Iedereen levert in, behalve parlementariërs

Bij het doorbladeren van de krant viel mijn oog gisteren op de kop “geen enkele vermindering van de bonussen voor parlementsleden”. Wraakroepende titel in deze dagen van zware besparingen die er zitten aan te komen. Aanstaande woensdag zou het parlement stemmen over de aangekondigde structurele hervormingen, waarbij de nieuwe arbeidswetgeving zou worden gestemd, een punt waarover coalitiepartner Democratisch Links nu al lang dwarsligt. En volgende week zondag wordt het budget voor 2013 gestemd, met alle nieuwe besparingen die zullen worden opgelegd.

Eén en ander kwam aan het licht toen de journalist van Kathimerini een onderzoek deed naar het budget dat was vrijgemaakt voor de Parlementaire Stichting voor Parlementarisme en Democratie in 2011. Inderdaad, Griekenland heeft een stichting die de waarde van het parlement en de democratie moet uitdragen. Misschien niet slecht dat men het aan een stichting overlaat, want de Griekse parlementsleden zijn niet meteen een toonbeeld van het uitdragen van eender welke waarden. Maar de hamvraag is natuurlijk wel waarom een dergelijke stichting in de eerste plaats nodig is.

Goed, voor de werking van de Stichting was dus 1 miljoen euro opzij gezet in 2011. Maar de kleine lettertjes van het overzicht van de uitgaven voor 2011 tonen aan dat de Stichting uiteindelijk dubbel zo veel geld toegestopt heeft gekregen: 2.570.000 euro. Het gaat om een vertrouwelijk document, want het budget van de Parlementaire Stichting wordt niet officieel gepubliceerd.

Maar het budget voor het Parlement wordt wel gepubliceerd. Het wordt trouwens volgende week gestemd. Zoals de cijfers op dit moment duidelijk maken, ligt het budget voor 2013 lager dan dat voor 2012. Dat zou er natuurlijk nog maar aan moeten ontbreken. Maar een meer gedailleerd onderzoek van de cijfers bracht naar voren dat de vermindering voornamelijk komt door het feit dat er is gesnoeid in de lonen en de bonussen van de ambtenaren die voor het Parlement werken. De parlementsleden hebben nauwelijks in hun eigen salarissen gesneden. Ook de bonussen, die overal in de openbare sector zullen worden afgeschaft, blijven behouden. Parlementsleden krijgen dus nog steeds een bonus om een kantoor in Athene te hebben, hun vervoerskosten worden integraal vergoed, en ook hun het kindergeld en zo meer blijft voor hen behouden. Of dachten we nu echt dat ze zouden ophouden met het werken met twee maten en twee gewichten.

7 thoughts on “Iedereen levert in, behalve parlementariërs

  1. Niettegenstaande dat iedere parlementariër als een voorbeeldfunctie hefe, vind ik dat hier de voorzitter van het Parlement (en geen stichting) een belangrijk signaal moet geven dat dit niet door de beugel kan.

    P.S. zoniet zou enig iemand in het Parlement (zowel meerderheid als oppositie) zich geroepen voelen om hier een verklaring bij a

  2. Zolang de allerhoogsten en allerbesten(in principe dan)van de natie niet het besef en de ethiek hebben om te beseffen dat dit echt helemaal fout zit, is er geen enkele hoop of verwachting te koesteren dat het ooit nog “goed” komt met het land.Met dit voorbeeld zullen alle gewone mensen op hun driedubbel scherpst zich gaan inspannen om de toch al ‘vijand-staat’ waar ook maar enigszins mogelijk is tot op de laatste euro te besodomieteren om toch nog zoveel mogelijk
    voor zich, gezin, familie in de wacht te slepen.Geef ze eens ongelijk!Opstand en sluipende burgerlijke ongehoorzaamheid is zo de toekomst en de ondergang.

  3. Daarom net dat het parlement, de rechtsstaat en haar instellingen zich terdege zal moeten bezinnen over haar toekomstige rol en een nieuw sociaal contract met de bevolking aangaan. Tenminste als de politieke klasse nog geïnteresseerd is in het opbouwen van haar legitimiteit onder alle geledingen van de bevolking. Noodzakelijke voorwaarden hiervoor echter zijn visie en staatsmanschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *