Sinds eergisteren houdt PASOK een congres. Vroeger was het wel eens anders, maar nu laat het vele Grieken ijskoud. De partij is ook nauwelijks nog relevant. Bij een enquête vorige week, haalde PASOK nog iets meer dan 5% van de stemmen. Partijvoorzitter Evangelos Venizelos is één van de meeste gehate politici van het land (wellicht dat hij daarom een gepantserde BMW van 750.000 euro op kosten van de Griekse staat had gekocht een tijd geleden).
Toch vindt Venizelos dat PASOK een belangrijke rol te spelen heeft. Meer zelfs: PASOK zou de enige stabiliserende politieke factor zijn op dit moment in Griekenland, aldus de man met het opgeblazen ego. Na de verkiezingen van vorig jaar, heeft Venizelos vooral een halfslachtig pad gekozen: hij steunt de regering Samaras, maar neemt er niet actief aan deel met ministers.
Bij alweer eens een parlementaire stemming over nieuwe besparingsmaatregelen afgelopen november, heeft Venizelos overigens 4 van zijn parlementsleden uit de partij gezet, omdat ze niet voor stemden. Daardoor kwam de parlementaire meerderheid van de regeringspartijen flink onder druk te staan.
Een weekje voor zijn congres, heeft Venizelos deze 4 weer met de grote trom binnengehaald. Een groot hart of plat opportunisme? Mij lijkt Venizelos niet de man die gaat zeggen “alles is vergeven”. Hij voelt dat de regering aan het wankelen is. Op dit moment is de trojka weer in het land en die zit nu met de minister van Financiën Stournaras samen om te zien of het opgelegde programma nauwgezet wordt gevolgd. Zoals bij elke bezoek duidelijk was, is dat nu ook weer niet het geval. Er zijn niet genoeg privatiseringen doorgevoerd, de overheid wil maar geen ambtenaren ontslaan, en er is niet genoeg geld in de schatkist gekomen via de belastingen. De trojka heeft al aangegeven dat de overheid achter de grote belastingontduikers aan moet, maar daar schijnt ook al geen wil voor te bestaan (zie de kwestie van de Lagarde-lijst). En als de cijfers niet kloppen, zal die trojka aandringen op nieuwe besparingsmaatregelen. En het is heel twijfelachtig of alle parlemensleden van de regeringspartijen daarmee zullen instemmen. Als de regering daardoor haar meerderheid in het parlement kwijtspeelt, is het game over voor Venizelos, dat weet hij maar al te goed.
Ondertussen is de man wel goed voor een paar opmerkelijke uitspraken op zijn partijcongres. Hij wil dat PASOK een brede centrumlinkse partij wordt, die het politieke gat moet opvullen dat de partij zelf heeft geslagen. Of hoe Venizelos van een cirkel een vierkant wil maken.
Ook opmerkelijk: hij beweerde dat de Europese Unie in 2011 aan Griekenland een “fluwelen” exit uit de euro had aangeboden. Weten ze dat in Brussel? En vervolgens betichtte hij de Europese partners er van dat ze met hun beleid gezorgd hebben dat Griekenland in een vicieuze cirkel van recessie is gekomen. Mooi zo: Venizelos zelf zuivert zich van alle blaam. Het was hij, de Griekse grondwetspecialist, die als minister van Financiën allerlei maatregelen heeft genomen die de Griekse economie op de knieën heeft gekregen. De trojka draagt zeker ook een verantwoordelijkheid, maar Venizelos gaat zeker niet vrijuit.
Wie blijkbaar wel vrijuit mag gaan van de PASOK-getrouwen, is voormalig premier Georgos Papandreou. Op vrijdag was hij nog niet op het congres. Misschien zat hij nog poen te scheppen tijdens zijn lezingensessie die hem nu naar de Columbia-universiteit heeft gebracht. Maar op zaterdag kwam hij opdagen en werd hij als een rockster onthaald, omhelsd en gekust. Half Griekenland zat vol ongeloof naar het TV-scherm te staren. “Zijn mensen nu echt zo dom, of zijn ze er voor betaald”, is de vraag die velen zich stellen.
De ambitieuze Venizelos zal wel even groen als het logo van PASOK zijn uitgeslagen bij deze beelden.
Overigens ziet u hieronder Papandreou die tijdens zijn lezing in Amerika de wind van voren krijgt:
παιζε με τα νευÏα μας ,εσυ!!αμα το σπασω το λαπτοπ, θα στειλεις καινουÏιο;;
Δωσε και λιγο ΧÏιστοφυλοπουλου. μ αÏεσει!Θα χασω το φως μου
https://www.youtube.com/watch?v=C7NmmgTwwy8
Je kan je afvragen of democratie de vorm is voor een land met te veel domoren; het land wordt het speelterrein van demagogen. Het resultaat is in ieder geval nog erger dan een dictatuur.
ik denk dat je het over nederland hebt? Over belgië mischien ook?
Ik merk dat ik op een paar tenen ben gaan staan. Dat was niet de bedoeling. Ik probeerde slechts een feit en de gevolgen daarvan te noemen. Ontkennen van die feiten maakt een oplossing steeds verder weg. Ofwel zorg voor goede opleidingen voor de huidige en komende generatie en voedt die generatie niet op met misleidende politieke retoriek die de schuld van alle moeilijkheden alleen maar bij een ander probeert te leggen zonder een fractie gezond vermogen tot zelfreflectie en zelfcorrectie. Stel uzelf de vraag; hoeveel graaiers zitten er nu achter de tralies?
Is hij nerveus, zijn voorhoofd doet raar.
Het is wat er zich achter dat voorhoofd bevindt, dat me meer zorgen baart.
@ Bruno; Je bedoeld die holle ruimte, je weet ” holle vaten klinken het hardst.” 😉
geen probleem met de tenen, want je heb gelijk hier en daar , alleen ik zie dat het hier in Nederland ook niet werkt , een land die in alles beter is en wij een voorbeeld moet nemen , want wij zouden de Denemarken of de Holland van het zuiden worden en niet Bulgarije of Argentinië. ik ken nu een of twee in griekenland die achter de tralies zijn en van nederland denk ik dat de meeste graaiers achter de tralies van hun villa’s in dure wijken of op Bonaire zitten.
op hoeveel % staan ND, Syriza en XA momenteel, volgens de laatste peilingen?
@bazoukas Grappig een Griek in Nederland en een Nederlander in Griekenland die commentaar geven op een artikel van een Belg in Athene.
ND en Syriza op ongeveer 29-30% , het wisselt elkaar af. De ene week is ND eerst, dan weer Syriza. Veel hoger zullen beide partijen niet uit komen. Syriza is te veel polyfonie en niet geloofwaardig genoeg voor de meeste Grieken.
En Gouden Dageraad? Volgens de laatste peilingen rond de 11-12%.
inderdaad, ik ben ook Nederlander ,Lex, en ik weet zeker dat de Belg ook een Griek is. maar het is inderdaad grappig, zo klein is de wereld.
Komen verkiezingen ,Bruno??
Hm, ik een Griek? Ik hoor het wel eens zeggen. Ik sta er eigenlijk niet bij stil, want het betekent zo weinig.
@Tzimi: mijn gok blijft nog steeds de volgende:
– Griekse verkiezingen in april
– nieuwe Griekse haircut in november
In mijn vorig leven was ik een Kretnzer. En aangezien een misdadiger steeds weer keert naar de plaats van de misdaad, had ik geen andere keuze dan naar Kreta te emigreren om mijn pensioen te spenderen. En met plezier, maar dat wil niet zeggen dat ik het geld uit mijn zakken laat slaan door een paar oppertunisten die slapend rijk willen worden.Driemaal is scheepsrecht, ik heb mijn leergeld betaald en laat nu het achterste van mijn tong zien, met wisselend succes.Ik heb hier mijn voor- en tegenstanders , dat is niet meer dan normaal en daar kan ik mee leven.
april,he??wat kan zo mis gaan, dat de griekse troika gaat uit elkaar?? wij zullen zien.
en een volgende regering Tsipras Karamanlis.
Oom Tragkas heeft het steeds over Bairaktaris en Tsipras. zou wel kunnen.
zou Karamanlis ons verlosen van types als Adonis? zou neef Liapis vergeven? ik mis hem zo veel.
@Bruno, toen je me de eerste keer de april-verkiezingen voorspelde, was ik met je mee. Maar nu lijkt dat uitgesloten? De vasten begint binnen twee weken en dan gaan er zeker geen verkiezingen komen. Het vroegst mogelijke is nu 19 mei.
Overigens ben ik het niet eens met @Jef: Papandreou, en met hem vele Griekse politici, zijn helemaal niet zo dom. Ik denk dat hun IQ gemiddeld een stuk hoger ligt dan dat van de Belgische politici. Maar er is geen cultuur waarin ‘het algemeen belang’ een rol speelt. Ze gebruiken hun talenten dus niet on jou en mij vooruit te helpen, maar om zichzelf en hun clan te verrijken. En dat verwacht de bevolking ook van hen, moet ik altijd maar opnieuw vaststellen. De weinige ‘westerse’ politici worden steevast weggehoond, terwijl de anderen altijd opnieuw verkozen worden…
Karamanlis vond dat Tsipras “iets fris” had…
@Bruno: ja, koude zweethandjes, want de macht wenkt
goed gezien hans. en waarom worden steeds weer opnieuw verkozen?? wie betaal dat?? je weet hoe hoog zijn de schulden van de partijen ,neem ik aan.
@Tzimi, als alle stemmen zo goedkoop zijn, wat is dan de waarde van die democratie? Misschien is het dan wel logisch dat er met de Trojka een soort dictator aan de macht komt?
Democratie ,greek way,waarde πενταÏοδεκαÏες. ΑÏπα κολα.