Tijdens de junta was het beter…

Skata - Stront: de krantenkop die u morgen misschien niet zult zien

Skata – Stront: de krantenkop die u morgen misschien niet zult zien

Dat hoor ik de laatste tijd wel vaker. En blijkbaar zijn er meer en meer mensen die dat ook geloven, zo aan de vooravond van de 46ste verjaardag dat diezelfde junta hier een staatsgreep pleegde. De krant Eleftherotypia heeft een opiniepeiling gepubliceerd (morgen in de kiosk, vandaag al op de website), waaruit duidelijk wordt dat 30% van de ondervraagden de situatie onder het kolonelsregime beter vonden dan nu.

59% vindt dat de toestand tijdens de junta veiliger was dan nu (!), en 46% vindt dat de mensen het economisch beter hadden dan nu. En 24% vindt zelfs dat het beeld van Griekenland in het buitenland destijds beter was dan nu! 68% vindt dat het vorig jaar beter was dan dit jaar. Nu de camera’s elders gericht zijn, valt dat wel eens buiten de belangstellingssfeer, maar het gaat inderdaad echt niet de goeie kant op met Griekenland. Het moet eerst nog veel erger worden voor het beter wordt. En 74% van de ondervraagden is het met me eens: zij denken dat het de verkeerde kant uitgaat.

En wie gaat het land uit deze put redden? Een politicus? Aan de opiniepeiling werd nog een vraag gekoppeld voor welke partij de ondervraagde zou stemmen indien er nu verkiezingen zouden zijn. Het beeld dat we hiervan krijgen is dat de Grieken geen enkele hoop stellen in hun politici. Kijkt u even mee:

  • 18,7% zou voor Nea Dimokratia stemmen
  • 18,1% verkiest SYRIZA
  • 7,4% houdt het op Gouden Dageraad (het enige hoopgevende in deze enquête is dat dit percentage niet hoger ligt)
  • 6,6% wil zijn stem wel geven aan de Onafhankelijke Grieken
  • 5,5% haalt PASOK nog
  • 3,9% gaat voor Democratisch Links
  • 3,8% tenslotte ziet de KKE (Communistische Partij) nog wel zitten

Dat betekent dus dat 21,1% nog niet beslist heeft of zelfs niet gaat stemmen. Niet echt een succes voor de democratie, denk ik dan. En natuurlijk al helemaal geen succes voor de Griekse politiek, die er echt niet in slaagt om iemand naar voor te schuiven die echt een programma heeft, een platform, iets waar de Grieken zich kunnen aan optrekken.

Nu ja, de manoeuvreerruimte is bijzonder beperkt. Eigenlijk legt de trojka het beleid op, dus kan ik het er wel degelijk op houden dat de democratie een wiegendood aan het sterven is. Laat u het me maar weten indien u het niet met me eens bent.

14 thoughts on “Tijdens de junta was het beter…

  1. Totaal mee oneens! De oudste democratie ter wereld kan niet aan wiegendood sterven ;-)! …Maar sterven zal ‘ie wel door toedoen van de trojka. Goed stuk!

  2. in haar oude dag wel bijzonder kinds geworden. en eigenlijk nooit volwassen geweest. pampers lijken opnieuw nodig. terug de wieg in. vinger in de mond. kaka. en dood.

  3. Bruno,

    Zonder de Troika heeft Griekenland gewoonweg GEEN beleid!

    Het ENIG doel van de Troika, nu, is Griekenland financieel zo te herstuctureren dat, bij het invoeren van de drachmes, er zo weinig mogelijk financiele internationale schokgolven zouden ontstaan.

    (Ik zeg wel duidelijk : dit is nu hun ENIG doel.)

    De drachmes zullen worden ingevoerd nadat volgende drie voorwaarden vervuld zijn :
    1. De financiele herstructuratie moet in een zo volledig mogelijk stadium zitten (dwz het Griekse volk moet door de Griekse regeringsleiders zo lang mogelijk met “brood en spelen” kalm gehouden worden zodat de herstucturatie zo ver mogelijk kan doorgevoerd worden)
    2. Na de Duitse verkiezingen in de herfst.
    3. Spanje moet er zo goed voor staan dat het geen bedreiging meer vormt voor het Euro-beleid.

    Met het invoeren van de drachmes wil de Troika een gelijkschakeling van alle lonen in de Balkanlanden (o.m. in Griekenland en zijn buurlanden Roemenië en Bulgarije) want zolang deze gelijkschakeling er niet is is Griekenland gedoemd in elkaar te zakken.

  4. Het was natuurlijk beter tijdens de junta, maar dat is Sinterklaasavond voor een kind ook. Alleen als het elke dag Sinterklaas is, moet je op een dag toch gaan nadenken over wie die kadootjes eigenlijk betaald heeft en als dan blijkt dat je dat zelf bent geweest met geleend geld, dan is dat geen leuk bericht. Terug naar het onwetende sinterklaasgevoel is dan heel aantrekkelijk., maar niet echt volwassen. De Griekse bevolking moet dus eerst maar volwassen worden. Helaas is er niemand die hun daarbij kan begeleiden. Elke integere leider blijkt uiteindelijk toch weer niet zo integer te zijn en dan verlies je het vertrouwen in de politiek. Waar is die charismatische leider die ook nog eens integer is en het beste voor heeft met Griekenland en de Grieken? Zolang die er niet is, is de trojka het beste alternatief voor Griekenland. De Grieken terug in de wieg en de trojka is de speen en opnieuw langzaam volwassen worden. En volgens mij gebeurt dat gewoon met de euro. Als Griekenland de hervormingen naar tevredenheid van de trojka heeft doorgevoerd en het huishoudboekje weer op orde heeft, is de aanhang van de trojka veel eerder bereid om schulden af te waarderen of misschien zelfs wel helemaal kwijt te schelden.

  5. De vraag is zelfs: waarom is dat nieuws? Waarom moet een Nederlandse krant zoiets publiceren? Ze geven niet eens het cijfer weer dat Nea Dimokratia behaalt.

  6. Lex,

    Ik ben het niet eens met je wat betreft Griekenland in de euro te laten.

    Want, ondanks het feit dat de loonkost in Griekenland een derde is van de loonkost van Belgie slagen de Grieken er niet in Griekse competitieve producten op de Europese markt te brengen.

    Dit is te wijten aan de Griekse mentaliteit en deze mentaliteit kan slechts veranderen na minstens 1 generatie, zegge in praktijk 2 generaties.

    En gedurende deze 2 generaties is de enige mogelijkheid om te overleven een nog veel lagere loonkost, de “drachme-loonkost”.

    De drachme is de enige mogelijkheid om in Griekenland competitieve Griekse producten te produceren, producten die niet alleen geschikt zijn voor export (in eerste fase) maar die ook (in tweede fase waarbij de mentaliteit geleidelijk moet veranderen) koopbaar zijn door de Grieken zelf.

    En deze producten verschaffen werk en export (in 1ste fase) en nog meer werk in de tweede fase (en dus brengen meer belastinggelden naar de Griekse staatskas)

  7. Ik ben wel benieuwd naar de respondenten. Waren dat wel -tenminste- 56 plussers? Ik ben in 1974, een aantal maanden na de val van de junta, door Griekenland gereisd. Bij bijna iedereen die ik sprak, zat de angst en de shock er nog vol in. ” Dit nooit weer!” Sterker nog, Grieken vertrouwden elkaar niet meer. Meer dan eens durfden mensen niet vrij-uit te spreken, junta-getrouwen hadden op dat moment nog steeds sleutelposities.

    Het kan goed zijn dat een deel van de bevolking niet ernstig geleden heeft onder het regime destijds. Maar voor een groot deel van het land betekende de junta angst, verschrikking, dood en verderf. Hoe vreselijk de toestand nu ook is voor veel Grieken, ik kan me werkelijk niet voorstellen dat degenen die 1967-1973 bewust hebben meegemaakt, deze tijd zouden willen inruilen voor toen.

    En verder kan ik het alleen maar met je eens zijn: het lijkt erop dat de Griekse democratie – al is het met @Frits niet echt in de wieg- al geruime tijd morsdood is.

  8. Ik kan nauwelijks geloven dat diegenen die de junta echt hebben meegemaakt deelgenomen hebben aan die opiniepeiling (tenzij diegenen die ermee meeheulden). Misschien is er veel onwetendheid bij de iets jongere generatie. Voor de rest lees ik hier veel pessimisme, o.a. i.v.m. de Griekse democratie. Zware en grote woorden. De interne politiek van Griekenland ken ik niet zo goed, maar wat ik er hier in dit blog al over gelezen heb was vaak ontluisterend. Maar ook de EU/troika worden niet aanvaard. Zijn deze echt ‘ondemocratisch’?Griekenland maakt deel uit van de EU. Misschien is er een ‘Griekse’ democratie en een ‘Europese’ democratie???

  9. @Lina, de binnenlandse politiek hier is echt om te huilen en de reserves van burgers zijn al op of raken nu op.
    Wat de EU/troika betreft is het interessant om de tweets van Bruno te lezen.

  10. De mens heeft een kort geheugen enerzijds en anderzijds is het ontzettend moeilijk om principes, waarden, normen, ideologieën enz. te hanteren als het water aan je lippen komt.
    En dat is in Griekenland niet anders.
    Maar dit neemt niet weg dat diegenen die het nog vers weten gerust mogen (moeten?) confronteren en gevaarlijke keuzes van de massa aan de kaak stellen.

    “Het ENIG doel van de Troika, ….”? Je stelt dit zò voor @Kaliopi alsof het DE ware doelstelling is!? Maar ik heb de indruk dat dit een suggestieve persoonlijke denkkronkel is van jezelf. Of niet?
    Ik ben benieuwd wat er na de Duitse verkiezingen gaat gebeuren. Mogelijk evenveel als wat er na het ‘Azteekse 21 december’ gebeurd is.

  11. Wat betekent vrijheid van denken en spreken wanneer met je verzuchtingen op geen enkele manier rekening gehouden wordt.
    Ik kan me perfect voorstellen dat de brave, gezagsvrezende burger weinig te vrezen had tijdens het kolonelsregime en heimwee hebben naar deze tijd, toen je zonder problemen kon rekenen op de eerlijkheid van je medeburgers.
    Dieven werden zonder tussenkomst van eliteadvocaten in een staatshotel met beperkte faciliteiten gelogeerd. Een bijkomend voordeel vond ik indertijd het bestaan van de Tourist Police. Hiermee dreigen had indertijd een magische uitwerking op horecagangsters die het met afrekeningen niet zo nauw namen.
    Uit deze periode stamt volgens mij de mythe van de doodeerlijke Griek (of onder Franco, de doodeerlijke Spanjaard). Normen werden afgedwongen.
    De gemeenschappelijke vijand, nl het regime, was duidelijk. De solidariteit was groot. Ik vergelijk dit met mijn ervaringen tijdens mijn kindertijd in het superkatholieke college of de verplichte legerdienst. Dwingelandij smeedt de mensen tezamen.
    Vrijheid van denken is heilig maar heeft spijtig genoeg geleid naar profitariaat en egoïsme ipv burgerzin. Onder zo’n regime is de dictatuur van partijen en belangengroepen nog oneerlijker, dan onder foute kolonels.
    Een verlichte dictatuur met beperkte houdbaarheidsdatum vind ik ideaal.
    Ik heb te weinig achtergrond om over Chavez te oordelen, was hij stapelzot of had hij het beste voor met zijn mensen? Met een mindere figuur zal Griekenland het niet redden.
    De omslag zal ingrijpend, onprettig en spectaculair moeten zijn. Dit aanmodderen lijdt tot niets dan meer ellende.
    Moest men in Europa “democratisch” stemmen over verdere steun aan Griekenland, dan was de zaak overigens snel beslist.
    Verantwoorde vrijheid van handelen en denken is mijn hoogste ideaal, maar spijtig genoeg lijkt dit niet op te gaan voor de meerderheid van mijn medemensen die eigen profijt laten voorgaan op solidariteit.
    Misschien toch maar dreigen met hel en verdoemenis. Die pastoors hadden een doordacht businessplan.

  12. Bruno,

    Zie DIE WELT : “Viele Griechen wuenschen sich Militaerdiktatur zurueck”

    Christos,
    1.
    Het zou intellectuele oneerlijkheid zijn deze analyse aan mij alleen toe te schrijven : het is gewoon een samenvatting van papers door topeconomen.

    2.
    Er worden DRIE voorwaarden gesteld (dus niet enkel de Duitse verkiezingen)

    3.
    Toch had ik met enorme graagte van je vernomen hoe jij de werkloosheid in Griekenland zou oplossen. Misschien kan je er dan ook een paper van maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *