Het vertrouwen in de eurozone is weg

De voorwaarden die de eurogroep heeft opgelegd aan Cyprus blijven de Grieken enorm bezig houden. Het Cypriotische parlement moet nu maatregelen goedkeuren die toelaten dat rekeninghouders met meer dan 100.000 euro op de bank 9,9% taks zullen moeten betalen, terwijl rekeninghouders onder de 100.000 euro een taks van 6,75% moeten betalen.

De stemming in het parlement was voor gisteren voorzien, maar is naar vandaag uitgesteld. Het Cypriotische parlement telt 56 zetels. 28 daarvan behoren toen aan partijen die de president steunen. Van die 28 waren er gisteren 2 die het zeker niet eens waren met de maatregelen en dus zouden tegen stemmen. Wat er zou toe leiden dat er geen noodhulp komt en dat Cyprus bankroet gaat in mei. Mochten de 2 parlementsleden toch nog over de streep worden getrokken en de stemming komt op 28 voor en 28 tegen, dan moet de voorzitter van het parlement een beslissende stem geven. En de huidige voorzitter behoort tot de oppositie.

Het is dus nog lang niet zeker dat de maatregelen die Europa van Cyprus vraagt, ook effectief zullen worden uitgevoerd. De president heeft de bevolking al voor de keuze gesteld in een toespraak die een beetje doet denken aan de keuze die de Griekse kiezer voorgeschoteld kreeg voor de verkiezingen vorig jaar: akkoord gaan met de maatregelen of uit de euro. Hier is een Engelse transcriptie van de toespraak.

Wat er ook gebeurt: vandaag blijven de banken in Cyprus en Griekenland gesloten. Het is een officiële feestdag. Maar ook morgen is al uitgeroepen tot een bank holiday in Cyprus. En misschien blijven de banken er ook op woensdag dicht. Afgelopen weekend probeerden de Cyprioten nog zo veel mogelijk geld van de bank te halen, maar dat lukte al niet. Elektronisch betaalverkeer met Cypriotische banken is ook niet mogelijk. Het waren voornamelijk kleinere spaarders die aan de ATMs stonden. Grote spaarders hebben hun geld al weggehaald. Die zagen de bui al hangen: wanneer een eurogroep een vergadering over de “redding” van een land plant op een vrijdag net voor een verlengd weekend, dan moeten er al belletjes beginnen rinkelen. Zo veel geld zal er in Cypriotische banken ook niet meer te vinden zijn.

Volgens de eurogroep zit er veel geld van de Russische mafia in Cypriotische banken en werden die banken ook vaak gebruikt om geld wit te wassen. Dat is een publiek geheim, en dat weten we ondertussen al wel meer dan 10 jaar. Het argument was blijkbaar niet van belang toen Cyprus  bij de euro kwam.

In 2008, toen de crisis rond Lehmann Brothers uitbrak, heeft Europa beslist dat spaarrekeningen onder 100.000 euro gegarandeerd veilig zijn. Er zou nooit een taks worden op geheven. Die regel laat men nu vallen voor Cyprus, zogezegd omdat het land een speciaal geval is (dat hebben we ook al gehoord wanneer het over Griekenland ging). Er wordt gezegd dat dit zeker niet in andere landen zal worden herhaald. Maar hier in Griekenland gelooft men dat al lang niet meer. Het wantrouwen is groot en ik ben er zeker van dat er morgen flink wat geld van de Griekse bankrekeningen zal worden gehaald.

Er is sprake van dat het Cypriotische parlement de voorwaarden nog wat zou aanpassen: dus een lager percentage op kleinere spaarrekeningen en een groter percentage op de grote rekeningen, om zo op het dezelfde uitkoopsom te komen. Het zal er weinig toe doen: het vertrouwen in de eurozone is weg. Zo wel in Griekenland als in Cyprus. En misschien nog wel in andere Zuideuropese landen, maar daar heb ik geen zicht op. Stel maar eens dat je 8000 euro gespaard hebt, als Cypriotisch gepensioneerde. Dan gaat er nu meteen 540 euro van je rekening om je land te redden. Want Brussel heeft dat beslist. Dat is een substantieel bedrag voor die gepensioneerde.

Ik ben benieuwd voor morgen: gaan er rijen staan voor de Griekse banken? De Cypriotische banken in Griekenland blijven morgen in ieder geval ook gesloten. Maar volgens de Griekse minister van Financiën Stournaras is het geld op die banken veilig. Wanneer de banken in Cyprus op woensdag (of misschien donderdag) open gaan, wordt daar in ieder geval verwacht dat mensen massaal geld gaan afhalen. Om dat op te vangen zou de Griekse Nationale Bank 4 tot 5 miljard euro naar Cyprus verschepen om de schok op te vangen. Het is voorlopig nog een gerucht. Maar de realiteit is erg surreëel aan het worden. De toekomst van de euro lijkt mij lang niet meer zeker. Ik zie grote investeerders nu massaal vluchten naar de dollar of zelfs naar het goud.

12 thoughts on “Het vertrouwen in de eurozone is weg

  1. en omdat Stournaras dat zei , en wij geloven hem, dan laten wij het geld op de bank staan. to allo me ton Toto ,to ksereis?
    dat met de goud, heb je de lijst met de 10 landen van de grootste voorraad goud?

  2. in het spoor van Rudy Vranckx:
    De Cypriotische openbare omroep heeft zonet laten weten dat de stemming in het parlement over het voorgestelde reddingsplan afgelast is. Die had normaal deze namiddag moeten doorgaan.

    President Nicos Anastasiades van Cyprus, die nog maar een goeie twee weken aan de macht is, onderhandelt volop om een meerderheid te krijgen voor het voorgestelde reddingsplan. Zijn eigen coalitie heeft maar 28 van 56 zetels in het parlement en de socialistische en communistische partijen zullen zeker tegen stemmen. Wordt het reddingsplan weggestemd, dan loopt Cyprus het risico om binnen een paar dagen bankroet te zijn en dan moet het uit de eurozone stappen.

    De Cyprioten blijven intussen aanschuiven om geld uit de muur te halen, de banken zijn vandaag gesloten door een feestdag.
    De Cypriotische openbare omroep heeft al laten weten dat de banken langer gesloten kunnen blijven dan aanvankelijk verwacht was. Daarmee willen de banken verhinderen dat mensen massaal hun spaargeld zouden komen afhalen. Zou het tot zo’n bankrun komen, dan zouden twee van de grootste Cypriotische banken binnen de twee dagen zonder geld kunnen komen te zitten.

    Maar vanwaar komt die vreemde maatregel om de spaargelden te belasten ineens? Dat heeft te maken met de zeer specifieke situatie in Cyprus. Door het gunstige financiële klimaat was Cyprus een ‘toevluchtsoord’ voor vreemd kapitaal: 40% van het spaargeld op de banken is in handen van buitenlanders, voornamelijk Russen, Britten en Grieken. De Russen in Cyprus zijn met zo’n tienduizend en hebben samen 35 miljard euro op Cypriotische rekeningen staan. Een deel van dat spaargeld is zwart geld en de EU weigert nu de Europese belastingbetalers te laten opdraaien voor de redding van Cyprus. Met deze uitzonderlijke maatregel wil de EU dus vooral de superrijke buitenlanders in Cyprus laten betalen. Helaas wordt daardoor ook de kleine spaarder in zijn portefeuille geraakt.

  3. Dat zo’n maatregel een disastreus effect zou hebben was toch klaar en duidelijk te voorzien en daarbij zal het een domino reactie ontketenen want zelfs de rest van W.Europa krijgt er kriebels van.
    Frankrijk met hun zware belastingpolitiek stuurt het groot kapitaal het land uit.Waarom zouden anderen niet volgen,elk op een eigen manier want de ganse EEG is ziek.
    Psychologisch is het een zware domper,je spaarcenten zien te verdwijnen om de put te vullen die anderen gedolven hebben.En dan nog door instelingen die je vertrouwen hadden.
    Mij komt het voor als een duivels plan om de EEG te ontmantelen en van de wereldmarkt te vegen.

  4. Ja,ja @Jenny.Zoek op mijn naam nog maar eens in het zoekvak hierboven van een jaar of drie geleden over dat wegvagen van de EU en de Euro.Cassandra all over

  5. Een kleine aanvulling op het verhaal. Mister Euro, Dijsselbloem heeft het volgende gezegd:”de maatregel in Cyprus is uniek, maar ik sluit niet uit dat deze ook in andere EU landen zal worden toegepast”. Dit is op diverse media te lezen.

    Verder een uitsekend artikel. Lees je blog altijd met veel interesse!

  6. Eigenlijk is het niet meer zo belangrijk wat er morgen of overmorgen in Cyprus gaat gebeuren. Het feit dat de E.U. top dit soort besluiten neemt is een bewijs dat ze voor NIETS terug zullen deinzen als het hun zo uitkomt. Dus wie erook wat voor “geruststelling” uitkraamt (zoals Oli Rhen) staat (nogmaals) keihard te liegen.
    Geld van de bank, onder de matras, en afwachten maar.

  7. ze kunnen beter van naam veranderen
    Patsavoura nr 1
    patsavoura nr 2 ezv. oli rhen,rompuy noem maar op.
    ορντιναντσες της θειας Αγγελας, ασταδιαλα.

  8. Een interessante uitspraak gehoord van Dehaene deze morgen op radio 1 over het feit dat de algemene opinie in Duitsland zo sterk gekant is tegen financiële steun aan andere landen (zuiden): “De duitsers mogen niet vergeten dat ze zeker de eerste jaren van de euro het meest van allen en zeer ruim geprofiteerd hebben van financiële steun.”

  9. “profiteren” en “Dehaene” in 1 zin – wie had dat ooit gedacht?

  10. Inderdaad, de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Hij heeft misschien zelf geld staan in Cyprus?

  11. De trojka een “Cyprusje” doen; over een paar maanden een “Tsiprasje”?

  12. @Christos: alleen maar “de eerste jaren”? Het gaat om leningen aan Griekenland et tutti quanti, wat betekent dat Duitsland, Nederland, België enz. daar RENTE op krijgt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *