De zomer is nu echt wel losgebarsten in Griekenland en het kwik haalt al gauw 35 graden dit weekend. Dit is ook het seizoen dat de air-conditioning overal wordt aan gezet. Zoals algemeen geweten, zijn vele air-conditioningtoestellen schadelijk voor het milieu. Het gaat dan vooral om oude modellen en ook wel recente goedkope toestellen. Van die laatste zijn er de voorbije jaren enorm enorm veel verkocht. Vele gezinnen hadden vroeger niet de financiele reserve om zich een degelijke air-conditioning aan te schaffen. Met de aanbiedingen in de allerlei supermarkten, kwam de koelte in een ieders bereik. Dat vele van die goedkope toestellen veel elektriciteit verbruiken, nam men er maar bij.
Minister van Ontwikkeling Kostis Hadzidakis heeft echter een plan aangekondigd dat die energievreters en die oude toestellen er uit moet krijgen. De overheid zal namelijk 35% van de kosten van een nieuwe air-conditioning terugbetalen aan de consument, met een plafond van 500€. Daarvoor is een budget voorzien van 15 miljoen euro. Iedereen komt in aanmerking voor deze prijsvermindering: je dient enkel een identiteitskaart of paspoort te tonen, samen met een recente elektriciteitsrekening. De verkoper registreert alles in een online databank, en neemt de kosten op zich om het oude toestel te verwijderen. Een speciaal bedrijf zal zorgen voor de recyclage.
Om misbruiken van verkopers te vermijden (men zou de prijzen van de air-conditionings nu opeens kunnen verhogen), heeft de overheid een website aangemaakt (www.allazoklima.gr) waarop richtprijzen voor verschillende toestellen terug te vinden zijn.
Met deze maatregel hoopt de minister dat 50.000 tot 60.000 nieuwe toestellen zullen worden verkocht, en dit zou resulteren in een vermindering van het verbruik van 20 gigawatt uur. Ook hoopt hij dat er hierdoor ongeveer 20.000 ton minder koolstofdioxide zal worden geproduceerd. Goed voor het mileu, en goed voor de economie, zo lijkt het wel.
Ook hoopt hij dat er hierdoor ongeveer 20.000 ton koolstofdioxide zal worden geproduceerd. Goed voor het mileu, en goed voor de economie, zo lijkt het wel.
Je bedoelt natuurlijk (of dat hoop ik althans): …20.000 ton koolstofdioxide minder zal worden geproduceerd. :).
Oeps @Saki! Inderdaad, een belangrijk woordje vergeten!
In elk geval, een heel mooi begin…!
Bobtje
ps: was het hier maar zo warm… het lijkt hier wel herfst :-((
Zal het opzet iets veranderen aan onze zwakke stroom die voortdurend uitvalt? Vreselijk voor electronisch materiaal . Onze PC’s zijn wel beveiligd maar zie dat superettes in de streek allemaal uitgerust zijn met generatoren want die kunnen zich niet permitteren zonder stroom te zitten. Soms kan die onderbreking uren in beslag nemen en dikwijls is het juist maar een heel erg korte ,genoeg om alles te ontregelen. Ik spreek als een prive persoon maar wat met beroepsmensen die afhankelijk zijn van de electriciteit?
@Jenny: tja – zonnepanelen op het dak zetten. Dat lijkt me de enige oplossing. Als je moet wachten op de overheid, dan kan het nog (zeer zeer) lang duren voordat het elektriciteitsnet wordt verbeterd ;)… . ‘T is een investering die zichzelf terugbetaald en waarvan je direct profijt hebt (en de Griekse banken zullen maar al te graag een lening uitschrijven 🙂 ).
@Saki,je kent toch wel het griekse gezegde dat “een schoenmaker geen schoenen heeft,en een kleermaker geen kostuum ?” 🙂 M’n huisband is een zonnenpanelen specialist maar heb hem verwittigd niet met ‘batterijbanken’ naar huis te komen want je hebt opslagplaatsen nodig om zonnerenergie op te slagen .
Heel wat buitenlanders komen bij hem terecht want hij wilt het maximum van energie behalen met panelen die mee met de zon draaien en de ganse dag capteren maar dat zijn mensen die afgelegen wonen en geheel afgesloten zijn van stroom en plaats hebben voor batterijenbank vol installaties en controlepanelen . Zij zijn er opgetogen over maar onze zonnewaterverwarmer heeft onze dakpannen gebroken en zaten met lekkage in huis . Je hebt gelijk dat je niet moet rekenen op griekse overheid maar die welwillendheid van banken om leningen uit te schijven zijn ook verdacht want velen zitten in het zak achteraf !:)
Laat me zeggen dat ik weinig lasten heb maar er zijn mensen die erg afhankelijk zijn van stroom . Waar kunnen kiosk uitbaters zo’n installtie met panelen en batterijen opslagen ? Zij verkopen ook frisdranken en ijskreem!!!!