Rousfeti

De aanloop naar de verkiezingen is een ideale periode om het eens te hebben over het fenomeen “rousfeti”. Rousfeti is een woord dat in het Grieks in deze tijden erg veel wordt gebruikt. Het woord is afkomstig van het Turkse “Rüşvet”, wat omkoping betekent. Met rousfeti wordt een heel specifiek soort van omkoping bedoeld.

De Griekse staat draait op rousfeti; het afkopen van diensten. Iemand wil een specifieke dienstverlening, maar daar hoort wel iets voor in de plaats. In deze tijden van verkiezingen, geven Grieken gemakkelijk hun stem als betaalmiddel. Nu alle tekenen er op wijzen dat PASOK de verkiezingen zal winnen en waarschijnlijk meteen een regering met absolute meerderheid kan volgen, zijn er heel wat Grieken die nu al heil verwachten van hun locale PASOK-politicus. Dat heil kan zijn: een arbeidsplaats met levenslang gegarandeerd inkomen in het enorme Griekse staatsapparaat, een promotie niet op basis van verdienste, maar op basis van wie je kent, een plaatsje voor zoon- of dochterlief in een universiteit dichter bij huis, een betere plaats voor zoonlief die zijn legerdienst moet vervullen, of wat dan ook. Niet verwonderlijk dus, dat je binnen de overheid maar weinig bekwame ambtenaren tegenkomt. De meesten zijn namelijk aangenomen via een “meson” – een middel (een politicus dus, die aan “dienstverlening” heeft gedaan). Mensen die hun stem zo aan een partij verkopen, gaan dan ook vaak met vlaggen staan zwaaien tijdens politieke bijeenkomsten. Ze zijn niet geinteresseerd in de speeches, maar hopen alleen dat ze een goede job kunnen vastkrijgen.

De tentakels van de 2 grote partijen reiken ver: ze zorgen zorgen er ook voor dat de directies van alle openbare diensten naar hun pijpen dansen. De voorbije 5 jaar werden er op allerlei postjes “blauwen” (de kleur van Nea Dimokratia) geinstalleerd (tot de voorzitter van het Hooggerechtshof toe – het is duidelijk waarom er geen schuldigen zijn aangewezen in de politieke schandalen die de regeringen van Karamanlis hebben getroffen). Na 4 oktober zal dat weer allemaal veranderen en worden die blauwen op een zijspoor gezet en komen er groenen (de kleur van PASOK) voor in de plaats. Ontslagen vallen er niet, want een ambtenaar heeft werkzekerheid voor het leven. Een machtswissel kan zelfs invloed hebben op de samenstelling van redacties bij kranten en televisiestations (die allemaal hun politieke voorkeur hebben en die slecht kunnen weg steken).

Rousfeti is ongrondwettelijk: alle Grieken zijn namelijk gelijk voor de wet. De grondwet zegt verder ook dat de staat volgens het principe van meritocratie moet werken. Bovendien is rousfeti niet meer of niet minder dan een vorm van corruptie.

Onze 2 grote politieke actoren (Papandreou en Karamanlis) hebben het niet over rousfeti. Papandreou geeft wel de indruk dat hij schoon schip gaat houden, maar er zijn weinigen die hem daarin vertrouwen. Mijn collega gaf me een treffend voorbeeld. Zijn vader werkte destijds voor het ministerie van Onderwijs, waar hij op eigen verdienste was binnengeraakt. Georgos Papandreou was toen minister van Onderwijs. Op een bepaald ogenblik moest er een bestelling worden geplaatst voor computers voor het Hoger Onderwijs. Papandreou kwam met zijn adviseur (een bekend journalist en voorvechter van de Griekse hom0-beweging) vertellen aan de vader van mijn collega dat hij de bestelling bij een bepaalde leverancier. Hij weigerde dat te doen. Daarna werd hij op een zijspoor gezet en voor de rechtbank gesleept wegens smaad. De rechtszaken sleepten 8 jaar aan en gingen nog 2 jaar door na het overlijden van de vader van mijn collega.

Rousfeti zal dan ook de voornaamste reden zijn waarom ofwel Nea Dimokratie ofwel PASOK de verkiezingen winnen. En het is tevens ook de reden waarom er in Griekenland niets zal veranderen. De Grieken krijgen de politici die ze verdienen, zolang ze niet bereid zijn om iets aan die rousfeti te doen.

8 thoughts on “Rousfeti

  1. Omkoperij is zo diep geijkt in het griekse systeem ,dat het moeilijk is eraan te ontkomen en niet alleen in de politiek.
    Als zakenman of industrieel kom je er niet onderuit. Hoe groter de onderneming,hoe meer zakken er moeten gevuld worden . Als je geen centen onder tafel brengt ,dan wordt je geboycot , gespest ,voor alle mogelijke moeilijkheden gezet dat je uiteindelijk toegeeft. Ik ken zakenlui die met projecten naar betreffende diensten stappen maar gewapend met een attache case vol geld,dure horloges,juwelen,enz. Ze weten dat hun project er niet doorkomt zonder rousfeti ,zelfs al is het doodeenvoudig ,logisch en legaal. Het is omkopen of je zaak opdoeken .
    En een job krijgen via een politieke partij,is je ziel aan de duivel verkopen want levenslang moet je affiches plakken,vlaggen waaien,toeteren,enz want je wordt in het oog gehouden en oh wee als je niet opdaagt !

  2. Laat me hier ook eens iets aan toevoegen (naast de kwestie), een positieve noot, waar sommigen wel eens nood aan hebben: gisteren een leuke spannende basketbalwedstrijd gezien. Ik hou niet zo van de sport, maar het inlevingsvermogen is er wel. Met mijn zoontje op de schoot een klassieker onder de wedstrijden bekijken (Gr vs Turkije), buren horen schreeuwen, vloeken, juichen, … Ik hou ervan!

  3. Hier was het ook zo, @Pieter. Jongens, wat een nagelbijter was die match!
    En vanavond Spanje: dat wordt een zware kluif.

  4. Klopt, ik kijk er (alvast) naar (uit) en niet alleen. De verlengingen gisteren waren geweldig, gebeurt niet zo vaak.

    PS heb een paar vraagjes ivm Belgisch paspoort voor mijn zoon aangezien we waarschijnlijk naar Belgie gaan met de kerst. Hoe lang duurt de procedure? Welke papieren precies? Extra documenten? Vertalingen? Alle info is welkom op pieterderluyn@hotmail.com (om de blog niet op een heel ander spoor te brengen)

  5. ik heb zelf heel wat ervaring met rousfeti en andere fenomenen ivm openbare aanbestedingen, maar ik zal er hier niet over uitweiden, laat ik het erop houden dat ons bedrijf de openbare sector zowat heeft opgegeven omdat we een zeer strikt no-bribe beleid hebben… de toestand is verschrikkelijk en zoals @Bruno aangeeft, wellicht ook hopeloos.

    @Pieter: 10 dagen na de aanvraag zou je je paspoort moeten krijgen. Bij de ambassade hebben ze nodig: een akte waarop de naam van je zoon staat (geboorte-akte met naam of doopakte), deze akte moet afgestempeld zijn met de ‘Stempel van den Haag’, in Athene te verkrijgen op Katechaki in het gebouw van de Nomarcheia; sommigen op de ambassade willen ook een vertaling, maar sommigen niet: best eens bellen naar de ambassade (http://www.diplomatie.be/athensnl/); verder: twee pasfoto’s (kind moet in de lens kijken en mag niet lachen, bij ons enkel met fotoschop gelukt), + een bedrag, ik denk zo’n 40 EURO. Als hij nog geen naam heeft dan denk ik niet dat je een Belgisch paspoort kan krijgen, dan moet je een Grieks aanvragen (wat ook veel sneller is).

  6. sorry bruno dat ik hier je blog bezet: @Pieter: grieks paspoort natuurlijk enkel als hij ook Grieks is…, ie dubbele nationaliteit. Als je nog vragen hebt mail maar naar hansbrems@yahoo.com, al denk ik dat ze op de ambassade preciezer kunnen zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *