Er is vandaag zo veel gebeurd, en ik weet niet wat te schrijven. Waar begin je, wat zeg, en waar eindig je? Nu ja, eindigen zit er niet in: het lijkt een verhaal zonder einde te zijn.
Papandreou heeft net een tweede toespraak gehouden in het Parlement. Ik onthoud vooral dat hij zij dat hij besloot om een referendum te houden om het volk te laten beslissen omdat hij het parlement toch niet achter het reddingsplan voor Griekenland kreeg. Waarschijnlijk was de dreiging van de Europese leiders gisteren een bonus? Want de Grieken kregen nu te horen dat het ofwel dit was, ofwel uit de euro. Scylla of Charybdis.
Is er een derde weg? Ik weet het niet. De Griekse politici wellicht ook niet, maar de meeste parlementsleden willen in ieder geval niet verder met Papandreou. Het leek er in de loop van de dag op dat de regering zou barsten. Dan leek het of PASOK zou barsten, dan weer spraken Venizelos en Papandreou en leek het of ze iedereen binnen de partij weer op een lijn kregen.
Hier in Griekenland zijn we in ieder geval het noorden kwijt. Het is niet duidelijk wat er nu gaat gebeuren. Morgen zal er zeker een vertrouwensstemming worden gehouden. Gaat Papandreou met zijn regering die overleven? Het is niet duidelijk of hij nog een meerderheid heeft in het parlement, want een aantal PASOK parlementsleden hebben vandaag de indruk gegeven dat ze zijn opgestapt. Maar of dat werkelijk zo is, weten we niet eens.
Een referendum zou er uiteindelijk niet komen. Maar wat als de regering de vertrouwenssteming niet overleeft? Krijgen we dan een overgangsregering? En wie zit daar dan in? En moet die dan de overeenkomst met de EU gaan ondertekenen? En hoe zit Papandreou zijn eigen rol? Veel meer vragen dan antwoorden, eigenlijk.
En het zal pas tegen morgenavond zijn dat we misschien een klein beetje een zicht zullen krijgen op hoe de dingen zullen evolueren. Maar als de onzekerheid aanhoudt, krijgen we zeker een bank run en dan kunnen we het hier wel schudden.
We horen hier dat Loukas Papadimos waarnemend premier zou gaan worden. Papadimos is de nr. 2 van de ECB en is nog gouverneur van de Griekse nationale bank geweest. Maar ik heb even zo goed even de naam *kuch kuch* Simitis horen vallen. Het moet niet gekker worden.
Zou het echt? Dat dà t het hele opzet was: ND alsnog achter de ‘EU-besparingsplannen’ scharen? Of is het een puur toevallig gevolg (?) van in het wilde weg om zich heen schoppen?
Tupperman komt terug op de schene. je zou moeten ook vermelden wat voor werk doet Simitis zijn broer en waar.
Geeft het niet de indruk dat het niet zo erg botert tussen Papandreou en Venizelos?
@Roosje, ik denk dat het de bedoeling was om ALLE Griekse politici en de hele Griekse bevolking duidelijk te maken dat de situatie heel, heel ernstig is en dat hij geen andere uitweg zag uit de crisis dan de overeenkomst van vorig week. In het parlement blijft men namelijk de politieke spelletjes spelen die al 30 jaar worden gespeeld. Om eerlijk te zijn: Papandreou zelf heeft jaren zelf dergelijke spelletjes meegespeeld, dus zijn pokerspel komt niet overtuigend over.
Alleen: met dit soort spelletje kun je niemand echt overtuigen. Je dwingt gewoon mensen om het met je eens te zijn. En dan krijg je een broze samenwerking, plus het ondermijnt je eigen positie.
Dat Papandreou nu ook Europa in zijn hemd heeft gezet, is mooi meegenomen: door zijn acties zijn de zwakke plekken van dit continent en zijn politiek overduidelijk geworden.
in je laaste zin zit heel veel in. je zou denken ,zo als ik hoorde gisteren een nederlandse comentaar dat europa steeds belooft om de problemen te lossen en nooit lost ze dat op, Obama heeft papandreou ingezet om europa te laten echt zien hoe fragiel zij is.
en over wat Gap zegt en zelfs Nu nederland kent ook Samaras ,hij is ook vaak op beeld, niet luisteren naar wat ze zeggen. in griekenland heb je het werkwoord Λεω maar ook ξελεω.