Geen kasticket – niet betalen!

Dat de Griekse overheid een probleem heeft bij het innen van belastingen, is een open deur intrappen. Alle lagen van de bevolking proberen aan belastingen te ontsnappen. Voor de lagere klassen is het ondertussen een bittere noodzaak geworden om te overleven. De belastingdruk is zo hoog geworden dat je zelfs moet belastingen betalen als je geen inkomen hebt. De redenering is dat het onmogelijk is om te leven zonder een inkomen, dus de overheid gaat er dan maar vanuit dat je een inkomen hebt dat je niet aangeeft, en waar je dus belasting moet op betalen. Het moet niet veel gekker worden.

Voor de hogere klassen is het een sport, en de regels zijn ondanks de besparingswoede totaal niet veranderd. Grote bedragen kunnen ongestraft naar het buitenland worden versast, op offshore rekeningen worden gezet, en geen haan die er naar kraait.

Een sociale klasse waarvan in Griekenland wordt gezegd dat ze flink wat belastingen ontduiken, zijn de zelfstandigen. Het gaat dan voornamelijk om vrije beroepen en in de eerste plaats beroepen zoals dokters, notarissen, advocaten en zo meer. Niet toevallig beroepsgroepen waar politici toe behoren.

Maar ook in de horeca wordt geknoeid met belastingen. Zo zijn er populaire café’s en bars die op hun belastingaangifte een inkomen van 5000 euro per jaar aangegeven hebben in het verleden. Die knoeien ook heel vaak met hun kasticketjes. Zo kon het gebeuren dat je iets ging drinken, dat je een kasticketje kreeg (als je er al één kreeg) met een andere bestelling er op, of met een ander uur dan het uur waarop je bestelde. Bonnetjes werden gewoon gerecycleerd.

Ook in taverna’s werd het uitgeven van kasticketjes niet altijd even nauw genomen. Het gebeurt wel eens dat je de rekening krijgt gepresenteerd op het bestelblaadje van de ober, en niet op een kasticket. Een controle van de taverna’s op toeristische bestemmingen afgelopen zomer, bracht aan het licht dat de meeste tavernahouders op deze manier werken.

Nu heeft het ministerie voor Ontwikkeling (het meest absurde ministerie na dat Macedonië en Thracië) een nieuw regeling uitgevaardigd. Wanneer je in een taverna geen kasticket krijgt bij het afrekenen, dan mag je oordelen dat de tavernahouder je getrakteerd heeft. En dan mag je dus opstappen zonder te betalen. Als de maatregel een succes wordt, zal die worden toegepast in andere sectoren. Het is natuurlijk wel zo dat je als klant eerst om een kasticket moet vragen.

Maar goed, wat voor een onzin is dat nu eigenlijk? Hiermee ga je gewoon een soort van outlaw-gedrag bij de consument creëren omdat je als overheid totaal niet in staat bent om op een goeie manier BTW en taksen te innen? Want ik kan me goed voorstellen dat heel wat klanten niet eens de moeite meer zullen doen om een kasticket te vragen en om zo op te stappen. Hier is toch echt weer niet goed over nagedacht.

7 thoughts on “Geen kasticket – niet betalen!

  1. Ik zie Grieken toch niet gauw opstappen zonder te betalen, ticketje of niet… misschien de Nederlandse toeristen 🙂

  2. ik zag vele grieken uren de terrassen inpalmen op lesbos (vooral in mitylini dan) zonder ook maar iets te verteren…

  3. Bruno, is dat een Belgische uitdrukking: “geen hond die er naar kraait”? Of bedoelde je haan?

  4. Oei Gerard, het lijkt wel of de Bijbelse plagen zijn losgebarsten: de honden zullen kraaien en de hanen zullen blaffen! Dat is natuurlijk geen Vlaams, zelfs geen dialect!

  5. Waarom zou ik moeten vragen om een bon? Is het niet zo dat deze altijd gegeven moet worden aan de klant?

  6. Als ze geen bon willen geven zeg ik ok, dan betaal ik de btw niet want die stop jij in je zak.
    Meestal komen dan toch met een bon over de brug.

  7. ook in belgië niet overal een bon ! vele café’s restaurants doen het ook niet en wat te zeggen van de frituur, ijsventer, krantenwinkel enz ?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *