25,1% werkloosheid … in juli

Eerder deze week maakte de Griekse statistische dienst ELSTAT de werkloosheidscijfers bekend voor juli 2012. Inderdaad, voor juli, want deze dienst slaagt er niet in om cijfers sneller dan 3 maanden na datum te publiceren.

De cijfers zijn onthutsend, werkelijk om moedeloos van te worden. In juli 2012 bedroeg de werkloosheid 25,1%. Eén op vier Grieken zit zonder werk.

Let wel, hier horen een paar bedenkingen bij: de werklozen zijn mensen die zich hebben ingeschreven bij de Dienst voor Werkgelegenheid. Er zijn heel wat Grieken die zich de moeite niet meer getroosten om zich in te schrijven. Na 1 jaar werkloosheidsuitkering, zit het er op voor de werkloze Griek. Hij krijgt geen geld meer, en is zelfs niet meer verzekerd bij het ziekenfonds. Veel van hen doen dan ook niet eens de moeite meer om zich als werkzoekende/werkloze in te schrijven. Dus je mag er van uit gaan dat lang niet alle werklozen in deze statistieken opgenomen zijn.

Verder is het ook zo dat in juli traditioneel de beste maand van het jaar is. Heel wat Griekse seizoensarbeiders werken dan in het toerisme en moeten op een paar maanden tijd voldoende geld verdienen om het jaar mee rond te komen. In die zin geven de cijfers dan ook een vertekend beeld, want buiten het toeristische seizoen zullen de werkloosheidscijfers zeker hoger liggen.

Om die beide redenen zeggen de werkloosheidscijfers eigenlijk niet genoeg. Het zou veel beter zijn om statistieken vrij te geven met de mensen die nog aan het werk zijn. Volgens dergelijke cijfers die ik in het voorjaar van 2012 heb gezien, stond de teller daar toen op 36%. Zesendertig procent van de actieve bevolking heeft officieel (dat woord heeft in Griekenland altijd zijn belang) een job (en daar zijn dus jobs bij opgenomen van slechts een paar uur per week). Dat is schrikbarend laag en niet leefbaar.

Als hier niet snel meer werkgelegenheid wordt gecreëerd, dan kunnen we de Griekse economie volledig ten grave dragen.

7 thoughts on “25,1% werkloosheid … in juli

  1. Werkeloosheidscijfers nemen onder andere statistiekcijfers nog weer een speciale plaats in.
    Er wordt overal ter wereld mee gemanipuleerd en afhankelijk van het politieke doel mee geherdefinieerd.Zoals in de VS, waar na het voor Obama niet zo goed verlopen presidentsdebat,de volgende dag opeens 171.000 nieuwe arbeidsplaatsen tevoorschijn getoverd werden.

    Zonder ook maar één ogenblik de catastrofale cijfers – bovengenoemd – in twijfel te willen trekken geef ik graag ter lezing een onthullend artikel dat ik bij BBC NEWS oppikte.Het gaat over de (jeugd) werkeloosheidscijfers in Griekenland en op wereldschaal.Gebruik vooral ook de interactieve sliding-bar in het midden van het artikel.

  2. @T3, in dat artikel over de Belgische armen staat ook wel dit te lezen: “Overigens is de armoedegrens voor een alleenstaande vastgelegd op een inkomen van 1.000 euro per maand (…) Voor een gezin met twee volwassenen en twee kinderen ligt de drempel op 2.101 euro”

    Dan zou in GR meer dan 75% van de bevolking onder de armoedegrens leven (bv een gezin met twee politie-agenten, twee gewone ambtenaren, etc…)

  3. @Hans, daarom had ik net deze link gepost. Stellen dat in een zorgstaat als belgie, een gezin arm is als het een inkomen heeft van meer dan 2000 euro lijkt me een beetje belachelijk. Zo kom je makkelijk aan cijfers als dat 15% van de Belgische bevolking arm zou zijn… Omdat ze maar 1 keer per jaar naar Spanje kunnen?
    De redenering is dat als je minder dan 60% van het gemiddelde loon verdient, dat je dan arm bent.

  4. Waarmee ik meteen ook kan stellen dat mijn vrouw en ik onder de Belgische armoedegrens leven. ‘t Is maar dat u het even weet.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *