Zo besparen wij

De Regerinsraad van Nationale Defensie (of hoe vertaal je Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας?) heeft besloten om een paar uitgaven goed te keuren:

Er zullen 3000 tankgranaten worden gekocht van de Verenigde Staten, 5000 tankgranaten van Nederland voor Leopard tanks. Blijkbaar biedt Nederland de granaten voor een prikje aan. Kostprijs: 20 miljoen euro.

Tweede beslissing: een rakettensysteem voor de luchtmacht dat SPICE wordt genoemd en van Israel wordt gekocht, hoewel een onderdeel van het systeem in Griekenland zal worden vervaardigd. Kostprijs: 100 miljoen.

Oh ja, en de lading van het schip Baltic Sky zal eindelijk, 8 jaar nadat het schip werd onderschept, worden vernietigd. De Baltic Sky zegt u niets? Hier meer info.

27 thoughts on “Zo besparen wij

  1. hoe dom kan zijn dat volk in Nederland dan ook. ze lenen de grieken geld om de gebruikte granaten van hun te kopen. ik hoop dat ze de geleende geld nooit terug zien.

  2. Dag Bruno, ik volg nog steeds je blog. Ik heb al een hele tijd niet meer gereageerd. Niet uit gebrek aan interesse, wel omdat ik steeds minder en minder begrijp van de situatie in Griekenland. Ik mag zeker geen slecht idee hebben, want hier in ons Belgisch landje zitten we in zowat dezelfde situatie, schat ik. BHV is nu eindelijk gesplitst, op papier tenminste. Het lijkt er meer en meer op dat de politici enorme komedianten zijn geworden. Het grootste voorbeeld hiervan, vind ik Berlusconi ! Een grote mond opzetten tegen iedereen en zelf telkens in een schandaal terechtkomen. Je moet het maar durven om iemand een “onneukbare kont” te noemen. Bruno, wat mij ook wat stoort, is de zo vaak negatieve en onbeleefde commentaar op je blog. Ik ga nu geen namen noemen, maar vaak is het voor mij totaal schabouwelijk Nederlands, ofwel onbegrijpelijk Grieks met een flink aantal brutale scheldwoorden erin. Gelukkig correspondeer ik regelmatig met lezeres @Jenny, die me dat duidelijk maakt.

  3. Bruno,
    Ongetwijfeld voelt de doorsnee Griek de aanslag op zijn spaarvarken via allerlei maatregelen.
    Ik vraag me echter af of dit ook reeds te zien is in de ontvangsten van de staat.
    Voorts,bestaat er zoiets als een voorheffing op spaargeld in Griekenland? Wordt er gericht gecontroleerd op rekeningen in het buitenland?
    Controleert men op uiterlijke kentekenen van welstand?
    Nu hebben we de indruk dat al het geleende geld slechts dient om lonen en pensioenen uit te betalen en niet om iets structureels te veranderen.
    De aankoop van het wapentuig lijkt op dit moment zeer ongepast. Maar kadert dit misschien in NATO verplichtingen?
    Nog iets,
    wat betreft de envelopjes voor de geneesheren. Dat is slechts een variatie op wat bij ons gebeurt. Een voorbeeld: de afdeling fysische geneeskunde in de KLINA Brasschaat telt 4 geneesheren. Officieel tarief van een raadpleging, zo’n 24euro. 3 van de 4 zijn “niet geconventioneerd” Voor minder dan 40 euro wordt je niet geholpen. Betaal je deze “officiële zwarte” toeslag niet dan wordt je niet geholpen.
    Tikt lekker aan.

  4. O,O,Bazouka ik denk dat Leo het over u heeft 🙂
    geloof me beste Leo op andere blogs gaat het veeeeeel erger aan toe dan hier .
    Op deze blog zijn we als een soort van familie van elkaar, de meesten zijn er al van af t begin

  5. En als het elders veeeel erger aan toe gaat , betekent dat we ons naar zulke norm moeten schikken? Ook in familieverband blijft men beleefd , tenminste volgens mij !

  6. Eens met @Jenny.
    Verder snap ik het soms ook niet meer. Aan de ene kant de grote financiële problemen en daarmee samenhangende zorgen en onzekerheid, aan de andere kant dus zo’n (in veler ogen onnodige) uitgave. Maar inderdaad, er kunnen contractuele verplichtingen onder liggen, al kan ik me ook voorstellen dat bij een bijna faillisement er wel aan te ontkomen zou zijn.
    Weet het ene ministerie wel waar het andere mee bezig is? Is er geen soort overkoepelende goedkeuring nodig voor uitgaven?

  7. Beste beledigden,

    Het beleefd schelden is spijtig genoeg een kunst die aan het verdwijnen is. Maar ja, onze politici geven natuurlijk niet direct het goede voorbeeld.
    Ik vraag me trouwens af of een kiezerspublliek dat zijn stem geeft aan haar of hem die het meest in “de boekskes” staan en niet aan wie op het veld resultaten boekt door hard te werken, wel beter verdient.
    Eigenlijk is een belediging het mooist, wanneer de beledigde twijfelt of hij nu beledigd of geloofd wordt.
    Voorts, wie stelde ook weeral dat het geen zin heeft je vrienden te prijzen. Zij zijn immers je vrienden. Het zijn je vijanden waarmee je rekening dient te houden en waarvoor je de sirooppot hanteert.

  8. @Penimeni ,het gaat niet over ‘beledigingen’maar wel wat de taal betreft .Kritiek is opbouwend maar men kan toch wel een zekere schunnige woordenschat vermijden om hetzelfde te zeggen .

  9. Mij stoort dat “gescheld” absoluut niet ; er wordt toch niet op ons,lezers, gescholden? Integendeel vind ik het verrijkend op deze blog zoveel verschillende meningen te kunnen lezen, ook al heeft niet iedereen het talent om foutloos te schrijven. En ik vind het een aanwinst dat een Griek hier zijn zegje komt doen en zijn mening vanuit zijn standpunt en afkomst vertelt. Dat taalgebruik hanteert de gemiddelde Griek nu eenmaal, vooral hier op Kreta. Ga dan vooral nooit in een kafenion zitten waar hevige politieke discussies worden gevoerd; je oren zullen nogal fluiten!

  10. Ik zit hier een beetje mee gewrongen: het is enerzijds natuurlijk niet prettig dat lezers die hier al lang volgen, de toon van de blog niet meer zo prettig vinden.
    Anderzijds heb ik zelf niet het gevoel dat hier schunnige of beledigende taal wordt gebruikt. Misschien ben ik daarvoor al te lang in Griekenland? 😉

    Ik kan me wel voorstellen dat het voor sommige lezers niet prettig is om veel reacties in het Grieks te lezen. Ik heb het eerder al een keer gezegd: ik kan @Tzimis best begrijpen, dat hij het er in al zijn emotie in het Grieks uit gooit. De situatie hier in Griekenland raakt hem. Jammer genoeg bereiken zijn reacties, die soms heel verrijkend zijn, de rest van de lezers niet en dat is wel jammer. Maar ik laat die verantwoordelijkheid liever aan @Tzimis over.

    Zelf heb ik er een punt van gemaakt dat iedereen hier zijn zegje mag doen, zolang er niet op de man wordt gespeeld. Dus ik ben niet meteen geneigd om in te grijpen. Het staat jullie, de lezers, toe om daar wel opmerkingen over te maken. Dus als sommige reacties te ver gaan voor sommigen onder jullie, mag je dat wat mij betreft best zeggen hoor.

    Het is natuurlijk wel zo dat de toon van de blog niet meer dezelfde is als die van 2007 of vroeger. Maar het leven in Griekenland is ook niet langer meer hetzelfde. Woede, verdriet, frustratie en depressie beginnen hoe langer hoe meer tot de dagelijkse emoties te behoren en dat zal hier zeker doorsijpelen, En ik vind dat het zo hoort, want zo vormt dit hier toch een beetje een barometer van de huidige toestand, niet?

    Het staat jullie uiteraard vrij om het niet met me eens te zijn. Ik ben geen verlicht despoot die de touwtjes hier in handen houdt.

  11. @Bruno: vanavond Tzouganakis in Beakeio, maar dat weet je zeker al?

  12. @Bruno, je verwoordt een aantal dingen zeer accuraat die ik sinds geruime tijd niet onder woorden kreeg, maar hetgeen wel ondergronds sudderde, al kreeg ik de vinger niet op de wonde gelegd:
    ~ dat de toon van de blog niet meer zo prettig is (voor sommigen); hierbij heb ik me ook wel eens afgevraagd of dat een gevolg is van de huidige evolutie in Griekenland [al ben ik er nog niet uit wat het antwoord betreft – jouw verklaring lijkt me een te voor de hand liggend alibi]
    ~ dat Grieken nu eenmaal op zulke manier praten – het meest beschaafde woord dat mijn vader uitriep tijdens de Griekse nieuwsuitzendingen was “ακάθαρμα», vrij vertaald: onrein, vuil [al vind ik dit cultuurverschil nog geen reden om zulk taalgebruik ook in de schriftelijke taal te hanteren ~ misschien woon ik daarvoor te lang in België; het blijft tenslotte een blog voor Nederlandstaligen]
    ~ dat sommige reacties veel lezers niet bereiken, maar dat niet mijn maar de schrijver zijn zorg is [al wordt het, wanneer zulke reacties aangehaald worden, dan al gauw een onderonsje, zonder enige interactie tussen de/alle lezers (wat naar mijn aanvoelen net de meerwaarde van deze blog was in het verleden); iets dat op zijn beurt zou kunnen leiden tot het verlies van een pak lezers en/of het uitblijven van andere waardevolle reacties. Dat vind ík dan weer jammer, méér dan het feit dat sommige reacties de lezers niet bereiken]
    ~ dat het jou én de lezers vrij staat om daarover te denken wat je/we wilt/willen [niemand is verplicht om deze blog te lezen, al is het zonde dat hierdoor lezers mogelijks afhaken]

    Dit gezegd zijnde…
    Blijf je stukken vooral schrijven! Voor mij, een in het buitenland geboren en getogen Griekse die de Griekse taal niet op zulk hoog niveau beheers, is jouw blog sinds jaar en dag één van de belangrijkste hulpmiddelen om een klaardere kijk te krijgen op de situatie in het land dat àlle lezers van deze blog raakt.

  13. @Kirsten, uiteraard zal ik er zijn. Is maar 50 meter van bij mij thuis!

  14. @Bruno: voor mij iets verder, maar dat geeft niets. Ik zie ‘m voor het eerst live, ben benieuwd!

  15. Wel, tot straks dan @Kirsten! Ik ben er zeker van dat hij je niet zal teleurstellen!

    @Roosje, dat is net de reden waarom ik in de poll de vraag had gesteld of lezers er iets op tegen zouden hebben dat deze blog in het Engels zou zijn. Ik krijg heel vaak vragen van niet-Nederlandstaligen of ik het Engels zou willen schrijven, omdat er hier voor velen blijkbaar wel wat extra informatie te vinden is.
    Ik wil echter het lezerspubliek van de voorbij 6 jaar niet vervreemden – net omdat ik zo veel lezers had en zo veel reacties kreeg, ben ik blijven bloggen. En ik wil toch ook wel zo veel mogelijk het karakter van de blog behouden, hoewel er al wel veranderingen in de thematiek zijn gekomen (met toeristische info kun je maar voor bepaalde duur doorgaan, he).
    Enfin, ik merk uit de poll dat de meesten liever hebben dat ik in het Nederlands doorga. Ik ga dat dan ook blijven doen. En hopelijk houden we het zo open mogelijk voor zo veel mogelijk mensen. U geeft maar een gil, zoals @Leo nu gedaan heeft, als het dreigt te ontsporen en ik heb het zelf niet in de gaten. We kennen elkaar ondertussen en ik denk wel dat we dat tegen mekaar kunnen zeggen, niet?

  16. Roosje!!!dat is ook het eerst wat ik had geroepen gisteren,A to katharma!!
    Mijn epiloog:
    Σ’ όποιον αρέσουμε
    για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε,
    πώς να χωρέσουμε τόσοι άνθρωποι στο κενό;
    Σ’ όποιον αρέσουμε
    για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε,
    πώς να συνδέσουμε περιθώρια κι ουρανό;
    ps, ik hoop dat Jenny ,deze goed gaat vertalen.

  17. @Bruno.Ga alsjeblieft door met je (vaak engelstalige) tweets.Deze zijn een enorme aanwinst en vormen samen met de voertaal nederlands en de emotaal Grieks van o.a.Tzimis een voor mij perfect geheel.

    Ik zou wel graag af en toe een tweet toevoegen,maar daar zul je wel bezwaar tegen hebben.En een link in een comment heeft toch niet veel impact.Oplossing?

    Nog even over Tzimis:Daar heb ik allerminst moeite mee.Met wat rudimentair Grieks en een beetje gepiel met een vertaalmachine kom ik er meestal wel uit.Maar dat komt natuurlijk ook omdat ik politiek/sociaal nogal synchroon met hem loop.

    Dan de toon van het forum.@Bruno bericht vanuit Athene over Griekenland.Hij en nogal wat commentaar leveranciers weerspiegelen tijd en plaats zoals die nú is.Dat is natuurlijk en logisch, precies zoals het op een goede blog hoort te zijn.

    Ik lees regelmatig onderwerpen en discussies van twee, drie en meer jaar geleden nog eens na.Het is hier veel meer van nu, minder gezellig en zeker grimmiger geworden.In de stevige citaten,de inhoud, de links en zeker ook de tweets vind ik echter inhoudelijk het Griekenland van nu terug.Dat is echte winst.Dit gaat dan wel gepaard met een wat ruiger, minder pussy-foot taalgebruik.Wat mij betreft inhoud boven vorm(wie herkent dit?).

    Volgens mij is het geheel nu zó belangrijk dat deze blog wél in het Engels zou mogen, of een tweeling-blog zoals Julie Smit ook met haar “BOEKENLUST/SMITAKI” doet, zou moeten worden.

    De waterscheiding van deze blog en onze @Bruno
    lag bij de dekemvrianá van 2009.Lees het maar na!

    ATHENE- ONBEWOLKT- 33 GRADEN C- ONDER DE STERRENHEMEL NAAR TZOUGANAKIS LUISTEREN.HET ZIJ HEM EN ANDEREN GAARNE GEGUND!

  18. Daar ging ik, jou kennende @Bruno, ook van uit: dat we zo een dingen intussen wel tegen mekaar kunnen zeggen. Vandaar dat ik dat (wat jij ‘een gil geven’ noemt) –als je mijn reactie goed (tussen de haakjes) leest- ook gedaan heb.

    De poll was een goed idee! De uitslag van een enquête is objectief, representatief en democratischer, méér dan via reacties een discussie opstarten over het al dan niet gebruiken van Nederlands als voertaal. Je bent er nl. vòòr of tegen, wat alleen maar te maken heeft met het al dan niet beheersen van de Engelse taal.

    Het siert je wel dat je je oude getrouwe lezers wilt behouden. Tenslotte kan niemand je wat maken als je een nieuwe weg op zou willen gaan.

    @Tzimi: ik denk niet dat jouw woordenschat kan tippen aan de woorden die ik in mijn jonge leven van mijn vader hoorde als ie zich opwond, maar daarom gebruik ík die woorden nog niet. 😉 Al blij dat ik de helft niet verstond! In die zin doe ik me de moeite niet om een vertaalmachine in te schakelen.

    @Aleko, via andere fora stel ik vast dat Grieken ook op een andere manier kunnen reageren, zonder daarbij hun sarcasme, intelligentie en zwarte humor te verliezen. Argumenten als ‘vorm boven inhoud’ en ‘politiek/sociaal synchroon’ komen daar m.i. niet bij kijken.

  19. @Roosje.Explain:Waar ben je nu vóór(of juist tegen: “Vorm boven inhoud”, of “Inhoud boven vorm”?Ik kan je niet volgen.Duidelijkheid is de norm, hier en elders!

  20. Wat ik daarmee wilde zeggen @Aleko, is dat je iemand die een bepaalde manier van reageren niet kan smaken, niet kan aanwrijven dat ie a priori de vorm boven de inhoud verkiest. Om die reden vind ik dit argument niet ter zake, tenzij als dooddoener. Duidelijker zo?

  21. @Bruno, je volgende blog morgen over Tzouga in het Beakeio????? In ieder geval wat beter nieuws om te berichten.

  22. Nee, @Roosje,je schrijft voor mij geheimtaal.

    Laat ík het van mijn kant dan nog een keer proberen duidelijk te maken:

    In een gedachtenuitwisseling prefereer ik iemand die een verassende/verhelderende/een nieuw licht op de zaak werpende inhoud te bieden heeft.

    Dán vind ik de vorm van zijn of haar taalgebruik;uitgebalanceerd netjes en beleefd; óf wat emotioneler en recht voor z’n raap niet zo erg van belang.
    En of dat in het ABN of Belgisch,Grieks of Engels gebeurt doet er dan naar mijn smaak ook niet zo erg meer toe.

    Ik vind dit eigenlijk een heel zuiver en realistisch standpunt, waarvan ik me nauwelijks kan voorstellen dat je het er níet mee eens bent.Als wel:het is gelukkig nog een vrije wereld, met een plaats voor iedereen op dit forum,waar het om de “zaak Griekenland” gaat in de eerste plaats.

  23. Haha @Aleko, dit is de eerste keer dat ik te horen krijg dat ik niet rechttoe rechtaan ben! Ik krijg al mijn hele leven naar mijn hoofd geslingerd dat ik (te) cru en (te) eerlijk ben. Dit is echt wel een primeur voor mij! 😉
    Hoe dan ook, je had jouw standpunt echt niet opnieuw moeten toelichten; mij was jouw punt wel duidelijk.
    Maar aangezien het op deze blog inderdaad in de eerste plaats rond Griekenland draait, stel ik voor om het hier dan maar bij te houden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *