Prutswerk

Het is allang duidelijk dat de Griekse overheid er niet in slaagt om de begroting op orde te krijgen. De verwachtingen moeten steeds worden bijgesteld. Dat komt heel simpel door het feit dat men meer blijft uitgeven dan dat men binnen krijgt. Het uitgavepatroon blijkt echter nog steeds niet in vraag te worden gesteld: de Griekse regering blijft heel behoedzaam wanneer het gaat om maatregelen die de openbare sector betreffen. Behalve het besparen op salarissen, zie ik weinig echte hervormingen die duurzaam resultaat opleveren.

Ondertussen is de trojka weer in het land en die willen weer wat resultaten zien. Of die kunnen worden getoond, is zeer te betwijfelen. De voltallige regering scheen de voorbije weken op vakantie te zijn geweest, want je zag ze nauwelijks. Sinds begin deze week zijn ze weer terug op post en dat zorgt meteen al voor een ontvlambaar klimaat. Zo heeft minister van Onderwijs Anna Diamantopoulou een nieuw wetsontwerp ingediend voor het universitair onderwijs, dat o.m. het probleem van de eeuwige studenten zal aanpakken en een nieuw proces introduceert om de rectoren te verkiezen. Ze krijgt van alle kanten de wind van voren, hoewel haar voorstellen echt wel hout snijden.

Maar laten we het over iets anders hebben. Minister van Financien Evangelos Venizelos ziet maar al te goed dat de overheid te weinig inkomsten genereert en hij weet dat hij daarvoor op de rooster zal worden gelegd door de trojka. (Tussen haakjes: de teruggave van de belastingen dit jaar is nog steeds niet rond. Wellicht is daar geen geld voor.) Hij heeft een plan aangekondigd om dat tekort op te vangen: de BTW voor toeristische diensten en voor taverna’s en restaurants, water en frisdranken, gaat van 13% naar 23% worden verhoogd vanaf volgende donderdag. Dat gaat zeker wel tot stevigere prijzen leiden en ook tot lege terrasjes. De lonen krimpen, steeds meer mensen worden werkloos (we zitten aan bijna 700.000 werkloze Grieken) en nu wordt de toeristische sector geviseerd, de enige sector die nog een beetje geld in het laatje kan brengen.

Venizelos voelde de bui al hangen en kondigde eergisteren aan dat de BTW voor all-in pakketten die vanuit het buitenland worden geboekt, op 13% blijven. De Grieken zelf zullen dus 23% moeten betalen. Live your myth in Greece. We worden dagelijks gebombardeerd op televisie met een spotje over “My Greece”, waarbij Grieken hun ervaringen en foto’s over dit land kunnen delen op een site (671 entries op dit moment – bedroevend laag voor een campagne die zo uitgebreid op TV komt). Vakantie nemen zal nu toch wel erg moeilijk gaan worden, dus je vraagt je af voor wie die spotjes bedoeld zijn? Er zijn nog een aantal andere uitzonderingen aangekondigd op de maatregel. Waarom moet het verdorie toch altijd zo moeilijk, met zo veel uitzonderingen? Dat werkt alleen maar misbruik in de hand.

De reacties bleven niet uit natuurlijk. De Grieken spreken van regelrecht racisme: waarom moeten zij meer betalen dan de buitenlander voor dezelfde diensten in hun eigen land? En hoe gaan de handelaren die BTW moeten omrekenen? Wat voor prutswerk is dit nu eigenlijk? Bovendien hoorden we een maand geleden de minister van Toerisme nog zeggen dat Griekenland geen all-in pakket-toeristen wil lokken. Waarom dan dergelijke maatregelen? Wat voor prutswerk is dat eigenlijk? Meer dan een jaar lang zien we nu al dat hogere taksen en BTW zeker niet leiden tot een toename van de inkomsten. Integendeel: de zwarte markte floreert en de overheid ontloopt belastingen.

Ik weet dat velen onder u niet van het all-in type zijn. Bereidt u zich dan maar voor op een duurdere vakantie in Griekenland.

7 thoughts on “Prutswerk

  1. op vertoon van je passport kost de souvlaki dus minder geld. dat mijn dubele nationaliteit zo van pas zou komen had ik nooit verwacht.
    ik had je het gezegt,
    εισαι η νεα τσατσα εις το μπουρδελο
    αναθεμα το μποϊ σου Βαγγελη Βενιζελο.

  2. dat over de tourisme moeten wij herzien. de export is omhoog gegaan ,wel moeten de petrolie producten meerekenen, maar ik denk dat daar moeten wij meer verwachten ,maar zo als alles in griekenland zou uiteindelijk een mooi grap worden.
    ik heb wel is over gehad ,de beeld van de haven van Venetie vorige week ,met 5 groot cruiseshepen ,en wel op een oude haven total omgebouwd (ik was een aantal jaaren geleden geweest voor het last)vergelijken dat met Peireus doet je tranen in het ogen krijgen en wel heel veel. wie is burgemeester op Peireus?? moet even naar Venetie gaan kijken ,laat Pame mee nemen.

  3. Telkens ik nieuwsberichten volg krijg ik de indruk dat er kruimels van de tafel geveegd worden en dat het dik brood onaangeroerd blijft.
    Waarlijk,al dat BTW gemanipuleer kan toch geen Troika overtuigen , die lieden moeten zich erg vernederend onderschat voelen als de Grieken met zoiets op tafel komen .Alsof er geen dringerder problemen zijn in een land dat met een been over de afgrond staat dan zich bezig te houden met de universitaire status en waar je vooraf al weet dat er herrie van komt.Juist wat we nodig hebben.
    En dan nog iets opvallend in het nieuws is dat er voordurend ergens een voorzitter van om-het-even-wat geinterviewd wordt ofwel z’n vici-voorzitter of de secretaris .Er schijnen meer groeperingen dan er gemeentes zijn in dit land .Wie betaalt dat allemaal ? Je moet buiten de zinnen zijn om hier nog als zelfstandige te werken want je wordt versmacht als enige die niet afhankelijk is van de staat en nog wat centen in het bakske brengt.Is het dan niet erg begrijpelijk dat je aan taxonduiking doet om te overleven? Zielig wanneer je de ene zaak na de andere ziet sluiten .
    Van hieruit heb ik zicht op de haven en zie dagelijks lege dokken en denk aan die mensen die eertijds werkzaam waren :agentschappen,werkhuizen allerlei,bevoorraders,restaurants en cafe’s,om niet van de havenarbeiders en transport maatschappijen te spreken. Het doet me pijn omdat ik nauw verbonden was met al dat volk .

  4. @Bruno: je tweet vatte het mooi samen: “Greece is heading for a pyrotechnic default and an ignominious exit from a currency union that it should never have joined – http://t.co/3GuBmIF“.

  5. ik vrees dat ik het dit jaar in mijn portemonnaie zal voelen… laat het jullie zeker weten eind september !

  6. dus de drachma of de eurodrachma komt?? uiterlijk binnen 6 maanden,denk ik/.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *