Het Athina-plan

De Griekse overheid is nogal ongelukkig in het bedenken van namen voor allerlei plannen en acties. Zo wordt de opruimactie van migraten in het centrum van Athene “Xenios Zeus” genoemd, naar de god van de gastvrijheid in het oude Griekenland. En nu is er het Athina-plan (Σχέδιο Αθηνά). Dat is de naam die wordt gegeven aan het plan om allerlei hogescholen in heel Griekenland te laten fuseren.

Het gaat hier om het zogenaamde tertiair onderwijs. Geen universiteitsonderwijs, maar wel hogescholen. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat er talrijke dergelijke hogescholen zijn opgericht over heel Griekenland, waarbij je je soms afvraagt of het echt nodig is geweest. Bepaalde afdelingen in die hogescholen hebben geen leerlingen, ofwel omdat de richting niet interessant genoeg is, ofwel omdat er geen leerlingen kunnen worden gevonden in dat bepaalde deel van Griekenland waar de hogeschool zich bevindt. De leerkrachten in die hogescholen hebben geen werk, maar worden wel door de overheid betaald.

Die ongecontroleerde explosie van hogescholen, moet nu worden aangepakt, maar het ziet er naar uit dat het op een even ongecontroleerde manier zal gebeuren als de manier waarop de hogescholen zijn opgericht.Er zullen niet alleen hogescholen worden samengevoegd, maar ook universiteitsafdelingen en allerlei andere onderwijsafdelingen.

Het programma is opgelegd door de trojka, en die kijkt wellicht enkel naar de cijfertjes op een spreadsheet. Bedoeling is dat er dit jaar nog 386 van de 480 vorig jaar overblijven: een vermindering van 40 instituten naar 32, van 26 universiteitsafdelingen naar 20, en van TEI hogescholen van 14 naar 12. Door de samenvoeging zullen een aantal afdelingen verdwijnen. Want het is niet zo dat dezelfde afdelingen zullen worden samengevoegd. Zo wordt een afdeling binnenhuisarchitectuur samengevoegd met een afdeling mode. Leerlingen die een bepaalde studiekeuze hebben gemaakt, zullen die nu niet kunnen voltooien en dat leidt natuurlijk tot flink wat weerstand. Maar omdat de onderwijssector geen sterke vakbonden heeft, is van dat protest niet zo veel te merken. Maar het Athina-plan kan een flinke impact hebben op de toekomst van de Griekse jongeren. Hoewel ik me hier de bedenking kan maken dat die Griekse jongeren eigenlijk sowieso al geen toekomst meer zien. Met een werkloosheid van 58% in de leeftijdscategorie 16-24 jaar, kun je moeilijk gaan beweren dat een studie tot een job zal leiden.

4 thoughts on “Het Athina-plan

  1. Bruno,

    Dat men eens begint met basis-onderwijs op punt te zetten.

    Want voor het ogenblik is dit een dikke nul.

    EN DIT LAAG NIVEAU WORDT VOORAL IN DE HAND GEWERKT DOOR DE LEERKRACHTEN ZELF.

    wANT HOE MINDER ZE DE LEERLINGEN MEEGEVEN IN DE LESSEN HOE MEER PPIVELEERLINGEN ZE HEBBEN TEGEN 10 EURO PER UUR.

    DIKKE SHAME AAN ALLE LEERKRACHTEN.

    EN LAAT DE GRIEKEN DAN MAAR KLAGEN DAT ZE ONDER DE ARMOEGRENS MOETEN LEVEN.

    HYPOCRISIE IN HET KWADRAAT.

  2. @kaliopi Er is heel veel mis in het onderwijs, hervormingen zijn hard nodig. Maar waar ik boos om word is dat je het hebt over ALLE leerkrachten en DE grieken.
    Het systeem is hopeloos, maar toch bestaan er ook leerkrachten die goed werk verrichten ondanks alle moeilijke omstandigheden en er zijn zelfs goede leerkrachten die gratis in hun vrije tijd aan leerlingen van het lykeio exra les geven!!
    En zo zijn er ook grieken die alle recht hebben om over armoede te klagen. Je zult iets meer nuance in je commentaar moeten hebben.

  3. kom kom @Bea je kent kaliopi toch langer dan vandaag ik vraag me af wrm ze zich zo opwind alsof haar leven er van af hangt. … maar ik ga daar geen woorden meer aan … ZHTO H ELLAC met haar minpunten en pluspunten

  4. Europa,

    Zie mijn antwoord bij “Griekse overheid wil stakingsrecht inperken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *