Op 48,5 km ten zuiden van Athene, aan de kust van Anavyssos, is arsenicum aangetroffen in het zeewater. Mijn eerste vraag was hoe je zoiets in godsnaam ontdekt. Blijkt dat er een groot aantal zeevogels dood in het water was aangetroffen en dat een autopsie (zeg je dat eigenlijk over een dier?) uitwees dat de dieren behoorlijk grote hoeveelheden arsenicum in hun organisme hadden. Een staal van het zeewater bevestigde dit: we spreken niet over grote hoeveelheden, maar een paar microgram per kubieke meter is al dodelijk voor vogels. Mensen kunnen er kanker aan overhhouden. Er is meteen een zwemverbod afgekondigd tot 50m links en rechts van de plaats waar het arsenicum is aangetroffen (dat lijkt me nogal weinig, maar goed).
Een andere vraag is dan: hoe komt er in godsnaam arsenicum in het zeewater terecht? De eerste reactie was dat een of ander bedrijf in de buurt misschien illegaal arsenicum heeft gestort? Maar dat is wellicht niet het geval. Nu is het wel zo dat er vlak bij Anavyssos een hele tijd een illegale vuilnisbelt was (hoe ongewoon!) en dat er misschien op die manier een lek is geweest.
Maar misschien zit de menselijke activiteit er voor niets tussen. Arsenicum wijst op de aanwezigheid van zware metalen. De streek rond Lavrio, die zich uitstrekt tot Anavyssos, was reeds in de oudheid bekend wegens de aanwezigheid van zilver. De antieke zilvermijnen wijzen daar op (ooit was er een Belgische Archeologische School in Thorikos, waar vroeger een ertswasserij was – zie de Belgische School in Athene) en tot aan het begin van de vorige eeuw groeven vooral Franse bedrijven er naar mangaan, lood en cadmium.
En die metalen zouden nu de oorzaak kunnen zijn van het arsenicum-lek in Anavyssos: een aantal rotsen zou kunnen zijn open gesplitst en zo zou arsenicum zijn vrij gekomen.
Het voorval zal verder worden onderzocht en hopelijk kan men snel uitsluitsel geven.