Het continent dat niet wilde beslissen

Alweer een eurogroup voorbij. Alweer een lange nacht waarbij de ministers van Financiën van de EU samen hebben gezeten om tot een beslissing te komen over de Griekse schuld en om te zien of de volgende schijf van de noodhulp zal worden uitbetaald. Want de situatie voor Griekenland ziet er bepaald penibel uit.

Premier Samaras had twee weken geleden aangekondigd dat de Griekse schatkist nog geld had tot 16 november. Dat was vorige vrijdag. Hoewel dat soort dreigingen in het verleden al wel vaker zijn geuit, en nooit waarheid bleken, ziet het er toch naar uit dat het dit keer dringender begint te worden. Griekenland heeft vorige week nog wat geld opgehaald, wellicht om de periode te overbruggen tot de nieuwe schijf van de lening wordt betaald. Ooit is er gezegd dat men zal wachten op het rapport van de trojka. Waar is dat rapport? Is daar nog sprake van?

Ondertussen begint het voor het IMF wel duidelijk te worden dat de Griekse schuld gewoon niet leefbaar meer is. Vorig jaar was nog gezegd dat de Griekse schuld leefbaar is als ze tegen 2020 tot 120% van het BNP kan worden teruggebracht. Let wel: dat is hoger dan toen de crisis begon! Ondertussen staat de schuld op 175% van het BNP en ze is nog aan het stijgen. De haircut van het voorjaar heeft totaal niet geholpen.Volgens mij had een middelbare schoolstudent dat wel kunnen voorzien. Moeilijk te begrijpen waarom duurbetaalde economen dat niet hadden zien aankomen.

De oplossing voor het IMF is om de schuld kwijt te schelden, anders zal het fonds zich moeten terugtrekken. De statuten laten namelijk niet toe dat het IMF een land bijspringt dat een schuld heeft die niet leefbaar is. Maar daar lijken we hier wel op af te stevenen. Mogen we het woord debacle al in de mond nemen?

Europa zelf lijkt niet overtuigd van een kwijtschelding van de schuld.  Of misschien wel. Maar je krijgt dat natuurlijk politiek niet verkocht. Als je nu moet gaan vertellen aan je kiezers dat het geld dat je als land aan Griekenland hebt geleend, niet meer zult terugkrijgen, dan gaat dat politiek zwaar doorwegen bij komende verkiezigen. Ondanks het feit dat iedereen ondertussen al wel weet dat Griekenland dit geld nooit zal kunnen terugbetalen.

De angst voor de politieke gevolgen heeft duidelijk overwogen op de eurogroup afgelopen nacht. Volgend jaar zijn er verkiezingen in Duitsland. Als Merkel en Schäuble nu hun kiezers moeten gaan vertellen dat Griekenland het geld niet meer moet terugbetalen, dan dreigt dat hun herverkiezing in de weg te staan. Ik kan het niet anders verklaren.

Ondertussen is Samaras natuurlijk niet blij met het resultaat (dat er weer geen is). Nogmaals neemt Europa geen beslissingen, terwijl Griekenland alsmaar verder bespaart, snijdt, en zo meer. Weliswaar niet op een perfecte manier, maar goed.

En ondertussen is de kredietwaardigheid van Frankrijk ook nog eens verlaagd. De onbeslistheid van Europa zal natuurlijk het felst worden gevoeld in Griekenland, maar de rest van het continent dreigt ook door dit angshazengedrag te worden geraakt.

8 thoughts on “Het continent dat niet wilde beslissen

  1. Griekenland lijkt van alle landen op het Europese Continent nog het meest op een Derde Wereld land.

    Een land dat nu al een mensenleeftijd(en natuurlijk al langer, maar ik heb het over de Moderne Tijd) tot in de kleinste haarvaten doortrokken is van een alle verandering of zelfs verbetering in de weg staande systeem van het cliëntèlisme.

    Het is om het maar eens een beetje ruig te zeggen een Staat welke gewoon niet binnen een Europa van 17 of 27 thuishoort. Het is nog steeds een Roofstaat, waar geldt:pakken wat je pakken kan en schijt aan ‘de anderen’.De Bestuurderen geven daar het beste voorbeeld van.

    Een land dat niet beschikt over een deugdelijke basisadministratie,kadaster of waterdicht belastingsysteem is met welke geldinjecties van buitenaf dan ook niet op korte termijn ‘bij de tijd’ te brengen.Dat duurt een paar generaties en ook dan nog heb je een totaal ander soort ‘Democratie’ nodig dan dat van het soort rapalje, dat al veel te lang in Athene aan de knoppen zit.

    Wat je op het ogenblik ziet gebeuren in het EU/ECB versus IMF conflict is dat een aantal rijkere Noord-Europese landen met een iets duidelijkere Staatsinrichting, aarzelen( en daar spelen verkiezingen of andere Volksverantwoordelijkheid natuurlijk ook een rol)hun bevolkingen die al zuchten onder flinke bezuinigingen – het kleine Nederland schraapt alle voorzieningen tot op het bot kaal met 46 miljard € – nog verder te belasten ten gerieve van het banken/industrie rondpompsysteem.

    In het communicerende vaten wereldje van de machtshebbers daar,is Griekenland en daarna de andere PIGGS-landen een ‘Godsend’, een perfect Marathon-draaipunt:”Leen de Zuidelijken maar steeds meer geld dat ze nooit zullen kunnen terugbetalen, skim dan alle belastingcentjes van die Noorderlijke werkende bevolkingen maar af; zuig hun opgespaarde pensioen- en andere potten maar leeg.Verrijk jezelf, aandeelhouders en andere speculanten via de U-bocht, maar met Ponti-aflossingen, renteopbrengsten(direct of via escrow-accounts) of de winsten uit gedwongen winkelnering op o.a.de wapenmarkt, opgedrongen diensten en overige ‘noodzakelijke’
    importen”.

    Op den duur is iedereen in Europa gelijk en arm – een soort wrang “Alle Menschen werden Brüder” – met uitzondering van ‘the usual 1%’ –
    waartoe ik ook de Griekse Bestuurlijke/Industriële, twee handen op één buik- fine fleur reken.

    Toch nog met pijn in mijn hart zeg ik vandaag:Geen ene rooie Euro van mij meer naar het Banken-/Industriële complex van de Wereld via de Griekenland/PIGGS-route.STOPPEN! NU!

  2. Een stukje ter adstructie van bovenstaande post:

    Ημ/νια: 21/11/2012 – George Katrougalos, Professor of Public Law, Demokritos University.

    The Greek Debt, under the light of Constitutional and International.

    “What are the legal remedies that Greece has against the demands of its lenders?

    First of all one should examine if the Greek debt is an illegitimate, “odious” debt.

    Departing from the classical definition of Sack, according to the current theory of international law[16] a debt is generally assumed as odious if:

    (a) it was contracted against the general consent of the nation

    (b) it was not used for the needs of the population of the borrower State or/and its clauses involved clear misconduct by the lender

    and (c) the creditor was aware of these two facts”.

    [16] Cf, among others, Y. Wong, Sovereign Finance and the Poverty of Nations: Odious Debt in International Law, 2012.

    Zie verder bij Bruno’s Tweets.

    Het stuk geeft voldoende aanknopingspunten voor een nieuwe ‘schone’ regering, welke na de Neo-Liberale kliek van Samaras komt,om de legitimiteit van de huidige schuldenberg aan te vechten.

  3. Griekenland is verloren door zijn eigen schuld. Het was (en is) een derdewereldland dat zich met geleend geld en een hoop leugens (met Amerikaanse steun)de status van een noordeuropese natie heeft willen aanmeten. Grieken, noch de leidende klasse, noch de gewone man, hebben een “noordelijke” mentaliteit. Discipline en plichtsbewustheid zijn hen vreemd en liegen is een nationale sport. Wie schreef ook weer “vertrouw geen Grieken, ook al brengen ze geschenken”?

  4. Sinds ongeveer 20 jaar werk ik samen met Grieken en Kretenzers. Ik mag dan ook zeggen dat ik enige ervaring in deze materie heb. Wat hierboven geschreven staat is praat van iemand die de Grieken niet kent, ik beweer juist het tegendeel: mijn ervaring is dat het gegeven woord van een Griek steeds nageleefd wordt, ik spreek hier wel over mensen die geen politiek mandaat hebben. Men heeft hier nog een eergevoel!!

    Dat het hier moeilijker is om afspraken te maken dan in het “Noorden ” is correct, dit behoort ook tot de “Zuiderse” mentaliteit. Gelukkig! zou ik zeggen, diversiteit maakt juist de essentie uit van het menselijk ras. Wij hebben in het “Noorden” al eenheidsworst genoeg.

    Dat er dergelijke problemen met het “eengemaakte” Europa zouden komen kon ik zelfs voorspellen, ook al heb ik geen enkele monetaire ervaring. Dat de grote economen dit niet hebben voorzien is dan ook onverklaarbaar, of misschien toch…?
    Laat Europa dan maar zijn verantwoordelijkheid nemen en zijn shit opkuisen.

  5. Het is van het begin van de euro al een groot toneelspel met vele delen en het laatste deel komt er spoedig aan! De Europese top werkt al heel lang naar het scenario toe dat Aleko hiervoor goed beschreven heeft. Zolang de gewone Europeaan zich als een schaap gedraagt en zich laat afslachten, gebeurd er niks en wordt het spel uitgespeeld ten nadele van hem. Wij zijn de volgende in de rij al denken de meesten hier dat ze veilig zitten. Ik denk dat de rollen omgedraaid moeten worden……maar hoe?

  6. @Djuul: Wel heel kort door de bocht. Zullen we dan ineens de Afrikanen, Aziaten en alle anderen beneden een bepaalde breedtegraad ook maar over dezelfde kam scheren en ze verwijten dat ze geen ‘Noordelijke’ mentaliteit hebben.

  7. Djuul, overal ter wereld waar geen controle is wordt gesjoemeld, en het is de staat die richtlijnen moet geven aan zijn burgers, en niet te vergeten, de staat moet het goede voorbeeld geven.
    Ik vergelijk dat met ouders die regels, normen en verantwoordelijkheidsgevoel aan hun kinderen overbrengen, verstandig met geld omgaan en het goede voorbeeld geven.
    De noordelijke landen hebben een goed werkend systeem, maar niet altijd even netjes hoe ze profiteren van deze crisis $!$
    Fouten van alle kanten, burgers van noord en zuid zijn daar de dupe van.
    En i.p.v. dat iedereen elkaar de schuld geeft kunnen we beter onze overheden ‘dwingen’ om nu eindelijk eens met een oplossing te komen.

  8. @Aleko, dat vind ik wel ‘aardig’ – waar kan ik het hele stuk vinden?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *