Portraits of Greece in Crisis is een nieuwe reeks van documentaires over de Griekse crisis, die als bedoeling hebben om de crisis op een andere manier te tonen. De documentaires zijn gefinancierd door de makers zelf en geven een beeld dat vaak afwijkt van wat in de traditionele media wordt getoond.
De portretten die worden geschetst, beschrijven de dagelijkse routine die mensen in een land in crisis moeten doormaken. Tegelijk wordt een beeld geschetst van een land dat helemaal aan het instorten is, van instellingen die niet meer werken. Het mag voor de kijker duidelijk zijn dat we hier te maken hebben met een land dat niet alleen in een economische crisis zit, maar ook in een politieke, culturele, morele en sociale crisis.
Tot op vandaag zijn er al zes documentaires gepubliceerd, die heel wat aspecten van de Griekse samenleving belichten. De trailers kunt u hieronder bekijken:
1. Leven in de duisternis: door de stijgende elektriciteitsprijzen, kunnen veel mensen de rekening niet meer betalen. Elke maand wordt de stroom afgesloten bij duizenden mensen. Deze documentaire volgt 1 gezin in Perama, nabij Piraeus
ΖωÎÏ‚ στο σκοτάδι – Life in darkness (Trailer) from Portraits of Greece in Crisis on Vimeo.
2. Kialo Amadu, een jonge immigrant in Athene: gaat over het racisme dat de kop opsteekt in het land. De jonge immigrant beschrijft zijn leven in Athene en heeft het over het echte gevaar in een maatschappij waar solidariteit en medelijden baan hebben moeten ruimen voor racisme en xenofobie.
Kialo Amadu, minor immigrant in Athens. from Portraits of Greece in Crisis on Vimeo.
3. Aggeliki: blinde werkneemster in Griekenland, heeft haar salaris zien afnemen door de crisis en ze krijgt het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen.
Aggeliki, blind employee in Greece from Portraits of Greece in Crisis on Vimeo.
4. Christos, student aan de Nationale Technische Universiteit van Athene, studeert architectuur en heeft het gevoel dat hij tot een verloren generatie behoort.
Christos, Student at NTUA (teaser) from Portraits of Greece in Crisis on Vimeo.
5. Zonder tussenhandelaars beschrijft de initiatieven die zijn genomen in navolging van de “aardappelbeweging”, waarbij producenten van voedingswaren hun producten rechtstreeks naar de consument brengen, zonder tussenhandelaars.
Without Middlemen – An alternative economy during the crisis from Portraits of Greece in Crisis on Vimeo.
6. Een land vol goud: van de pandjeshuizen die overal als paddestoelen uit de grond schieten, over het goud van de Olympische Spelen, Eurovision, tot de enorme werkloosheidscijfers.
A country full of gold from Portraits of Greece in Crisis on Vimeo.
Meer informatie over het project Portraits of Greece in Crisis is terug te vinden op de website.
Een land vol goud, hoelang nog. Blijkbaar verdwijnt het zilver en goud dat de Grieken in pandjeshuizen omzetten in cashgeld naar het buitenland. Onlangs is er nog een 31 jarige Duitser aangehouden die met een commerciële vlucht 420 kg het land uit wou smokkelen richting Duitsland. Bij zijn aanhouding was hij nog in bezitt van 8,5 Kg goud en 300.000 € cashgeld. Het goud en zilver was blijkbaar afkomstig uit pandjeshuizen van zowel op het vaste land als van op Kreta. Ze hebben er dus ééntje geklist maar de vraag is , hoeveel is er al het land uit zonder dat men het weet. En eronisch genoeg, een Duitser, die kunnen nu al bogen op een rijkgevuld verleden aangaande het roven van kunstschatten en andere waardevolle patrimnia uit andere landen.
sorry , het moet zijn 420 Kg ZILVER, AUB.
Bruno, mooie trailers van vast een prachtige reeks documentaires. Weet jij of het de makers al is gelukt de documentaires in zijn geheel ergens te gaan vertonen?
Het goud en zilver uit de pandjeshuizen is eigenlijk niet verdacht vanuit het standpunt van de uitbater. Over de klanten kan men nog zijn twijfels hebben.
Waar zit het illegale? Is het transporteren van edelmetalen waarvan de oorsprong onverdacht is, beperkt in de vrijhandelszone?
Bazen van pandjeshuizen profiteren van de ellende of koopziekte van anderen, maar doen niks onwettigs. Heeft het pandjeshuis een hoofdzetel in Berlijn, dan zou een simpele overschrijving moeten volstaan.
Ik weet het niet, ik beschuldig of verdenk niemand, maar dit bericht zo sec aangebracht suggereert meer dan de simpele feiten aan overtuigingskracht hebben.
Het misdadige zit er voor mij vooral in dat dit soort zaken kan floreren zonder controle.
Aangemoedigd door de hoge goudprijs verkocht ik enkele maanden geleden een onnozel kleine hoeelheid tot kitch verworden juwelen. Tot mijn grote verbazing werd ik cash uitbetaald zonder controle van identiteit of wat ook.
Mijn medeverkopers waren duidelijk junkies op zoek naar centen voor hun volgende shot en autoruitentikkers met beperkt zakenplan.
De vorige paragraafje refereert naar Belgische toestanden, maar ik vermoed dat het in Griekenlan niet veel beter zal zijn.
Of een louche Duitser zijn geld versast naar de Heimat of een onbetrouwbare Griek zijn schatten onder zijn matras bewaart zal me worst wezen.
Beiden zullen ze branden in de hel, althans volgens sommige believers. Het paradijs op aarde mochten ze dan toch al beleven.
@Penimeni;
Wat als iemand na een paar dagen of weken met geld over de brug komt in het pandjeshuis en zijn spullen terug wil afkopen.
En een louche Duitser die ZIJN geld versast. Geld verwoven op oneerlijke of wanpraktijken , dat zal je worst wezen, zolang het Uw centen niet zijn hé.
Indien onwettig, dan moeten dit soort zaken opgedoekt worden. Een pandjeshuis heeft trouwens de plicht om de beleende zaken een bepaalde tijd te bewaren.
Ze doen hier zelfs voordeel bij omdat ze dan hun woekerrente kunnen innen en zo goed als zeker zijn dat een tijd later dezelfde goederen terug beleend worden.
Het is niet omdat de pandjeshuisbaas een Duitser is dat het automatisch een smeerlap is en dat zijn Griekse collega een wilde weldoener zou zijn.
Overigens hebben in ons eigen verleden de Bergen van Barmartigheid een te verantwoorden sociale functie gehad.
Ik heb bewust het bericht over die Duitser die opgepakt is met goud en zilver op de luchthaven hier niet gepost, want het is absoluut niet duidelijk of dat edelmetaal afkomstig was van de pandjeshuizen. Zoiets wordt wel gesuggereerd in de berichtgeving van de site van Greece Reporter, maar die is wel met een korrel zout te nemen.
Overigens werken heel wat van de pandjeshuizen zonder de noodzakelijke vergunningen, maar dat is dan weer typisch een Grieks probleem.
@Penimeni: de berg van barmhartigheid in Brussel bestaat nog steeds (als enige officiële pandjeshuis) en bloeit als nooit te voren.
Een pandjeshuis koopt je goud op of je beleent het er. Die keus is aan jezelf. Als je beleent, heb je het recht je spullen terug te kopen binnen een bepaalde tijd tegen een hogere prijs. Wanneer je verkoopt kan de opkoper er mee doen wat hij wil. Dergelijke goudopkopers zien we in NL ook. Geen verificatie van de herkomst. Maar ook via het internet kun je je goud verkopen.
http://www.patris.gr/articles/240795/162445?PHPSESSID=ob2lsh0idep9gbshq9q7iks816#.UW6zM6K-18E
Het bewuste artikel in Patris
Ik heb het hier nu ook gezien, Jef: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_13/04/2013_493583
Schijnt dus inderdaad gesmolten goud en zilver van pandjeshuizen te zijn.
OK Bruno, Maar als men er moet van uitgaan dat alles wat in kranten gescheven staat met een korel of en pak zout moet nemen, dan kan je het best heel de boetiek sluiten. Dan is het beter rond te trekken als troebadoer en het nieuws al zingend rond te dragen, dan is het uiteraard ook onderhevig aan de persoonlijke invulling van de nieuwsbrenger , maar als hij mooi kan zingen is dat tenminste een plus punt. Het nieuws waarmee men dagelijks door de media wordt bestookt is echt niet educatief te noemen. En hier GR als ze dan met zoeen zes brulboeien te gelijk hun zegje willen doen( op één TV scherm ) is het helemaal huilen met de pet op, daar pas ik voor. Dan kijk ik liever naar een slecht gesyncroniseerde zwart-wit film.
Ach Jef, ik sta gewoon erg wantrouwend tegenover de Griekse pers, ook mede om de reden die jij zelf al aanhaalde.En zeker als de berichten alleen op een website te vinden zijn, dan wil ik toch steeds wel zeker zijn dat ze kloppen. ‘t Is een beetje afwegen, je moet natuurlijk niet alles in twijfel trekken, maar een gezonde dosis kritische zin is absoluut nodig.
Een kritische instelling geldt voor ieder persverslag of bericht. Lees je de berichtgeving over een onderwerp dat je zelf van nabij beleefde, dan zie je pas hoe de druk van de primeur voorgaat op correctheid of volledigheid.
Het nieuws met de zes door elkaar kakelende commentatoren is één van mijn favorieten. Ik begrijp er geen snars van, maar Jan Hoet zou dit format direct uitroepen tot grote kunst. Hiervoor moet een nieuw -isme uitgevonden worden.
Overigens, de berichtgeving in de Duitse pers over de deviezen- en edelmetalensmokkel is wel correct. Alleen zijn de commentaren niet altijd even fijngevoelig,, wat wijst op een meer en meer vijandige houding tegenover de noodlastige lidstaten. Merkel komt ook steeds meer onder vuur voor haar laks beleid (niet mijn woorden!!)