Gewetensbezwaarde opgepakt

Over Nederland kan ik niet meespreken, maar herinnert u zich nog de tijd dat legerdienst verplicht was in België? Sinds de val van de Berlijnse muur behoort die tot het verleden, maar België (zoals heel wat andere Europese landen) bood zijn mannelijke onderdanen de optie om voor een alternatief voor de legerdienst te kiezen: de zogenaamde burgerdienst. Die moest een sociaal karakter hebben en duurde flink wat langer dan de legerdienst zelf.

In Griekenland bestaat de legerdienst nog steeds. Het vijandbeeld van Turkije wordt dan ook nog heel fel in stand gehouden en als een Turks fregat in Griekse wateren durft te komen, of wanneer een Turks vliegtuig door het Griekse luchtruim klieft, dan is dat meteen nieuws. Eén en ander heeft te maken met het feit dat Griekenland het niet eens zijn over waar de grens tussen beide landen nu precies ligt in de lucht en de zee.

Maar zo wordt er, doelbewust wellicht, een vijandig klimaat gecreëerd. Ik zeg doelbewust, want er gaat heel wat geld om binnen defensie. De grootste steekpenningen (die gekend zijn) zijn gegeven door bedrijven die oorlogstuig produceren. Griekenland is altijd een goeie afnemer van dat tuig geweest. En nog steeds is Griekenland het EU land dat het meest aan defensie spendeert. Het is ook een van de weinige landen dat braaf zijn bijdragen aan de NAVO betaalt. Even ter herinnering: Turkije is een NAVO-partner.

Overigens mag Turkije wel binnenkomen in elke Griekse huiskamer. De Griekse TV-zenders moeten ook stevig besparen en tonen de godganse dag Turkse series die “The Bold and the Beautiful” als flitsende TV doen lijken. Die Turkse series zijn wellicht goedkoper en ze slagen aan bij de honderdduizenden werklozen die er allemaal naar zitten te kijken en de onwaarschijnlijke plotwendingen onder elkaar bespreken.

Maar ik wijk af. De legerdienst in Griekenland bestaat dus nog steeds. Er is onlangs zelfs even sprake geweest om die te verlengen. Daardoor zou het getal van 61,7% werkloosheid bij de jongeren van 15 tot 24 misschien wat kunnen zakken. Maar voorlopig blijft alles bij het oude.

Een alternatief voor de legerdienst bestaat niet in Griekenland. Er zijn wel gewetensbezwaarden, maar die worden als abnormale anti-patriotten beschouwd. En vliegen meteen ook de gevangenis in voor hun overtuiging. Zo bijvoorbeeld een bekende gewetensbezwaarde Nikos Karanikas. In 1996 werd hij veroordeeld voor insubordinatie, volgens de Griekse Vereniging van Gewetensbezwaarden. In 2000 werd hij van deze beschuldiging vrijgesproken door de militaire rechtbank van Thessaloniki. Hij vroeg nadien officieel het statuut van gewetensbezwaarde aan, maar het legerkwartier in Veroia weigerde dat, omdat Karanikas in de cel had gezeten van augustus tot december 1995 en dat werd geïnterpreteerd als zijn legerdienst.

Maar kijk, in 2002 werd hij dan weer beschuldigd van desertie, maar zijn onschuld werd weer bewezen, maar toen kwam de betichting van insubordinatie weer naar boven. Daar is verder niets mee gedaan, en het dossier van Karanikas leek stof te vergaren.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar, stond hij op de lijst van Anoixti Poli (Open Stad) in Thessaloniki. Hij werd niet verkozen. Karanikas verdient de kost als privéleraar en garçon.

Tot hij gisteren werd opgepakt. Hij is ondertussen 42 jaar oud, en nog steeds laat het leger hem niet gerust. Morgen komt zijn zaak voor het gerecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *