Wie wint er bij de Griekse privatiseringen?

Premier Samaras is in China op zoek gegaan naar investeerders. Die zijn nodig om de privatiseringen aan te zwengelen die Griekenland moet uitvoeren in het kader van de leenovereenkomst met de Europese partners. Volgens het neoliberale mantra zijn privatiseringen namelijk het antwoord op een overheid die te veel geld uit geeft.

Zo is een deel van de Griekse gokmaatschappij OPAP al verkocht, en is ook de Atheense luchthaven in handen gekomen van een Canadees pensioenfonds (wie daar de logica van in ziet, mag het me steeds komen vertellen). Ook de openbare nutsbedrijven moeten van de hand gedaan worden: watermaatschappijen, elektriciteitsmaatschappijen, gasmaatschappijen en zo meer.

Allemaal goed en wel, maar tot nu toe krijgen die openbare nutsbedrijven flink wat investeringssubsidies van Europa. Als die nutsbedrijven nu worden geprivatiseerd, dan zijn de overheden verplicht, volgens de regels van het Europese Structurele Fonds, om die subsidies terug te betalen. Het is niet duidelijk of het terugbetalen van die subsidies in het kostenplaatje zijn mee berekend, maar als je het goed en wel bekijkt, wordt er met die privatiseringen op die manier nauwelijks wat gewonnen, en al zeker niet op lange termijn.

Er zijn nauwelijks kopers op de markt omdat investeren in Griekenland nog steeds niet aantrekkelijk is. De markt mag dan wel aanzwengelen, maar het zijn toch voornamelijk de hedge funds die denken dat ze met het kopen van Griekse schuld nu op korte termijn een goede slag slaan. En als er weinig kandidaat-kopers zijn, dan zijn de prijzen die ze bereid zijn te betalen voor de nutsbedrijven, niet bepaald hoog. En in alle geval steeds minder dan de overheid hoopt te krijgen (het “reddingsprogramma” voor Griekenland heeft als kenmerk dat men steevast inschattingen maakt die ver boven de realiteit liggen). Als je daar dan ook nog eens bij telt dat de Griekse overheid alle steun moet terugbetalen aan Europa, wanneer een nutsbedrijf wordt verkocht, dan kun je je toch wel vragen stellen bij al deze privatiseringen, zonder dat je je daarmee in een politiek kamp zet. Of zie ik dat nu verkeerd?

9 thoughts on “Wie wint er bij de Griekse privatiseringen?

  1. Ik dacht niet dat je het verkeerd ziet… ‘t is alleen onvoorstelbaar bijna. En toch blijkt het de logica te zijn die ze hanteren.
    De zogenaamde economische wetenschap is een raar beest toch…
    Ria

  2. Ik denk dat je dat juist ziet. Ze maken de schuldenaar af, zoals in de tijd van de lijfeigenen en de heerlijkheden. Eerst maken ze de schuldenaar lekker voor leningen, en dan pakken ze hem alles af als hij niet kan terugbetalen: zijn schapen, zijn koeien, zijn dochters, zijn vrouw en uiteindelijk hemzelf…

  3. Wat een vreemd verhaal van dat terugbetalen van die subsidies. Ik schrik ervan hoe weinig we weten!
    Is ook bekend om hoeveel het dan gaat, of hoeveel jaren subsidies?

  4. Ik heb niet kunnen uitvissen om hoe veel geld het precies gaat, @Bea. Het is natuurlijk wel mogelijk dat het Europees Structureel Fonds kan beslissen dat regels hier niet moeten worden gevolgd en dat het geld niet hoeft te worden teruggegeven, maar zo ver zijn we nog niet.

  5. Het schiet natuurlijk niet op als Griekenland een bedrijf volpompt met subsidie en het vervolgens voor minder dan het subsidie-bedrag verkoopt (aan een vriendje). Logisch dus dat in geval van verkoop de subsidie terug wordt betaald.

  6. Het grootste probleem zal de omschakeling van de werkefficientie van het Griekse staatspersoneel naar de werkefficientie van het Europees privépersoneel zijn : dit zal een serieuse aardbeving voor gevolg hebben.

  7. Het is ongelofelijk! Eerst laten ze economice hitman Goldman Sachs binnen die een molensteen om de nek van Griekenland legt. Vervolgens gaat het land in de etalage en verwachten ze dat de regering de staatskas weer op orde brengt. Waarmee? Waarmee als alle staatseigendommen worden verkocht!? Het is de idioterie ten top! Elke non-econoom ziet dat dit totaal verkeerd moet aflopen! Ik word met de dag pissiger op Brussel, Troika, de lijkenpikkers in Griekenland, etc.

  8. Er zal wel weer veel aan politieke strijkstokken blijven hangen. De vraag was immers wie zou winnen etc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *