Kreta beeft … de hele tijd

Aardbevingen zijn een normaal verschijnsel in Griekenland. Maar de aarde tussen Kreta en Santorini beeft wel heel erg veel de laatste tijd. Een vriend van me, die geoloog is, heeft me ooit gezegd dat de aarde meer beeft in de winter, wanneer het erg koud is (zoals nu). De aardkorst is dan kouder en ook breekbaarder.

In ieder geval is er de laatste dagen bijna elke dag een aardbeving van 5,3 tot 5,4 geweest, met het epicentrum tussen Kreta en Santorini, op een diepte van 10 tot 20 km.  De website achter deze link laat zien hoe veel bevingen er zijn opgetekend de voorbije dagen. Het is onrustwekkend, want het zijn er tientallen en de meeste er van zijn voelbaar.

Waarom is het onrustwekkend? Omdat Santorini op een uitgedoofde vulkaan lijkt, maar het dat helemaal niet is. En de seismische activiteit wordt de voorbije dagen met meer interesse dan normaal gevolgd in deze toeristische bestemming, want je weet maar nooit of de aardkorst er gaat open barsten.

6 thoughts on “Kreta beeft … de hele tijd

  1. En schrikwekkend als je ziet waar huizen staan op Santorini.Geologen verzekeren wel dat die nieuwe epicentra niks te maken hebben met de breuk rond Santorini maar toch.

  2. @Jenny: het huidige Santorini is de rand van een groot eiland dat door een enorme uitbarsting is weggeblazen, naar verluidt groter dan die van de Krakatau (1883). De fenomenen die ermee gepaard gingen (rookkolom overdag, vurige kolom ‘s nachts, terugtrekken van de zee gevolgd door een zware tsunami,…) waren merkbaar tot in Egypte (zie Genesis), en vormden het begin van het einde van de Minoïsche beschaving doordat ze Kreta in volle kracht troffen.

  3. Op zich is men niet echt bevreesd voor de vulkaan van Santorini zelf, die dus in de caldera ligt, maar wel voor een andere, nieuwere vulkaan die zich iets ten noordoosten van het eiland bevindt: Columbus, die nog onder water ligt, maar die wel constant een kolom van warm water produceert. Deze vulkaan is behoorlijk actief, hoewel we ze niet zien.

  4. Persoonlijk heb ik er nog maar eentje gevoeld dit jaar. Je ‘hoordde’ het ook aankomen, anders had ik het waarschijnlijk niet gemerkt.

  5. De aardbeving op Santorini van 9 juli 1956 had een kracht van 7,5 op de schaal van Richter en toen was er zelfs sprake van een Tsunami .
    Op de website van Patris vindt je een artikel over de aardbevingen van Kreta.”OI ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ”
    Je kunt het downloaden als PDF , een zeer leerrijk artikel 96 Blz met tal van foto’s.

    http://www.patris.gr/articles/146623

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *