Wetgevende vs. Uitvoerende macht

Ik heb het hier al eerder gezegd: een rechtbank van eerste aanleg in Athene heeft besloten dat het innen van een speciale belasting via de elektriciteitsrekening, de zogenaamde charatsi, niet wettelijk is. De rechtbank heeft zich niet uitgesproken over de wettelijkheid van de belasting zelf, maar enkel over de manier waarop die belasting wordt geïnd.

Sommigen bejubelden deze beslissing al, maar daarvoor lijkt het me wel wat te vroeg. In ieder geval is minister van Financiën Stournaras naar de Raad Van State gestapt om de uitspraak van de rechtbank van eerste aanleg te bevriezen. Hij heeft daar bot gevangen. Met als gevolg dat de charatsi ondertussen niet meer via de elektriciteitsrekening kan worden opgelegd aan de Grieken. Het is me niet helemaal duidelijk wat er nu gaat gebeuren in het geval sommige mensen toch besluiten om de belasting op deze manier te betalen.

De kwestie zal vandaag in de ministerraad worden besproken, want het is een streep door de rekening, letterlijk, van Stournaras. Die had er namelijk op gerekend dat een bepaald bedrag zou worden opgehaald. Het blijkt namelijk dat belastingen innen via de elektriciteitsrekening veel efficiënter is dan via de gewone belastingsdienst. Het lukt de Griekse overheid niet om op een normale manier belastingen te innen.

Als nu wordt besloten dat er gewoon geen belasting meer mag worden geïnd via de elektriciteitsrekeningen, dan zal het geld elders moeten worden gevonden. Daarmee heeft Stournaras al gedreigd. En omdat de Griekse staat zo slecht is in het innen van belastingen, valt het te vrezen dat het geld dat weer zal worden gevonden door extra te gaan snijden in de lonen en pensioenen, daar waar het makkelijkst is om geld te vinden.

En zo zou de beslissing van de rechtbank van eerste aanleg wel eens een Pyrrhusoverwinning kunnen worden.

6 thoughts on “Wetgevende vs. Uitvoerende macht

  1. Ten eerste waar komt die fabel toch vandaan dat het de Griekse regering niet lukt belasting te innen via de belastingdiensten en wel via de elektriciteit rekeningen, werkelijk dat het gezegd wordt is 1 maar dat het ook nog wordt geloofd. Alsof we niet weten wie wat bezit, trouwens de meerderheid van de oude huizen hebben geeneens geen elektriciteitsaansluiting of die duizende illegaal gebouwde huizen zonder bouwvergunning die hun elektra bij hun buren vandaan halen, hoe worden die dan aangeslagen?
    En ten tweede de mensen worden gechanteerd dat als ze de hoge Charatsi aanslagen niet betalen, hun elektriciteit wordt afgesloten met als gevolg dat ze niet meer kunnen koken, geen warm water hebben en geen verwarming etc. mensen die toch al aan de grond zitten!!

  2. Bruno,

    Vandaag in FRANKFURTER ALLGEMEINE fragmenten uit het “Troika rapport” : Griechenland Rettung birgt “sehr grosse” Risiken………..

  3. welke troika rapport?? de probleem was en is en zou blijven een politieke probleem en niet een economische probleem. kom op zeg , zijn nu de 500 miljarden schuld van de grieken de probleem?? de baas, O Mpamias beslist en de rest voert uit.
    zullen wij een beetje serieuzer worden ooit?? jammer genoeg want voor even hadden wij gelooft dat Rutte, voor een keer de ballen zou hebben om iets te doen dat hij zelf wil en niet zijn baas en geen cent meer zou opsturen en dat wij eindelijk een keer konden gered worden.

    http://www.youtube.com/watch?v=4IudV70wDE8

  4. En ondertussen heeft de Raad Van State,het hoogste gerechtshof, besloten dat de charatsi wel via de elektriciteitsrekening mag worden geïnd. Het gaat om een maatregel van “algemeen nut”, volgens de uitspraak, en dan kan dit soort praktijken wel.

  5. Tijd voor hervormingen binnen de rechterlijke macht, geweldig argument ‘algemeen nut’, vandaag of morgen gaan we voor eigen rechter spelen in het belang van ‘het algemeen nut’, ik kan heel wat acties bedenken !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *