Nieuwe uurregeling voor ambtenaren

Vandaag begint een ware aardverschuiving in de Griekse openbare sector. De werkweek van de ambtenaren is opgetrokken van 37,5 uren naar 40 uren. Daarmee komt het aantal uren gelijk te staan met het aantal uren dat Grieken in de privésector moeten presteren (althans in theorie: het werkelijk aantal uren in de privésector ligt gevoelig hoger). Bedoeling is om de productiviteit van de ambtenaren te verhogen (de productiviteitsbonus blijft voorlopig behouden, overigens) en om op die manier het aantal overuren te verminderen, wat dus neerkomt op een de facto besparing.

 Ambtenaren kunnen nu kiezen om in een soort van ploegensysteem te werken:

  • van 07:00 to 15:00,
  • van 07:30 to 15:30,
  • van 08:00 tot 16:00,
  • van 08:30 tot 16:30
  • van 09:00 tot 17:50.

Het klinkt allemaal wel mooi, maar gaat de gemiddelde Griek daar iets van merken? Daarmee bedoel ik: zal de dienstverlening voor het publiek hierdoor verbeteren? De overheid gelooft daar stellig in. De openbare diensten zullen nu namelijk open zijn voor het publiek tot 15:00u. De financiele diensten werken echter slechts tot 14:30u.

De Centra voor Dienstverlening voor de Burgers (de zogenaamde KEP’s) werken vanaf nu van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 20:00 en op zaterdag van 08:00 tot 14:00. Let op: enkel voor de KEP’s waar er 3 of meer ambtenaren werken!

Is dit nu beter voor het publiek? Ik ben er niet echt zeker van. Je moet bijvoorbeeld nog steeds een dag vrij nemen om iets gedaan te krijgen bij de belastingsdienst. Misschien duurt het nu nog langer voor je buiten bent bij een bepaalde dienst, want het valt te vrezen dat ambtenaren die worden ontslagen bij een bepaald overheidsbedrijf (zoals bvb. de spoorwegen) zullen worden tewerkgesteld in andere diensten (hoewel ze daar absoluut niet de juist kwalificaties voor hebben). Het memorandum zegt dat de Griekse overheid mensen moet gaan ontslaan ontslagen, maar de Griekse grondwet zegt dat ambtenaren niet mogen worden ontslagen, dus je zult nu toestanden krijgen waar ambtenaren naar andere diensten worden doorgesluisd.

Misschien klinkt deze nieuwe uurregeling wel goed in de oren van de trojka, maar voor mij is het absoluut nog geen uitgemaakte zaak of dit echt positieve gevolgen zal hebben.

11 thoughts on “Nieuwe uurregeling voor ambtenaren

  1. E!! ke???? daar waar ze 7 frapedes per dag dronken ,zullen ze nu een frape extra drinken. werken doen ze toch niet. (meestal he ,niet alle ambtenaren zijn dezelfde, οι εξερεσεις επιβεβαιωνουν τον κανονα.)

  2. Normaal gesproken zou het voor velen beter uitkomen …MAAR alles is daarbij afhankelijk van de werklust van de ambtenaren .We hebben ooit gedurende 20 minuten voor loketten met neergelaten blinden gezeten en we hoorden het personeel keuvelen.
    M’n man heeft de dienstingang geopend en daar zaten ze koffie te drinken en te buurten.Ze schrokken toen hij hen op de tijd wees en hen de les spelde.Op een mum van tijd waren we bediend.
    Elke Griek heeft wel een verhaal hoe de onverschilligheid van ambtenaren hen de muren opdrijft.Elke Griek heeft een handlanger nodig om de uit de officiele rompslomp te geraken. Maar wat een tijdverlies voor de werkende mens! Er zijn boekdelen over te schrijven maar eerst en vooral moet de mentaliteit aangepast worden ,ze allemaal eens flink dooreenschudden !

  3. Een mentaliteitsverandering ga je niet bekomen door de uren op te drijven. Zo’n aardverschuiving lijkt me dit dus niet.

    BTW, leuk & interessant, die tweets van jou in de rechter zijbalk, Bruno!

  4. Oeps, @Bertinos, je hebt gelijk!
    @Roosje, het is wel degelijk een aardverschuiving, hoor, althans voor de ambtenaren zelf. Stel je voor, die moeten nu 2,5 uur per week meer gaan “presteren”!
    Ja, wat die tweets betreft: ik dacht dat het wel leuk was om af en toe een link te delen. Ik ben er momenteel nog niet uit of het zin heeft om er ook tweets naar Griekse links in te zetten… Ben nog maar pas aan het experimenteren.

  5. @Bruno: op “De Londen – Athene connectie” staat het ook als “ontslagen”.

  6. @Bruno: Griekse links zijn altijd interessant en ze kunnen als basis dienen voor een aantal reacties 🙂

  7. Met andere woorden, de machtigere ambtenaren nemen de 09:00 dienst voor zich, terwijl ze pas rond het middaguur (of helemaal niet) verschijnen en ze de junioren ambtenaren dwingen de 07:00 ploeg op zich te nemen en te “klokken” voor de andere. Klinkt weer als verbetering van het lamme lullen paradijs.

    Misschien niet geheel aansluitend op dit topic maar iets wat ik me al tijden (zo niet jaren) afvraag: waar blijven de plannen voor de stimulering van de economie? Zoals ik begrepen heb wordt er ‘n gedeelte van het noodpakket gereserveerd voor de heropbouw van de Griekse economie. @Bruno, zijn deze plannen al wat concreter ? Ik hoor er niets over.

  8. Men zou het probleem van de corpulente dimosio kunnen combineren met het creëren van ‘n competitieve economie.

    1. Beschikbaarheid van ‘n centraal overheidsloket waar men terecht kan voor hulp, informatie en resources om ‘n eigen onderneming te starten. In Nederland hebben we jaren geleden al ‘n soort van helpdesk gecreëerd bij de Kamer van Koophandel waar je – als iemand z’n eigen onderneming wil beginnen – men ‘n consulent krijgt toegewezen die je stapsgewijs door het oerwoud van instanties leidt zodat je niet zelf het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Zo’n centrale desk (Grieks-talig en Engels-talig personeel) neemt het grote deel van de bureaucratie op zich en neemt een aantal taken van je over. Het zou vooral ‘n aanzuigende werking op buitenlandse investeerders moeten zijn die zich nu laten afschrikken door het bourdelo-imago van Griekenland. En terecht.

    2. Belasting verlaging of vrijstelling van een of twee jaar voor jonge ondernemers ( < 40 jaar). Beter iets dan helemaal niets. Veel (zo niet de meeste) Griekse jongeren zijn onvrijwillig werkloos ondanks hoge en goede opleiding (al dan niet in buitenland genoten). Dit stimuleringsprincipe zal velen over de streep trekken om 'n eigen bedrijf te beginnen – hoe klein dat ook moge zijn in het begin

    3. Nieuw Ministerie/Departement van Anti-corruptie en Integriteit. Plaats ambtenaren over van bestaande (overtollige) departementen naar nieuw toegewijd ministerie om corruptie aan te pakken. Ministerie hoeft niet groot te zijn maar wel effectief en doelmatig. Het feit dat zo'n ministerie bestaat is al genoeg signaal naar het buitenland om potentiële investeerders aan het overwegen te zetten tot investering. Ik maak graag de vergelijking met bijvoorbeeld Thailand dat vroeger bekend stond als kinderporno-paradijs en door en door corrupt was. Sinds de invoering van 'n effectieve anti-corruptie en imago campagne heeft Thailand de positie van Singapore overgenomen als handelscentrum in de regio. In 20 jaar tijd is het BNP van de Thai vervijfvoudigd (5 maal!). Alles te danken aan de Grote Schoonmaak.

    4. Wanneer bovenstaande punten (grotendeels) gerealiseerd zijn voer dan internationaal campagne om Griekenland op de kaart te zetten als investerings vriendelijk land. Meerdere (B-)landen hebben campagnes gevoerd op BBC, Aljazeera, CNN, etc…(Moldavië, Georgië, Armenië, Azerbaijan,…) en het heeft hun economisch geholpen en internationaal op de kaart gezet.
    Op dit moment is er 'n media campagne aan de gang hier in Griekenland met spotjes, jingles en slogans op radio op TV: "Ellada ena kommati hts psychhs mas". Dolgelukkige Grieken op 'n vissersboot, blije serveersters in 'n taverne / kafeneion of met z'n allen aan de thalassina met ouzo. De crisis bestaat niet. De commercial is volledig in het Grieks en ik vraag me af wie de doelgroep is en vooral waarom. Toch weer 'n stukje door de strot geduwd nationaliteitsgevoel waar verder niemand op staat te wachten. Gebruik dit budget om Griekenland in het buitenland te promoten en niet weer om voor de eigen parochie te preken.

    Groeten uit Kefalonia. Tijd om naar het strand te banjeren…

  9. Roel ,Plaka kaneis ?? jij ook. de stukje op tv is ook voor interne gebruik. volgens de regering alles gaat goed. dus blij touristen volle restaurants noem maar op.
    Gap zijn virtual reality.
    zelfs de begrip stage hebben ze in gr. de greek way uitgevoert. hebben ze jonge mensen onder stage salarissen aangenomen en voor weinig werk al de werk gedaan, incl klokken voor oudere collegas,en nu op traditionele griekse manier willen ze een vaste baan.

  10. @Bruno, bedankt voor deze goeie mop, heb even goed gelachen!

  11. Jaha, voor de ambtenaren zeker wel! @Bruno, maar voor een fundamenteel herstel daarentegen … Dan lijkt me het nieuws (en laten we de daad meteen bij het woord voegen @Sakis 😉 ) dat er in 2010 tien keer zoveel meldingen zijn binnengekomen van belastingsontduiking eerder het begin van iets dat neigt naar een lichte aardverschuiving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *