Wachten op Godot

Gaan we nu bankroet of niet? Wat wordt het uiteindelijk? Gaan de partijleiders van de regeringspartijen nu hun handtekening zetten onder de nieuwe leenovereenkomst of niet? We zijn er nu al dagen op aan het wachten en de beslissing wordt steeds maar uitgesteld. In Brussel is men al redelijk nerveus, daar wordt gezegd dat de deadline voor Griekenland al verstreken is.

En toch lijkt er geen haast bij te zijn, maar een pokerspel kan dan ook vrij lang duren. Want er werd zeker poker gespeeld, laat dat duidelijk zijn. Het is een feit dat bij de Griekse politici de overtuiging leeft dat de rest van de eurozone mee in de klappen zal delen als Griekenland bankroet wordt verklaard. Dat is wellicht toch een kaart die mee wordt uitgespeeld.

Maar het pokerspel zou nu toch wel voorbij zijn. Gisteren heeft minister van Economische Zaken Venizelos een laatste versie van de leenovereenkomst opgesteld, samen met de afgevaardigden van de troika. Venizelos is Griekse grondwetspecialist, maar er leeft toch wel de vrees dat sommige voorwaarden zullen indruisen tegen de Griekse grondwet en misschien een grondwetswijzinging vereisen, maar dat zijn uiteindelijk nog geruchten.

Feit is dat de 3 partijleiders gisteren een versie van de tekst hebben gekregen. En ze kunnen maar zorgen dat ze de  leenovereenkomst goed hebben gelezen. U herinnert zich misschien minister van Economische Ontwikkeling Michalis Chrysochoïdis die twee weken geleden verklaarde dat hij de tekst van de eerste leenovereenkomst niet had gelezen, maar wel had ondertekend. Dit keer doen ze er goed aan om er niet zo lichtvoetig over heen te gaan.

Tegelijkertijd moet de tekst ook voorgelegd worden aan de parlementsleden. Een ondertekening van de 3 partijleiders betekent namelijk niet dat de voorwaarden ook zullen worden uitgevoerd. Ze moeten eerst door het parlement worden gestemd en in wet zijn omgezet (en ook worden uitgevoerd: veel van de voorwaarden van de eerste leenovereenkomst zijn namelijk niet uitgevoerd). Als de leiders tekenen, maar hun parlementsleden doorbreken de partijdiscipline en stemmen niet in, dan staan ze natuurlijk mooi in hun blootje.

Maar gaan ze 151 parlementsleden vinden die hun handtekening gaan zetten onder een overeenkomst die de Grieken in de privésector, die nog werk hebben, ongeveer 3 maandlonen zal kosten en die 15.000 ambtenaren op straat zullen zetten? Het is lang niet zeker.

Dus we weten nog altijd niet wat het wordt, en die onzekerheid werkt verlammend voor vele Grieken. Ze zitten als zombies aan de tv gekluisterd, te wachten tot het verdict valt: flink verarmen onder een beleid dat wordt gestuurd door Europa, of bankroet gaan en opnieuw beginnen. Voor velen, die al zwaar geraakt zijn door het besparingsbeleid tot nu toe, lijkt die tweede optie hoe langer hoe aantrekkelijker…

17 thoughts on “Wachten op Godot

  1. Naar mijn gevoel (al kan ik het verkeerd voor hebben) lijkt het me voor de Grieken het best uit de eurozone te stappen. Oké, dat zal heel zwaar zijn al zeker de eerste 5/10 jaar maar dan kan het er alleen maar beter op worden. Trouwens als ik dat allemaal zo volg zullen er nog landen zoals Portugal, e.a. volgen. Het is de bedoeling van Merkel, Sarkozy en hun aanhang dat de eurokwestie helemaal herzien wordt. Alleen de rijke landen zullen er blijven deel van uitmaken, de anderen moeten overboord!!!

  2. Yep, en als die sukkelaars er uit zijn kunnen we de superpensioenen en overdreven minimumlonen in de de overige landen aanpakken.
    Een krentenbrood ‘s zondags en een paar sokken met Pasen moeten volstaan, als de proletariër beleefd zijn pet afneemt tenminste.

  3. @Bruno.Ik maan je om weer eens als opinie-leider op te treden.We weten allebei dat het eindeloos traineren van de

  4. Griekse troïka (PASOK-ND-LAOS) voor het grootste gedeelte uit partij-politieke overwegingen en positionering voor de komende verkiezingen voortkomt.De Regering en de MP’s zal het nauwelijks in hun welzijn raken.Kijk maar naar de maatcostuums en stropdassen en je weet het wel.

    Jij hebt natuurlijk ook kennis genomen van het 50 pagina’s grote stuk met de steeds verder geascaleerde troïka(EU-IMF-ECB) eisen,dat nu onder maximale druk door de Griekse kelen geduwd wordt.

    Wat de heel opportunistische redenen van de ministers ook mogen zijn, zul je het hoop ik met me eens kunnen zijn dat het accepteren van die voorwaarden, en met name het uitvoeren/afdwingen er van,als niet meer of minder dan collectieve zelfmoord van de mensen en verwoesting van de Griekse maatschappij in den brede zou betekenen.

    Zijn ze nu echt gek geworden in die troïka?Dit moeten weldenkende mensen in Europa toch niet echt willen.Ontwrichting en burgeroorlog in een mede EU-staat.Hoe bont ze het ook gemaakt zouden hebben(Denk ook nog even aan de ‘leiding’ van Goldman Sachs sedert 2001).Dit kán toch gewoon niet!Verhef hier en/of via de media je stem.

  5. @ Aleko… Ik ben een weldenkende Europeaan en besef maar al te goed dat zoiets te erg is voor woorden. Als ze die nieuwe besparingen doorvoeren dan zal de hel pas echt losbreken.

  6. in afwachting voor wat gaat gebeuren een klein aanpasing aan de titel moest mischien zijn ,perimenontas ton konto. papa-dimios is echt klein.

  7. @Bobtje e.a., ik denk dat een exit uit de euro hoedanook het ergste scenario is. Dan wordt GR echt een derde wereld land. De kost is niet te overzien dan en de sociaal-maatschappelijke en politieke gevolgen zouden immens zijn. Ik vind dat de ECB toegevingen moet doen. Inderdaad @Aleko, Goldman Sachs draagt een verpletterende verantwoordelijkheid.
    Een mogelijke piste is in de eurozone blijven en het tegelijk invoeren van een parallelle munt, enkel te gebruiken voor Griekse goederen en diensten. Dit kan een boost geven aan de lokale productie en de armsten en de middenklasse terug wat perspectief bieden.

  8. Beste Bruno,

    In de media wordt de laatste tijd nogal gretig gewag gemaakt van het feit dat andere landen zoals Argentinië na een bankroet binnen een relatief korte periode uit hun as zijn herezen. Het zou daarom beter zijn dat Griekenland op eigen kracht weer opkrabbelt.

    Ik ben geen expert, maar de financiële steun en subsidiëring van Griekenland duurt al decennia. De vraag is of het gerechtvaarigd is te veronderstellen dat het Griekenland aldus ook wel zou lukken de weg terug te vinden. Wat zit er onder de motorkap? Wat zijn de werkelijke potentiële economische krachten van Griekenland. In potentie landbouw en toerisme. Maar hoe staan de markten er voor zeker in perspectief met opkomende markten, dichtbij huis, de nieuwkomers binnen Europa? En voor de economen onder ons, hoe staat het met de afzetmogelijkheden en de schaalgrootte?

    Voor de kritische lezer, het gaat hier om de macro en bedrijfseconomie en niet om de potenties van de mensen zelf!

    De vraag is, zijn landen als Griekenland en Portugal vanwege hun karakteristieke uniciteit niet veroordeeld tot weliswaar dominante maar economisch gezien zwakke en kwetsbare sectoren en moeten ze in die realiteit ten opzichte van de westerse economieën niet een enorme materiële stap terug doen en een zekere ‘achterstand’ in welvaart accepteren?

    Ik hoop dat Griekenland in ieder geval haar grootste troef, cultuur & toerisme, in alle facetten weet te versterken, moderniseren en rendabeler te maken. Economische hervormingen in de markten zijn ook hier onontbeerlijk! Ik heb hier maanden gelden al eens uitvoerig over geschreven.

    Als de prijs voor boottickets niet nog verder ontspoort, komen we weer graag van de zomer naar dit ‘verscheurde’ maar oh zo prachtige land!

    Tom

  9. @ Mario… Mijn gevoel is dat hoe dan ook (exit of niet) in beide gevallen het enorm veel Grieken tot de bedelstaf zal veroordelen. Je moet het echt op lange termijn bekijken en dan lijkt een exit mij de meest voor de hand liggende oplossing. Zoals Tom omschrijft “de financiële steun en subsidiëring van Griekenland duurt al decennia”… dit kan inderdaad niet blijven duren.

    Om nadien stap voor stap (en hopelijk dan met competente leiders) te streven naar het Griekenland waar de democratie zijn oorsprong heeft gevonden. Het grootste probleem in Ellada is dat nagenoeg iedereen werkt voor de overheid. Er moet echt geïnvesteerd worden door private firma’s.

    Wat betreft jou idee daar kan ik mij niet echt een beeld van vormen, het lijkt me vrij ingewikkeld om zoets te hanteren.

    In ieder geval kom ik ook dit jaar mijn vakantie doorbrengen naar het land waar ik mijn ziel en hart verloren heb.

  10. lees in hln-on-line dat uitstel van 15d om 300 milj besparingen te vinden in pensioenen…

  11. Ik probeer effe tijd te vinden om een nieuwe post te schrijven hierover, René

  12. Volgens De Tijd heeft de Griekse “regering” een deal gesloten voor alweer besparingen (een crashdieet)in ruil voor financiële steun. Geen uitstel dus blijkbaar.

  13. mario : gaat het volk/vakbond dit slikken ?

  14. @ René: Ik denk het niet. Die rellen van een aantal maanden geleden… wel die zullen nu waarschijnlijk heel wat erger zijn. Ik zou ook op straat komen! Het is overel hetzelfde, de kleine man moet er voor opdraaien…

  15. de mening van mensen uit mijn vriendenkring : die grieken gaan beloven, de centen pakken en hun beloftes niet (kunnen) nakomen en dan failliet gaan !

  16. @rené, @Bobtje, geen enkel volk mag dit slikken. Maar de Grieken zijn meer dan murw blijkbaar. Het is al eerder gezegd: de neoliberale ideologen van de EU, het IMF, de zgn. financiële markten, enz… kijken hoe ver ze kunnen gaan om een bevolking uit te persen tot de bom barst, m.a.w. tot de sociale onrust niet meer houdbaar is. Dat is precies de rol van de kanarie in de koolmijn. En dat is allesbehalve een complottheorie omdat hebzucht nu eenmaal de drijfveer van de neoliberalen is. De 1% (of 10%)meer en meer ten koste van de andere 99% (90%).
    Maar het is voor GR hoedanook de bluts met de buil nemen. Elementaire economische logica. Een exit uit de eurozone met bv. een gedevalueerde neo-drachma betekent een toename van de staatsschuld want die blijft in euro. En GR is een typisch importland. Alles wat ingevoerd wordt uit de eurozone wordt veel duurder want in euro te betalen, of elders met harde munten. En de inkomens zijn al zo laag. En de luttele, veel goedkopere export zal hier weinig soelaas brengen. Er is geen vergelijking mogelijk met bv. Argentinië, dat is een exportland.
    Ik blijf mij afvragen: hoe is het zo ver kunnen komen? Ik heb in ieder geval al 2 reizen naar Ellada geboekt dit jaar…

    http://de.rechtzetting.be/2012/02/08/themapark-griekenland-moet-wijken-voor-prestigieus-europees-shoppingcenter/#read

  17. wat is er aan de hand ? vind het hier wreedstil…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *