Dat de besparingsmaatregelen vele slachtoffers maken in Griekenland, weten we al. Meer dan 3000 zelfmoorden op 3 jaar is veel voor Griekenland. Er zouden momenteel naar schatting 25.000 Grieken op de straat leven. Het blijven voor vele mensen abstracte cijfers, maar laten we wel wezen: een groot deel van de Griekse maakt een persoonlijk crisis door.
Emblematisch voor wat er gebeurt, is wellicht het volgende: hoewel de winter dit jaar voorlopig redelijk mild is, kappen heel wat mensen illegaal hout om zich te verwarmen, want de huisbrandolie is te duur. Ik heb het hier al gehad over de smog die op koude vochtige avonden over Athene hangt.
Dat hout moet ergens vandaan komen. Mensen kappen maar raak, er zijn berichten dat bomen in de parken in het centrum van de stad worden gekapt. En zo is dus ook de boom waaronder Plato destijds zijn leerlingen onderrichtte, voor de bijl gegaan (pun intended). De boom, die in de buurt van de Iera Odos (de heilige weg van de Akropolis naar Eleusis, waar de mysteriën werden gehouden in de oudheid), is verdwenen. Buurtbewoners zeggen dat het daklozen waren die de boom uitgerukt hebben om hem te gebruiken als brandhout. Anderen spreken van zigeuners die de boom weggehaald hebben.
Maar eigenlijk doet het er niet toe: het is het besparingsbeleid dat de boom (en de hele samenleving) ontworteld heeft. Zelfs tijdens de Duitse bezetting bleef de boom staan.
De zelfmoorden en de daklozen mogen dan misschien een voetnoot blijven in de buitenlandse pers. Wat met deze boom?
“The form of law which I propose would be as follows: In a state which is desirous of being saved from the greatest of all plagues—not faction, but rather distraction—there should exist among the citizens neither extreme poverty nor, again, excessive wealth, for both are productive of great evil . . . Now the legislator should determine what is to be the limit of poverty or of wealth.â€
– Plato
Gaat het hier http://www.enikos.gr/society/113301,H_Ierh_Elia_toy_Platwna_den_egine_kaysox.html om dezelfde boom? En versta ik het goed dat de oorspronkelijke boomstam verplaatst werd? Of sla ik de (vertalings)bal helemaal mis?
Eigenlijk is het verhaal als volgt: in 1974 is er een bus op de originele boom ingereden. Die is toen overgebracht naar de universiteit.
De wortels zijn blijven zitten en daar is een nieuwe boom opgeschoten. En die is dus nu weggehaald.
eigenlijk moeten ze de kanapedes branden. τι τους εφταιγε η ελλια;;
Gisterenavond was er in het spelprogramma BLOKKEN een meisje met Griekse roots (Irene Metalides) -nu en dan gaat ze nog naar haar Griekse familie in Noord-Griekenland-
Zij bestempelde het geklaag van de Grieken als “sterk overdreven”.
Wat een geluk dat we “Blokken” hebben om ons op de hoogte te houden hoe de situatie in Griekenland werkelijk is.
Niet dat dà t de moraal van het verhaal was, maar toch: bedankt voor de opheldering, Bruno!
En ja, maar goed dat er hier en daar nog èchte Grieken zijn die ‘nu en dan’ de vinger aan de pols houden en bovendien hun bevindingen met heel Vlaanderen willen delen. 😉
Bruno,
Mijn opmerking daarnet als dat Grieken de meesters zijn in overdrijven en misleiden is geenszins bedoeld tegen uw dagelijkse info over de Griekse samenleving.
Want de manier en de inzet waarmee je dit doet zijn als geen ander.
Dubbele bravo daarvoor.
Om zo volledig mogelijk te zijn heeft Irene Metalides gezegd : “De Grieken overdrijven in hun beklag, MAAR ZE TREKKEN HUN PLAN”.
En ik ben ook van deze mening.
Want het groot probleem NU in Griekenland is niet het verminderen van wedden en sociale toelagen.
De huidige lonen en sociale toelagen liggen immers nog ver boven de lonen en toelagen van de pre-euro periode.
Het probleem ligt hem in de ENORME PRIJSINFLATIE van de winkel-, cafetaria- en restaurantprijzen die zich geleidelijk voordeed in de post-euro periode. (Vergelijk bv de prijzen in de Griekse Lidl’s en de niet Griekse Lidl’s : verscheidene prijzen zijn gewoon het dubbele -vb 1 liter chocomelk kost in een Belgische Lidl 68 eurocent en in de Griekse Lidl kost deze 1.39 euro. En deze prijzen zijn, gezien de kartelvorming, gewoon in de post-euro periode de hoogte ingetrokken tezamen mmet alle andere prijzen -bekijk daartoe de prijs van 1 koffie voor en na : 200 a 250 drachmes ervoor, en nu 2 euro of 700 drachmes, dus maal 3!!!
Kortom, samengevat :
1. Lonen en uitkeringen zijn nu hoger dan in de pre-euro periode ;
2. Prijzen zijn MASSAAL VEEL HOGER nu dan in de pre-euro periode.
En DIT is het grote Griekse probleem : sinds de invoering van de euro (wat ook gepaard ging met een sterke vermindering van rente op leningen waardoor aankopen vergemakkelijkt werden) was er -in de periode 2002 – 2009- een viscieuse cirkel ontstaan tussen enerzijds de gehanteerde en steeds stijgende prijzen en -daardoor- de steeds stijgende lonen.
Het doorprikken van deze stijgende spiraal wordt nu aangepakt door de lonen te verminderen.
De vraag is nu : wanneer zullen de winkelprijzen dezelfde dalende spiraal volgen ?
Zolang dit niet gebeeurt is Griekenland ten dode opgeschreven.
A propos : wanneer Irene het heeft over de GRieken “die hun plan trekken” dan bedoelt ze dat, nu, de Grieken minder aankopen doen en meer in hun eigen levensonderhoud beginnen zorgen (eigenhandig kleren maken, eigenhandig groenten kweken, eigenhandig er een kleine veestapel erop nahouden : KORTOM ONGEVEER HOE ZE IN DE PRE-EURO PERIODE LEEFDEN)
Je kan volgens mij de Grieken onderbrengen onder de noemer “oppertunisten”, dat is uiteraard mijn menig. Ik sta nu dagdagelijks in de realiteit van het leven in Griekenland, ik woon nu permanent op Kreta in het bergdorpje Kamares.Ik zal het maar eens uitdrukken met een uitspraak die ze hier veel hanteren als ze over iemand spreken die buiten hun kleine cirkel van familie of parea valt 😉 “δεν είναι κακό τα παιδιά, αλλά δεν βγάλουν μυαλό.” Dus Griekenland bestaat gewoonweg uit kleine entiteiten, die zich onderling wantrouwen. En die verzuiling van Griekenland kan je volgens mij doortrekken in alle lagen van de bevolking, van de kleinste boer of herder ( waarvan ik er al heel wat ken) tot de idioten aan de top die het land aan de rand van de afgrond hebben gebracht.
@ JefDockx
Je lijkt, in die betrekkelijk korte tijd dat je op Kreta mag wonen (nog geen jaar toch?), wel heel snel te kunnen beoordelen wat (heel) Griekenland is en wie “de Grieken” zijn: … kleine entiteiten, die zich onderling wantrouwen. ???
Die “opportunisten” kunnen zich dan, gelukkig maar weer, wenden tot de heilige St.Opportune. Komt het misschien toch nog weer goed met ze.
Ik vind je fotografische kunsten beter (prachtige foto’s!!) dan je beschrijving van Grieken.
Afgezien van loon-prijs verhouding, vind ik dat er een groot probleem is in de arbeidsvoorwaarden , naast de enorme werkloosheid, het onverzekerd werken en als je verzekerd bent geen uitkering na 1 jaar.
Daarnaast de leningen en hypotheken, mede door banken gestimuleerd, en de mensen die ouderwets hun geld in een huis voor de kinderen steken worden nu met belastingen gestraft, en als je wil verkopen lukt dat niet.
Je kunt de klok niet zo simpel terugdraaien naar de periode voor de euro!
Bea,
Toch zal de huidige loon-prijs verhouding moeten teruggedraaid worden tot de verhouding van voor de euro.
Want de huidige loon-prijs verhouding maakt het de Griekse samenleving bijzonder moeilijk.
De loon-prijs verhouding voor de euro was wel een leefbare situatie voor de Grieken.
Deze loon-prijs verhouding is, in Griekenland, uit de bol gegaan na invoering van de euro.
Inderdaad, na invoering van de euro stegen de prijzen (in Griekenland) dusdanig dat de lonen, pensioenen, uitkeringen noodgedwongen de hoogte ingingen (want de regering slaagde er niet in de prijzen onder controle te houden, en dus kozen ze voor de gemakkelijkste oplossing -aldus VERDUBBELDEN de staatslonen en pensioenen en uitkeringen tussen 2002 en 2009-)
De prijzen deden echter meer dan verdubbelen in dezelfde periode.
En dit had twee dramatische gevolgen :
1. een doorsnee Griek kan ternauwernood nog zijn inkopen doen
2. de prijzen zijn ook voor het buitenland niet meer betaalbaar met als gevolg dat Griekenland er niet meer in slaagt Griekse goederen te exporteren.
Als men er niet in slaagt deze prijzen de kop in te drukken, dan is Griekenland ten dode opgeschreven.
Er is dus nog veel werk aan de winkel.
@kaliopi, de laatste verhoging van het pensioen van mijn man (2%) was in 2005 en sinds 2009 is het weer verminderd… Je berekeningen kloppen van geen kanten!
@kaliopi, de prijzen moeten zeker omlaag , ik wilde alleen zeggen dat we daarmee niet in de ‘pre-euro’ terecht komen. Ook ben ik niet tegen veranderingen of hervormingen maar ze moeten voortkomen uit een goed plan, en veel gelijkmatiger uitgevoerd worden. Ik zie de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter worden en als je ziet hoe het parlement bezig is zoals nu met die hele ‘lagarde’ zaak, dan zakt mijn vertrouwen tot ver onder 0. Verder kan ik niet in andermans loonzakje
kijken, maar ik heb de indruk dat het hakken in lonen en pensioenen
niet zo eerlijk gaat.
Bruno,ik kan je blogs van gisteren nu wel teruglezen.toen kon ik ze na de melding niet openen.waarschijnlijk opgelost?
Ik heb ook sterk de indruk dat de prijzen in Griekenland (vooral in supermarkten)de laatste jaren fors zijn gestegen en inderdaad veel hoger liggen dan in Nederland, terwijl dat zo’n 10 jaar geleden juist andersom was.
Update: Conny legt het even uit op Radio1
http://www.radio1.be/programmas/de-ochtend/inwoners-noord-griekenland-kunnen-hun-stookkosten-niet-meer-betalen