Gisteren hield premier Papandreou zijn toespraak op de Internationale Handelsbeurs van Thessaloniki. Het leek dat men daar in het buitenland meer zat op te wachten dan in het binnenland. Die toespraak is traditioneel een soort van “State of the Nation”. De voorbije decennia maakten de opeenvolgende premiers er een gewoonte van om tijdens deze toespraak allerlei gunsten en extraatjes aan te kondigen voor verschillende beroepsgroepen – het was altijd feest wanneer de vetpotten werden open gemaakt. Dit jaar zat dat er niet in natuurlijk, en de ontvangst van de premier was dan ook erg lauwtjes. Hier en daar kon er nog wel een applausje af, maar dat was het dan ook.
Protesten waren er ook, maar vooral de voetbalsupporters zorgden voor het meeste vuurwerk. Ook in Athene werd er geprotesteerd, maar in mindere mate:
Waar had Papandreou het dan over? Onder het motto van een Creatief Griekenland en de Revolutie van het Voor De Hand Liggende gaf hij een overzicht van hoe het land zo diep is kunnen zakken. Dat er daarbij vooral werd gefocust op de periode 2004-2009 zal wel geen toeval zijn geweest.
2 doelen heeft Papandreou zich gesteld (die doelen zijn een beetje anders als vorig jaar). Doel 1: Griekenland niet failliet laten gaan. Doel 2: in de eurozone blijven. Gezien Griekenland al zo ver is, moet het de ingeslagen weg blijven volgen (waarmee hij aangaf dat men zeker niet op nieuwe verkiezingen moet wachten).
De boodschap naar de buitenwereld was duidelijk: Griekenland zal zich houden aan de overeenkomsten, en de leningen zullen worden terugbetaald. Griekenland zal weer een land worden dat te vertrouwen is.
Was er dan geen ruimte om cadeautjes aan te kondigen? Niet meteen, maar Papandreou wil zeker 3 economische takken stimuleren. Het toerisme zal worden aangezwengeld door het aanbieden van nieuwe producten (ik vrees dat hij het heeft over de all-in formules). De landbouw en de veeteelt, een sector die door Papandreou’s vader ten grave is gedragen, zal nieuwe impulsen krijgen: de overheid zal stukken land voorzien voor jongeren die terug in de sector willen stappen. En Griekenland gaat mikken op hernieuwbare energie, er is een plan “Helios” dat vooral zonneënergie zou opwekken. Oh ja, en Griekenland gaat proefboringen uitvoeren naar olie en aardgas, in de Ionische Zee en voor de kust van Zuid-Kreta.
Het enige “cadeautje” is dat werklozen een soort van coupons gaan krijgen. En dat de overheid er voor zal zorgen dat er in elk gezin tenminste nog 1 lid werk heeft. Qua belofte is dat natuurlijk maar povertjes.
Hoe dat allemaal in zijn werk zal gaan, is niet duidelijk. De mentaliteit van de Grieken zal moeten veranderen. De structuur van de openbare sector ook. Papandreou had het over het tegengaan van belastingontduiking, veranderingen in de rechtspraak, aanpassen van het politieke systeem, veranderen van het onderwijs. En 1 boodschap op het eind (hij zette er nog een mooie slide naast zodat iedereen het kon zien): “Ik ben vastbesloten”.
Het verklaart niet waarom er dan tot nu toe enkel maatregelen die de burger zwaar hebben geraakt, terwijl de staat nog steeds ellendig veel geld blijft verspillen. De trojka weet natuurlijk en de komende weken zullen er zware politieke knopen moeten worden doorgehakt. De eengemaakte salarisschaal zal er komen (en dat betekent dat heel wat ambtenaren tot misschien wel 50% van hun inkomen kunnen verliezen, want dit betekent het einde van de bonussen), en 20.000 ambtenaren zullen in een soort van “werkreserve” (εÏγασιακή εφεδÏία) komen. Ze zullen gedurende 12 maanden als backup worden gebruikt. Dat betekent dat ze een jaar thuis zullen zitten met 60% van hun loon en als er een plaatsje vrijkomt voor iemand met hun kwalificaties, dan kunnen ze daar een examen voor afleggen en het plaatsje misschien bemachtigen. Als er na 1 jaar niets is, dan staan ze op straat. Met die “werkreserve” wordt de deur dus open gezet naar ontslagen in de openbare sector. We kunnen ons verwachten aan heel wat vakbondsacties natuurlijk.