Wat nu?

De Grieken stonden vandaag op met een groot vraagteken boven hun hoofd. Wat bezielde premier Papandreou gisteren om een referendum aan te vragen wat betreft de overeenkomst van de Europese top vorige week. We weten nog altijd niet wat die overeenkomst precies zal inhouden, dus waar zal het over gaan?

En we zijn er natuurlijk nog niet. Eerst moet het referendum in het parlement worden goedgekeurd. Daarvoor zijn slechts de helft van de stemmen +1 nodig: 151 stemmen voor, dus. Dan zal de president van de Republiek een presidentieel besluit ondertekenen en dan pas wordt er een referendum gehouden.

Tot het zover is, zullen er weer allerlei theorieën de ronde doen. Veel Grieken denken trouwens dat het referendum de beslissingen rond de extra belastingen en taksen zal doen terugdraaien. Het klimaat om “nee” te stemmen wordt zo al geschapen, natuurlijk.

En in afwachting van een referendum zijn er veel mensen die nu hun extra belastingen niet gaan betalen. Gisteren heeft de hele gemeente Nea Ionia, met hun burgemeester voorop, aangekondigd dat ze de extra belastingen op onroerend goed, die via de elektriciteitsrekening binnen komt, niet zal betalen omdat die belasting en de manier waarop ze wordt geïnd, ongrondwettelijk is.

Nochtans heeft de regering al te kennen gegeven dat iedereen, zelfs diegenen die de belastingen aanvechten bij het gerecht, toch moeten betalen en dat ze nadien het geld kunnen terugeisen, in geval ze de rechtszaak winnen.

Maar goed, wat gebeurt er buiten Griekenland? U leest er mijn tweets maar op na: zowat iedereen is verrast. Consternatie in Frankrijk, onaangename verrassing in Duitsland, Obama wil vandaag met de Europese leiders spreken.

Papandreou wilde zijn respect voor het volk tonen, volgens zijn aankondiging gisteravond. Dat respect toonde hij echter niet toen hij al gezellig zat te keuvelen met DSK nog voor hij verkozen werd. De man geeft de indruk dat hij onbetrouwbaar is, en de zaak helemaal niet in de hand heeft.

De roep voor een referendum is er niet in Griekenland. De roep naar verkiezingen wel. De Grieken zijn Papandreou-moe, ze willen de man die één ding belooft, iets anders aankondigt, en nog iets anders uitvoert,  zo snel mogelijk weg.

23 thoughts on “Wat nu?

  1. maar wat zijn de projecties? zal Griekenland na nieuwe verkiezingen weer met ND opgescheept zitten? Alsof dat veel zal oplossen…

  2. Misschien laat je je de laatste tijd wat inspireren door de Griekse demagogische media?

    Natuurlijk heeft GAP fouten gemaakt en tijd verloren, maar ik heb toch de indruk dat hij de meest serieuze premier is sinds 2001, toen ik hier kwam wonen. Hoe kan die man nu op 2 jaar de hele mesthoop opruimen die de Grieken zelf er decennia lang van gemaakt hebben? En dan nog met rechts van hem de meest damagogische ND leider sinds jaren, en links een stelletje gevaarlijke vandalen die enkel op chaos uit zijn…? En met een bevolking die nog steeds niet inziet dat het anders zal moeten, met of zonder Euro.

    Als hij weg moet, zijn er dan alternatieven? Gaat het beter gaan? Is er iemand die het beter kan? Heeft de recente geschiedenis misschien aangetoond dat het land overloopt van de staatslieden?

    We willen geen Duitse troika, we willen geen GAP. We willen geen schulden, maar we willen geen belastingen betalen. We willen een betere overheid, maar we willen geen ambtenaren ontslagen. De regering heeft geen legitimiteit, maar we willen geen referendum…??

    Wat willen we eigenlijk wel?

  3. @Stijn weet je hoe de democratie hier in zijn wieg wordt bedreven?
    Bij 42% van de stemmen, krijg je als partij de absolute meerderheid in het Parlement.
    Als er na de eerste stembusgang geen enkele partij 42% haalt, wordt er een tweede stemronde gehouden, waar bepaalde partijen zich terugtrekken en vaak de kant van 1 van de 2 eerste partijen kiezen. Dat komt natuurlijk nooit goed.

    De Griekse crisis is in de eerste plaats een politieke crisis.

  4. @Hans, dat hij de meest serieuze premier is in 15 jaar, daar ben ik het mee eens. Dat maakt hem nog geen goede premier natuurlijk. En ik besef ook wel dat hij dat hele PASOK-circus niet achter zich krijgt. Maar waar is hij mee bezig? Je ziet er gewoon geen lijn in. En ja, er zijn geen alternatieven.

    Er zijn genoeg Grieken die wel willen dat dit land eindelijk eens ernstig wordt – hun roep klinkt misschien niet sterk genoeg in die demagogische media.

    En met dat referendum: wat denk je dat er gaan gebeuren? Misschien werd Papandreou wel geïnspireerd door wat er hier in de straat gezegd wordt. Wat er buiten Griekenland wordt gezegd, heeft hij daar niet aan gedacht?

  5. @Bruno, volgens mij is hij al die aanvallen beu en speelt hij nu de bal terug: “beslis dan zelf maar wat je wil”. Veel zal ervan afhangen of de vraag correct is of niet. Het beste zou zijn als ze gewoon de hele leningsovereenkomst ter goedkeuring voorleggen. Uiteindelijk beslist elk land zelf hoe ze dat soort zaken goedkeuren: in de regering, via het parlement, met een speciale meerderheid of via een referendum (zoals eerder ook in Ierland, Frankrijk, Nederland). Dat mag Griekenland zelf beslissen. Eerlijk gezegd vind ik niet dat Obama en co zich daarmee moeten moeien: een land mag zelf beslissen of ze direct de dieperik inwillen dan wel een lange en moeilijke operatie aanvatten…

  6. Een default van Griekenland is in niemands belang, echter… het is wel wat zou moeten gebeuren als landen hun schulden niet meer kunnen terugbetalen. Net zoals Argentinie en Rusland, die het ‘voordeel’ hadden niet verwoven te zijn in een complexe structuur als de EU. En toch zou het wel moeten, dat Griekenland faiiliet gaat, herstructureert en z’n zaakjes op orde krijgt.

    Helaas staat de structuur van de euro dat niet toe, het is niet in staat met zoiets om te gaan, noch met de enorme schuldenlast van de banken. Dat is een fundamentale fout van de euro-structuur, maar dat is geen reden om Griekenland er alleen voor te laten opdraaien.

    Ik heb geen idee of een referendum of herverkiezingen iets oplost, lijkt mij eerder uitstel van executie. Feit is dat Griekenland haar schuld niet kan terugbetalen, hoezeer die Trojka ook toezicht houdt. Eens zal dat gewoon toegegeven moeten worden, met alle gevolgen vandien. Een bittere pil die we allemaal zullen moeten slikken.

  7. @Bruno + @Hans.Als echte buitenstaander meen ik te moeten constateren dat jullie en vele anderen hier toch aan een soort Griekse tunnelvisie lijden.

    GAP daarentegen heeft zich in de laatste 2 jaar daaraan kunnen onttrekken.Zeer veelvuldig, langdurig, intensief contact met de wereld politieke- en financiële leiders.En natuurlijk achter de coulissen met de onzichtbare lobbyisten van de échte bestuurders van deze wereld(industrieel,militair,financieel,politiek).

    De macht van de groep die zij vertegenwoordigen
    concentreert zich hoofdzakelijk op rechts, dus voornamelijk vanuit de VS(maar zeker niet exclusief)en dan met name de Republikeinse partij,groot investeerders en de ratings-troïka.Doelstelling is Obama onderuit en er uit,de Euro onderuit(de Dollar als blijvende reserve-munt),credit crunch,uitkering CDS.

    Die Europese steun- en reddings-operatie van juli en oktober waren die luitjes natuurlijk niet naar ‘t zin.
    Met mijn erkenning van de vele autonome misstanden in Griekenland zelf durf ik wel te stellen dat die door de ‘hogere machten’ gebruikt zijn om hún doelen te bereiken.Dat leek dus vorige week de verkeerde kant uit te gaan dus is er nu een escalator ingezit in de vorm van GAP en zijn referendum.(Ja, dat is een heel zware beschuldiging aan hem persoonlijk, maar waar genoot hij ook al weer zijn opleiding}.De nieuwe orde heeft wel een mooie funktie voor hem in petto.Zó wordt het grote spel gespeeld.

    Inmiddels zie je de Europese chaos op de beurzen en bij de politiek al losbarsten.Jetzt
    geht’s los!

    Zo,nu mag iedereen zich op mij storten vanwege complottheoriën enzo.

  8. Aleko!!jij ook duits??
    ik zie een groot bazouka. zo als wij in griekenland zeggen, κι οποιον παρει ο χαρος!!
    leun naar achteren en kijken. het gaat snel en het gaat gebeuren.

  9. De Grieken uit de euro NU!!!!!!!!!!!!!
    en het mag iets kosten. ‘t Zal nog altijd goedkoper zijn dan zo verder te doen.

  10. Wat meldt de Griekse media hierover trouwens? En hoe goed / betrouwbaar is die in het algemeen? Zijn Grieken goed op de hoogte van wat er allemaal gaande is, of zou je denken van niet?

  11. somige zijn heel betrouwbaar en zeker te vetrouwen en samenwerkend met europese media.
    beetje beledigend!!, wij hebben het over griekenland, en het is niet zo dat alles maar alles rot is.
    mischien weten niet alle grieken alles , maar ik lees meer de reacties op artikelen en de telefonish contact en vind dat ze heel goed weten wat gaande is.

  12. Ojee, ik bedoelde het niet beledigend hoor. Ik vroeg het me af omdat dat vanaf hier moeilijk in te schatten is, en ik juist geen conclusies wilde trekken zonder er eerst naar te vragen.

    Vind zelf de (traditionele) berichtgeving in NL en UK nogal eenzijdig, vandaar dat ik me afvroeg hoe dat in Gr is. Maargoed, ben blij te horen dat dat dus wel snor zit 😉

  13. De Grieken lijken meer en meer op verwende kinderen die hun speelgoed niet willen opruimen en hun gelijk afwisselend bij papa of mama trachten te halen.
    Wat in het verleden altijd lukte.

  14. in dat geval is het meestal het probleem van de ouders, als vader moet ik dat toegeven. kinderen zijn kinderen.opvoeding en voeding is een taak van de ouders.

  15. Tzimis,

    Alleen hebben de kinderen in dit geval hun ouders gekozen en kozen ze rücksichtlos voor onmiddellijk gewin met totaal gebrek aan maatschappellijk verantwoordelijkheidsbesef.

  16. GAP moet gewoon tonen dat hij k****n aan zijn lijf heeft, en niet terugkomen op, of de schuld bij anderen leggen betreffende overeenkomsten die gesloten zijn, maar politiek en moed gaan nooit samen, niet hier, niet daar, nergens. En om nu te zeggen dat hij de beste premier is die Gr sinds lang heeft gehad, dat is nu ook weer niet waar. Ik gebruik liever geen superlatieven als het over politiek. Politiek is egoisme van een staat tegenover een andere staat, om goed te varen in de politiek, moet je weten wat egoisme inhoudt en je plan ermee weten trekken, dus moet je misschien zelf wel een egoist zijn om het spelletje te kunnen spelen.

  17. het eerste is niet waar ,het tweede wel. kinderen kiezen niet zelf hun ouders. zeg maar gewoon wij zijn geadopteert door de sterkste partij.

  18. Ik ben fan van Tzimis, altijd pal erop met zijn boutades!

  19. @Frits & @Jimi Zamboeko: als Griekenland valt, valt Italië ook, met dank aan Berlusconi. Enig probleem: Italië hoort bij de G8, dus byebye euro, ook in N-Europa. @Sanne’s analyse is volledig juist.
    @Pieter: op 1 punt is dat referendum een meesterzet: zo dwingt hij Samaras en Nea Dimokratia om kleur te bekennen over de Europese steun!
    @Bruno en @Hans: GAP begint steeds meer op Gorbatsjov te lijken: verguisd in het binnenland, geroemd in het buitenland omdat hij zich ten volle bewust was dat het dringend anders moest, zonder dat hij echt oplossingen vond.
    Volgend “klassiek” grapje over Gorbi gaat evengoed op voor GAP: Gorbi komt op een dag op een boerderij, waar elke week een kip sterft aan een mysterieuze ziekte. Elke week raadt Michail Sergejevitsj een andere therapie aan, tot uiteindelijk de boer meldt dat hij geen kippen meer heeft, waarop Gorbatsjov antwoordt: “jammer, want ik had nog een paar therapieën”.

  20. even terug kijken naar Nieuwsur van net, ik zou meer kijken naar Italie en eerder aan Berlusconi dan griekenland en Gap.luister naar de corespondente uit Italie, ik dacht dat ik horde Connie Keesen .zelfde probleem ongeveer.
    ik dacht even en ik wil daar over een comentaar graag. Italie heeft 6x meer volk dan kriekenland en nu al zonder steun pakketen al 1900 mld schuld,volgens nieuwsuur. ik hoor al maande alles over grieken en griekenland en nieks over Italie. Τυχαιο;;;

  21. En Venozelos? opgenomen met maagklachten in het ziekenhuis. Wie zou er geen maagklachten krijgen vandaag de dag. Ik hoop ik niet want binnenkort zal ik mijn medicijnen helemaal zelf moeten betalen, nu blijkt dat ‘mijn’ apotheker al maanden op zijn geld zit te wachten.
    Nog steeds is me niet duidelijk wat Jorkaki nou eigenlijk met het referendum wil en of hij het allemaal in z’n eentje heeft bedacht. Trouwens Bruno heeft hij niet 180 stemmen nodig om zo’n referendum te kunnen houden? Waar haalt hij die vandaan? Het zal waarschijnlijk allemaal wel uitdraaien op nieuwe verkiezingen maar als dat met de oude politicussen zal zijn, vrees ik met grote vrezen en betalen we per 1 januari weer met de drachme.

  22. @Bertinos

    “Even if all goes to plan in a fiscal sense – and it hasn’t done that in Greece for years – the ratio of public-sector debt to GDP in Greece would still be 120% in 2020.”

    Dit is de huidige hoogte van het “zorgwekkende” tekort van Italie maar dan over 8 jaar; Al die tijd en nog vele jaren meer zal Griekenland aan het infuus van Europa, ECB en IMF hangen.
    Gezien het feit dat de gemiddelde horizon van een politicus 4-5 jaar is en dat de bereidheid van de (Noord)Europese belastingbetaler om te blijven betalen er niet groter op zal worden zie ik de toekomst van Griekenland in de Euro somber in.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *