De Lagardelijst – revisited

Frankrijk liet gisteren officieel weten dat het de originele Lagardelijst terug naar Griekenland heeft gestuurd, op vraag van Grieks minister van Financiën Stournaras.

Zou de Griekse overheid er dan toch iets mee gaan doen? Gaan de maskers nu eindelijk vallen? Meteen bleek al dat ook de vrouw van voormalig defensieminister Yiannis Papantoniou op de lijst stond. Het is algemeen geweten dat binnen Defensie het meeste smeergeld werd gegeven aan Griekse politici. Volgens de socialist Papantoniou is de lijst helemaal niet juist, want noch hij, noch zijn vrouw, zouden geld op een bankrekening in Zwitserland hebben. Wie gelooft hem nog.

Ook zou volgens bepaalde persberichten de naam Venizelos op de lijst staan. Het is natuurlijk allemaal maar suggestie, insinuatie en misschien ook wel een beetje wishful thinking. Maar het vertrouwen in de politici is compleet weg. En er zal echt wel iets met deze lijst moeten gebeuren, wil de Griekse overheid nog een beetje geloofwaardigheid bij de Griekse bevolking terugwinnen.

3 thoughts on “De Lagardelijst – revisited

  1. Bruno, ik denk dat het grootste probleem is dat de Griekse bevolking het vertrouwen in zichzelf heeft verloren. En dan wordt het echt heel moeilijk om er nog iets goeds van te maken….

  2. Maar wat is de oplossing ? Ik vind het maar moeilijk. Ik leef echt wel mee met de Griekse bevolking en zie in dat de verkeerde mensen de dupe zijn en ook dat men een perspectief nodig heeft om uit de ellende te komen. En ik zie in dat deze situatie een voedingsbodem is voor nare partijen als de gouden dageraad. Maar aan de andere kant kan ik me ergeren aan de denkwijze dat het allemaal de schuld is van Europa of de EU.
    Stel dat de EU genereus met investeringen en extra geld over de brug zou komen, wie kan garanderen dat het geld op een goede manier geïnvesteerd wordt? Zal dat geld dan niet in bepaalde corrupte zakken verdwijnen? De meningen die op deze blog geventileerd worden stemmen mij niet optimistisch. En naar het schijnt bestaat er ook nog een Griekse elite met miljoenen op de bank. Zij zouden het goede voorbeeld kunnen geven en kunnen investeren in het land. Als zij al niet solidair kunnen zijn met hun landgenoten wat verwacht je dan van andere landen?
    Over het algemeen vinden de ‘rijkere’ landen het geen probleem volgens mij om ‘armere’ landen te steunen, maar men wil nu eenmaal niet dat dit geld in een bodemloze put belandt en dat is toch te begrijpen?
    ‘Never waste a good crisis’ volgens een bekende econoom, en dit bedoel ik niet cynisch. In ieder geval zal een begin van een oplossing toch moeten komen vanuit de Griekse bevolking?

  3. Een mens vraagt zich af waarom de speciale Procureur die in 2011 aangesteld werd om financiële en fiscale fraude op te sporen en te vervolgen hier niet een meer actieve rol opeist? Is die niet ambtshalve verplicht op te treden? Officieel gezien staat hij onafhankelijk van de politiek en geeft dat ons de beste garantie dat er een substantieel onderzoek wordt opgezet en gevoerd.
    Of die echter wordt tegengewerkt op een andere manier – bijvoorbeeld door het beperken van zijn werkmiddelen, etc… – is me niet duidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *