Toekomstvoorspelling

“Indien de helft van de Grieken wist hoe de andere helft leefde, dan zou ook deze helft bedriegers zijn. Wat te zeggen over de Grieken? Ze zitten twee uur neer om een instant koffie te drinken! In Griekenland wordt onwetendheid koelbloedigheid genoemd. De neoellinas (de nieuwe Griek) is een persoon die twee televisies in zijn huis heeft, twee auto’s voor de deur, en twee briefjes van honderd in zijn zak heeft. De twee grootste problemen waar de Griek vandaag mee te maken heeft, is hoe hij 10 kilo gewicht kan verliezen en waar hij een parkeerplaats kan vinden.  Binnenkort zullen we allemaal rondlopen met een sticker op ons voorhoord om te laten zien wie er zijn belastingsbrief heeft ingevuld en wie niet. Sinds 2 jaar is het grote kwaad begonnen, dat er voor zal zorgen dat de Grieken stilaan in een volk van apen zal worden veranderd, een volk van kiezers, ambtenaren, consumenten, van sjoemelaars en van vakbondslieden. Binnen 23 jaar is het mogelijk dat Andreas Papandreou er niet meer zal zijn. Er zal echter een Griekenland zijn dat bankroet is en een volk dat op de rand zal staan van economische en ethische uitputting.”

Het tekstfragment van hierboven is uiteraard niet van mij. Het is van de Griekse komiek/satiricus/acteur Harry Klynn, iemand die zeer bekend en gerespecteerd is in Griekenland. Klynn debiteerde deze tekst in de winter van 1983 in een satirisch toneelstuk «Αλλαγή και πάσης Ελλάδος» (Verandering en heel Griekenland) op de planken van het theatertje “Diagonios” in Plaka. Ik sprak vorige week nog over Lakis Lazopoulos. Zonder Harry Klynn zou er in Griekenland geen Lakis Lazopoulos zijn.

1983 was 2 jaar nadat PASOK voor het eerst met Andreas Papandreou aan de macht kwam, met de slogan “Allagi” (verandering). Alles zou gaan veranderen met deze leider. Griekenland zou opgestuwd worden in de vaart der volkeren en er zouden betere tijden aanbreken. En vooral: er zou ook geld zijn, veel geld. De zoon van Andreas, ex-premier Georgos, werd door de Grieken wel eens “το παιδί της αλλαγής” (het kind van de verandering) genoemd. Verandering heeft Georgos zeker gebracht.

Het “πάσης Ελλάδος” uit de titel van het toneelstuk, is een verwijzing naar de titel van de aartbisschop van Athene en “heel Griekenland”. Kritiek op de Grieks-Orthodoxe kerk is er altijd geweest bij Klynn.

Profetische woorden zijn het, en op mij heeft het vooral indruk gemaakt omdat ze in 1983 al uitgesproken zijn.

4 thoughts on “Toekomstvoorspelling

  1. Die twee briefjes van honderd (drachmes?) anno 1983 doen mijn wenkbrauwen fronsen.
    Indien de rest juist geciteerd / vertaald is dan inderdaad een angstaanjagend goede voorspelling. Zo “neo” is de neo-ellinas dus nog niet…

  2. 1981 ongeveer na dat Pasok aan de macht kwam en beetje bij beetje geld van uit europa kwam,is de neoelinas geboren
    Hary Klyn, of wel Basilis Triantafilidis. niet te vergeten ,de meeste texten van zijn theatrale stukjes zijn van Gianis Kalamitsis, deze jaar voor het laaste op real news iedere weekend en Giannis Kakoulidis nog steeds met een column op de krant van Real.
    gek is dat zijn stukjes nog recies passen op de beeld van vandaag, alsof hij een propheet is.
    ik ben hem dankbaar voor zijn geestelijke stukjes, al jaaren geleden. ik was 15 en moest ik geld vragen van oma Athina, en als ik later zijn kasete bandjes liet aan haar horen , was zij zo boos, omdat zij nieks van kon begrepen.

  3. Je oma was TE eerlijk en braaf om zoiets te begrijpen @Tzimi.Ze had geen achterdocht en kon zich niet voorstellen dat regeerders de grootste manipulators zijn.Ze hebben een uitzonderlijk talent.Ik krijg het op de heupen dat ze uren kunnen praten en achteraf vraag je je af WAT ze gezegd hebben !:)
    En in 1983 waren 200dramches nog geld waard.

  4. ik heb nog de tijd meegemaakt dat zelfs 200 lepta,waard hadden. en de halve drachma , penintaraki. een dubbele gyros pita voor minder dan een drachma, je kon sparen de grote munten van lepta met de gat in de midden.
    het is niet raar dat je ze niet begrijpt ze zijn campioenen in het paparies vertelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *