Digitale bureaucratie

Het is me toch telkens weer wat, een bezoek aan het belastingskantoor. Anno 2012 zou je verwachten dat de belastingsdiensten volledige geautomatiseerd zijn in een Europees land. Dat klopt toch niet helemaal.

Rond deze periode verwachten we dat onze belastingsbrief in de bus zal vallen. De kans is echter groot dat dit met heel wat vertraging zal gebeuren, want er is geen geld voor papier om de brieven te drukken. Men hoopt op dit moment nog dat er op tijd papier zal worden gevonden, maar de burgers wordt aangeraden om de belastingaangifte via het internet te doen. Griekenland heeft daar een systeem voor, dat Taxisnet heet. Dit systeem is dit jaar uitgebreid (vage term, vraag me niet wat en hoe) en elke toekomstige gebruiker van Taxisnet moet een nummer aanvragen via de belastingsdienst. Dit nummer heet κλειδάριθμος (kleidarithmos).

Omdat ik mijn belastingsformulier steeds laat invullen door een boekhouder, had die de aanvraag voor een dergelijk nummer al via internet gedaan en de nodige mensen kent op het belastingskantoor (when in Rome, do as the Romans, is mijn motto. Mijn vrouw, die ambtenaar is, heeft ook verplicht een kleidarithmos nodig. De aanvraag deden we dit weekend via de site van het ministerie van Financiën.

“Klaar”, denk je dan, maar dat is buiten de Griekse waard gerekend. Van zodra je de aanvraag hebt ingediend, moet je naar de belastingsdienst om daar een printout te laten zien dat je de aanvraag via internet hebt ingediend, waarop je een formulier krijgt dat je met de hand moet invullen, dat de ambtenaar dan moet afstempelen waarop je een papier krijgt met je nummer er op. Omdat ik vandaag pas om 12u moest op kantoor moest zijn, leek het me een goed idee om eens te kijken of ik de kleidarithmos kon krijgen. In een groezelig kantoortje stonden ongeveer 15 mensen voor me aan te schuiven voor hun nummer. En net voor me stond een oude man, die had gehoord op televisie dat hij een kleidarithmos nodig had (overheidsinformatie krijg je met een beetje geluk via een krant of de televisie, nooit via een informatiecampagne van de overheid). “Sorry meneer, daarvoor moet u een aanvraag indienen via het internet”, luidde het antwoord van de ambtenaar. “Maar ik ben 88 jaar, meiske, ik ken helemaal geen internet!”. “Dan moet u het vragen aan een vriend of familielid meneer, sorry!”. Tot zover het opengov, digitale platform dat intellectueel Georgos Papandreou wilde invoeren.

Het moet gezegd: ik kreeg mijn nummer wel meteen (heb slechts 45 minuten in de rij moeten staan wachten), maar de kleidarithmos van mijn vrouw krijg ik niet zo maar mee. Ze moet zich persoonlijk komen melden, maar als leerkracht zal haar dat zeker niet lukken in een belastingskantoor dat enkel in de weekdagen (behalve vrijdag) van 8u tot 14u open is voor de burger.

Maar eigenlijk is het toch te belachelijk voor woorden. Alle ambtenaren moeten eerst een formulier op de website van het ministerie van Financiën invullen, dan in de rij gaan staan wachten in een belastingskantoor, waarop ze dan een nieuw formulier krijgen dat ze dan met de hand moeten invullen, om dan eindelijk de kleidarithmos te krijgen, waarmee ze dan een registratieproces via internet kunnen afsluiten.

En dan eist de trojka dat Griekenland concurrentiëler wordt door de lonen naar beneden te halen. Kun je aub niet dit soort onzin gewoon afschaffen? Mensen worden gedwongen om een halve dag vrij te nemen om de eenvoudigste documenten van de belastingsdienst te krijgen. Je kunt niets online doen (tenminste niet op een manier die een Europees land waardig is). Productief kun je dat niet noemen, niet voor de mensen die er vrij voor nemen, en niet voor de belastingsambtenaren die hun tijd misschien beter kunnen spenderen met het opsporen van de massale belastingontduiking.

Een mens wordt er soms moedeloos van…

10 thoughts on “Digitale bureaucratie

  1. Is dit iets nieuws? Ik vul sinds 2010 mijn belastingbrief in via taxisnet en het enige wat ik daarvoor nodig had was een “username” en paswoord. Die heb ik online aangevraagd en binnen een dag had ik netjes bevestiging via mail.Ik hoefde dus helemaal niet naar het belastingkantoor voor al die onzin. En ik geraak nog steeds binnen op de site op deze manier. Waarom men dit weer zo nodeloos ingewikkeld en tijdrovend heeft gemaakt, is me een raadsel.

  2. De kleidarithmos is een soort authentificatie veroderstel ik. In België gebeurt dat door het certificaat dat in de elektronische identiteitskaart zit, en als je geen kaartlezer hebt kan je een token aanvragen aan FEDICT. Daarna krijg je netjes een kaartje met “tokens” bij jouw in de bus (user en password krijg je per mail). Daarna ben je helemaal klaar om je aangifte bij tax-on-web helemaal alleen te doen…
    In Griekenland zouden ze ook kunnen voor zo’n systeem met tokens (bij gebrek aan eID), maar blijkbaar is vereenvoudiging in Griekenland niet altijd letterlijk te nemen… maar het schijnt moeilijk te zijn afstand te doen van de klassieke bureaucratie met zijn stempels en handtekeningen.
    De bedoeling is waarschijnlijk goed geweest, maar de toepassing blijkt nogmaals niet evident/efficiënt te zijn. In ieder geval kan deze efficiënter en klantvriendelijker.
    Nog een groot verschil met België is dat je hier niet verplicht bent om je belastingaangifte elektronisch te doen (kan nog steeds op papier), terwijl je in Griekenland geen papieren aangifte meer kan doen… Bovendien worden de mensen in België gestimuleerd om internet en informatica te leren kennen en gebruiken. De staat draagt zelfs financieel een steentje daartoe bij. Dat laatste kan je natuurlijk niet verwachten van een land dat financieel op de afgrond staat…

  3. kan dat niet via Κεντρο Εξυπηρετησης Πολιτων. ik hoorde zo veel goed daar over en ze zijn langer open.

  4. We gaan het proberen, @Tzimi. Dat zou inderdaad moeten lukken. Maar het neemt niet weg dat de rompslomp die er altijd maar bij komt kijken, toch echt wel overdreven is.

  5. na 12 jaar moet ik je zeggen , welkom in Anatolia.

  6. de bureaukratie in griekenland zou best kunnen vergelijken met de klantenservis van enkele bedrijven in nl. ziggo bv. ik zou ze heel graag die Belgishe grap willen herhalen met de container voor de deur van de kantoren van die Belgishe telefonie bedrijf. jullie weten vast welke bedoel ik.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *