Bedriegers in de scholen

Hoe corrupt en vol bedrog veel aspecten van het openbare leven in Griekenland wel zijn, bleek gisteren nog maar eens uit een onderzoek van het ministerie van Onderwijs naar de CV’s van kandidaat-schooldirecteurs en schooladviseurs. Tijdens de zomer worden de kandidaturen van de leerkrachten die directeur willen worden, nagekeken. Zoals u weet, organiseert de overheid het onderwijs in Griekenland. Indien iemand directeur wil worden, krijgt hij toch al gauw 400 euro netto per maand meer. En bovendien hoeft hij ook minder voor de klas te staan. Voor velen is dat een belangrijke reden om zich kandidaat te stellen – de verantwoordelijkheid die bij dergelijke job hoort, vinden ze minder belangrijk.

De kandidaten worden beoordeeld op hun kennis en hun diploma’s, maar niet op hun ervaring om een verantwoordelijkheid als directeur te kunnen dragen (zou dat een reden kunnen zijn waarom vele Griekse scholen als “bourdello” worden omschreven?). Nu is het natuurlijk wel goed dat die controle wordt uitgevoerd, want wat bleek? Heel wat kandidaten hebben hun CV’s vervalst. Nu gaat het wel om wat meer dan een leugentje schrijven op de CV. Sommigen hadden vervalste diploma’s bij hun CV gevoegd, en ook nog vervalste certificaten (dat ze bvb. met een PC kunnen werken of vreemde talen kennen – een kwalificatie waarvoor je nog een extra bonus kunt opstrijken). Sommigen hadden ook ervaring vermeld op een vorige job tijdens schooljaren in scholen die toen nog niet eens bestonden.

Het gaat niet om geïsoleerde zaken. In heel Attica zijn er 500 gevallen van kandidaten (voor 180 directeursplaatsen) die met hun papieren hebben gesjoemeld.  Eind juli wordt het onderzoek afgerond en het ministerie van Onderwijs heeft al te kennen gegeven dat er juridische stappen worden ondernomen.

Nog maar eens een Augiasstal die dringend uitgemest dient te worden.

18 thoughts on “Bedriegers in de scholen

  1. M’n schoonzus uit NY vertelde me iets gelijkaardigs van een Griek in de USA :van het diploma van een erg onderlegde dame,wiste hij de naam uit en verving die door anderen waardoor hij 10-tallen ‘beschermelingen’ aan een job kon helpen.De dame in kwestie wist er niks van maar een onderzoekscommissie kwam erop uit dat zoveel dames allemaal identiek dezelfde diploma’s hadden.Het schijnt dus een veelgebruikt procédé te zijn !:)

  2. heeft er iemand informatie over de nieuwe regeling die van start zou gaan met ingang van het nieuwe schooljaar betreffende de 2e vreemde taal in het basisonderwijs? Ik hoorde dat kinderen niet meer vrij zouden kunnen kiezen tussen Frans en Duits maar dat er per school 1 leerkracht zou aangesteld worden voor slechts 1 taal en kinderen dus de aan hun school opgelegde taal moeten volgen?

  3. dit zit in de gennen van de grieken ,Bruno. leugen en bedriegen hebben ze ons zo ver gebracht. ik ait momenteel met een andere probleem. terwijl ik altijd meleefde met haar een een prachtige dame vond ,vraag ik mijn af ,Τι ψαχνει η αλεπου στο παζαρι;;;;;;;
    wat doet Hilary bij ons??? moet ik Hardavelas geloven dat zij de grieken en de Turken duidelijk wil maken dat ze samen de olie van Aegaio moet delen???
    als ik goed kan herineren de vorige keer dat zij samen met Bil in Athene was wed nog al wat kepot gemaakt en nu hoor ik nieks??
    wat is er vernadert?? dat is heel raar??

  4. Blijkt dat de griekse studenten pas tegen Kerstmis hun boeken gaan hebben. Als er geen verkiezingen komen in septembet , tenminste , want dan gaat het printen van verkiezingsrommel voor. http://greece.greekreporter.com/2011/07/17/no-books-printed-for-students-for-the-start-of-the-year/

    Mijn oudste zoontje moet straks op Lesbos naar het eerste studiejaar. Ik weet niet hoe het met de andere expats zit die schoolgaande kinderen hebben in Griekenland , maar ik ben me al geruime tijd serieus zorgen aan ‘t maken.
    Ik vrees een ‘verloren’ schooljaar met (mogelijk)leerkrachten die niet betaald worden , boeken die niet op tijd komen en de winterverwarming in de scholen die zal uitblijven omwille van de hoge (stook)kosten.
    @Bruno : ik heb via deze blog vernomen dat jou vrouw leerkracht is. Hoe schat zij de situatie in ?

  5. Het zijn niet alleen de expats die zich zorgen maken,@Steve.De Grieken zijn zich ook bewust van alle mankementen in het onderwijs.Bewijs ervan is de enorme hoeveelheid prive onderwijsinstellingen voor alles en nog wat .Zelfs de meest bescheiden ouders sturen hun kinderen naar de ‘frondistiria’.Zonder bijlessen komt men nergens en daar klaag ik het onderwijzend personeel aan die geen inzet opbrengen.Ik ken een aantal leerkrachten en hun overschilligheid stoort me.Ik was zelf lerares en de enige op school die de stencilmachine kon manipuleren en elke morgen kwam er minstens één leerkracht met stencils aan met oefeningen,lesuitbreiding,kaarten,enz.Als ik hier zoiets vertel,dan vragen ze zich af of ik op m’n hoofd gevallen ben.
    Anecdote :toen ik wist dat ik naar GR zou verhuizen,had ik een vriendin geleerd hoe ze stencils kon afdrukken en haar vooral gewaarschuwd voor de hoeveelheid inkt die ze moest aanbrengen.Ik had er een schort hangen want het was eigelijk een smerig werk.Voor haar eerste afdruk had ik voor alle zekerheid er eentje van mezelf gegeven . Na een half uur kwam ze aan de klasdeur kloppen en hield zich verborgen ; ze had een zwart vodje in haar handen (mijn stencil),was van kop tot teen besmeurd en de tranen nabij.Ik ben beginnen schateren en had het daarna moeilijk nog verder ernstig les te geven.Ik lach er nog om.
    Onze directrice heeft snel een photocopie toestel aangekocht !:)Les risques du métier !:)

  6. @Annemie, de situatie is erg onduidelijk. Feit is dat Engels de 2de taal wordt en dat het dan inderdaad afhangt van de school of er een leerkracht Frans en/of Duits is met een “οργανωτική θέση”.

    @Steve, mijn vrouw is leerkracht in een gymnasio. Ze weet ook niet goed wat het nieuwe schooljaar zal brengen. Die eengemaakte salarisschaal moet nog worden doorgevoerd. Als die op veel tegenstand van de vakbonden stuit, is het mogelijk dat er geen les zal worden gegeven in september. Wat de schoolboeken betreft: had Diamantopoulou niet gezegd dat die vroeger moesten worden gedrukt zodat de leerlingen ze al van de eerste schooldag hebben, en dat ze moeten worden herbruikt (d.w.z. er zal een soort van garantie voor moeten worden betaald). Wat betreft de stookkosten, daar weten we voorlopig nog niets van.

  7. Bruno,
    Aan ons, hier in Rhodos, wordt verteld dat deze “eengemaakte salarislijst” al jaren van toepassing is.
    Dus, maw, aan iedereen die lesgeeft aan kinderen van 6 tot 18 jaar wordt dezelfde wedde toegekend.
    (Beginwedde 1200 euro)
    Men heeft ons dus duidelijk belogen.
    Bruno, hoe zit het juist met de lerarenwedde?
    Met dank bij voorbaat.
    (Ook aan de “keuterleiders” zou dezelfde wedde uitbetaald worden, althans zo wordt ons hier ook verteld)

  8. @Kaliopi, dat geldt enkel voor het lesgevend personeel. De eengemaakte salarislijst zal gelden voor alle ambtenaren!
    En wat bedoel je juist met “hoe zit het juist met de lerarenwedde”? De leerkrachten zijn de slechtste verdieners onder de ambtenaren. Wellicht omdat hun vakbond niet sterk genoeg stond?

  9. Bruno,
    Met dank voor je antwoord.
    Als ik het goed begrijp zou deze eengemaakte salarislijst een goede zaak worden voor alle leraars en dit ten nadele van te overdreven ambtenaarweddes.

  10. En toch @Kaliopi,is het een goede zaak voor univ afgestudeerden in vergelijking met lager school onderwijs ? Vele jaren meer kostelijke studie om uiteindelijk gelijke wedde te krijgen met veel kortere studietijd.Ontmoedigend om naar de univ te trekken.

  11. Jenny,
    Ik geef je volledig gelijk : de jaren dat je studeert heb je geen inkomen en dit moet achteraf gecompenseerd worden.
    Maar hoe zit dit nu juist in GR ? Volgens mij moet een leraar kleuterafdeling, lagere school en middelbaar 4 jaar studeren na het middelbaar.
    Volgens mij (zo wordt mij hier verteld in Rhodos) noemt men hier alle studies na het middelbaar panapistimium wat men hier vertaalt in het Engels als university.
    (Ik heb dit nooit begrepen : in de westeuropese scholen spreekt men van hogeschool en universiteit)
    Ik vraag me dan ook af hoe men deze nieuwe salarisschalen zal definieren ?
    Zoiets van :
    -met 4 jaar panapistimium : beginwedde 20 OOO;
    -met 3 jaar : wat minder;
    enz…..
    Weet jij er iets meer over Jenny ?
    Het zou me wel interesseren daar iets meer van te weten want hier in Rhodos krijg ik steeds als antwoord den xero.

  12. Ik denk @Kaliopi dat we beter bij Bruno ten rade gaan voor zoiets want waarschijnlijk denk jij net zoals ik . Ikzelf moet m’n mond houden want ik redeneer met belgische geplogenheden die 40jaar oud zijn en weet niet of die nog toepasselijk zijn daarginds.’k Zal ook m’n man eens laten polsen om niet alles op de schouders van onze blogmaster te schuiven!:)
    Maar dat zou ook moeten toepasselijk zijn voor alle ambtenaren en de verantwoordelijkheid die ze dragen maar schijnbaar kan daar geweldig mee gespeeld worden en dan niet alleen in GR.Lievelingen (of gatlikkers,sorry voor de uitdrukking)krijgen snel een hogere positie dan hun mogelijkheden.En een ander antwoord op ‘insolente’ vragen :”ti na poume?”

  13. Jenny,
    Met dank voor je hulp.
    Van mijn vrienden in Rhodos krijg ik geen informatie.
    Maar ja, wat wil je dan ook als de nieuwe voorzitster van het IMF (opvolgster van DSK) reeds heeft aangekondigd dat er nog maar eens bijkomende besparingen geeist zullen worden van GR vooraleer GR verder financieel zou ondersteund worden.

  14. @Kaliopi, er zijn inderdaad salarisschalen in de scholen. Mijn vrouw heeft een universitaire opleiding van 5 jaar gevolgd en verdient iets meer dan iemand die 4 jaar heeft gestudeerd. Veel is dat niet.
    Na de middelbare kun je in Griekenland naar de universiteit (in het Grieks AEI genoemd). Hogescholen zoals in Belgie bestaan niet echt. Je hebt wel hogere studies aan een zogenaamd TEI, maar dat zijn veeleer technische opleidingen. Een leerkracht in de lagere school heeft een universiteitsopleiding moeten volgen in GR.

  15. Bruno,
    dus heb ik het toch juist voor dat
    – leraren (m/v) kleuter
    – leraren lager onderwijs
    – leraren lager middelbaar
    – leraren hoger middelbaar
    (met 4 jarige panapistimium opleiding)
    allen exact dezelfde wedde toebedeeld krijgen in GR.
    Met dank voor je toelichting en prettig verlof

  16. παλι μπλεξαμε τις βουρτσες με τις Ï€….
    een juf op de griekse basis school heeft de akadimia gedaan en dan is nooit als panepistimio gezien.
    een natuurkunde leraar heeft de natuurkunde zo als een chemicus of een wiskunde wel. en als zijn keuze is om les te gaan geven is prima ,maar om nu alles als panepistimio te zien!!
    er zijn ook technishe hoge scholen ,oude Kate ,Selete. Σχολή Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής & Τεχνικής Εκπαίδευσης. dan kan je better bv koeltechniek leren om meer geld te verdienen.
    Kaliopi er wordt tijd dat je een andere eiland gaat bezoeken ik weet niet wat denken ze daar op Rhodos allemaal.

  17. Nee nee @Kaliopi, niet elke opleiding is 4 jaar! En kleuterleid(st)er is geen universitaire opleiding.
    Ik zei het toch al: mijn vrouw heeft een universitaire opleiding van 5 jaar gevolgd, terwijl sommige van haar collega’s een opleiding van 4 jaar hebben gevolgd. Mijn vrouw verdient dus iets meer (we spreken hier over een paar tientallen euro’s ten hoogste) dan die anderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *