De man met de anjer

Portret van Nikos Beloyiannis van Pablo Picasso

Vijftig jaar geleden, op 30 maart 1952, werd Nikos Beloyiannis door een vuurpeleton om het leven gebracht.

Wegens nijpend tijdstekort kan ik hier niet meteen uitleggen wie Beloyiannis is, maar de man met de anjer (hij droeg steeds een rode anjer bij zich tijdens zijn rechtszaak) is een zeer belangrijke figuur in Griekenland van de Tweede Wereldoorlog en de Burgeroorlog die er op volgde. Vooral politiek links zal de man nu gedenken.

Velen onder u hebben het artikel misschien al gelezen, maar hier toch nog maar eens een link naar het Engelse Wikipedia.

In deze bewogen tijden zullen velen nog wel eens aan Beloyiannis terugdenken.

Er is zelfs een film over hem gemaakt: “The Man with the Carnation”, die u zowaar integraal kunt zien. Ik geef het meteen met u mee:

11 thoughts on “De man met de anjer

  1. Vrees dat 1952 al 60 jaar geleden is, Bruno!

  2. 60 jaar geleden , ja wij kunnen ook tellen. 4 en 5 mei is nog langer geleden. en wat, dan??
    europa εισαι εκτος τοπου και χρονου.
    en een mooi lied te bij
    http://www.youtube.com/watch?v=YU7mDRVbIE0

  3. porteret is inderdaad van Picaso die onder de indruk was van het blijven geloven van deze man op zijn ideaal. een handtekening en hij had zijn leven kunnen reden, maar toch niet.

  4. mijn excuses ook had de bril niet op, had de rekenfoutje niet gezien.

  5. Bedoel je @Rene dat het een goeie zaak is dat die caiques gesloopt worden of dat de eigenaars er een goeie zaak aan doen? De sloop van een boot is een emotionele ervaring voor een reder,hoe klein ook maar de subsidie is royaal.Het zijn niet alleen de houten boten maar ook de metalen worden gesloopt en die worden natuurlijk nog meer betaald want het scrap is geld waard.De eigenaars halen er radars,fishfinders,enz uit vooraleer de boot in stukken gezaagd of gesneden wordt.
    Het feit is dat de visvangst niks meer opbrengt omdat er geen vis meer is.De brandstof, bemanningslonen en onderhoud stijgen.
    De Zwarte Zee is een kweekgrond voor de vis die daarna naar de griekse wateren zwemt maar de Turken hebben zich georganiseerd en maken goede vangsten.
    Dat is de uitleg die lokale vissers er aan geven.Dus weer een beroep dat teleur gaat.

  6. ok van Belogiannis naar de kaiki. heeft iets met elkaar te maken. nieuw tijden andere kijk in het leven. de eu subsideert de vernietuging van deze traditionele manier van fishen met de opzeging van de verguning van deze mensen met de smoes de fish vandst te beperken. tegelijkertijd subsideert de constructie van grotere leileijke schipen van metaal om de zees verder leeg te vishen. arme kaiktsi.ik zou willen zegen gkel gkel kaiksi javas javas, je laatste vaart doen.
    Καταρα στους λαδεμπορες!!

  7. jenny ik bedoel goeie zaak voor de eigenaars…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *