Vader Alexis

Hij is ondertussen één van de meest bekende Griekse politici geworden: SYRIZA-leider Alexis Tsipras. En dit is voer voor de roddelblaadjes: de jonge politicus is gisteren voor de tweede keer vader geworden, maar is niet getrouwd met de moeder van zijn twee kinderen, wat toch nog eerder de uitzondering dan de regel is in Griekenland.

Waar ik toch even mijn wenkbrauwen moest bij fronsen, was het feit dat de partner van Tsipras niet naar een openbaar ziekenhuis was gegaan, maar wel naar het privéziekenhuis Iaso in de duurdere noordelijke voorsteden van Athene.

Tsipras mag daar dan wel geld voor hebben, en dat is hem gegund, en ik kan me ook wel voorstellen dat je in de gegeven omstandigheden het risico loopt dat er misschien niet genoeg medisch materiaal in de openbare ziekenhuizen is, maar als je als politicus er een agenda op nahoudt die zegt dat je bedrijven gaat nationaliseren, dan is het op zijn minst vreemd dat je voor een privéziekenhuis kiest. Of zie ik dat nu verkeerd?

42 thoughts on “Vader Alexis

  1. Wel Bruno, ik heb mijn eerste kind in Alexandras gekregen, ondertussen wel al 26 jaar geleden. Enige details: onnodig oxytocine gekregen,om de bevalling te bespoedigen (op 1 uur was de klus geklaard, zeer pijnlijk en zeer snel), en nadien met 13 moeders en 9 huilende baby’s op een kamer zonder sanitair en zonder enige vorm van verzorging. Als onze Alexis de volgende keer zelf bevalt, kan hij misschien een staatsziekenhuis uitkiezen. Voorts bevalt “i Koutsi Maria” hier in prive-instellingen.
    Tip: een goed bewaard geheim is Agia Olga, een staatsziekenhuis met een aparte kraamafdeling, een aanrader….

  2. Ja , dat zie je verkeerd. Ik ben 14 jaar geleden bevallen in de Mitera kliniek, dat ligt naast Iaso. Daar heb ik voor gekozen omdat ik er zeer goede berichten over hoorde, allemaal waar en omdat mijn prive-gezondheidsverzekering de kosten dekte. Als je een kind krijgt kies je de beste kliniek die je je kunt veroorloven, ook (de vriendin van) Tsipras heeft dat gedaan. Dat te veroordelen is zo”n beetje roomser zijn dan de paus.

  3. een geboorte in IASO kost ongeveer:

    3000 voor de dokter (zwart / cash)
    500 voor de vroedvrouw (zwart / cash)
    1500-10.000 voor het ziekenhuis (6 persoonskamer versus single)

    alles bij elkaar zo,n 10.000 Euro in een tweepersoonskamer, zonder complicaties

  4. @Hans: wat je schrijft klopt niet. Tot voor kort in ieder geval hadden een heleboel mensen juist voor bevallingen een priveverzekering die gewoon op rekening betaalt. Zoals jij de zaken voorstelt komt vast wel voor maar absoluut niet in alle gevallen. Over vooroordelen gesproken.

  5. Bruno zegt gewoonweg dat Tsipras’daden niet overeenkomen met z’n politiek.Het gaat hier niet over het geld maar over het gedrag :communisme voor de anderen maar niet voor mezelf.

  6. Ook voor een uiterst linkse, streng in de leer politicus, is de gelijkheid van de burgers dus een rekbaar begrip.
    Als compensatie kan hijzelf misschien een wijsheidstand laten trekken zonder verdoving.
    Zuiver menselijk is dit geval natuurlijk perfect te begrijpen.
    Het commentaar op het gebeuren stelt me wat teleur, want dat duidt erop dat er toch weer ware gelovigen van deze profeet rondlopen

  7. Er lopen ruim 26,89 % van de totale bevolking “gelovigen van deze profeet” rond, Penimeni! (zinsbouw !? :§*`€ô^@`…)

    Maar inderdaad, als signaal kan dit weer gelden …!

  8. Sorry,kan niet volgen :welk is die ‘profeet’?

  9. Ik ben zelf ook bevallen in Mitera,(een prive-ziekenhuis)van mijn eerste kind en van mijn tweede kind in Helena,( een publiek hospitaal).Ik ben tot de vaststelling gekomen dat men in het prive-ziekenhuis eigenlijk hoge kosten betaalt alleen maar voor de infrastructuur. Als je alleen op een kamer wil is dit niet te betalen. Ik lag samen met 3 vrouwen op een kamer en door het constante binnen -en buitenlopen van personeel, familie die soms zelf bleef overnachten, heb ik het ziekenhuis doodmoe verlaten door een tekort aan rust op de kamer. Ook in het geval dat er iets mis is met de baby, worden de kinderen bijna alrtijd overgebracht naar een publiek ziekenhuis omdat die over meer gespecaliseerde apparatuur beschikken. Mijn tweede bevalling in Helena was de kamer misschien minder mooi maar lag daar toch alleen en kon s’nachts rustig slapen. Het enige voordeel in Mitera was dat ze je kind gedurende de nacht wegnemen. Ik vind dus ook dat Tsipras linkse boodschappen verkondigt maar voor zichzelf andere maatstaffen handhaaft. Ik had trouwens een prive-verzekering die mijn ziekenhuiskosten Niet gedekt heeft omdat ik nog maar 2 jaar verzekerd was. Deze bevalling heeft mij trouwens 10 jaar geleden zo een 5000 euro gekost op een kamer met 4 vrouwen.

  10. Dus het IASO ziekenhuis is volgens de reageerders verboden terrein voor mensen met linkse ideeen ? Wat een benepen geneuzel.

  11. Is het anderzijds niet normaal dat je het beste wil, voor wie je lief is?
    En heb je de centen, waarom dan niet?
    Het is ook niet omdat je rijk bent dat je geen links gedachtegoed kan hebben. Denk bijv. aan onze ex-koningin Elisabeth.
    Het is wel fout je voor te doen als de simpele sympathieke buurtjongen.
    Hij zou dit voorval kunnen ombuigen in zijn voordeel, door hiermee nog maar eens het falen van het Griekse gezondheidssysteem aan te tonen en zelf op de onrechtvaardigheid te wijzen voor wie buiten de boot valt, omdat hij het geld niet heeft.
    Het is nog een geluk voor het Griekse toerisme dat de meeste zonzoekers zich niet bewust zijn van deze problemen. Ze zouden anders misschien nog meer wegblijven.
    Ik werd ook al geconfronteerd met horrorverhalen van Vlamingen die als uitschot behandeld werden na een ongeluk in Griekenland en hier zelfs blijvende invaliditeit aan overhielden.

  12. @mqaria: wat ik zeg, klopt wel degelijk hoor. Mijn twee kinderen zijn er namelijk ter wereld gebracht. En ook de kinderen van zowat iedereen die ik ken. Sommigen hebben een (oude) prive-verzekering die ook bevallingen dekt. Nieuwe verzekeringen doen dat nog maar heel zelden. De meesten geven een forfait, bv 1500 Euro, zoals die van mijn werkgever. De kosten zijn het laatste jaar wel wat gedaald, maar niet meer dan 10%. En zoals @Riet zegt, bij complicaties brengen ze je over naar een openbaar ziekenhuis dat de nodige machinerie heeft.

    Het triestige is niet dat Tsipras’s vriendin in Iaso bevalt, maar wel dat het nodig is om daar of in een ander prive-ziekenhuis te bevallen EN dat iedereen het blijkbaar normaal vindt om 10.000 Euro te betalen voor een bevalling. Ik ken buitenlanders in Athene die in hun thuisland gaan bevallen (gratis) omdat ze de kosten in Griekenland niet kunnen betalen…

    Gerelateerd: de grote meerderheid van de bevallingen zijn keizersnedes, omdat de dokters dat dan beter op schema kunnen plannen. Ze kunnen er dan een stuk of vijf doen iedere morgen, en in de namiddag kunnen ze dan hun praktijk openhouden.

    Verder geen klachten over Iaso.

  13. Αλα νταλα της παρασκευής το γάλα.
    Agia Olga, was altijd een prima ziekenhuis, en na de donatie van een griekse familie is nog groter geworden en kreeg De enige fantastische director, Anevlavis de onbegrensde.
    Het is je plicht Perimeni om de horrorverhalen te vermelden, om de Vlamingen te waarschuwen.niemand moet meer naar dat domme land.

  14. Ik zou even die horrorverhalen in hun juiste context willen plaatsen. Ik woon zelf op een eiland en als men hier iets voor heeft wordt de patient met helikopter naar athene gevoerd. Ik weet ook wel dat het griekse gezondheidssysteem heel wat te wensen overlaat , maar Griekenland is wel een van de weinige landen waar men, met of zonder papieren, met of zonder verzekering toch wel behandeld wordt.

  15. Ik zou niet graag willen dat er nog meer horror stories over GR gepubliceerd worden want ze halen al overal krantenkoppen maar anderzijds heb ik toch ook familieleden en vrienden gewaarschuwd toen ze me vroegen of ze bij ons ietwat vakantie mochten komen nemen na een medische ingreep.Ons huis staat open maar we verkiezen dat onze gasten 100% OK zijn om niet hier in een hospitaal te belanden.Ik heb in Belgie alleen maar ervaring met Gasthuisberg in Leuven en vrees dat ze in GR een schok zouden opdoen.Niet vergeten dat buitenlanders die al een tijd in GR wonen,gewoon zijn aan zekere omstandigheden en door de vingers kunnen kijken maar wat met een buitenlander die de taal niet kent en met de arts niet kan converseren?
    Een belgische vriendin zei me dat ze kennissen heeft die verliefd zijn op een klein grieks eiland en er een huis willen kopen en van hun pensioen genieten.Heb erg discreet geprobeerd te zeggen dat het niet erg aangeraden is voor oudere mensen wegens de medische diensten.
    Ik heb zowat twijfels @Riet over die helicopter diensten want is afhankelijk van de afstand tot Athene en de infrastructuur van het eiland.Ik ben 66 en zou het niet aandurven op een eiland te gaan wonen.Daarbij,zelfs met de beste wil van de wereld,hebben artsen problemen voor een ingreep omdat ze geen materiaal voorhanden hebben.

  16. Tzimi,

    Wat een nijdige en onterechte commentaar.
    Een ouder met ongehoorzame of moeilijke kinderen, ziet zijn kinderen ondanks alles toch nog graag.
    Het is echter fout de gebreken van zijn kinderen niet in te zien.
    Een jaar zonder minstens één bezoek aan Griekenland beschouw ik als een gemiste kans. Mijn liefde voor het land en zijn bewoners blijft onaantastbaar.
    Ik weiger echter blind te zijn voor de vele gebreken van beiden. Gedurende vele jaren doorkruiste ik het land van grens tot grens, van onbekend eiland tot onbekend eiland en het beeld van de immer lustige en gastvrije Griek behoort eerder in de poppenkast.
    Jenny bevestigt eigenlijk mijn verhaal, door te zeggen dat zij ook reeds familieleden waarschuwde voor mogelijke medische problemen.
    Eén van mijn horrorverhalen gaat over een Vlaamse vrouw die een lelijke wonde aan haar voet opliet op Corfu, van het kastje naar de muur werd gestuurd, van wachtzaal naar wachtzaal, er werd geen beschikbaar bed gevonden. Het hoofdprobleem bleek achteraf, dat ze niet vertrouwd was met het envelopjessysteem.
    Een ongewoon lange revalidatie achteraf en een blijvende handicap waren het gevolg.
    Ik vind dat de toevallige toerist op de hoogte moet zijn van dit soort problemen en lokale toestanden, die men eerder in een derdewereldland dan in de EU zou verwachten.
    Vind je dit een aanval op je nationale trots Tsimi, dan zit je met een probleem, de wraak via de voetbalmatch heeft ook al niet echt geholpen.
    Riet, die helikopter is mooi, maar ik heb ook al een patiënte meegemaakt die met de ferry aan dek moest meereizen van Folegandros naar Athene, onder helse pijnen ten gevolge van een niercrisis.

  17. penimeni, tzimis weerspiegelt eigenlijk voor een groot deel het griekse probleem ! wil hier geen polemiek starten op de site van bruno maar het is gewoon zo…

  18. precies, dus blijf zo ver moelijk uit griekenland ,aub.
    er zijn zo veel andere prachtige landen zonder deze problemen. ik geef graag tips. Montenegro, Kroatie en goedkoop ook nog.
    rene en Perimeni bedankt voor de spiegel . maar is niet nodig heb ik thuis al 3.

  19. Wat zonde Tzimis dat je zo verzuurd bent geraakt. Je opmerkingen over je vaderland zijn meer dan pijnlijk.

  20. Hey mensen, raar maar waar, ik heb ook een aantal POSITIEVE ervaringen met artsen en met ziekenhuizen (dat van Kavala bvb!): supersnel geholpen, deskundige diagnose en ingrepen, …

    Ondanks al die negatieve ervaringen (ik heb er zelf ook wel voor alle duidelijkheid) leven er toch nog 11 miljoen mensen daar! En tot voor enkele jaren waren er bitter weinig van plan om die ‘verderfelijke Hades’ te verlaten. Dus zal het allemaal ook niet zoooo dramatisch geweest zijn (let op, ik gebruik de verleden tijd).

    Uiteraard moet je niet blind zijn voor tekortkomingen. Kritisch moet je altijd en overal zijn! Ook hier in België wordt er heel wat kritiek gegeven op het gezondheidssysteem, op welzijnsstructuren, het onderwijssysteem, enz. .. It keeps you focused!!
    Maar relatieveren en nuanceren moet je ook wel. En Griekenland is een zuiders land met een zuiderse mentaliteit, meer nog, een kruispunt van zuiderse, oosterse en balkan-mentaliteit.
    Mijn Italiaanse buurman was vorig jaar ziek geworden in Bologna en is na een lijdensweg (kastje, muur, dokter, oeps de verkeerde dokter, verpleegster, kantoor, muur, kastje, dokter, nog een andere dokter, …) dan maar met helse pijnen terug naar hier gereisd. Hij vertelde zijn verhaal op straat en de Spaanse overbuur vulde zijn Spaanse identieke ervaringen aan. Allemaal derdewereldlanden?

    Nogmaals, natuurlijk wil dit niet zeggen dat je dan maar de gebreken moet verzwijgen.
    Ik heb ook mijn dada wat dat betreft, ‘milieuvervuiling’! En elk jaar discussieer ik hierover met familie, kennissen en vrienden. En elk jaar kom ik terug met een pak foto’s: vuile straten, viezigheid op stranden, enz.

  21. “… het is gewoon zo…” ? Dat is nogal een statement, René!
    Ik begin meer en meer goesting te krijgen om een anthropologische studie te maken over “DE Griek. Hoe is hij, zij of het?”
    Er is een groot verschil tussen GNOMI en GNOSI, niet? Verwar die 2 niet met mekaar. Er is bij mijn weten nog geen studie gemaakt over “hoe de Griek nu is”.
    Zijt eens wat vriendelijk voor mekaar, 🙂 , de zon schijnt hier volle bak en ‘t is 30 graden! (in België wel te verstaan).

  22. Ik weet echt wel waar ik het over heb als ik over die helikopter spreek. Heb zelf 4 jaar geleden een ongeluk gehad en ben met hersenbloeding en zeer zware hersenschudding naar Athene overgebracht. Ik weet ook wel dat de infrastructuur op de eilanden te wensen overlaat(geen mogelijkheid om te bevallen, wel apparatuur maar gn geschikte dokters enz.) En inderdaad is het een risico om op een eiland te gaan wonen met gezondheidsproblemen maar om nu te beweren om niet op vakantie te gaan naar een eiland op oudere leeftijd is er wel wat over. Iedereen op een eiland op bepaalde leeftijd zou dus moeten emigreren naar Athene? Komaan zeg! En ik kan Tzimis reactie wel begrijpen hoor. We zouden hier als Griekenlandbewoners-en of kenners toch wel beter een positievere noot laten klinken. Als ik niets dan negatieve dingen wil lezen sla ik wel ene of andere krant open! En hoeveel mensen zijn er al mismeesterd in vlaamse ziekenhuizen?

  23. Riet,
    zelf zal ik ook niet van de eilanden wegblijven wegens mogelijke gezondheidsproblemen, maar kop in’t zand en de moeilijkheden niet zien helpt ook niet.

    Anders gaan we maar naar Nederland.
    Naar het schijnt wonen er daar ook veel Grieken die het daar niet slecht vinden.

  24. Sorry,

    Inderdaad er is niks mis met de Griekse gezondheidszorg, alle berichten daaromtrent berusten op laster.
    Ik zou zelfs zeggen, mankeer je iets, zo snel mogelijk naar Griekenland.
    (vergeet de enveloppes niet)
    Ook omtrent de openbare financiën wordt veel onzin verteld.
    Allemaal praat van jaloerse niet-Grieken.

  25. Mijn ervaring is dat vooral Nederlanders heel tevreden zijn over de Griekse gezondheidszorg, vooral de dames omdat ze hier MOGEN bevallen in het ziekenhuis, terwijl ze dat in Nederland thuis moeten doen, want niet terugbetaald door het ziekenfonds. Een tante van een Nederlandse vriendin van me stuurden ze na 2 dagen al naar huis na een hartoperatie, pleister erop en klaar! Wachtlijsten voor chemotherapie in Nederland: ik ken persoonlijk mensen die daarvoor naar Belgie zijn gegaan en uit eigen zak hebben betaald. Medische fouten in Belgie, ik kan er ook wel een paar opnoemen, een bijna onmogelijke zaak om daar je gelijk te halen voor de rechtbank.
    Natuurlijk scheelt er in Griekenland ook vanalles, vnl. vanwege de corruptie, en nu vanwege de bezuinigingen in de publieke gezondheidszorg. Over medische zorg heb ik nooit kunnen klagen, fakellaki heb ik persoonlijk nooit betaald en ik woon hier 15 jaar. Ik ben bevallen in een staatsziekenhuis, met een schat van een dokter en de nicht van mijn man die operatiezuster is naast me.
    Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het veel helpt als je iemand kent, een familielid of koubaros die arts is of er werkt, dat scheelt aanzienlijk in de persoonlijke aandacht en zorg die je krijgt, maar ik veronderstel dat dit overal zo is. Ik ken Alex Tsipras en zijn partner niet, en kan dus niet zeggen of dit voor hen bepalend was in hun keuze, voor mij alvast wel. Ik voelde me trouwens veel meer op mijn gemak in een groot ziekenhuis waar er intensive care is en zorg voor de baby als er iets fout loopt. Een kennis van me ging bevallen in een prive-kliniek hier in Chania en moest in allerijl overgebracht worden naar het ziekenhuis waar haar leven gered werd door mijn gynaecoloog, zo zie je maar…

  26. nadia, wat nederlanders betreft klopt dit zeker ttz zij komen nr belgië, geen wachtk-lijsten enz. als ik hier op de parking van uza wilrijk eens rondkijk;.. méér dan 10% van de wagens hebben nederlandse nummerplaat !

  27. En als Bruno op zijn blog een bijdrage schrijft onder de titel: “Ziekteverzekeringssysteem in totaal verval”, zaait hij dan ook maar verwarring en paniek?
    Foei Bruno, direct moet jij ook op verlof naar Croatië.

  28. zullen wij over voetbal hebben?
    Time out Perimeni , wij hebben andere dinges nu.

  29. Ik heb hier duidelijk een thema aangesneden dat reacties uitlokt. Ik heb altijd ervaren dat het probleem in Griekenland zeker niet is dat er geen goeie dokters zijn, integendeel, ik heb zelfs het gevoel dat ze beter zijn dan de Belgische dokters. Alleen deugt het systeem totaal niet.

    En dat de partner van Alexis Tsipras in Iaso gaat bevallen, is zeker haar goed recht, maar ik kan het niet goed rijmen met het discours van de partijleider van SYRIZA. Meer moet je er ook niet achter gaan zoeken.

  30. Ik heb in Griekenland ook al heel goeie dokters ontmoet, met hele goeie machinerie e.d. Wel is het zo dat dit telkens gedekt werd via een prive-verzekering – anders is het niet te betalen. Bv dochtertje een nacht in ziekenhuis na val op hoofd: 1.500 Euro als ik me goed herinner. Ander onderzoek: alles samen zo’n 2.500 Euro, enkel voor tests en dokter, etc… wel goed geholpen telkens. Anderzijds: toen mijn dochtertje van twee haar vingertje geplet had tussen de deur stuurden ze me weg in het openbaar ziekenhuis: ‘geen kinderen hier’ – moesten we midden in de nacht naar maroussi rijden… Voor wie het kan betalen is er zeker goede zorg voorhanden. Anderzijds zie je toch dat veel ministers bv hun familie naar buitenlandse ziekenhuizen sturen als er echt iets aan de hand is.

  31. @penimeni Ik ben de laatste om mijn hoofd in het zand te steken en weet heus wel na 15 jaar wat er al dan niet foutloopt in Griekenland. En zoals in elk land zijn er hier veel moelijkheden en problemen. Maar ik ben blij dat ik in het mooie Naxos kan wonen en dat ik mijn kinderen kan laten opgroeien in een land met gastvrije en warme mensen. Ik denk dat mensen die hier wonen en werken toch nog net iets beter weten waar ze het over hebben. Begrijp niet goed waar al die bitterheid vandaan komt. En om terug te komen op het onderwerp van Bruno’s blog. Tsipras is niet het enige voorbeeld van hypocriete politici die het communistische of socialistische gedachtengoed prediken maar er zelf een andere levensstijl op nahouden. Denk aan Papariga die haar zoon naar een buitenlandse universiteit stuurde of Diamantopoulou(ten tijde minister van onderwijs) die haar kinderen naar een prive-school stuurde.

  32. @Riet,

    Er is een merkwaardige tegenstelling tussen de onheilstijdingen, ook op Bruno’s blog en de reacties van de mensen die in Griekenland wonen.
    Zelf mocht ik dit voorjaar ook weinig negatiefs ondervinden tijdens mijn verblijf aldaar.
    Mijn eigen theorietje gaat als volgt: Leef je op een eiland dat groot genoeg is om in de primaire behoeften te voldoen, dan heb je relatief weinig hinder van de crisis. Ook omdat het klimaat en de omgeving weinig reden tot klagen geven. Wat zou je op Naxos overigens moeten aanvangen met een dikke Duitse luxewagen. De behoeftes zijn geringer en terugschakelen in levensstandaard eenvoudiger.
    In een grootstad als Athene is dat al snel anders. De behoefte aan luxegoederen dient gestild en de drukte en vervuiling wekken enkel ergernis.

    In dit verband wees ik een tijd geleden ook al op het belang van een eigen tuintje, genre “hofkes van den akker”. Pek en veren waren mijn aandeel in de commentaren, alsof ik de tijd terug wou draaien en van de Grieken achterlijke sukkelaars maken.
    Maar wie zijn eigen patatjes in de hof heeft staan moet niet naar de Lidl of aanschuiven bij voedselbanken.
    In tijden van oorlog (wat deze crisis toch ook is) worden de boeren gewoonlijk niet magerder.
    Geluk en levensvreugde zitten in kleine, maar belangrijke dingen.
    Spijtig is natuurlijk ook dat vele Grieken niet lijken te beseffen dat hun natuur een voornaam pluspunt is, bij het aantrekken van echt in het land geïnteresseerde toeristen.
    Schandelijk hoe ze op dit punt met hun erfdeel omgaan.
    Ik wens je een aangenaam leven zonder problemen toe op Naxos en moge de valse politici branden in de hel.(de nonnekes in de papschool maakten me vroeger trouwens wijs dat elke zonde in een steen gegrift werd en dat de zondaar in het vagevuur die tekst weg moest likken. Dat zal nogal een gesmak worden)
    Nog een vraagje, louter uit interesse:
    Wil je je kinderen op zien groeien tot zuivere Grieken, Grieken met een vaag besef van de afkomst van hun ouders, of Grieken die in hun hart vinden dat alles in Vlaanderen zoveel beter is.
    Ik vind het namelijk vreemd hoe bij ons, mensen die hun land om welke reden ook verlieten, blijven vasthouden aan hun afkomst, zelfs tot in de x-te generatie en de kwaliteiten van hun ex-vaderland tot in het onnozele prijzen.
    Voor mezelf denk ik dat ik zo snel mogelijk schoon schip zou maken en me proberen te integreren in de nieuwe omgeving.

  33. Wat betreft die mensen die hun land verlaten: diegenen die naar België zijn gekomen, hebben daar vaak niet zelf voor gekozen.
    Vele Europeanen die in Griekenland zijn komen wonen, hebben daar wel voor gekozen. Hun integratie is vrij goed verlopen. Al de anderen hebben het ook heel erg moeilijk en proberen te overleven door vast te houden aan een identiteit die hoe langer hoe mythischer wordt als je te lang verwijderd bent van het vaderland dat je hebt moeten verlaten.

  34. Eerst en vooral sta ik daar niet zo bij stil hoeveel grieks of belgisch ik wil dat mijn kinderen zich voelen. Ieder jaar ga ik naar mijn “vader”land maar toch ook meer gewoon naar mijn thuis. Ik voed mijn kinderen op naar waarden en normen die voor mij en mijn echtgenoot belangrijk zijn. Ook via vlaamse tv en het spreken van mijn moedertaal met de kinderen en met jaarlijkse bezoeken naar Belgie probeer ik ze ook wat van de belgische cultuur weer te geven. Ik ga akkoord met Bruno dat mensen die noodgedwongen hun land hebben moeten verlaten misschien meer vasthouden aan hun gewoonten en cultuur. Ik heb mij in al die jaren toch goed kunnen integreren zonder mijn kritische blik te verliezen.
    En ook al is Naxos een vruchtbaar en voor een deel zelfbedruipend eiland, toch begin je hier toch ook al tekenen te zien van de crisis. Het leven is hier misschien eenvoudiger dan in Athene maar kosten zoals hoge electriciteitsrekeningen, sociale zekerheid , frontistiria enz. vallen ons ongelukkig genoeg ook ten deel. Ook de toeristische sector kent hier toch ook een terugval van 30%.

  35. ik bewonder je riet, ik probeerde het 10 jaar geleden ook en lukte me niet om verscheidene redenen… tzimis : goed dat de overgrote mederheid van de grieken niet jouw ingesteldheid heeft… toeristen wegjagen om jouw trots terwijl je zelf lekker in het buitenland niks voor je land doet… fier ???

  36. toeristen wegjagen om jouw trots terwijl je zelf lekker in het buitenland niks voor je land doet… fier ???
    ………………………………….

  37. @Riet,

    Dat de toeristische sector dit jaar achteruit boert in natuurlijk niet verwonderlijk. Daar zijn echter ook wel goede kanten aan.
    In het verleden zijn er misschien teveel eieren in hetzelfde mandje gelegd.
    Voor het ogenblik verblijf ik in Baden Wurtemberg, naar verluid de rijkste deelstaat van Duitsland. Dit succes is afkomstig van een gezonde mix van toerisme, landbouw en lichte industrie. Dit terwijl natuurbehoud prioritair is. Sputtert één van deze sectoren, dan betekent dat geen volledige instorting van de economie.
    In Griekenland heb ik soms de indruk er een tekort aan verbeelding is. Open je geen souveninkeltje, dan zal het wel een taverna of strandbar zijn.
    Im durchschnitt genomen scoort, wat dat betreft, Kreta voor mij nog het best. Heel wat plekken zijn daar natuurlijk ook volledig verloederd en overspoeld door echte Ierse pubs, broodje van Katootjezaakjes, stuben waar gemutlichkeit troef is en luidruchtige bars. Op termijn een slechte investering, want het publiek dat aangetrokken wordt door deze gelegenheden is niet erg trouw. Ze kiezen al snel voor een andere bestemming, waar het comazuipen nog voordeliger blijkt.
    Maar toch heb ik de indruk dat wanneer morgen Kreta in quarantaine gezet wordt, de mensen er niet van ellende zouden omkomen. Ze beseffen dat ook wel denk ik. Waar komen die oproepen tot meer onafhankelijkheid, die af en toe de kop opsteken, anders vandaan.
    Wat betreft immigratie en aanpassing. Het argument van moeilijk aanpassing na gedwongen emigratie wordt veel aangehaald, maar klopt toch niet volledig.
    Ik hoef in mijn eigen familie maar twee generaties terug te gaan. Mijn vrouw heeft dan gemengd Scandinavisch en Hollands bloed. Zelf ben ik dan een mix van Duitse en Franse elementen. Ook die voorouders gingen niet uit pure luxe van huis weg. In mijn kennissenkring zitten voorts Engelsen, Polen, een vaderlandsloze enz.
    Bij al deze mensen is hun afstamming hoogstens een interessant fait divers, dat bij feestjes ter sprake komt.
    Je kiest voor een nieuw leven en als dat lijkt te lukken ga er dan ook voor.
    Wat is er triestiger dan een immigrant die zich noch in zijn nieuwe land, noch in het oude thuis voelt.
    Naïviteit is echter ook niet goed. Ook in Griekenland zal je als nieuweling niet altijd even goed ontvangen worden. Ik herinner me het geval van Irini, Brusselesse met een Griekse vader en perfect Grieks pratend. Ze wilde tijdens de zomermaanden een zaak met gebraden kippen uitbaten op Lesbos, concurrentie voor de lokale bevolking dus. De eerstvolgende winter werd haar zaakje leeggeplunderd. Gedurende de tweede winter werd het simpelweg platgebrand.

  38. triest, héél triest… niet tzimi ?

  39. Maar enfin, er is hier toch niemand die de werkelijkheid verbloemt of tegenstrijdigheden schrijft? De ziekteverzekering is in verval en er wordt bezuinigd op gezondheidszorg, er is toch niemand die dat ontkent? En wanneer we hier praten over onze bevallingen dan gaat dat over jaren geleden, dat mag toch duidelijk zijn… trouwens mijn dokter werkt nog altijd in dat ziekenhuis, en dat is nog altijd een heel goeie dokter, daar is niks aan veranderd, ik zou me hier bijna moeten excuseren omdat ik geen horrorverhaal weet te vertellen ofzo?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *