“Het wordt nooit wat met dit land”

Belastingontduiking mag dan wel een grote plaag zijn in Griekenland, maar er is een ander torenhoog probleem dat erg weinig in de aandacht komt en dat verhindert dat Griekenland investeringen aantrekt: bureaucratie.

Er is een kluwen van bureaucratie gecreëerd dat je bijna nergens elders ter wereld ziet. Heel wat bureaucratische regeltjes dateren nog uit de tijd dat zoiets gewoon was in de westerse wereld, maar in plaats van de bureaucratie te vereenvoudigen, is alles alleen maar moeilijker geworden. Het is ergens wel logisch: als je als politicus zo veel mensen aanwerft in de openbare sector, moet je die een job geven. En hoe makkelijk is het om een positie te creëren waarbij iemand verantwoordelijk is voor het uitvaardigen van een extra papier of het zetten van een stempel.

Bureaucratische procedures zijn voor de Griekse burger totaal ondoorzichtig en nergens kun je ze neergeschreven zien. Afhankelijk van de ambtenaar met wie je praat, heb je meer of minder papieren nodig. Er zit geen lijn in, geen enkel systeem.

Ik geef een voorbeeld van hoe schizofreen de situatie is. Gisteren ging ik mijn wegenvignet voor de auto betalen in de post. Vroeger kreeg je de rekening thuis gestuurd, maar de Griekse overheid is zogezegd met haar tijd meegegaan. Nu moet je naar de website van het ministerie van Financiën, waar je je belastingnummer ingeeft, en de nummerplaat van je auto, en je kunt dan het vignet uitprinten. Daarna moet je dat dus bij een openbare instantie gaan betalen (ik kies altijd voor de post, want het is de één van de weinige instanties die goed werkt).

Daar stond ik dus gisteren in de rij met mijn “high-tech” oplossing in de hand. Voor mij stond een man die een aangetekende brief kwam ophalen voor zijn vader die onlangs was overleden. De overheid was op de hoogte gebracht van het overlijden. Maar wie is de overheid? Zeker niet de post, want daar konden ze de brief niet overhandigen. Nee, daarvoor hadden ze een bewijs nodig dat de vader inderdaad was overleden, en dat de man die voor hen stond, inderdaad zijn zoon is en dus het recht heeft om deze brief op te vragen.

“Wat moet ik daarvoor doen?”, vroeg de man. “U moet daarvoor naar de gemeente, meneer.”, was het antwoord.

– Bij welke dienst?”

– “Dat weten wij niet. Het enige wat we weten is dat u een bewijs van het bevolkingsregister nodig hebt om dan naar het gemeentehuis te gaan om daar een papier te krijgen dat bevestigt dat uw vader is overleden en dat u alle verder verrichtingen met de overheid in zijn plaats mag overnemen.”

– “Mag ik dan weten van wie deze brief komt?”

– “Van de gemeente, meneer.”

Ik zweer het u: ik dacht dat ik in een sketch van Monty Python was terecht gekomen. De man had een bewijs van de gemeente nodig dat hij een brief van de gemeente, gericht aan zijn vader, kon komen ophalen, terwijl de gemeente perfect weet dat die vader is overleden, want het bevolkingsregister zit bij de gemeente.

De man werd een beetje wanhopig: “Om al die verrichtingen te doen, moet ik vrij nemen, want de openingsuren van de gemeente vallen tijdens mijn werkuren!”.

– “Daar kunnen wij niets aan doen, meneer.”

Waarop de man de volgende wijze woorden uitsprak: “Geen wonder dat wij in deze toestand zijn terecht gekomen. Het wordt nooit wat met dit land.”

 

14 thoughts on ““Het wordt nooit wat met dit land”

  1. Mooi verhaal Bruno,

    Dit soort situaties zijn mij wel bekend en ik heb ze al zo vaak meegemaakt dat ik ze me niet eens meer allemaal volledig kan herinneren. Alleen herinner ik me nog dat mijn zoon deze zomer bijna drie maanden op zijn salaris heeft moeten wachten. Niet vanwege een slechte baas maar omdat zijn salaris naar de bank werd overgemaakt en hij daar eerst een rekening moest hebben.

    Ik ben 5 dagen voor hem bezig geweest en hij heeft uiteindelijk zelf nog een paar dagen vrij moeten nemen omdat hij voor het een en ander persoonlijk moest tekenen.
    Jezelf kwaad maken heeft volkomen geen zin, daar kom je heel zelden verder mee en tegenwoordig wordt je dan meteen als een “Griekenland hater” bestempeld en word je nog gevraagd of je misschien Duitser bent want als je dat toegeeft kun je een klap verwachten.

    PS, ik heb mijn autobelasting nog niet betaald, gelukkig pas volgende maand maar ik ga daar een week voor vrij nemen 

  2. Ο σοφος λαγος ξερει τι λεει. καθε ελπιδα για αυτο το μπουρδελο πνιγεται σε ελαιολαδο και τσιπουρο.
    ik dacht dat je geen vignet meer op je vooruit moet plakken enkel de bewijs dat je hebt betaalt, toch. hoe werkt dat nu?? wie gaat controleren of de wegenbelasting is betaalt als geen sticker meer op de voorruit staat?

  3. En Bruno, als logisch vervolg; Waarom zouden wij nog meer geld investeren in dit totaal verrotte land?
    Niks helpt, geen enkele boodschap wordt begrepen.
    De verarmde bevolking wordt als argument gebruikt om nog meer geld te eisen, dat vervolgens verdampt.

  4. Wauw wat een modelburger! 6 weken op voorhand je belastingen gaan betalen… er zit daar precies nog wat vet dat eraf kan! Ik wist dat niet eens, ik zit hier gewoon op mijn brief te wachten…

  5. Dat is het inderdaad:wanneer je al die rijen aansluitend volk voor een loket ziet staan,dan vraag je je af wie er in dit land werkt. Elke Griek heeft er een 2de nodig om ergens in de rij z’n beurt af te wachten.Velen die in de stad werken,sturen iemand die hun plaats reserveert en dan verwittigt wanneer ze weldra aan de beurt zullen komen.En zoals je zegt @Bruno,dikwijls voor een stempel en de bediende heeft zelfs niet bekeken WAT ie stempelt,of een krabbel onder een document zonder er een blik op te werpen.Of misschien onzinnigheden uit te kramen zoals:”Je geboortecertificaat is oud.Ga er een nieuw halen!”:)

  6. Trouwen in Griekenland was ook pas mogelijk na veel aanschuiven en uitleggen.

    Maar het huwelijk uiteindelijk laten erkennen in België was nog moeilijker en al helemaal onmogelijk was het om mijn vrouw de Belgische nationaliteit te laten aannemen. Voor EU burgers lijken de regels zelfs met meer stempels en paperassen omgeven dan voor niet EU burgers.

    Er is een regel die zegt dat eenieder die meer dan 33000€ verdient per jaar per direct papieren krijgt. Maar getrouwd, zes jaar in het land, werken, belasting betalen, kind op school, taal geleerd, vrienden, familie, … how maar … eerst alle formulieren invullen en dan stempels in Griekenland halen en dan om de 6 maand IDkaart vernieuwen en 5 jaar getrouwd blijven en dan nog eens vragen voor volwaardige IDkaart en nationaliteit.

  7. @Tzimis, nu moet je de printout van het vignet bijhouden, en ook het betaalbewijsje. Dat hou je dan in je handschoenenkastje. De politie zal nu inderdaad niet meer meteen kunnen zien of je je vignet betaald hebt.

    @Hans: typisch voor de Griekse bureaucratie, dus. Er is iets veranderd in de manier waarop je je wegenvignet betaalt. Een informatiecampagne daarrond wordt niet gevoerd. Als je geluk hebt en het wordt toevallig vermeld als je naar de radio luistert of televisie aan zet, dan weet je wat er aan de hand is.
    En ja, er zat nog wat vet op: eerste schijf van de belastingen in augustus betaald, charatsi in september, tweede schijf van de belasting in oktober, wegenvignet in november, om dan nog wat over te houden voor de derde schijf van de belastingen in december.

  8. hoe is met de 13 en 14de salaris, moet je die ook betalen??

  9. Ik heb ook al zo vaak gezegd dat het niets wordt met dit land vanwege de bureaucratie.
    Ben al 2 jaar bezig om een Grieks rijbewijs te bemachtigen en elke keer dat ik denk aan alle benodigde formaliteiten heb voldaan komt er weer een regeltje op de proppen of zijn er papieren zoek. Mocht ik het rijbewijs dan toch nog onverhoopt bemachtigen, dan is het slechts 3 jaar geldig omdat ik 65+ ben. Misschien kan ik beter nu vast beginnen met de aanvraag voor het volgende rijbewijs……

  10. Inderdaad schunnig, in Nederland heb je alleen een eigen verklaring nodig en krijg je 5 Jr. In Griekenland inderdaad 3Jr en als ik me goed herinner heb ik rond de 150€ (of meer) voor kaart, dokters verklaringen, etc, etc. betaald Toch wel een hoop geld 3 Jr. en alleen een hantekening onder een stuk papier (je wordt niet eens gechecked door de dokters). Toch ging het bij mij allemaal vrij snel, ik heb “slechts” …..4 maanden! moeten wachten op het nieuwe rijbewijs.

  11. je kan hier ook gewoon met je Europese rijbewijs rijden – doe ik al jaren, geen probleem

  12. Zo rij ik hier ook @Hans.Waarom een grieks rijbewijs halen? Als je kunt vermijden met de griekse bureaucratie in aanraking te komen,blijf dan ver uit de buurt ervan.

  13. Het probleem is dat als je een nieuw rijbewijs wil (omdat je het bent kwijtgeraakt of omdat je het behaald hebt in een land waar je het af en toe moet vernieuwen), dat je dat dan moet doen in het land waar je offieel woont. Voor de Belgen is dat du sgeen probleem omdat ons rijbewijs voor het leven is.

  14. Onofficieel wel @Hans, als je hier alleen woont kun je doen alsof de toerist uithangt “no speak Greek”, je weet wel. De regeltjes zijn ook zo vaak veranderd door de jaren. Toen ik hier begon was het nog 3 maanden.
    Nu gelden officieel de volgende EG regels;

    About the validity of a European driving license in Greece, according to directive 2006/126/EC (articles 2, 7) and the harmonized with it presidential decree 51/2012 (article 5), two years living in Greece after 19-01-2013, must renew and as a consequence exchange his driving license with a Greek one.

    Het probleem is @t3 dat voor het leven, afloopt als je 65 bent (in Griekenland) en in sommige andere landen (Finland) bij 70 jr.
    Denk er toch maar eens over na allemaal want mocht je een ernstig ongeval veroorzaken zou de tegenpartij of hun verzekering nog wel eens voor problemen kunnen zorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *