Methyltrienolone

Ziezo, we zijn terug van Kreta, het megalonissos of Grote Eiland, zoals de Grieken het plegen te noemen. Voor ik mijn ervaringen met u deel, wilde ik nog even stilstaan bij de Olympische Spelen. Of liever, bij de dopingperikelen van de Grieken. Zoals Jacques Rogge het al aangaf: Griekenland behaalde de gouden medaille der dopingzondaars. In totaal zijn de afgelopen maanden zeker 15 athleten betrapt of het gebruik van verboden middelen: 11 gewichtheffers, 3 sprinters en 1 zwemmer. Het bijzondere is dat de meesten op gebruik van hetzelfde middel zijn betrapt: methyltrienolone. Dat wijst op een systematisch dopinggebruik, wellicht via dezelfde kanalen. De Griekse sportwereld is (al dan niet gespeeld) geschokt. Een parlementaire onderzoekscommissie die in 2004 werd opgericht (naar aanleiding van de affaire Kenteris-Thanou) heeft al aangeduid dat Griekenland wordt beschouwd als een draaischijf in de handel voor illegale middelen. Reeds in 2005 luidde het verdict dat doping een publiek geheim is. Trainers geven het bewust aan hun athleten en het argument dat de federaties van niks weten, is op zijn minst een beetje duf te noemen. Verder wordt aangegeven dat athleten worden bekeken als medaillemachines die geld opbrengen via subsidies en sponsors. Het gebruik van doping wordt aangewakkerd door het feit dat de athleten de lippen op elkaar houden. Vele van de athleten zijn overigens erg jonge mensen uit arme families, laag opgeleid, meestal van families van inwijkelingen (judoka Elias Eliades is bvb. afkomstig uit Georgië en spreek nauwelijks Grieks, Pyrrhos Dimas is een Albanees die men voor het gemak noord-epiroot noemt, en ga zo maar door).
De voorzitter van de Nationale Drugsbestrijdingsorganisatie heeft al aangegeven dat Griekenland erg veel verboden middelen uitvoert, en dat een laboratorium in Korinthe tot 1,4 miljoen dozen anabole steroïden per jaar produceert. Een paar maanden na deze uitlatingen heeft man ontslag genomen omdat hij met de dood werd bedreigd.
Dergelijke voorvallen zorgen er wel voor dat de herinnering aan de geslaagde Olympische Spelen van Athene een bittere nasmaak krijgt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *