Wachten op het geld

Morgen is er nog maar eens een Eurogroep, die zich nog maar eens zal buigen over het Griekse probleem. Het Griekse probleem dat eigenlijk ondertussen een huizenhoog Europees probleem is geworden. Griekenland heeft heel erg dringend de nieuwe schijf van de noodlening nodig, want de schatkist is leeg. Zo luidt het toch in regeringskringen.

De facto is het land natuurlijk compleet failliet. Een voorbeeld daarvan is de KTEL in Thessaloniki, de busmaatschappij die verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer op lange afstand van de tweede grootste stad van Griekenland naar andere streken van Griekenland. Omdat er geen budget meer is voor brandstof, blijven morgen alle bussen op de standplaats, behalve de bussen die de scholen aandoen en de bussen die naar Athene rijden.

Maar als die schijf van de noodlening er nu komt, zijn de problemen dan opgelost? Laat ons eens kijken waar het geld van de schijf naartoe zou gaan, gesteld dat die morgen wordt uitbetaald (daar is nog heel wat twijfel over op dit moment). Ik ga uit van een schijf van 44 miljard euro, en niet van de voorziene 33 miljard. Er is wat geld bij gekomen, omdat Griekenland 2 jaar uitstel heeft gekregen om zijn programma uit te voeren, zoals het is neergeschreven in het memorandum.

– 8 miljard euro zal worden voorzien om de openstaande schulden van de Griekse overheid aan verschillende bedrijven terug te betalen. 3,5 miljard euro zou dan in december worden terugbetaald en de rest tijdens de eerste twee maanden van 2013. Het overleven van sommige bedrijven hangt hier dus van af.

– de overheid zal 11 miljard gebruiken om staatsbons terug te betalen aan de banken, zodat die over meer geld kunnen beschikken.

– Naar de herkapitalisatie van de Griekse banken zal 24 miljard euro gaan.

– De Griekse overheid zal oblogaties opkopen ter waarde van 27-30 miljard euro, en op die manier de schuld proberen te verminderen.

– 3,5 tot 4,5 miljard euro zal worden aangewend om lonen en pensioenen uit te betalen en om er voor te zorgen dat de apothekers terugbetaald worden, zodat er terug geneesmiddelen voorhanden zijn. Dat geld zou ook worden gebruikt om huisbrandolie te kopen voor de scholen, die anders dreigen te sluiten, omdat er geen verwarming is in de winter.

– Tenslotte zullen de obligaties waarvan de termijn verstrijkt, met het geld dat vrijkomt, kunnen worden uitbetaald. Anders zouden er wel eens nieuwe staatsbons moeten worden uitgegeven

2 thoughts on “Wachten op het geld

  1. In 1987 woonden wij met zoon (toen 7 jaar)op het eiland Samos in het bergdorp Chora. ‘sWinters was er geen verwarming in de klassen op school en mochten de kids hun jassen en mutsen ophouden, alleen bij schrijfoefeningen gingen de wantjes uit. Als het regende, kon je de kinderen trouwens gewoon thuis houden, want dan kwam de meester niet. Die woonde in een naburig dorp en de weg was dan onbegaanbaar. Ja, ja die ‘goeie’ oude tijd komt steeds dichterbij. Nu, een kleine 30 jaar later zijn we weer terug bij de jassen aanhouden in de klas.Ik houd erg van Griekenland en van Griekse mensen en hun manier van leven, zo anders dan mijn koude Nederland, en toch, en toch. Hoe heeft het kunnen gebeuren dat er in al die jaren niet wezenlijk iets is veranderd. Met stampvoeten alleen, kun je het lijf niet echt warm houden.
    Even kort door de bocht: 2de WO / burgeroorlog / dictatuur / (socialistische) democratie gebaseerd op clientelisme / en nu ?

  2. hoe heeft het kunnen gebeuren dat 20 jaar lang in ,zo als Markaris zegt in het alsof hebben geleefd? Μια ζωη στο δηθεν.
    Antonis weet wel van wachten, zijn ex vriendin heeft het vaak gezegd
    http://www.youtube.com/watch?v=NVpJXQ7zEF0
    περιμενουμε τον Γκοντο με την γραβατα;;

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *