Wanneer wordt Gouden Dageraad echt gevaarlijk?

GD-parlementslid Christos Pappas ontvouwt junta-vlag

Of is de partij dat al? Gisteren hield de woordvoerder van Gouden Dageraad, Ilias Kasidiaris, de man met de losse handjes, een toespraak op Kreta. Even tussendoor: Kasidiaris heeft 6 maanden in Gent gestudeerd met Erasmus en heeft het daar goed naar zijn zin gehad. In zijn toespraak zegt hij onomwonden dat de partijleden hun parlementaire onschendbaarheid gebruiken om zich te bewapenen. Inderdaad, het woord is bewapenen is gevallen. Ze doen het nu wettelijk. Natuurlijk wordt dat mooi ingekaderd omdat hij er meteen bij zei dat de Griekse politie niets waard is en niets doet, en dat ze daarom zichzelf beschermen als parlementsleden (u weet dat elk Grieks parlementslid recht heeft op politiebescherming en op persoonlijk begeleiding – iets waar de meesten flink gebruik van maken).

Ook zei hij dat ze het vuile geld dat ze krijgen als parlementslid niet willen, maar dat ze dat aan gaarkeukens en voedselbedeling besteden. U zag een dergelijke voedselbedeling al in de VRT reportage een tijdje geleden. Algemeen gejuich, natuurlijk.

Erger is de toespraak van parlementslid Christos Pappas, ook op Kreta, waar de partij nu een campagne aan het voeren is. Die deed iets wat we tot nu toe nog niet gezien hebben: hij ontvouwde de vlag van de junta. Een fenix-vogel die uit zijn eigen as herrijst met daaronder de datum 21 april. 21 april 1967 is de dag waarop de kolonels in Griekenland de macht grepen.

Ga naar minuut 7:30 en u krijgt wellicht net als ik rillingen wanneer u ziet hoe veel mensen daar staan te applaudiseren. Is men vergeten hoe wreed de junta in Griekenland was? Zijn de Grieken vergeten dat je niet zo maar met anderen op straat mocht staan praten (en al zeker niet over politiek)? Dat het verdacht was als je een krant kocht die niet door de junta zelf was uitgegeven? Dat je niet zo maar liederen van Mikis Theodorakis mocht spelen, en als je dat wel deed, dat je dan naar Yiaros werd verbannen? Waar ze als foltermethode mensen samen met katten in juten zakken stopten, waardoor de kat in paniek probeerde te ontsnappen met de nagels flink wat verwondingen aanrichtte; en waarna mensen met die open wonden in zee werden gegooid, waar ze dreigden te verdrinken omdat ze de pijn niet konden verdragen van het zout in de wonden? Of dat je geen werk kon vinden als bleek dat je ooit met links gelieerd was?

Ik vind het heel erg zorgwekkend dat hier geen enkele politieke reactie op komt. Nu ja, van wie? Van premier Samaras die een dergelijke ruk naar rechts heeft gemaakt om zo veel mogelijk kiesvee van dat spectrum aan te spreken? Of van de Communistische Partij, die met zijn 3% en zijn eeuwige “nee” vooral hilariteit begint uit te lokken? Of van PASOK, een partij die zo zelf met zichzelf bezig is, want binnenkort dreigt ze tot de geschiedenisboeken veroordeeld te zijn? Dan blijft er nog SYRIZA over, maar daar zien we eigenlijk ook heel weinig gebeuren.

Maar laat er niemand zijn die binnenkort gaat zeggen dat hij het niet had zien aankomen. OK, Gouden Dageraad zal wellicht nooit 30% van de Griekse bevolking aanspreken, maar dat betekent niet dat de partij niet gevaarlijk is.

21 thoughts on “Wanneer wordt Gouden Dageraad echt gevaarlijk?

  1. Ik kijk niet veel Griekse televisie, maar bij deze beelden, woorden en applaus is het toch wel even verschieten!!
    Ik vrees het ergste voor de toekomst als zulke partijen nog meer aanhang krijgen.

  2. de laste jaren met films zo als Psixi vathia, proberen wij nu pas het trauma van de burgeroorlog te verwerken. de schizofreen griekse volk, links rechts, fascistisch en niet, heeft altijd bestaan. zo raar is het niet dat nu opeens de partij zulke mensen bij trekt. met films zo als Akadimia platonos proberen wij 20 jaren later de Albanezen te verwerken. xrysi augi en de racisme heeft nog een lange weg in griekenland. wij kunnen beter kijken hoe de griekse maatschappij er mee zou opgaan. tot nu toe is triest , en de vooruitzicht is niet best. het zou zijn cyclus moeten vol maken. soms weet ik niet wie erger is, Kasidiaris of de andere 298 parlementariërs die dagelijks liggen tegen de volk.

  3. Wat zou Kasidiaris gestudeerd hebben in Gent, boksen?

  4. Bruno,
    Waarom de junta-tijd veel grieken aanspreekt heeft wellicht met hun herinnering aan deze tijd te maken. En die kan kompleet verschillen.

    Ik zat in 1972 in een klein dorpje op Argolis, en de beleving was, dat wegen gebouwd werden waardoor het dorpje beter bereikbaar werd en de bevolking sneller naar b.v. Athene kon komen, dat iedere schapenkooi op het telefoonnet aangesloten werd, dat veel boeren hun ezeltje konden inruilen voor een pick-up wagentje (jammer voor de steekvliegen, die lusten geen Toyota). Dus de bevolking op het platte land zag zich opeens uit de middeleeuwen naar de moderne tijd verhuizen. Ik herinner mij ook hoe ik met de lokale politieagent, Panagiotis, op het terras bij de haven bij een uozo (of twee) grappen zat te maken over Papadopoulos, zonder dat ik met katten opgesloten werd (de meeste zijn trouwens in dit dorp erg lief).
    Voor de grieken in Athene zal het wel een ander verhaal geweest zijn, degenen die in politieke hoge bomen probeerden te klimmen merkten dat daar veel wind was.
    Wat ik hiermee wil zeggen is dat de beleving van de junta-perioden heel erg kan verschillen, afhankelijk van waar je was en wat je deed.
    Voor de goede oorde, ik ben geen junta-fan maar demokraat. Mogelijk helpt dit een belgische athenenaar te begrijpen, waarom een beweging als een Gouden Dageraad de bevolking in de provincie wellicht aanspreekt.

  5. Wel @Robert,jij verwoordt zowat de ervaring die ik hier ook gehad heb wat de junta periode betreft.Heel veel middenstanders waren opgelucht dat er eindelijk orde gesteld werd en dat hun winkelruiten niet regelmatig ingeslagen werden door betogers allerhande,dat er rust kwam en iedereen braaf z’n werk moest doen.Zij zeggen ook dat ze in het geheel geen last ondervonden van de junta omdat zij zich toch niet met politiek inhielden en gewoon hun zaken wilden uitbaten en rustig leven.
    Ik ben ook geen voorstander van machtsstaten maar heb ook verstandhouding voor het succes van de Gouden Dageraad.Dat ze over de schreef gaan wordt hen waarschijnlijk vergeven.

  6. @Robert: ik zou het graag nog bevestigd zien met statistieken, maar de opkomst van Xrisi Augi is wel degelijk het grootst in de achtergestelde buurten in de steden, daar waar de crisis het hardst toeslaat. In Kreta zijn er uiteraard ook steden, en daar hoor je de verhalen. Maar op het platteland is er nog niks van te merken, nu ja, in mijn dorp toch niet. Veel Kretenzers zijn heel anti-fascistisch trouwens en trots op hun verzetsverleden.

  7. Δεν κοβεται ρε την πλακα,με την χουντα.. vind je dan raar dat de Xrysi augi de grieken aanspreek. ik mag wel in 72 nog maar 7 jaar oud geweest zijn, maar de hele dorp ging leeg want moest naar Duitsland of de groot stad werken want er was geen werk. mooi , de junta tijd. de gouden griekse eeuw.

    . http://www.youtube.com/watch?v=WZbe-W8Q6i4

  8. in 72 waren al genoeg grieken in de fabrieken van Duitsland en in de Belgishe mijnen. wat dacht je dat ze kwamen doen??
    vonden ze de weer mooi?? of hadden ze een plan om geld te sparen voor hun mercedes?? de politie agent die kon grappen maken want ze wisten donders goed wie hij was. maar mijn vader kon geen grappen maken want die werd direct meegenomen met een enkeltje naar een mooi onbewoonde eiland. moeten wij nu nog bewijzen dat de 7 jaren geen pretje was, maar een zwarte bladzijde in de griekse geschiedenis. en de doden die waren zeker ook niet volgens de dorp bewoners daar in Argolis.

  9. Ik ken de verhalen van de goeie-ouwe-junta tijd. Ik heb ze gehoord en ja Robert, meer in de provincie-stadjes dan in Athene. Weerom die Griekse individualistische/ anarchistische dialectiek: “Ik denk wel voor mezelf”. Maar, hier speelt Robert de bal weerom raak, de tijden zijn (enorm) veranderd, en dit alles doet me denken aan wat men vroeger hier over het VB dacht. Laat ze maar ‘s doen en wat blijft er dan over ? En vermits de minst slechtste der bestuursvormen juist diegene is die onze vrienden hebben uitgevonden, verwacht ik ook een oplossing van hun kant. Ik blijf een positivist, althans van Griekse zijde…;)

  10. is er dan niet zoals in Nederland zou gebeuren een bekende Griek die zich hier tegen uitspreekt en de politici ter verantwoording roept?

  11. Tzimis,
    Ik denk dat de harde DM de grieken naar Duitsland gelokt heeft, met de devaluatie van de Drachme destijds hadden zij voor griekse begrippen een mega-salaris. Het halve dorpje hier zat in Canada en met hard werken aldaar konden zij na terugkomst in Griekenland een familiehotel bouwen, waar de latere generaties nog steeds hun levensonderhoud mee kunnen verdienen. Heeft dus vooral te maken met wisselkoersen en weinig met de junta.
    Jessica,
    de laatste bekende nederlander die de politici ter verantwoording riep, werd door een fanaticus in het Mediapark doodgeschoten. Lijkt mij geen goed voorbeeld voor Griekenland….

  12. voor de harde DM laat je ,je vaderland en kinderen achter om later een hotel te bouwen met je mega salaris?? waar haal je deze verhalen ,beste Robert?? en zou toch niks mee te maken hebben dat de mensen geen werk meer kon doen , bv omdat de boer niks meer kon verdienen, en zo de weg naar de europese fabrieken nam?
    mensen zijn geen dieren die zo maar emigreren naar groenere velden.
    en om terug te komen, over de mooie verhalen van de junta, toen die dorpeling u vertelde wat mooi is de tijd in 72, heeft u hem niet vertelt dat zijn land onder een dictator werd geregeerd en dat niet normaal was.

  13. @Tzimis,
    De grieken, en de spanjaarden, italianen, turken, portugesen die toen naar noord europa trokken waren gewoon economische migranten. Deze bestaan nog steeds en spoelen nu met gammele vissersbootjes aan op de zuid europese kusten. Mensen zijn wel kuddedieren die naar groenere velden emigreren. Nu komen deze uit het midden oosten, africa, sri lanka.
    Ik had het niet over mooie verhalen van een dorpeling over’72, maar over wat ik destijds hier zelf gezien heb.
    Ben het met je eens dat een totalitair regime,waar iedereen die zijn kop boven het maaiveld uitsteekt een probleem krijgt, niet normaal en verwerpelijk is. Dit was zo voor de DDR, junta-GR, Stalin-USSR en nu nog steeds Cuba en noord Korea.

  14. Ik ken hier mensen die vroeger bestempeld werden als ‘communisten’, ze zijn teruggekeerd en genieten nu van hun welverdiend pensioentje, ja het is misschien wel wat meer dan dat van de Grieken maar dat mag ook wel als je stoflongen hebt door in de mijnen te werken. Die mensen zien het met lede ogen aan wat er nu gebeurt.
    @Robert: misschien weet Tzimis zelf waarom zijn ouders weggingen uit Griekenland?

  15. en niet alleen zijn ouders?? de dorpen waren 11 manden lang leeg, en in augustus kwam iedereen terug. er was gewoon geen werk, zo mooi was de tijd van de junta. en ze werkten keihard, want de tabak die moet je vroeg in de ochtend plukken en daarna thuis afwerken. heb je enige idee hoe veel kinderen achter bij oma of tante moesten blijven??
    probeer maar de text te begrijpen. ‘
    http://www.youtube.com/watch?v=mxsLHLdpcYA

  16. Waar op Kreta precies was de bijeenkomst?

  17. je bent te laat, als je een raket wil er op afvuren.

  18. @Jack: in Heraklion, maar ook in Chania hebben ze een stevige basis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *