De gele woede

De taxichauffeurs staken vandaag al voor de vijfde dag op rij. Om bureaucratische redenen moest ik gisteren en vandaag in het centrum van Athene zijn en het verschil is duidelijk merkbaar. Heel wat minder geel in het straatbeeld en heel wat minder verkeersopstoppingen (hoewel dat natuurlijk ook te maken heeft met het feit dat het vakantie is).

Buiten Athene staan de gele taxi’s echter wel op de nationale snelwegen (en niet alleen de gele: geel is de kleur van de taxi’s in Athene). Daar hielden ze vandaag de tolpoorten open, op de weg naar de Peloponnesos en op de weg naar Lamia. Ook op de brug Rio – Antirrio waren er acties.

Dat open houden van de tolpoorten kwam er nadat er heel veel negatieve reacties kwamen van de bevolking, omdat de taxichauffeurs de snelweg die Thessaloniki met Athene verbindt, hadden afgesloten de vorige dagen. Ook de brug Rio – Antirrio hadden ze geblokkeerd.

En dan hebben we het nog niet gehad over de luchthavens die geblokkeerd zijn: op Heraklio in Kreta is er bijna geen doorkomen aan.

De overheid heeft het over “schade aan het toerisme”, maar geeft geen enkel signaal aan de buitenwereld dat ze bereid is om iets te doen aan de situatie (misschien is het een kwestie van niet kunnen). Integendeel, een paar duizend taxichauffeurs kunnen zo maar ongestraft grote sectoren van het land plat leggen, zonder dat er ook maar 1 initiatief van de overheid komt. Is die overheid dan wel serieus wanneer ze het heeft over schade aan het toerisme? Is men in het parlement echt geïnteresseerd? In welk land kan zoiets maar blijven doorgaan?

OK, ik heb het al gezegd: ik kan wel begrijpen dat de chauffeurs boos zijn. Toen ze eergisteren met een papier vol eisen naar minister Ragousis stapten, maakte die daar meteen een prop van zonder het te lezen, en gooide het op de grond. Dat is qua signaal duidelijk genoeg natuurlijk. De reactie van de taxichauffeurs is erg hard – velen hebben een hypotheek op hun huis genomen om een taxivergunning te kunnen kopen en nu kunnen er nieuwe spelers op de markt komen die dat nadeel van een dure vergunning niet hebben. Logisch dus dat sommigen bereid zijn om heel ver te gaan: ze zeggen dat ze niets meer te verliezen hebben. Als je inderdaad van de ene dag op de andere merkt dat een papier van 200.000 euro opeens niets meer waard is, dan is dat wel even slikken.

Hoe lang dit nog zal blijven doorgaan? Ik weet het niet. Ik was vandaag toevallig in een buurt die ik niet kende (Papagou) en vroeg aan een oude vrouw die op straat liep de weg naar een overheidsdienst. Ze hielp me op weg en vroeg me of ik haar naar de apotheek kon brengen. Normaal deed ze dat per taxi, want ze had een hartkwaal en had het erg moeilijk in deze hitte. Ik heb dan maar even taxichauffeur voor haar gespeeld. Om maar te zeggen: taxichauffeurs spelen een belangrijke sociale rol in deze samenleving en de staking is echt wel bij iedereen voelbaar. Daarvoor hoeven ze echt geen autosnelwegen of luchthavens te blokkeren.

6 thoughts on “De gele woede

  1. je kon geld lenen officieel bij de bank tot 2 ton om zo een vergunning te kopen maar officiel is de waarde maar een paar duizend euros en daar aan betaal je ook btw. dat is de griekse realiteit.
    ze wisten al jaaren dat een eind daar aan zou komen. en ze kunnen protesteren maar ze kunnen nieks blokeren.dat gaat toch te ver.
    eigenlijk ,weer ,heeft Pangalos achter af gelijk.
    Tanks ,weer op straat, en iedere taxi die de weg blokeert plat een aan de kant zetten.
    ik hoor net de baas van de gele koorts bende ,in patras die zegt wij vallen niet de mensen lastig maar de regering.
    kijk ik ga volgende week toch via de oude ethniki langs naar Korinthos maar er zijn zieke mensen en mensen die probeeren te overleven en voor hun is het blokeeren van de wegen echt lastig.
    Op kreta gingen ze schreeuwen tegen een bus vol franse turisten. hoe kun je dat verklaaren buiten de enige verklaring dat taxi chauffers ,de meeste overal en zo ook op Kreta idioten zijn en echte tsobanides.για να μην πω κωλοπαιδα του κερατα.

  2. Blij dat er maar een handvol mensen gelijk u denken tzimi tou kerata anders was Griekenland nog onder de turken die arme franse toeristen hebben er natuurlijk niks mee te maken maar iemand moet er voor boeten als de overheid niet wilt luisteren moeten ze dat maar op die manier doen iemand zal dat wel voelen vroeg of laat… spijtig genoeg zullen dat weer de verkeerde zijn … De overheid heeft deze problemen gecreëerd dat deze dat ook maar oplost. Deze arme arbeiders hebben ook ergens gelijk en als ze met het kruis in de hand lopen gelijk ze in Griekenland zeggen kom je nergens more kala ta kanete spaste ta ola dimarchies ,nomarchies ,galous,kosovarous pou lei o logos…ksipna tzimi ksipna me to sis ke me to sas ke me to stauro sto xeri kom je nergens en soms moeten ook onschuldigen in de klappen delen spijtig genoeg .
    PS
    Parte ayto to minima h krhth einai mia kai telika aksizoume pouxomai ta prwtia…!!!ki an kapious enoxlisame kai enoxloume akomh etsane emas h ratsa mas ki an laxi zoume MONH

  3. Αμα ζουσε ο Βενιζελος θα σου βαζε πιπερι στο στομα.

  4. En indien u er snel bij bent, kunt u gratis op de Akropolis binnen. De taxichauffeurs hebben de loketten bezet en laten iedereen gratis naar binnen.

  5. Bij ons in Chalkidki was er wèl ziekenvervoer voorzien. Enkel taxi’s die zieken vervoerden, werden door de wegblokkades gelaten; ze moesten dan een daarvoor voorzien wit laken met een rood kruis op de motorkap van hun auto plaatsen. De taxichauffeur van ons dorp reed elke voormiddag zieken van en naar de ziekenhuizen in Thessaloniki en was vanaf 13u noodgedwongen (en zichtbaar tegen zijn zin: niet rijden = geen inkomsten) werkloos; méér nog, hij was verplicht om ‘s nachts piket te staan. Van eensgezindheid en een individuele keuze om al dan niet deel te nemen aan de staking, is dus duidelijk geen sprake.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *