Plan B

Structuur van de Cypriotische bankencrisis volgens Wall Street Journal

Structuur van de Cypriotische bankencrisis volgens Wall Street Journal

Bent u nog mee? Het wordt hoe langer hoe moeilijk om te volgen wat er nu precies gebeurt in Griekenland Cyprus. Gisteren lekte een een bericht dat er een wet zou worden aangenomen om de kleinste bank van het land, Laiki (de volksbank, zeg maar), niet meer open te laten gaan. Daardoor zouden alle werknemers hun job kwijtraken. Die kwamen dan gisteren ook heel ongerust op straat. Dat zou betekenen dat rekeningen die niet verzekerd zijn, volledig in beslag zouden worden genomen. Eerder op de dag had Laiki reeds het plafond van geld dat kon worden gepind, op 260 euro gelegd. Er was flink wat spanning voor het parlement in Cyprus en voor het eerst zagen we oproerpolitie op straat.

Er was gisteren ook nog eens een videoconferentie van de eurogroep, waarin dan weer zou beslist zijn om een bad bank te creëren waarin een deel van de Bank of Cyprus en van Laiki zou worden ondergebracht. Dat truukje met de bad bank is ook hier in Griekenland al doorgevoerd, toen de Agrotiki werd gesloten (de bank waarbij PASOK en Nea Dimokratia elk voor meer dan 120 miljoen euro in schuld stonden). Het bad bank gedeelte wordt door de overheid overgenomen, en het gezonde gedeelte van de bank mag gewoon verder doen wat de bank voordien al deed.

Ondertussen bleef men ook naar Rusland kijken. Gisteravond kwam minister van Financiën Sarris terug uit Moskou met lege handen. De Russen zijn niet geïnteresseerd om exploitatierechten van het gasveld te krijgen in ruil voor het opkopen van waardepapier (overigens was er gisteren al een protest in Rusland tegen Cyprus). Wellicht is het te riskant, want Turkije begon zich ook al te roeren, omdat Erdogan het niet ziet zitten dat hij zelf geen deel van het gas mee zal kunnen ontginnen. De geopolitieke spanningen die de exploitatierechten met zich mee zouden brengen (niet alleen met Turkije, maar ook met de EU), zijn het niet waard voor de Russen.

Dus moet Cyprus op zoek naar een andere oplossing, een plan B. En nu zitten we dus terug aan het begin: waarom moet het geld vandaan komen? Europa houdt het been stijf, hoewel er vanuit de eurogroep al wel een signaal is gekomen dat er beter niet wordt geraakt aan de rekeningen onder de 100.000 euro.

In Griekenland volgt men dat plan B van Cyprus nauwgezet op, want het zal gevolgen hebben voor de filialen van de Cypriotische banken hier. Maar minister van Financiën Stournaras heeft ook daar een plan B voor, hij kan alleen niet zeggen welk.

Zou Brussel een plan B hebben? Want voor zover ik het de laatste dagen kan inschatten, is er geen enkel plan A dat schijnt te werken.

18 thoughts on “Plan B

  1. Het solidariteitsfonds zou o.m. steunen op garanties van “de te verwachten inkomsten van de olie- en gasvelden”.

    Dromen en fantaseren maakt inderdaad continu
    deel uit van het Griekse leven en van de Griekse commentaren…..

    Wat kunnen ze toch “Grieks vindingrijk” zijn om anderen te -trachten- te bedotten !

    Hun -Griekse- haring braadt echter al lang niet meer tov de Europeanen, Europeanen die hen door de jongste jaren heen, beter hebben leren kennen.

  2. Bruno – een foutje in je eerste zin: Griekenland moet Cyprus zijn. Kwestie van de verwarring niet compleet te maken 😉

  3. Helaas, ik vrees dat wat de uitkomst ook moge zijn Cyprus afstevend op een faillisement. Heeft men maandag geen plan B dan draait Europa (lees Duitsland) de geldkraan dicht en is het binnen 1 week gebeurd. Komt er wel een plan B en gaan de banken wel en/of deels open dan is er na de onafwendbare bankrun ook binnen de kortste keren een failisement. De Cyprioten zijn zoiezo de klos. De vraag is: Who is next?
    Van het hele mooie Europa-plan is weinig meer over en dan wil ik het niet eens hebben over solidariteit. Wat vooral ontbreekt is visie. Er is geen leiderschap en ondertussen brokkelt Europa verder af, neemt het wantrouwen meer en meer toe en wordt de kloof tussen noord en zuid steeds groter.
    Zou er na de ineenstorting van Europa een nieuw Marchallplan komen van de Amerikanen of komt het tzt van de Chinezen?

  4. kaliopi weet het weer beter ze is buiten econoom ook geoloog … maar je hebt gelijk wrm gasvelden hebben als we braven EU burgers hebben zij zullen wel betalen voor het zuiden…

  5. Wie kan me vertellen hoeveel rente je de laatste jaren als spaarder kreeg op een Cypriotische spaarrekening?
    Was die zo onnozel laag als bij ons in België of kon je vermoeden dat er een serieus risico aan vasthing wegens verdacht hoog?

  6. Het antwoord op je vraag staat in de grafiek links boven, @Penimeni. Hoge rentes inderdaad, maar wat stond er tegenover qua leningen?
    Overigens: als ze morgen Luxemburg in het vizier krijgen, mag ik dan aannemen dat de EU dezelfde maatstaven zal noteren?

  7. Dus wie zijn geld de laatste twee jaar in Cyprus belegde en nu tien procent moet afgeven is er niet slechter aantoe dan een Belgische spaarder.

  8. Overigens Bruno, de rente in Luxemburg is zo goed als 0.
    Je vergelijking loopt dus mank.

  9. Lees DIE WELT : “Zypern provoziert Europa mit faulen Tricks”

    EUROPA,

    Als er 1 specialist is in gas- en olievelden zal het wel het Russische Gazprom zijn EN DEZE ZIJN NIET GEINTERESSEERD : Gazprom heeft zich inderdaad niet laten vangen aan de Cypriotische gas-dromen.
    In Belgie zit massaal meer schalie-olie en methaangas dan rond Cyprus. Lees daartoe gespecialiseerde artikels.

  10. ja ja artikels van landen die tegen Cyprus zijn wie weet zijn ze int geheim nu op dit moment aant onderhandelen wij gewone burges weten alleen dat wat wij mogen weten van hun… maar ja das mijn mening…geloof maar wat jij wilt en ik het mijne..

  11. ok !de russen helpen niet. maar waarom vraagt Israel excuses aan Turkije?? ΤΥΧΑΙΟ!!!!
    κατα τ αλλα στην ερωτηση , τι θα διαλεγες Ρωσιδα η Γερμανιδα;; η απαντηση ειναι ,και τις δυο.

  12. astine more tzimi giati… kouzoulathike

  13. Het klopt dat het belang van de bankensector in luxemburg onevenredig groot is met het “natuurlijke” aandeel in verhouding met de rest van hun economie.
    Toch zijn er naar mijn aanvoelen belangrijke verschillen.
    De helft van hun werknemers komt uit de buurlanden. Valt de sector op zijn gat, dan zitten de buren met de werkloosheidsproblemen opgescheept.
    De uitbetaalde rentes zijn zo onnozel dat ze goed verdienen aan de belastingsontwijkers uit de buurlanden.
    Wie rijdt er voorts niet met plezier een tiental km om, om zijn tank vol te gooien. Dit alleen brengt al heel wat geld in het laadje. Zeker op Luxemburgische schaal.
    Voor mijn part wordt morgen al het spaargeld van niet-inwoners in Luxemburg belast aan 50%, het maakt me geen eurocent armer. Maar ik vind niet dat de rest van de Europeanen dan tehulp moet schieten.
    Eigenlijk behoort een geïsoleerd land als Cyprus niet in de Eurozone. Als ze dan toch ergens toe willen behoren sluiten ze in hun eigen belang best aan bij Turkije.
    Al minstens sinds de Kruistochten was het eiland een steunpunt voor invasies en smokkel en konden de inwoners profiteren van het eten van vele walletjes.
    Het aansluiten bij de euro was volgens mij dan ook eerder ingegeven door de aantrekkingskracht van de vetpot in Brussel dan door verbondenheidsgevoel met Europa.
    De originele bewoners, zowel Grieks- als Turkssprekend zouden nog het liefst teruggaan naar de de toestand zoals die was voor de bemoeinissen van de “aanhechting” bij Griekenland en de daarop volgende Turkse invasie.
    Spijtig genoeg is de brave burger in Cyprus, die ook maar werkt voor vrouw en kind weer eens het slachtoffer van machtsspelletjes. Maar dat wil voor mij niet zeggen dat de Noorderlingen in de unie, hiervoor moeten opdraaien.
    Wij ondergaan het ook maar allemaal, terwijl onze gevangenissen, scholen, ziekenhuizen en rusthuizen kreunen onder steeds erger gebrek aan middelen.

  14. Er zijn zeker verschillen, @Penimeni, ik ben het volledig met je eens. Er moet diversiteit zijn, zodat er altijd een formule overblijft die er voor zorgt dat kapitaal niet te veel wordt belast. Het verschil met Cyprus is dat de staat daar veel te veel boven zijn stand heeft geleefd, net zoals in Griekenland.

    Ik vind het wel een beetje te makkelijk om achteraf te zeggen dat een land niet in de eurozone thuishoort. Er zijn zo veel verschillen binnen Europa dat er altijd wel een reden aan te halen is om te zeggen dat een bepaald land niet in de eurozone thuishoort. Misschien hoort Duitsland wel niet in de eurozone thuis? Met zijn lage lonen (van 1 euro per uur), met zijn uitbuiting (nog steeds) van het oostelijke deel van het land, met zijn idee van wat concurrentieel is? Geen waarde-oordeel, hoor, maar gewoon een vraag.

  15. Toch nog een kleine kanttekening.
    Voor 1 euro gaat niemand werken ook niet in Duitsland.
    Hartz IV ontvangers (steuntrekkers) kunnen bovenop hun uitkering hun bereidheid tot werken tonen door werkjes in het publiek belang uit te voeren. Hiervoor krijgen ze dan 1 of 2 euro per uur extra.
    Het aantal uren dat zo gepresteerd wordt in beperkt. De jobs mogen geen vervalsing meebrengen op de officiële jobmarkt.
    Bovendien blijven ze in orde met hun sociale zekerheid.
    Is het dan zo verkeerd enig sociaal engagement te verwachten van iemand die al lange tijd mag rekenen op de solidariteit van de gemeenschap.
    Voor die paar euro’s wordt je ingeschakeld bij het netjes houden van parken, het helpen van bejaarden en minder-validen, het veilig laten oversteken van kinderen aan de scholen enz..
    Blijkbaar is ook iedereen vergeten welk een opoffering gevraagd werd van de westduitsers toen het land weer één werd en de oostmark gelijkgesteld werd met de westmark.
    Dat er misbruiken zijn weet ik ook. Günter Walraff is mij niet onbekend, maar dat is geen exclusiviteit van onze Oosterburen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *