De werkloosheidscijfers voor februari 2013 werden gisteren gepubliceerd. Nog steeds loopt de Griekse statistische dienst 3 maanden achterop, maar de cijfers tonen wel een trend.
De totale werkloosheid was 27% tegenover 21,9% in februari 2012 en 26,7% in januari 2013.
Het totale aantal werklozen lag officieel op 1.320.189 (een toename van 245.021 in vergelijking met februari 2012).
De inactieve bevolking (mensen die niet werken, noch naar een job zoeken) bedraagt 3.358.649.
Er waren nog 3.568.186 mensen die werk hadden, op een totale bevolking van iets meer dan 10 miljoen (een vermindering van 270.766 in vergelijking met februari 2012).
Uitgesplitst zien de cijfers er als volgt uit:
- 15-24 jaar oud: 64,1% werkloos
- 25-34 jaar oud: 36,2% werkloos
- 35-44 jaar oud: 23,7% werkloos
- 45-54 jaar oud: 20,1% werkloos
- 55-64 jaar oud: 16,7% werkloos
- 65-74 jaar oud: 8,0% werkloos
Ik moet er niet bij vertellen dat dit nergens toe leidt. Volgens premier Samaras en minister van Financiën Stournaras gaat het de goede kant uit met Griekenland. Want volgens hun cijfers zouden er in april meer mensen zijn aangenomen dan dat er zijn ontslagen. Er wordt niet bij verteld dat er voor die nieuwe jobs een salaris van om en bij de 500 euro bruto wordt betaald. Maar we hebben zelf voorlopig nog geen inzicht in deze cijfers.
Morgan Stanley raadt investeerders aan om in Griekse obligaties te investeren. De Griekse beurs klimt voor het eerst in maanden boven de 1000 basispunten. Allemaal goed en wel, maar wat gebeurt er in de echte economie? Helemaal niets op dit moment. En volgens Stournaras is dat normaal, de werkgelegenheid reageert pas later, en de Grieken zullen pas eind 2014 een heropleving voelen. Ik hoop dat hij gelijk heeft, maar sinds 2009 is niet 1 economische voorspelling uitgekomen, dus laat u me toe pessimistisch zijn.
En hoe gaat het er met de Griekse maatschappij aan toe? Maria Skordialos sprak er over op TEDx Leiden in november vorig jaar. Nog steeds is haar toespraak actueel.
Hans zegt dat na een maand afwezigheid,de negatieve factoren toch zo voorkomend zijn.
Ik sta verbaasd dat de Griek,die toch niet erg verduldig van aard is,nog zo meegaand is.Mij komen ze me murw geslagen voor.Ze beginnen op te geven omdat alles zo uitzichtloos voorkomt en de toekomstige programma’s zijn waarlijk dompers.
Vanmorgen even Aftias op Skai gevolgd met z’n eindeloze kaarten van toekomstige belastingen en aftrek van inkomen.Elke maand meer en meer.De bevolking wordt constant zwaarder belast.
En dan voortdurend die klachten over een grafiocratie die een kluwen maakt van elk initiatief.Zelfs staatsbeambten die zelf ontslag indienen,krijgen die niet wegens onverantwoordelijke regelingen.Zonder een ruggesteuntje (en we weten nu al wel,welk),kom je nergens.
Erg deprimerend en dus erg normaal dat jongeren,elders hun heil zoeken en we zullen overblijven met een verouderde generatie en…???
Ik las vanmorgen een interessant artikel over belastingen. Het ging over een gemeente in Limburg, waar bewoners rechtszaken aanspannen tegen een aantal speciale belastingen.
Een inwoner won een rechtszaak waarin ze bezwaar maakten tegen de jaarlijkse hondenbelasting. De uitspraak van het gerechtshof was als volgt: ‘speciale belastingen zoals hondenbelasting mogen alleen worden geheven als het geld wordt gebruikt voor het desbetreffende doel, dus faciliteiten voor honden en hun baasjes’.
Ik dacht gelijk aan G’land en al onze speciale belastingen, en waar gaat ons geld naar toe????
Zouden burgers gezamelijk een rechtszaak kunnen aanspannen? Belastinggeld moet terugkomen bij de burger!
Trouwens, de TED-talks zijn vaak heel leerzaam, en gaan over heel uiteenlopende onderwerpen, zou heel goed zijn om die vaker te gebruiken, bijv. in het onderwijs.
Mijn zoon 21, half NL, (een van de 35,9% die nog wel werkt) verdiende als gediplomeerde kok vorig jaar 1300€ en hoorde net gisteren dat hij het dit jaar met nog geen 600€ mag doen. Met veel dank aan de EC (troika?) die dit verondend heeft (dat vertellen ze hem tenminste).
Vind je het gek dat 64% werkloos is, de rest werkt liever niet dan voor zo’n salarisje.
Hij is woest en weet nog niet wat ie gaat doen, toch maar zijn heil zoeken in Nederland?
Hij zal de enigste niet zijn.
@ Christos: voor een baan hoef je echt niet naar Nederland te komen. Ook hier loopt de werkloosheid geweldig uit de klauwen.
Het is gelukkig nog niet zo erg als in Griekenland, maar het gaat wel steeds erger worden.
Zelf ben ik 73, geen dag werkloos geweest en intussen gepensioneerd, maar ik vrees dat mijn (klein)kinderen het niet zo makkelijk krijgen.
Gerard,
Is het niet mogelijk dat ik je eens in Rhodos gezien heb ?
@ Kaliopi; Inderdaad ben ik enkele keren in Rhodos geweest (in Archangelos 2x en Kremasti 1x), maar waarom denk je mij daar gezien te hebben?
Het was trouwens in 2001-2002 en 2009