Cyprus – hoe moet het nu verder?

Niet 1 ja-stem voor het Europese “reddingsplan” was er in het Cypriotische parlement te bespeuren gisteren. De beslissing werd in de straten in Cyprus op gejuich onthaald.

Ook in Griekenland is er bij de publieke opinie een zekere euforie. De “broeders” van Cyprus hebben het aangedurfd om in te gaan tegen de Duitse stroom in Europa. Eindelijk zijn er politici die niet buigen, zo is het gevoel. Het toont voor vele Grieken dat hun politici geen lef hebben, en misschien ook niet eens de moeite gedaan hebben om over het “reddingsplan” van Griekenland te onderhandelen. Iets wat die Griekse politici altijd gezegd hebben, maar waar heel veel twijfel over bestaat of ze wel de waarheid zeggen. Er bestaat wel de hoop dat het klimaat in Cyprus gaat overwaaien naar Griekenland. Indien de Cyprioten “nee” durfden te zeggen, waarom de Grieken dan niet? De Griekse overheid zal het steeds maar moeilijker krijgen om alle nieuwe maatregelen verkocht te krijgen. Binnen 10 dagen staat de trojka weer hier en die zal met alle macht het heilige huisje, dat ambtenaren niet kunnen worden ontslange, proberen te slopen. Dat gaat voorwaar nog spannend worden.

Blufpoker

Cyprus toont de weg dus, voor de Griek. Maar waar leidt die weg naartoe? Er is op dit moment een spelletje blufpoker aan de gang tussen Nicosia en Berlijn (laat ons wel wezen: uit Brussel komt er niet echt een stem). Wolfgang Schäuble zegt dat de Cyprioten de gevolgen van hun keuze moeten dragen. Zijn die gevolgen erger dan wat Europa voorstelde? Dat is moeilijk in te schatten.

Er zijn al Cypriotische politici die gezegd hebben dat de Cypriotische pond alvast terug kan worden gedrukt. Voor een aantal onder hen is het euro-avontuur blijkbaar al afgelopen. Ook de Cypriotische aartsbisschop suggereerde dat al afgelopen weekend. Nu kunt u denken “wat heeft een aartsbisschop hier mee te maken?”, maar de Kerk is een belangrijke spelen in de Cypriotische politiek, dat heeft de geschiedenis van het eiland al duidelijk gemaakt. In de jaren na de onafhankelijkheid van Groot Brittannië (niet eens in een zo ver verleden) was het de aartbisschop Makarios die het land bestuurde.

De huidige aartsbisschop Chrysostomos zei op zondag, in de kerk, dat Europa een heel laf spel speelt met Cyprus, dat de Europese Unie obsceen is, en dat het eiland dan maar terug moet gaan naar de pond, om niet langer te buigen onder de druk van Brussel. Ik zie het de Griekse aartsbisschop, wellicht een beminnelijk man en ook niet vies van een politieke mening, niet meteen zeggen. Bovendien heeft de Cypriotische aartsbisschop in een vergadering met de president laten weten dat de weelde van de Cypriotische Kerk ter beschikking van het Cypriotische volk zal worden gesteld, indien nodig. Nu, dàt zie ik de Griekse kerk al helemààl niet zeggen.

Vandaag en morgen blijven de Cypriotische banken gesloten, en minister van Binnenlandse Zaken Socrates Chasikos weet niet wanneer ze terug open gaan. Hij heeft dan over de Bank of Cyprus en Laiki Bank. Er bestaat de vrees dat, wanneer de banken weer open gaan, iedereen meteen al zijn geld van de rekeningen zal halen. Ondanks het feit dat er geen taks zal worden geheven op spaarrekeningen (dat dwaze idee is nu wel van de baan), wil iedereen toch zijn euro’s veilig stellen, voor het geval een herinvoering van de Griekse pond meteen tot een devaluatie van die munt leidt.

De weg naar Moskou

De weg van Cyprus lijkt verder voornamelijk naar Moskou te voeren. Niet verwonderlijk: de Russen zaten al met hun spaargeld in Cyprus. Algemeen lijkt in Europa het idee te bestaan dat het meeste van dat geld aan de Russische mafia toebehoort. Maar net als het fabeltje van de “luie Grieken” zou dit wel eens een beeld kunnen zijn dat bewust wordt opgehangen om de publieke opinie er van te overtuigen dat die lui niet verdienen dat er meer geld wordt vrijgemaakt om hen te redden. Maar heeft iemand al wel eens een diepgravend onderzoek gedaan naar dat Russische spaargeld? Kunnen we trouwens niet eens gaan kijken welk Russisch geld in de banken van Letland zit? Letland dat, zoals lezer @Tzimis gisteren in de commentaren zette, vorige week van Moody’s een opwaardering heeft gekregen.

Rusland heeft Cyprus al 2,5 miljard euro noodhulp gegeven in het verleden. Nu is het land niet helemaal zeker of het wel 17 miljard euro wil ophoesten om Cyprus van het bankroet te redden. Maar Cyprus heeft gas, dat is al wel zeker. En Moskou heeft dringend nood aan een veilige haven in het oosten van de Middellandse Zee. Syrië bood jarenlang die optie, maar dat is nu ook wel voorbij. Dus lijkt Cyprus wel een goede kandidaat. Gazprom, het bedrijf dat innig verbonden is met Vladimir Putin, zou Cyprus nu willen redden, in ruil voor exploitatierechten van het gasveld voor de Cypriotische kust. Een privébedrijf (nu ja) dat een land van het bankroet redt. Dat lijkt wel de eindbestemming van een neoliberale geglobaliseerde economie.

En dat allemaal voor 5,8 miljard euro die Angela Merkel misschien niet aan haar achterban kon verkopen.

34 thoughts on “Cyprus – hoe moet het nu verder?

  1. Kan me goed voorstellen dat dit niet aan de achterban te verkopen is. In Nederland betalen we al meer dan 10 jaar 1,2% belasting over spaartegoeden boven de 40.000. Dat is dus in 10 jaar 12%. Van mijn inkomen gaat 40 a 50% af aan premies, belastingen etc… In Cyprus als je heel veel geld verdient hooguit 30%.
    Ze schreeuwen daar alsof ze vermoord worden maar wie wil er nou betalen om het verwaarloosde huis op te knappen van iemand die al die jaren feest aan het vieren was.

  2. Kijk daar gaan we weer: de mythe van de hardwerkende noordeuropeaan en de feestende zuiderling. Geloof me vrij @Pieter: de gewone man in Cyprus en Griekenland heeft niet gefeest met het geld van het noorden.
    Dat soort onzin moet maar eens ophouden, en de journalisten die zoiets schrijven moeten eens naar hier komen om hun stellingen te staven.

    Er zijn er een paar andere die flink hebben gefeest, inderdaad ten koste van de noordeuropeaan, maar ook ten koste van de gewone Griek en Cyprioot.

  3. Privébedrijven en grootbanken regeren toch al de laatste decennia alles en iedereen, niet @Bruno?
    Hoeveel toppolitici hebben geen extra (1, 2, 3, …) mandaten in privébedrijven en bankensector? En niet alleen maar liberale politici?
    We zitten al enkele decennia in een neoliberale geglobaliseerde economie.
    En daarin … is geen plaats voor niet-economische begrippen als solidariteit, gelijkheid, eerlijkheid, samenhorigheid, behulpzaamheid, één voor allen en allen voor één, eendracht maakt macht, enz…
    Dat zijn allemaal naïeve, simplistische, stoffige waarden en normen uit een museaal ver verleden. Niet zo cool!
    Wel cool zijn “bail in debt, brusselproof, beursbandiet, Fixit, Brexit, Grexit, crisisheffing, blue bond proposal, diasporabonds, Euroflatie, Eurogeddon, Geuro, …

  4. Toch straf dat foute clichés en vooroordelen sterker en langer overeind blijven dan de realiteit en waarheid.
    Zelfs in Tokyo wist een Japanner mij te vertellen dat Grieken, Spanjaarden, Italianen luie profiteurs zouden zijn. Waarop ik antwoordde: “Hebben mijn ooms en tantes gefraudeerd? Waren mijn neven en nichten corrupt? Handelen mijn vrienden en kennissen in Griekenland hebzuchtig en verspilzuchtig? De realiteit is dat het allemaal stuk voor stuk harde werkers zijn. Dat ze altijd hun uiterste best hebben gedaan om te overleven in een maatschappij die hen bijlange geen overschot aan kansen bood maar eerder beperkingen oplegde. Ze hebben geslalomd tussen alle drempels door, hun leven lang, om de eindjes aan mekaar te binden.”
    En dit kwam bij die man als een totale verassing! Hoe, zei hij, is dat dan niet waar wat ze ons hier vertellen over Zuid-Europa?

  5. lang leve europa… nederland, nederland. nederland begint me stillekes aan de keel uit te hangen haar regering en haar burgers en de idiote wetten vraag maar aan de grensarbeiders wat zei betalen aan de nederlanders en niks voor terug krijgen als madam met haar gouden koets maar kan rond rijden. dat ze karnaval maar gaan vieren dat kunnen ze goed, terwijl ze nog niet eens weten wat karnaval betekent … knik maar mooi ja hier int westen dat hebben ze graag binnekort gaan ze beleeft vragen draai u om en doe uw broek omlaag knik dan ook maar mooi ja… ik ben benieuwd als ze hier vragen om harde besparingen te doen, kijken hoe ze dan hier reageren … de enige die in opstand gaan komen zijn de vreemdelingen want de autochtoon is toch veeeeel te braaf…

  6. Is België dat ook niet (fiscaal paradijs) met o.a. het principe van de notionele intrest, enz.? En een toevluchtsoord voor rijke Fransen en Nederlanders? (cfr. villawijken aan de grenzen) Is Zwitserland ook niet al meer dan 100 jaar een financiële draaischijf voor …? Is Luxemburg geen toevluchtsoord voor belastingontduiking al zoveel decennia?
    En ga zo maar door …!

    Het ad hoc en uit de losse mouw zoeken naar dubieuze, flauwe en subjectieve argumenten om een brutale, vernederende en perverse pseudo-oplossing te memoranderen, op te leggen en ook nog te verantwoorden zijn duidelijke tekens dat een groep elitaire Eurobaronnen de pedalen kwijt zijn en absoluut geen flauw idee hebben hoe ze de koe bij de horens moeten vatten. Het tekort aan intelligente en scherpe politici met het hart op de juiste plaats is duidelijk niet alleen in Griekenland!
    En het feit alleen al dat deze Eurobaronnen met een overvolle maag en een uitpuilende portefeuille vanuit een ivoren streng bewaakte toren een wijsvinger durven opsteken aan ‘euro’burgers (die al de voorbije jaren heel wat toegevingen hebben gedaan en een groot stuk van hun inkomsten hebben zien slinken) met de woorden ‘Je moet echt wel besparen!’ is op zich al pervers en schandelijk buiten alle proporties.
    Maar het betekent ook zeer goed, nogmaals, dat die elite nietsnutten geen voeling heeft met de problemen. Hoe kunnen ze dan ook een oplossing zoeken?
    Als dat geen revolutie verantwoordt?

    Economische problemen kunnen niet alleen maar met financieel-economische maatregelen opgelost worden!

  7. Ik moet nog de eerste Cyprioot zien die -al was het maar voor een deeltje- de eigen verantwoordelijkheid erkent.
    Dat lijkt een onoverkomelijke stap, de ‘heroic dignity’ staat boven alles.

    Het is wel erg makkelijk om de ‘eurobaronnen’ met alle schulden van israel te overladen.

    Zoals het er nu vermoedelijk naar uitziet, heeft het Cypriotische parlement gekozen voor een haircut van 60% (of meer) om de bankdeposito’s van russische miljonairs te beschermen die waarschijnlijk toch weg zijn bij de eerste gelegenheid (als de banken nog ooit heropenen).

    De cypriotische ‘dignity’ blijft vandaag alvast ongeschonden, blijkbaar was dat het zwaartepunt.

  8. Weinig belasting ophoesten is toch feest!
    Evenals in Griekenland/Cyprus wordt in Noord- Europa ook hard gewerkt maar ook veel belasting betaald. Iedereen probeert dat zo weinig mogelijk te doen dus dat heeft niks met braafheid te maken. Je komt er gewoon niet onder uit. Dat is toch wat anders. Nu zullen er wel weer voorbeelden worden genoemd van belastingontduiking maar dat geldt niet voor de meesten. Het afdoen van de weerzin in Noord-Europa als gevolg van louter vooroordelen is te makkelijk.

    @Europa’s betoog, moet ik toegeven, heeft zeker 6 punten waarvan 3 op het eind.

  9. het is een beetje zoals eind jaren 70-begin 80 toen veel europeanen -meestal zonder het te beseffen- mooi meebetaalden om de financiële kraters te vullen die geslagen werden door maffieuse bankiers als sindona en roberto calvi (zie zaak banco ambrosiano-IOR en de “crash sindona”), alleen lijkt het nu allemaal nog een schaaleenheid hoger te liggen…

  10. Nog een cliché, Grieken betalen geen belastingen! Komaan mannen!
    Er moet ontzettend veel veranderen in Griekenland en de rest van het zuiden, niet in het minste de mentaliteit, burgerzin, plichtsgevoel, verantwoordelijkheidsgevoel, efficiënte structuren, effectieve diensten, en nog meer … Maar laat nu toch eindelijk eens die sloganeske populistische praat achterwege en zoek naar het groter plaatje.
    ER IS MEER AAN DE HAND!

  11. In een tijdspanne van 25 jaar bezocht ik Cyprus 4maal.
    De eerste keer in 1988 waren de kosten voor levensonderhoud eerder te vergeiijken met die Engeland dan die in Griekenland.
    In Paphos waren de sporen van de oorlog nog volop aanwezig. De “blauwe zone” in Nicosia was quasi onmogelijk te overschrijden, tenzij je uren administratief gekoeionneer wilde doorstaan.
    Mijn laatste bezoek was in 2011. Blijkbaar voelde elke Cyprioot zich toen geroepen tot het ondernemerschap. Geld werd à volonté geleend door banken om te investeren in horecabedrijfjes die nooit zouden slagen in de meest elementaire leefbaarheidstest. Elke Cyprioot zijn restaurant leek het wel.
    Voorts werden de kusten volgebouwd en verknoeid met megalomane projecten.
    Dat de trotse eigenaars van al dat moois spoedig in de grootste problemen zouden raken stond in de sterren geschreven.
    Betekent dit alles dat de Cyprioten typisch luie zuiderlingen zijn? Natuurlijk niet.
    Zij zijn enkel in de val gelokt door het Europees paradijs, dat de banken hun voorspiegelden.
    Betekent dit dat Fritz Bratwürst voor deze fouten moet opdraaien? Nog veel minder, mijn inziens.
    Wie door naïeviteit zijn kont verbrandt moet zijn zitproblemen aan zichzelf verwijten. Zelfkennis is het begin van genezing.
    Eigen politici en regelneven in Brussel dragen weerom een verpletterende verantwoordelijkheid.
    De verwachte steun van de Russische kameraden zou wel eens even maagbezwarend kunnen zijn als de Golden Delicious van Sneeuwwitjes stiefmoeder. Of de Navo zich laat verdrijven van zijn uitkijkpost op het Midden-Oosten is ook nog maar de vraag.
    Intussen is het leuk om een dagje te dwalen tussen de rommel van Noord-Nicosia, waar ook menselijke wezens blijken te wonen zonder gespleten hoeven of gepunte staart.

  12. natuurlik moet iedereen belastingen betalen maar d

  13. natuurlik moet iedereen belastingen betalen maar dat ze aan het spaargeld komen van een arme werkende spaarder zonder te vragen dat is niet de oplossing ,dat de europeese topeconomen maar hier blijven in plaats om in azie hun kennis te verkopen en dat ze hun hoofd nu maar breken en een oplossing bedenken voordat heel de eurozone in eenzakt met alle gevolgen…
    (alsof dat nog niet gebeurd is)

  14. En moeten de west- en noordeuropeanen WEL lijdzaam toezien dat Europa almaar geld wegschenkt van hun spaarcentjes ? ( elke west- en noordeuropeaan betaalde reeds -voor Griekenland alleen- 5000 euro (zegge vijfduizend eurootjes) )

    Hebben jullie allen deze andere zijde van de medaille al eens bekeken of is dit voor jullie “niet meer dan normaal”

  15. ik lijd met je mee kaliopi!!

  16. maar serieus, je meent het niet?wie verdient uiteindelijk dat weet u best. u maakt de beeld dat ik heb voor u, stuk.
    wij bv maken zo veel kaas, dat moeilijk is te verkopen enkel aan rijke landen. onze beste klanten zijn al die landen met de enorme schulden. bv Italie met 2 000 mlrd euros schuld. of Spanje.

  17. En als het zo een probleem is voor het noorden om dat geld te LENEN aan Griekenland (dit geld wordt NIET geschonken), staan ze er dan ook niet bij stil dat ze aan de tafel zitten met de politici die deze enorme financiële put hebben veroorzaakt?

  18. Τον Χριστοφορακο να μας στειλουνε πισω και μετα μιλαμε. τερμα το καρβουνο γιατι εχουμε και νευρα.
    γιατι μετα το κωλοδαχτυλο μπορει να πουμε και ενα αει γαμηθειτε.με το συμπαθιο δηλαδη!

  19. BRAVOoooooooooooooooooooooo 🙂 Cyprus heeft gedaan wat Griekenland niet durfde! Zeer goed, nu eenszien het spelletje blufpoker zal winnen. En wie het voor het zeggen krijgt in de regio. Het is wel opvallend stil vanuit de USA-hoek …

  20. niet zo stil, er is een strijd gaande,russishe gas of van uit Azerbijdjan,zie usa investering.

  21. Turkije heeft ook al een paar schepen in de buurt van Kastelorizo die proefboringen maken. Noord-Europa zet zich af tegen Zuid-Europa en de gieren staan al klaar.

  22. kala @kaliopi gelooft je dat echt, dat europa geld wegschenkt dat gelooft je toch zelf niet, niemand krijgt iets voor niets laat u maar niks wijsmaken kakomira e kakomira wees blij dat het zonlicht nog gratis is …

  23. Lees dit zinnetje goed: “In totaal zal DNB in de periode 2013 tot en met 2017 naar verwachting 3,2 miljard euro extra aan crisisgerelateerde winst afdragen. Voor 2013 gaat het om een bedrag van 813 miljoen en 877 miljoen in 2014”. Dit is hoeveel de Nederlandse staat verdient aan de armlastige zuiderse landen.
    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3395806/2013/02/18/Dijsselbloems-meevaller-van-3-2-miljard-slim-beleid-of-boekhoudkundige-truc.dhtml

    De manier waarop hierover bericht wordt in de media is schandalig – net of de hardwerkende Noord-Europese belastingbetaler moet zijn centjes afgeven, terwijl er zo goed aan verdiend wordt. De belastingbetaler draait er alleen voor op wanneer de lening niet kan terugbetaald worden. Daarom gaat de lening aan Cyprus niet door, omdat het risico te groot is.

  24. @Kaliopi: zoals @Bruno juist opmerkt, leende iedereen 5000 euro (neem ik aan), maar dan wel aan een rente die geen enkel spaarboekje kent. Misschien moeten er na “groepsaankopen” van elektriciteit en huisbrandolie, in België maar eens “groepsleningen” worden georganiseerd 😉

  25. Bertinos, Bruno,

    Wat ben je “met een rente die geen enkel spaarboekje kent” als je je geld NOOIT terug zult zien.

    Of zijn jullie er nog altijd niet van overtuigd dat Griekenland (en Cyprus) NOOIT uit de huidige put geraken, tenzij ze terug naar de drachme (en pond) overschakelen.

    RIP

  26. @Kaliopi, wat is je punt? Kijk eens naar de putten van de andere landen? Niemand geraakt daar nog uit.

  27. 5000 euro zouden we hier betaald hebben? Laat me niet lachen! Wie gelooft dat nu echt? Ik kijk even naar mijn persoonlijke situatie. Het laatste jaar verdien in DUIDELIJK meer dan het voorbije jaar. Mijn loon is er alleen maar op vooruit gegaan en ik kan mij elk jaar steeds meer permitteren dan vorige jaren. Van waar is die 5000 euro dan afgetrokken? Zelfs personenbelasting heb ik al jaren niet meer betaald maar teruggetrokken (uiteraard dankzij kosteninbreng, leningen, enz.).
    Zou ik dan 5000 euro meer ‘terug’gekregen hebben?

    Dezelfde situatie vertellen ook broer, schoonbroer, vrienden!

    We zitten duidelijk met een perceptieprobleem over wat het zuiden ons zogezegd kost!

    Europa ‘schenkt’ echt geen geld weg! Een schenking is gratis! Het geld dat richting zuiden gaat is verre van gratis. Het komt west- en noord-europese staten, aandeelhouders en andere geldschieter net goed uit. Want het gaat via het zuiden mooi terug naar hun zakken. DIXIT Verhofstadt, DIXIT De Grauwe, en nog anderen die mij nu even ontgaan.
    Inderdaad, @Bertinos, die rente is niet verwaarloosbaar!

    Ik dacht dat België ook een financiële put heeft? Zit Nederland ook niet met een financieel probleem? Waar men weliswaar ‘creatief’ begrotingsgewijs mee goochelt? Frankrijk? Om dan nog maar te zwijgen over Japan, VS, … Hoeveel staten zitten momenteel niet met een onoverbrugbare staatsschuld?
    Komaan, allen terug eigen munten slaan, goud en zilver liefst!

  28. @Christos
    jij bent duidelijk niet in Nederland belastingplichtig. Bij gelijk blijvend brutosalaris betaal ik dit jaar per maand ruim €200 meer belasting. Gelukkig hebben we in NL een flinke inflatie (voornamelijk aangejaagd door extra belastingen), dus die €2800 per jaar die ik extra kwijt ben is steeds minder waard.

    Daarnaast zorgt dat geklooi in het zuiden ervoor dat de rente in NL extreem laag is. Gevolg is dat ik een groter deel van mijn inkomen moet reserveren voor mijn pensioen, en daardoor nog minder uit kan geven.

  29. @henk gelukkig maar… jullie werken gratis daar in nederland benieuwd hoeveel je later er voor de plaats zal terugkrijgen ik hoor genoeg klachten van grensarbeiders van beide kanden van de maas en jullie betalen zoveel voor de ziekenzorg in nederland en wat krijgen jullie terug … niet veel denk want iedere keer als ik naar Belgische ziekenhuizen ben aan de grens met nederland hoor ik alleen maar jullie mooi taaltje…

  30. Bruno,

    Elke natie heeft een put en heeft werkloosheid en dit bestaat nu en dit heeft altijd en overal bestaan.

    Maar er is een hemels (of moet ik zeggen duivels?) verschil tussen de put en de werkloosheid die Griekenland heeft en tussen de putten die andere landen hebben.

    Griekenland kan, zelfs de dag van vandaag, nog altijd niet de tering naar de nering zetten, want de uitgaven zijn nog altijd groter dan de inkomsten.

    Twee mogelijke remedies om daaraan te verhelpen :
    of (nog maar een keer) de uitgaven drukken (pensioenen, salarissen, werkloosheidsvergoedingen, andere)
    of de inkomsten vergroten.

    En deze inkomsten kunnen vergroot worden door meer belastinginkomsten te genereren.

    En dit laatste kan door meer arbeid en meer export. Bruno, zie jij dit zitten in de huidige Griekse constellatie ? Ik niet : ik zie met mijn eigen ogen dat het werkvolume in Rhodos nog aaan het dalen is in vergelijk met vorig jaar ; nog meer zaken zijn aan het sluiten, in de cafeneios drinken de Grieken hier geen pintje meer maar vragen eeen glas kraantjeswater.
    Wat de export betreft is er een zeer lichte verbetering.

    Maar, met de drachme, zouden en de inkomstenbelastingen en de BTW-inkomsten gevoelig stijgen.

    Want :
    1. de Griekse producten zouden goedkoper worden waardoor export gevoelig zou stijgen en dus de BTW-inkomsten ;
    2. de ingevoerde producten zouden te duur worden voor de Grieken waardoor de Griek genoodzaakt zou worden ze zelf te produceren en daardoor zou het werkvolume serieus de hoogte ingaan zodat de werkloosheid zou doen dalen en de belastinginkomsten op arbeid zou doen stijgen.

    Bruno, dit was mijn punt

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *