De open elektriciteitsmarkt in Griekenland

Om zo veel mogelijk interactie met openbare nutsbedrijven te vermijden, wegens hun onwaarschijnlijke bureaucratie, ben ik al een paar jaar bij een privé telecombedrijf en ook bij een privé elektriciteitsleverancier. Die laatste is nu zijn vergunning kwijt om elektriciteit te verkopen in Griekenland, dus ik zal noodgedwongen terug naar ΔΕΗ moeten gaan.

De twee privéspelers op de Griekse markt boden elektriciteit aan tegen tarieven die oorspronkelijk 20% lager lagen dan die van de openbare elektriciteitsmaatschappij. Ondertussen is die prijs wel weer gestegen en zijn beide spelers bijna failliet. Waarom?

De Griekse overheid heeft, wellicht onder druk van de machtige ΔΕΗ-vakbond, geprobeerd om het monopolie van de openbare elektriciteitsmaatschappij zo veel mogelijk te vrijwaren. Zelfs het distributienetwerk ΔΕΣΜΙΕ bleef in handen van de overheid. 

Hoe gaat het systeem in zijn werk? Electriciteitsproducenten, zowel de privé als de openbare, en invoerders van elektriciteit verkopen hun energie aan ΔΕΣΜΙΕ aan een uurprijs die wordt bepaald door hun bedrijfskost. ΔΕΣΜΙΕ verkoopt dan de elektriciteit door aan de aanbieders die de energie dan weer doorverkopen aan de klanten tegen een prijs die door het ministerie van energie wordt opgelegd. Het gevolg is dat er een groot verschil kan bestaan tussen de productieprijs en de verkoopprijs, en dat de productieprijs hoger kan liggen dan de verkoopprijs. Dat is een model dat niet haalbaar is en het is de reden waarom weinig speler geneigd zijn om in de Griekse elektriciteitsmarkt te opereren.

De privéspelers staan nu voor verschillende miljoenen in het krijt bij ΔΕΣΜΙΕ en zowel de openbare distributiemaatschappij als de openbare elektriciteitsmaatschappij ΔΕΗ dreigen nu failliet te gaan want het is hoogst onwaarschijnlijk dat ze deze achterstallige betalingen terug gaan zien.

Ik zal me maar eens gaan informeren of ΔΕΗ me automatisch terug als klant opneemt, of dat ik weer door een bureaucratische hel moet om me weer bij hen aan te sluiten.

3 thoughts on “De open elektriciteitsmarkt in Griekenland

  1. Την πατησες ;;hoe ziet het met als je bij zo een bedrijf stroom afneemt en de xaratsi heb je betaalt via hun rekening?? ben je klaar met de staat, heeft die lui de xaratsi betaalt voor jou of ben je de xaratsi nog schuldig??

  2. Charatsi is inderdaad betaald, maar nu? Stel je voor dat we opeens geen elektriciteit meer hebben…

  3. stel dat deze bedrijven die xaratsi niet heben overgedragen aan de staat, wie is jou xaratsi schuldig, jij nog of de bedrijf die faliiet is gegaan?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *