen voelen zich bekocht, want ze hebben helemaal niet gestemd voor dit soort besparingspolitiek. Nu kan je opperen dat Papandreou geen andere keuze heeft, en daar is misschien zelfs wel begrip voor op te brengen. Maar hij heeft zijn bevolking toch wel mooi wat anders voorgelogen, en zoals ik hier een paar dagen al had geschreven, blijkt dat een misstap te zijn die de bevolking hem nooit zal vergeven.

Maar goed: hij heeft nu het vertrouwen van de meerderheid van de parlementsleden. Wat nu? Nu moet over het besparingsprogramma worden gedebatteerd. De krachtlijnen zijn al uitgetekend: meer taksen, hogere belastingen, snijden in de salarissen. Kortom, een fnuiken van de economische groei. Dat komt niet goed. En het programma moet er snel door komen, want de betaling van de volgende schijf van de lening hangt er van af. En als die er niet komt, doet Griekenland op 15 juli het licht uit. Komt de betaling er wel; dan zal Griekenland in ieder geval de zomer door komen.

Nadien? Dan zal het spook van het faillisement wel weer opduiken, vrees ik. En waar zal er dan nog kunnen worden bespaard? Of zullen we het begin zien van een stroom Griekse economische vluchtelingen?

22 thoughts on “Vertrouwen

  1. weet je wat ironish is??hoe noemt iedereen op het plein de regering van Gap waar Pangkalos lied is?? een junta toch?? dus zijn vader bracht de democratie en Gap is nu de Junta.
    het was wel door de volk gevraagt en gestemt en de kolonelen waren in de gevangenis maar om het nu een echte democratie te noemen??
    ik heb toevalig vandaag een stukje van de archief gevonden van ert. 1976 bij de begravenis van Panagoulis,die zogenaamt verongelukt was.
    kijk hoe veel volk op straat is.
    http://www.youtube.com/watch?v=8qAXuj0Dxpg
    ps. ik geef zijn regering 3 maanden . stoixima?? souvlakia +retsines??

  2. tzimis,
    Ik waardeer je kennis over het verleden.
    Maar zo zal de zaak niet opgelost geraken.
    Fundamenteel is dat alle griekse producten te duur geworden zijn.
    Net zoals een tasje koffie elk jaar meer drachmes kostte heeft de Griekse bevolking dit verder doorgezet met euro’s en dit heeft tot Gr ‘s ondergang geleid.
    De gemiddelde loonkost is in Belgie drie maal hoger dan in Gr en toch slaagt Gr er slechts in om jaarlijke voor 20 miljard euro te exporteren, daar waar Belgie ong. 300 miljard exporteert.
    ONDANKS DE LAGE LOONKOST KAN GR GEEN CONCURRENTIEEL GR PRODUCT OP DE MARKT BRENGEN.
    ZOLANG DIT PROBLEEM NIET OPGELOST GERAAKT ZAL ER GEEN TOEKOMST ZIJN VOOR HET EURU GR.
    HOE ZIE JIJ DAAR EEN OPLOSSING VOOR, TZIMIS ?

  3. Bruno,
    “….Griekse economische vluchtelingen…….”
    Ik heb je eerder reeds gezegd dat Griekse universitairen en hogeschool studenten die naar Belgie komen om een baan te zoeken reeds na enkele maanden terug staan in Gr.
    En Gr arbeiders zullen hier moeten opboksen tegen Polen, Roemenen, Bulgaren, allemaal arbeiders aan wie je alles mag vragen, niets is hen teveel.
    Nee, Bruno, deze economische vluchten zie ik niet zitten.

  4. er is geen oplossing voor de grieken.

  5. @Tzimis.Dank voor de beelden.Hoor je de Tzi’s?
    Ik eer onze held die, in zijn appelgroene Fiat 132,door dezelfde kliek die nu nóg aan de touwtjes trekt op de Vouliagmenis doodgereden werd,nog dagelijk met mijn forum-nick “Alekos”.

    Ik ben net zo somber als jij over Griekenland.Dit gaat echt niet goed komen.
    IMF,S&P,Moody’s en Fitch hebben de “credit event”
    al aangekondigd en daarmee het doodvonnis getekend.

  6. Kaliopi als je grieks kan lezen zoek de gedichten van Georgios Souris. als je ze leest ,zou je zien dat in de laaste 100 jaaren de mentaliteit van de griek weinig is vernadert.
    de griek is productiev aleen onder druk. als de boel niet faliet gaat en de drachma niet terug komt zou hij nog steeds zijn feta in denemark kopen en zijn tomaten in nederland.

  7. Die economische vluchtelingen zijn er wel degelijk. Persoonlijk ken ik 5 personen die uit Athene en Thessaloniki zijn vertrokken om hier te werken. Of ze hier blijven of niet, dat zal de toekomst uitwijzen maar 1 ding is zeker: we kunnen niet veralgemenen en zeggen dat ze het toch niet zullen uithouden. Alle 4 werken ze, en de 5e? De 5e werkt verder aan z’n laatste jaar burgerlijk ingenieur en heeft z’n contract zo goed als binnen…

  8. ik geloof dat de griek in het buitenland better presteert dan in griekenland. ik heb zelf ook genoeg voorbeelden ,en ze doen het heel goed in alles wat ze doen. en in alle niveaus. van restaurant houders tot in de universiteit.
    vroeger konden ze mischien permitteren om te stopen en terug gaan. kijk daar op Rhodos hoe veel van de jongens zelf werken. de meeste werk ,zo als op Kos toen ik daar werkte werd gedaan door mensen uit het vasteland.
    nu heeft de griek geen andere oplossing ,babas en mama en zelfs de pensioen van jaja is geknipt kunnen niet meer de frapedes betalen dus moet zijn toekomst buiten griekenland maken.

  9. Ja inderdaad kaliopi alles kan je vragen aan die Oost-Europeanen en ze doen het ook op eender welke manier, maar ze doen het meestal op de verkeerde manier om vuil en zwaar werk te doen voor 5 euro de m² metselwerk zijn ze inderdaad goed voor maar voor vakmanschap… En indedaad Tzimi de Grieken in het buitenland die willen werken die doen het niet goed maar doen het heel goed, zelfs die in de arbeidssector doen het goed, op hun manier dan wel( Griekse manier 🙂 ).In de VS zijn er meer dan 5000 Griekse wetenschappers en raad eens de meestondernemende bevolkingsgroep in de VS zijn de Grieken gevolgd door de joden.

    Wat ik wil zeggen is alweer beste kaliopi bij alle bevolkinggroepen heb je slimme, domme alhoewel ik geloof niet dat er domme mensen zijn iedereen is slim op zijn manier maar dat is een ander verhaal… luie,productieve… mensen en ja als die arme Oost-Europeanen als slecht betaalde slaven willen werken moeten zij weten een Griekse arbeider wilt als een goed betaalde slaaf werken jij toch ook kaliopi of niet???????????????
    ps maar die Oost-Europeanen begrijp ik ook wel langs een kant die werken voor weinig geld maar gelijk ze zeggen in Griekenland “fasouli to fasouli gemizei to sakouli”

  10. Beste EUROPA, Tzimis, Sakis,
    In Vlaanderen is er voor het ogenblijk heel veel werk. Heel wat vacatures geraken niet ingevuld.
    (De Belgische industriele productie zal dit jaar stijgen met 2.6% -evenveel als de Duitse-, voor 2012 zal de Belgischr groei hoger zijn als de Duitse) En de Vlaamse groei is nog hoger dan de Belgische.
    Wij zitten dan ook te wachten op allochtone arbeiders.
    Maar….In Rhodos wordt een Albanees, een Roemeen, een Bulgaar ongeveer de helft betaalt van een Griek.
    Zou hetzelfde niet bij ons bij ons gebeuren met allochtonen ?

  11. eigenlijk wel,he !!met gelijke munt betalen.wie zou daar tegen zijn en waarom?

  12. @Europa: die Oost-Europeanen ervaren dat niet per se als slavenarbeid. Het is maar met welke situatie je vergelijkt. Ik heb (Oost-)Polen gekend die over en weer pendelden naar België om hier een paar maand keihard te werken aan een loon dat volgens Poolse normen meer dan behoorlijk was. De rest van het jaar kon hun familie (en zijzelf) daar dan van leven. Het “vuile” werk in Oost-Polen bleek door Oekraïeners en Wit-Russen te gebeuren omdat de “Poolse slavenlonen” en arbeidsomstandigheden naar hun normen meer dan behoorlijk waren.

  13. ik weet kaliopi dat hier veel werk is en wie zegt dat er geen werk is wilt gewoon niet werken wie echt werk nodig heeft neemt eender welk werk aan maar als een arbeider hier rond de 1500 euro verdient en een dopper rond de 1000 euro dan is de berekening snel gemaakt en als je alle kosten nog moet aftrekken en ieder maand rond de 200 euro opzij moet zetten voor de belastingen den geef ik die doppers gelijk dat ze niet gaan werken hier gooien ze ook met geld.
    Ja bertinos dat is geen slavenarbeid tis maar hoe je het bekijkt maar soms hoe ze die mensen behandelen en dan nog maar te zwijgen over hun lonen… voor poolse maatstaven zullen ze wel goed verdienen maar vergeleken met ons…

  14. EUROPA,
    Ik moet je gelijk geven, maar het ergste is nog dat ; eenmaal dopgeld, gans uw leven dopgeld.
    Hopelijk stelt een volgende regering (?) daar een eind aan.

  15. Allez, vooruit. Wil toch iets positiefs over Griekenland zeggen. Heb mijn duit in hun exportzakje gedaan en ben er net twee weken met vakantie geweest – van midden mei tot begin juni. Wel op een Grieks (Ionisch) eiland waar we NIKS last hadden van stakingen.
    Hotel zat goed vol met Ieren, Engelsen, Nederlanders, Belgen (Vlamingen) en Oost-Europeanen.

  16. Ik hoop het ook kaliopi, dat de toekomstige regering daar een eind aan maakt want er zijn te veel profiteurs .De werkende mens is alijd de dupe. En als iedereen met dezelfde gedachten gaat leven met in het achterhoofd dat profiteren en we zullen wel zien wat komt… Dan staat ons het zelfde te wachten als Griekenland vroeg of laat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *