10 thoughts on “Lezen aub

  1. @Bruno.Dank je ik las het hele artikel, zoals ik alle door hem geschreven boeken over Europa en Griekenland door en door ken.Ik bewonder hem voor zijn feitenkennis en vaak ook (meestal de contemporaine)zijn scherpe analyses.Veel van mijn hier te pas en te onpas gebruikte argumenten en conclusies ontleen ik dan ook aan deze Mark Mazower.Maar de ellende is: hij is van “rechts” en
    ik ben van “links”.Onze visie op de periode 1944-1974 blijft principieel verschillen, waar het over onze visie op de praktische/ethische scheidslijn tussen die twee kanten van het politieke spectrum gaat.

    Laat hij dan in zijn laatste alinea gewoon duidelijk zeggen dat we sedert 2008 met de Derde Wereldoorlog bezig zijn, waarin de soldaten en generaals laptops, blackberry’s en
    i-pods in hun ransel hebben.Hiermee wordt de
    economische wereldmacht en wereldoverheersing bevochten.De slachtoffers zitten in alle landen –

  2. (ik vecht weer met de techniek)..

    in Duitsland en Griekenland gelijk.Er vloeit nu weinig bloed, maar zeer veel tranen.Is dat vooruitgang?Ik betwijfel het; vechten en vluchten helpt niet mee.De vijand heeft voor de gewone man
    geen (be)grijpbare gestalte meer, het Kwaad is onzichtbaar geworden.

  3. @Bruno.Dan nog even iets anders over de positie van Duitsland in de Europese crisis.(Even terzijde: ik ben groot bewonderaar van de Duitse naoorlogse buitenlandse politiek en ook hun sociale systeem met name richting hun economische immigranten).
    Het verdrag dat gisteren tussen de 17 in Brussel tot stand kwam(3% begrotingstekort;60% staatsschuld;politiek afdwingbare sancties bij overtreding)is een getrouwe copie van het 1992 Verdrag van Maastricht.In zijn huidige slappe vorm “nieuwe wijn in oude zakken”.Sancties zijn zinloos, als een land eenmaal de normen met voeten treedt,hebben die strafmaatregelen geen enkele zin .Immers als geen geld meer,dan zijn de boetes niet meer afdwingbaar en incasserbaar.Zie Griekenland nu:Ze hebben overtreden;maar boetes?;nee, miljardenhulp zonder eind. Allemaal flauwekul dus.Toen en nu!

  4. @Bruna + @ Mark Mazower.Tôôôch hebben we die hele huidige Euro-shit wel degelijk aan het ehemalige en tegenwoordige Duitsland te danken – ik zeg het met pijn in het hart – en nu ga ik maar een beetje snel en niet al te geleerd:De WDR werd toch nog vrij onverwachts door de val van de Muur van de DDR, door die Wende overvallen.Manhaftig sloten ze het broedervok in de armen en ruilden ze tegen alle economische verhoudingen in de Ostmark 1:1 tegen de Deutschmark.

    Gevolg:Een begrotingstekort van ver boven de 3%.Ja, en toen zijn mijn Oosterburen in overleg met de andere “grote” politieke landen,
    met de zo duidelijk vastgestelde normen gaan rotzooien.Duitland begon,Italië en Frankrijk konden toen niet geweigerd worden om verderlichte versies van de juiste uitgangspunten te gaan hanteren.Kleinere landen volgden.En nu draaien we de klok nog een keer terug.

    Ik bedoel maar:Ik handhaaf mijn hier zo vaak
    verguisde standpunt dat Europa en dus ook Griekenland (het gaat jou dus ook aan @Bruno)
    nog steeds met de naweeën van de Tweede Wereldoorlog zit.Het is niet voor niks dat die ouwe Mazower nog een keer van stal gehaald wordt.Niks ouwe koek en afgesloten periode.
    Ja, ik heb goed en met plezier gelezen.Dank @Bruno!

    Ik bedoel maar:Ik handhaaf mijn hier zo vaak verg verguisde

  5. iK hoor ook hier in Kreta om mij heen van Griekse vrienden (wiens inteligentie ik normaaL hoog acht) dat ALLE problemen in Griekenland aan de Duitsers zijn te wijten. Die verdienen milliarden aan export naar Greiekenland van Mercedessen, artikelen van Siemens, enz. Op de vraag wie de Grieken dwong om die spullen af te nemen krijg im standaard als antwoord dat ik het niet snap. Op mijn vraag waarom de Grieken zelfs de flessen waarin hun wijn en olijfolie zit moeten importeren omdat ze ze zelf niet (kunnen/willen ?) produceren krijg ik hetzelfde antwoord. Ik wordt er een beetje moe van

  6. Eloquent geschreven artikel, zoveel is zeker. Vandaag toevallig het boek Salonica, city of ghosts gekocht. Zijn stijl belooft alvast veel goeds voor een puur geschiedenis werk.

    Interessant om lezen dat er in de geschiedenis ook wederzijdse positieve contacten waren tussen Griekenland en Duitsland en dan bedoel ik vooral de steun van Duitsland (“German liberals” tenminste) aan de Griekse onafhankelijkheidsstrijd.

    Daarentegen heeft het winnen van het EK met Otto Rehhagel, denk ik niet veel effect gehad op het algemene gevoel in Griekenland tegenover Duitsland.

    Maar wat dat algemene gevoel betreft moeten we misschien niet te min doen over de perceptie van Duitsland in de rest van Europa. Luc Tuymans heeft daarover een interessante visie en geeft aan dat de genocide van de tweede wereldoorlog sterk verder leeft in het “onbewustzijn” van Europa.

    Maar misschien heeft het geen inderdaad geen zin om terug te kijken naar het verleden om het heden beter te begrijpen, zoals Mazower uiteindelijk aangeeft? Misschien wel, en het belang van de afwezigheid van legers is historisch gezien inderdaad enorm. Alleen krijg je over het mogelijke vervolg van deze crisis in dit artikel jammer genoeg niets te horen.

  7. @Jonas, ik denk dat we net goed moeten terugkijken in het verleden – ik kan me perfect in de stelling van Mazower vinden. Alleen mag je niet IN het verleden leven. @Aleko, ik ben het met je eens dat we nog altijd met de naweeën van de Tweede Wereldoorlog zitten (Griekenland zit zelfs nog met naweeën van de Eerste Wereldoorlog volgens mij). Ondanks een eenheidsmunt geraken we daar in Europa blijkbaar nog altijd niet over.
    Dan zijn er eigenlijk maar twee oplossingen: ofwel veel meer Europa, ofwel gewoon geen Europa meer. Het flauwe afkooksel waar we nu mee verder moeten, lost helemaal niks op en stuurt ons recht naar gewapende conflicten. De psychologische oorlogsvoering is volop aan de gang (of het een Derde Wereldoorlog is, laat ik in het midden), maar als je mensen meer en meer gaat afnemen tot ze op een punt staan dat ze niets meer te verliezen hebben, kan de situatie gevaarlijk worden.

  8. Bruno,
    Dat is nochtans wat hij toch aangeeft op het eind van zijn artikel? Dat we door met de geesten van het verleden strijd te leveren, de huidige economische problemen niet beter gaan begrijpen?
    Waar ik mee akkoord ga.
    Maar om die gevoelens die in Griekenland tov Duitsland leven te begrijpen, kunnen we inderdaad enkel maar naar WOII verwijzen. Net zoals overal in Europa blijft die geest van genocide en bezetting wel aanwezig, meer nog in G’land waar op bepaalde plaatsen (Kreta bijvoorbeeld) hele dorpen werden uitgemoord. Gezien de hoge levensverwachting daar is dat vaak maar één generatie geleden.

    Maar het is dus die economische discussie die ons moet bezighouden en dus het hele project van Europese integratie. Ian Morris (Why the West Rules … For Now, fantastisch werk) zegt daarover dat de onopgemerkte energie van Europese vrede na WOII is dat Duitsland met vreedzame middelen bereikte wat het met militaire niet kon.

    Of dat een bewuste strategie is, is iets anders – ik denk het niet. Maar het huidige economische model waarbij Zuid Europese landen besparingen worden opgelegd en zo gedwongen een sociaal kerkhof aan te richten lijkt mij moreel volledig onverdedigbaar en gaat in tegen al datgene waar Europa zou moeten voor staan.

    Meer Europa. Ja, maar enkel als dat meer solidariteit betekent. Dwz, het poolen van alle schulden en alle andere economische maatregelen die ervoor kunnen zorgen dat Zuid Europa weer ademruimte krijgt.

    Maar daar lijkt het niet naar te evolueren, en daarom is de passieve samenwerking van de politieke klasse in Gr, Sp, It en Port wel bijzonder zuur. Zijn ze bang voor de kort termijn gevolgen van een bankroet? Waarschijnlijk wel, maar iedereen weet intussen dat ze daar in Frankrijk en Duitsland ook zeer hard van zullen afzien.

    Meer zelfbewustzijn en assertiviteit van politici in het zuiden, dat zou ik graag zien. Een Zuid Europese conferentie, een conferentie van de schuldenaars dus: gezamenlijke belangen genoeg, waarom niet?

    Alleen kan de loop van de geschiedenis moeilijk veranderd worden en brengt het ons uiteindelijk bij de essentie van de kapitalistische liberale democratie, waar we enkel maar tegen ten strijde kunnen trekken vanuit een soort van moreel-sociale politiek filosofische invalshoek. Dat betekent voor mij: hopen dat de markten ons eindelijk eens een dienst bewijzen en er ook daadwerkelijk in slagen de Euro naar de geschiedenis te verwijzen.

  9. Correctie: onopgemerkte ironie, niet energie uiteraard.

    Sorry voor de lange reply!

  10. duitsland na woII = (reinhard) gehlen organisatie, BND, franz josef strauss, adenauer, infiltratie RAF, gladio, cercle pinay, academie europeénne des sciences politiques, …

    één vuile boel en het is er nog lang niet uit gewassen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *