De moeilijke taak van belastingen innen

Eigenlijk is het niet geheel onverwacht. In een samenleving waar de lonen drastisch worden beperkt en waar zware taksen en belastingen worden opgelegd, is er meer belastingsontduiking.

Het vreemde is dat het in 2009 ook al het geval was, nog voor de crisis hier eigenlijk echt uitbrak, zo blijkt uit de belastingaangiften van 2010 (voor het aanslagjaar 2009 dus).

Het Algemeen Secretariaat voor Informatica heeft een paar cijfers vrijgegeven die tot de verbeelding spreken. Loontrekkenden en gepensioneerden (die dus niet kunnen knoeien) gaven een inkomen aan dat overeenkomt met 70,18% van het volledige inkomen, van alle Grieken, dus.

De belastingen die op de inkomsten van die groepen worden geheven, komen overeen met 55,54% van de belastingen die op alle belastingsplichtigen worden geheven. Voor 2010 lag dit percentage hoger dan in voor 2009, toen het nog 52,59%.

De “vrije beroepen” (zij dus wel makkelijk kunnen knoeien met hun belastingaangifte) gaven 16,79% van het volledige inkomen van alle Grieken aan terwijl dat in 2009 nog 17,25% was. De belastingen die op hun inkomen werden geheven, kwam overeen met 15,79% van de volledige belasting. In 2010 was dat nog 16,62%.  Indien u beseft dat dit voor de crisis was, dus voor de bedrijven en winkels massaal sloten, dan hoef ik daar verder weinig bij uit te leggen, neem ik aan

Bedrijven gaven in 2010 13,03% van het totaal belastbare inkomen aan tegenover 14,52% voor het jaar 2009, terwijl de belastingdruk 28,67% bedroeg, tegenover 30,79% voor 2009.

De cijfers voor 2010 zijn nog niet bekend, maar de trend is duidelijk: de loontrekkenden en gepensioneerden moeten blijven opdraaien voor de belastingontduiking van de andere groepen. Dat gaat op een bepaald moment voor onhoudbare spanningen zorgen.

6 thoughts on “De moeilijke taak van belastingen innen

  1. Ja @Bruno, die cijfers stonden ook al in De Morgen (of was het De Wereld Morgen?), dacht ik.
    @Josee, ja België is inderdaad kampioen in het belasten van arbeid. Maar belastingen op kapitaal, vermogen , bedrijfswinsten (notionele intrestaftrek!), energie,… dat is andere koek.
    En dan zwijgen we nog maar best over de gigantische fiscale fraude ook zeker?

  2. Euh, @ Mario: ik dacht dat het in het artikel ook ging over de zeer hoge belasting op de bedrijfswinsten die de Belgische staat heft. Er staat o.a. letterlijk in het artikel: “Een kleine kmo met 60 personeelsleden draagt in ons land 57,3 procent van haar winst af aan de fiscus, wat nog iets meer is dan de 57 procent van vorig jaar. Het Europese en wereldwijde gemiddelde ligt respectievelijk op 43,4 en 44,8 procent, blijkt uit de studie.”
    Meer dan de helft van je bedrijfswinst aan vadertje staat af moeten geven… je moet echt gek zijn om in België een onderneming te beginnen. En wat die fiscale fraude betreft: over naar Griekenland!

  3. Over naar GR?Pourvu que ca dure @Josee!:)
    ‘k Heb ergens opgevangen dat de griekse fiscus nu ‘People’ leest en daarvan uitgaat om serieuze fraudeurs onder handen te nemen.Glamour people die elke dag met een andere luxe wagen rijden of veel onroerend goed hebben maar weinig aangiften doen.Het kan potsierlijk over komen maar misschien eenvoudiger gebruik maken van een roddelblad dan een leger ambtenaren in te zetten.Kwestie is of er de wil is eens krachtdadig op te treden en niet weer eens corruptie door de vingers te kijken mits genereuse fooien.
    En nu eerlijk gezegd :als je investeert in een onderneming , volk tewerk stelt,gevaar loopt met immer grotere concurrentie,veel onkosten,enz ,zou je dan niet eens aan belastingontduiking doen om de helft van je winst aan een staat te geven waar men geen vermogen kan beheren en waar het geld in twijfelachtige zakken verdwijnt ?
    Bedrijven zijn een risikante onderneming maar zij leven tenminste niet van staatsgelden en zijn productief in tegenstelling met al die ministeries en overvolle kantoren die leven van de meest zwakkeren van de maatschappij.

  4. Ik kreeg een brief van de belastingdienst(Athene)met daarin een voorstel.. Indien ik een x bedrag(door de belastingdienst vastgesteld) betaal, zou mij dit vrijstellen van controle & inspectie. Met andere woorden, indien je fraudeert kun door het betalen van het x bedrag jezelf redden.Mocht je echter niet betalen is dit een directe “uitnodiging” tot belasting inspectie! Het zal een ondoordachte, impulsieve & wanhoops actie zijn geweest om op korte termijn belasting te innen. Legaal frauderen .. een nieuw fenomeen

  5. Was dat de “peraiosi” @mark? De amnestie die je krijgt aangereikt als zelfstandige? Het is me vorig jaar ook overkomen: http://btersago.com/blog/?p=4110
    Opletten trouwens: als je beslist om die amnestie niet te betalen, kunnen ze toevallig “fouten” vinden in je boekhouding en dan moet je boete betalen. De Griekse staat is al even onbetrouwbaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *