De vinger aan de pols

De algemene staking en betoging van afgelopen woensdag kan meer als een fait divers worden bestempeld, dan als het begin van een opstand tegen het beleid dat in Griekenland wordt gevoerd. Er was weinig volk op de been en natuurlijk eindigde het allemaal met relletjes.

Waar zat iedereen? Velen waren nog aan het werk (als je staakte, liep je het risico dat je werd ontslagen) en heel wat Grieken zaten teneergeslagen thuis. Depressie en gelatenheid – het typeert de sfeer in dit land.

Tijd om nog eens de vinger aan de pols te houden. En dat deed het bedrijf Public Issue: die hebben een aantal Grieken uit alle lagen van de bevolking, met verschillende politieke voorkeuren een paar vragen gesteld. Ik licht er een paar resultaten uit.

  • Gaat het met Griekenland de goede kant uit? 85% vindt van niet.
  • Verwacht u nog vele acties de komende 3 maanden? 89% denkt van wel. Op basis van de opkomst van de betoging eergisteren, denk ik dat dit veeleer wishful thinking is.
  • Gaat u zelf deelnemen aan betogingen en protesten? Slechts 19% is nog bereid op de straat te komen. In juli was dat nog 29%
  • Welke richting zal de economie uit gaan? 76% ziet de zaken nog slechter worden, 3% gelooft echt dat het beter wordt, en 20% heeft geen mening.
  • Kunt u nog sparen? 94% van de Grieken kan geen euro meer aan de kant houden.
  • Wat is het grootste probleem van dit land? 67% ziet de economie, en 17% vindt dat de politiek het grootste probleem is. Ik ben geneigd me bij die 17% te voegen. De politiek van de voorbije 35 jaar is het zorgenkind van dit land, want die heeft Griekenland tot op dit punt gebracht.
  • Bent u tevreden over de regerende partij? 7% is zowaar tevreden over PASOK.
  • Bent u tevreden over de voornaamste oppositiepartij? 10% is tevreden over Nea Dimokratia.
  • En welke z0u de beste regering voor dit land zijn? (hier wordt altijd verwezen naar 1 van de 2 grote partijen – dus de vraag is niet echt objectief, kan je zeggen). 11% denk dat PASOK het beste is, 11% vindt dat van Nea Dimokratia en 73% wil geen van beiden.
  • Populairste politicus? is zowaar de leider van de extreem-rechtse partij LAOS (die ook de populairste partij wordt), Georgos Karatzaferis. Minst populaire – dient het gezegd? – is Papandreou (enkel partijleiders zijn in de vraag opgenomen).
  • 28% van de Grieken denkt dat Antonis Samaras een geschikte eerste minister zou zijn.
  • Opvallend: meer en meer Grieken lijken gewonnen te zijn voor een coalitieregering (of zien het in ieder geval als een mogelijkheid).
  • En nu komt het: 34% van de ondervraagden zal niet gaan stemmen als er verkiezingen zijn. 22,5% zal nog stemmen voor PASOK, en 31,5% zal stemmen voor Nea Dimokratia. Dus de helft van de Grieken zou nog steeds bereid zijn om voor 1 van de beide grote partijen te stemmen die dit land naar de afgrond hebben gebracht! En die 34% die dan niet gaan stemmen, moeten nadien natuurlijk niet komen klagen over de teloorgang van de democratie! Wanneer gaan ze hier nu eens eindelijk leren om die lui gewoon uit het parlement te stemmen?

De volledige uitslag van het onderzoel vindt u hier terug.

Feit is dat de Grieken steeds meer op zichzelf aan het terugplooien zijn. Er is een vorm van nationalisme te bespeuren. Velen zetten zich af tegen Europa en zien een plan van “de Europeanen” om de rijkdom van dit land te plunderen. Die rijkdom is dan het goud dat ergens in de grond zou zitten in Noord-Griekenland of miljoen vaten olie ergens in de Middellandse Zee. Dit discours wordt vaak gehouden door de lui van de LAOS partij, die daar dan ook nog eens boeken over schrijven, die te koop worden aangeboden op de TV-zender van de leider van de partij.

En dan is er maar 17% die vindt dat de politiek het grootste probleem is van dit land?

10 thoughts on “De vinger aan de pols

  1. Voor een gewone sterveling uit België, Nederland, Duitsland o.i.d. is dit niet meer te begrijpen. Jouw onvermoeibare inzet om licht in de duisternis te brengen blijft bewonderenswaardig.

  2. @Kirsten . Als je hier woont wordt je willens nillens meegesleurd in de eindeloze politieke debatten en je moet een olifantenvel hebben om daar onverschilig voor te zijn. En dan zelfs als imigrant ben je blootgesteld aan de situatie en verwerpelijke manipulaties van ‘bovenaf’.En misschien bekijkt de inwijkeling het onder een andere optiek , kan ie wat meer afstand nemen omdat er geen oude liefdesverhouding met een of andere partijleider verdoken zit.Dat sommige mensen zo fervent een of andere partij blijven steunen is omdat het in hun genen zit,ze zijn ermee geboren en getogen , ofwel is omdat ze erbij baat hebben en dat een of andere bekende of familielid hen wel een steuntje in de rug zal geven. Dat geeft de doorslag.
    Quote :” Als je aan Belgen vraagt wie de vice minister voor tewerkstelling is,dan kijken ze mekaar aan zo van ‘wie is dat ook weer?’.Als je zoiets aan een Griek vraagt , dan weet hij zelfs wie de portier in dat bepaald ministerie is !”!:)

  3. @Bruno,verbeter je me eens want ben niet zeker meer:in GR is er stemplicht tenzij je XXXKM van je stembureau bent maar dan moet je je bij de politie aanmelden dat je afwezig zult zijn.!?!?
    En Grieken behouden hun geboortehuis als officiel adres dat dikwijls ver weg is van hun huidige woonplaats .Nog zo’n laksheid !Misschien staan er al lang overleden personen ook op die kiesbiljetten ?:)

  4. @Jenny, ik weet eerlijk gezegd niet of die regel geldt dat je niet moet gaan stemmen als je XX KM van een stembureau woont. Heb ik nooit eerder van gehoord. Verkiezingen waren wel altijd een voorwendsel voor een heuse volksverhuizing en mensen kregen er zelfs vrij voor. En inderdaad: zijn de kieslijsten wel up to date? Als overleden Grieken nog op de kieslijst staan, wordt hun “stem” dan nog meegerekend?

    Maar de ruk naar rechts verontrust me wel. Het is nu massaal de schuld van de “vreemden” aan het worden dat Griekenland in de afgrond tuimelt. Nooit, maar dan ook nooit, steken ze de hand in eigen boezem.

  5. Maar dat kennen we nu al wel @Bruno :Mea Culpa is geen grieks !:)Als het verkeerd loopt dan welt die ‘false pride’naar boven ter compensatie .En dat ook zo in hun prive leven .Zelfbezinning kennen ze niet .

  6. Geregeerd worden door een coalitie, dat zou pas echt revolutionair zijn in Griekenland, maar gaat dat lukken? Zijn parlementariers bereid om water bij de wijn te doen, met elkaar onderhandelen,kennen zij het spel van geven en nemen? (oke het spel van nemen kennen ze wel). Stilletjes hoop ik op een totaal nieuwe partij, niet ontstaan uit een van de oude, maar met iemand die geen familie van is,en vooruit kijkt.
    Die niet beschuldigend omkijkt, maar met oplossingen komt. Helaas ben ik te teleurgesteld in de Grieks Orthodoxe kerk om er binnen te wandelen en een kaarsje te branden, maar soms zou ik het wel willen.

  7. stemmen is in griekenland verplicht.maar zo erg is het ook niet als je niet gaat. vroeger konden ze dat better controleren, toen wij nog stemboekjes hadden en ook een gaatje kreeg op je identiteits card. op de indentiteits card waren blokjes en die werden doorgeprikt als bewijs dat je heb gestemt.
    maar goed ,je moet toch weten waarom de griek nog steeds op zijn geborte dorp of de dorp van zijn vrouw stemt. ik stem ,na dat ik bijna 40 jaaren geleden weg ben ,ook in een dorpje naast Drama. simpel weg omdat daar kwam altijd de family uit alle hoeken bij elkaar en de banden met de partij ,de vysma, better te controleren zijn.
    als er mensen op de lijst staan die al overleden zijn dat heeft enkel effect aan het persentage die niet heeft gestemt. je stemt een keer tegenwordig. vroeger in andere tijden, junta en een paar jaar later konden ze aan het resultaat knoeien (mageireuama apotelesmaton) maar dat kan niet meer. je heb toch zelf gezien dat van alle partijen vertegenwordigers staan en ze staan ook bij het tellen.

  8. een griekse coalitie. zeker moeten ze de tijd nemen zo als in Belgie om de juiste formatie te vinden. nog een coalitie zo als die van 1989 kunnen wij niet. KKE samen met Nd, vraag aan de griek over de coalitie van 89 en je krijgt gegarandeert de antwoord ,Ja to vromiko 89.
    maar ik zou het mooi vinden, een coalitie Pasok ND met als gedoog partner KaratZafyrer als nederlanse voorbeelt. Karatzafyrer de griekse wilders.maar aan wie moet ik het video van Jolanda Sap sturen, als ze het einde willen van deze regering ,een stopkontakt nemen in het griekse parliament om te laten zien hoe je een stekker er uit trekt. mischien Papariga of de griekse ecologen??
    grieken en coalitie dus samen werken?? nog maakelijker dan dat kruip de kamel door het oog van de naald.

  9. De ruk naar rechts verontrust mij ook enorm, Bruno. Het nationalisme is in Griekenland altijd zeer latent aanwezig geweest. Elke crisissituatie wekt verrechtsing, discriminatie en racisme in de hand (overigens ook in het ‘perfecte’ westen, voorbeelden zat!). En als (ex-)militairen ook met acties beginnen, en op de koop toe worden toegejuicht door publiek en pers, begin ik echt rillingen te krijgen.
    Ik ben voor een volksopstand, burgerlijke ongehoorzaamheid, revolutie, enz. maar niet als militairen en extremisten een leidende rol gaan spelen. Want dat resulteert uiteindelijk in lijdende rol van het volk.

  10. @Magnola: in het verleden stond de Grieks-orthodoxe Kerk in de voorhoede als het ging om de strijd tegen onderdrukking (zie bv. @Tzimis verwijzingen naar Papaflessas, maar ook Aartsbisschop Damaskinos brief tegen de jodenvervolging getuigt daarvan). De meeste huidige geestelijken lijken helaas even “ingedommeld”, politiek gepolariseerd en verknocht aan allerleid privileges als de rest van de Griekse “elite” 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *