Dit lijkt meer op een nieuwsbericht uit een ander land. Gisteren stuurde fotograaf Nikolaos Giakoumidis, die werkt voor Associated Press vanuit Thessaloniki, een officiële klacht naar de Griekse vereniging van beroepsfotografen om bekend te maken dat hij door de politie werd gestoord in zijn job, omdat hij een dakloze fotografeerde. Hier volgt de tekst van zijn brief.
Dames en heren collega’s,
Met deze brief wil ik een voorval aanklagen dat me is overkomen op 17 mei, om 14:20u, in de Tsimiski straat, vlak bij het Aristotelesplein.
Als fotoreporter in Thessaloniki voor het persbureau Associated Press, werd ik telefonisch op de hoogte gebracht door een journalist-medewerker dat er op het voetpad van de Tsimiski straat een dakloze sliep op een bankje, met naast hem een gitaar (precies voor de winkel «Folli Follie»). Ik was toevallig vlak bij een koffie aan het drinken en ik kwam een paar minuten later ter plaatse.
Na nog geen 4-5 minuten verscheen officier Themistokles Papouknas voor me, die me vroeg wat ik fotografeerde en waarom. Hij merkte op dat ik heel veel foto’s nam en dat 1 tot 2 foto’s wel zouden volstaan en hij vroeg me eveneens of ik de toestemming had van de dakloze om hem te fotograferen. Ik gaf hem mijn identiteitskaart en mijn perskaarten (van het Algemeen Secretariaat voor de Media, de Vereniging van Buitenlandse Correspondenten en van de Vereniging van Griekse Fotoreporters).
Daarop verzocht hij me hem te volgen naar de politiewagen waarmee hij samen met een collega ter plaatse was gekomen. Nadat hij mijn gegevens had doorgegeven, kreeg hij van de centrale te horen dat hij zich niet met mij moest bezig houden.
Daarop vertelde hij me dat hij een anonieme klacht had ontvangen dat ik de klanten van Eurobank had gefotografeerd die aan de overkant van de straat geld stonden te pinnen aan de geldautomaat.
Binnen de 2 tot 3 minuten was ik omsingeld door mannen van de Groep ZÂ (snelle interventieteam).
Toen ik vroeg wat er gebeurde, vertelden ze me dat er een combi onderweg was, die me naar het bureau zou brengen. Toen ik hen zei dat een anonieme klacht een formalititeit is en dat het illegaal was om me voor te leiden, antwoordde officier Papouknas: “Ik ben degene die je voorleid, en hij moet verantwoording aan me afleggen!”. De combi kwam voorgereden, ze brachten me naar het politiebureau aan de Witte Toren, en ze sloten me op in een cel. Nadien volgde de gekende procedure van vernederingen. Iets later werd ik vrijgelaten.
Geschokt en verontwaardigd door deze illegale voorleiding, en na 31 jaar professionele carrière als fotoreporter, met resultaten die tot ver buiten de Griekse landsgrenzen reiken, heb ik besloten om wettelijke stappen te ondernemen om mijn persoon te beschermen, maar ook mijn professionele eer.
Bij voorbaat dank voor uw steun
Nikolaos Giakoumidis.
Het zijn dingen die we wel vaker zien: politie-officieren die schijnbaar straffeloos en naar eigen goeddunken beslissingen nemen en mensen oppakken. En alsmaar vaker zijn journalisten en persfotografen het slachtoffer van deze aanpak. Het doet een beetje denken aan de verordening van de regering aan de verschillende TV-zenders om geen beelden van armoede te tonen. Dit zou namelijk het imago van Griekenland in het buitenland kunnen schaden. Niet dat het imago zo geweldig is, maar als je beelden zit van daklozen, van mensen die uit vuilniscontainers eten halen, terwijl een eerste minister in het buitenland investeerders probeert aan te trekken en hen vraagt om deel uit te maken van het Griekse succesverhaal, dan is het begrijpelijk dat het soort beelden, zoals hier boven aan deze post, daar niet in passen.
Vanuit de overheid is er nog geen officiële reactie gekomen, maar het is nu al duidelijk dat men zal zeggen dat het om een geïsoleerd incident gaat (een frasering die werkelijk constant wordt gebruikt) en dat de officier op eigen initiatief handelde en dat hij zeker niet de mening van de centrale overheid vertolkte.
Nog even ,, en dan de Junta!
Zal wel meevallen met die “junta”.
Wel een mooie foto met de eurobank en die dure auto op de achtergrond.
De Griekse realiteit in 1 beeld. Dat is net de sterkte van deze fotografen.