Hoe moeten we olijfolie serveren in de EU

Daar heeft de Europese Commissie zich het afgelopen weekend over gebogen, middels een nieuwe verordening. Volgens de Commissie moeten de hervulbare glazen olijfkannetjes van de Europese tafels worden verbannen en moeten de restaurants en taverna’s verzegelde flesjes gebruiken die niet hervulbaar zijn, en die na gebruik kunnen worden weggegooid. Bedoeling van het voorstel is de hygiëne te verbeteren en te voorkomen dat er goedkopere olijfolie wordt geserveerd. De verordening zou ingaan op 1 jnauari 2014.

In Griekenland werd er met veel ongeloof gereageerd op deze beslissing. Ten eerste vraagt men zich af of de Europese Commissie wel met beide benen op de grond staat. Het continent bevindt zich in een zware recessie maar men vindt de tijd om zich met dit soort kwesties bezig te houden. Ten tweede zal dit voor meer afval zorgen en ten derde zal deze verordening de kleinere olijfboeren economische schade berokkenen. In Griekenland krijg je nog zuivere olie van productenten (vaak zelfs van de taverna-eigenaar zelf) op tafel geserveerd. Als die producten niet over de middelen beschikken om de olijfolie in verzegelde flesjes te bottelen, kunnen ze hun olie niet meer aan restaurants kwijt. En investeren in een bottelarij die deze flesjes produceert, kost geld. Geld dat er op dit moment niet is. Je vraagt je af of ze in Brussel wel goed weten waarmee ze bezig zijn.
Algemeen wordt verwacht dat de Griekse restaurant- en taverna-eigenaars deze regelgeving naast zich zullen neerleggen, net zoals ze dat 15 jaar geleden gedaan hebben met het verbod op de kokoretsi, een soort van worst met ingewanden die op een spies wordt geroosterd.

27 thoughts on “Hoe moeten we olijfolie serveren in de EU

  1. Het voorstel is ingetrokken, nu kunnen ze terug aan hun duim gaan zuigen om met iets anders voor de dag te komen. Ze bespreken daar blijkbaar alles ,uitgezonderd de echte problemen die zich momenteel stellen.
    Overbetaalde klungelaar zijn het, dat zootje in Brussel.

  2. jammer dat ze in Brussels het fenomeen bruidsschat niet kennen. met zo veel handarbeid die ze verrichten hadden ze al heel veel in hun schat.διοτι και η μαλακια ειναι εργοχειρο.

  3. Zoals je schrijft @Bruno, als je ergens goede olijfolie met een zuurgraad van 0.3 en lager krijgt is het wel op Kreta, de taverna eigenaar kan het zich niet permiteren om troep op tafel te zetten zeker omdat hij het hele jaar door ook Griekse gasten heeft en weten heel goed hoe olie moet smaken.

  4. dan moeten ze de waterkan ook verbieden in Europa,en in Griekenland heb je dat vaak dat ze u een karaf brengen met kraantjeswater zelfs hier in belgie stimuleren ze de mensen om kraantjeswater te drinken… bende gediplomeerde onnozelaars daar in brussel geen haar beter dan de Griekse politiekers geen haar …

  5. echt wel tijd dat dit EU-circus opgedoekt wordt. bende clowns. het zou grappig zijn, mocht het niet zo gevaarlijk zijn. nog maar eens een maatregel die de Unilevers, Nestlé’s en Danones ten goede komt. de grote haaien. geef mij maar gavros.

    kwaliteitsbewaking zegt men, maar dit zal net leiden naar inferieure industriële eenheidsworst (euh, -olie). weg kwaliteit.

  6. Ze verzinnen allemaal regeltjes die ons kort houden, als ik olijfolie uit het kannetje op tafel wil dan pak ik het wel, of niet bij twijfel.

  7. het is natuurlijk niet aan de EU om zich daarmee bezig te houden.

    Maar anderzijds moeten we nu ook niet pretenderen dat de Griekse restaurateurs enkel superzuivere Kretenzische olie presenteren… Er wordt serieus wat viezigheid voorgeschoteld aan de toeristen (en de de locals), en niet enkel vunzige olie…

    Zelf gebruik ik nooit meer de olies die mij af en toe worden aangeboden door mensen ‘uit hun dorp’. Toch al een paar keer serieus op de pot gezeten… Het is naief om te denken dat al die dorpelingen weten hoe ze correct olijfolie moeten produceren, bottelen en bewaren. Net zoals het naief is te denken dat alle Kretenzische producten door Moeder Natuur zelve worden aanbevolen: ik ken er verschillende die vorige zomer in een Kretenzisch ziekenhuis zijn beland met een voedselvergiftiging, aangeboden door Gastvrij Kreta…

  8. Hoeveel overbetaalde ambtenaren zouden er in Brussel en Strasbourg moeten ontslagen worden? Minstens zoveel als dat ze eisen dat Gr ontslaat?
    Als je dat soort voorstellen hoort kan je toch niet anders geloven dat er daar een bende neuspeuteraars zit en wacht tot er een (olie)vet voorstel uit hun neus valt om de komende maanden op verder te kauwen! In wetenschappelijke termen heet dat ‘mucofagie’.

  9. Zuurgraad van @Hans wel wat hoger dan 0.3?En al die overbetaalde Brusselse ambtenaren zijn donderdagmiddag met weekendverlof gegaan.

  10. @Aleko, helemaal niet, zeker niet op een zonnige vrijdagmiddag. Maar we moeten nu toch ook niet doen alsof het hier het ecologisch paradijs is vol bioboeren met een middenstand die kwaliteit als hoogste goed beschouwt? Ik weet waar ik woon, en ik weet wat er goed en slecht aan is…

  11. dat heb ik nog nooit gehoord @hans dat er iemand int ziekenhuis is beland door zoiets maar ja af en toe kan dat gebeuren door een of andere reden (mss had de toerist een zwakke maag) gelijk dat overal in de wereld gebeurd … en al die dorpelingen weten ZEKER hoe ze hun olie moeten behandelen en als ze dat niet weten informeert het labo hun wel… noch het labo noch de dorpelingen of de verkopers daarvan kunnen zich slechte qualiteit of reclame veroorloven…en degene die dat wel doen is omdat ze dat zelf uitdrukkelijk vragen om mindere of slechte qualiteit te bekomen voor een of ander doeleind…maar ja ook in een Kretenzisch ziekenhuis zullen ze GASTVRIJ KRETA ontdekken 🙂

  12. @Europa, een ervan was mijn zoontje – niet speciaal een zwakke maag. Het ziekenhuis was inderdaad gastvrij: een hele nieuwe vleugel voor welgeteld 2 kindjes! en geen fakelaki. (wel moesten we zelf de gazen, etc gaan kopen in de apotheker een beetje verder, want dat was er niet).

  13. Waar bemoeien ze zich mee? Laat ze nu echt eens iets anders gaan bedenken. Er wordt in Griekenland alleen maar echte zuivere olijfolie gebruikt. Volgens ons kunnen ze in Brussel maar beter zich richten op de echte mondiale problemen, zonde van ons belastinggeld

  14. Ondertussen hebben ze het voorstel weer ingetrokken, maar die hele grap kost ons wel belastingen.
    @Hans, sorry voor je slechte ervaring, maar dat lijkt me geen reden om Europa dit soort maatregel op te dringen. Oplichters zitten er overal, en ik zal dan wel geluk hebben gehad, maar ik heb nog nooit zoiets meegemaakt.

  15. spijtig dat te horen@hans maar zoiets kan altijd gebeuren ps welk ziekenhuis was dat dat van xania???

  16. @Bruno, akkoord, zoals ik aangaf
    @Europa: Rethymnon

    Wat erger is, is dat extra virgin in Griekenland vaak duurder is dan in Belgie… (toch in de Delhaize)

  17. Haha, dan moeten we nu wachten op @kaliopi om het daar nog maar eens over te hebben.

  18. @Hans: zeker dat dit door de olijfolie kwam, en niet door het eten aan het buffet in het hotel?
    Het is toch wel bekend ondertussen dat de all inclusive formule zorgt voor een verhoging van het aantal voedselvergiftigingen, en dat is niet alleen in Kreta maar overal zo, want met hetzelfde budget moeten grotere hoeveelheden voedsel – van dikwijls ondermaatse kwaliteit – geproduceerd en zelfs gerecycleerd worden. Smakelijk!

  19. @ iedereen.

    Ja, dat was wel weer een belachelijk idee van de EU, maar dat kwamer hoogstwaarschijnlijk na lobbywerk van mensen in de olijfolie industrie, Spanje, portugal, Italie en Greiekenland. Ze dachten er misschien meer door te kunne verkopen. Noot: ik ga hier ook wel niet mee akkoord.

  20. straks gaan ze ons nog zeggen op welke manier we naar de wc moeten gaan

  21. Ik denk ook @Pieter dat het idee van de grootindustrie komt :fancy kleine flesjes die duur verkopen en waarvan de verpakking meer kost dan de inhoud.Ik zie restaurants geen liter flessen op tafel brengen en toch zeker geen ‘bidonnekes’!:)
    Het geld dat we betalen aan verpakking en reclame is enorm. Bestaan er in Belgie nog ‘witte producten?”

  22. Misschien valt er toch iets goeds te halen uit dit doldwaze idee.
    In Griekenland zal dit niet werken, maar ik kan me best voorstellen dat een restaurant dat gegarandeerd olijfolie van superieure kwaliteit op tafel zet, een extra troef in handen heeft.
    Je kan hiermee ook uitpakken op je menu.
    De overschot van het flesje mag de klant mee naar huis nemen.

  23. Ja Penimeni,dat is weggelegd voor ster restaurants waar de prijs niet onbelangrijk is maar het veralgemenen voor ALLE restaurants is toch wat bij de haren getrokken.

  24. Graag wil ik hier een comment plaatsen van iemand die werkt voor ‘Europa’- ik heb het gecopieerd uit een andere discussie omdat ik het een interessante toelichting vind:
    “Of het labelen van olijfolie al dan niet een goed idee is wil ik nog in het midden laten. Het is zeker juist dat de EU wel andere katten te geselen heeft. Maar het is ook duidelijk dat de maatregel gevraagd werd door de lidstaten, meerbepaald die staten die olijfolie produceren. De “bemoeizucht” komt dus van de lidstaten. De maatregel werd verworpen door andere lidstaten, met name diegene waar er geen enkele olijfboom groeit. De Commissie kon perfect het voorstel er toch doordrukken, maar heeft dat niet gedaan, omdat ze aanvoelde dat weliswaar de boerenorganisaties en de producenten helemaal gewonnen waren voor het voorstel, maar de consumenten er blijkbaar minder wakker van liggen.
    De markt van olijfolie is geen marginale markt. Er wordt jaarlijks 2,2 miljoen ton olijfolie geproduceerd in de EU, wat goed is voor 70 procent van de wereldmarkt; 66 procent wordt in Europa geconsumeerd. Er zijn 1,9 miljoen olijfboederijen die samen 5 miljoen hectare tellen. In Spanje zijn er 413.000 producenten in Griekenland 531.000, in Italië 766.000. De sector wordt niet gedomineerd door grootschalige bedrijven, maar vooral door kleinere producenten. Die zijn van hun stoel gevallen door het terugtrekken van het voorstel. De boerenorganisaties in Spanje, Portugal én Griekenland begrijpen niet dat hun producten niet beter kunnen beschermd worden.
    Zoals al gezegd kent Portugal een gelijkaardige regeling sinds 2005. Volgens
    Mariana Matos, secretaris-generaal van de Portugese olijfolieassociatie Casa do Azeite, heeft dat geen problemen opgeleverd. Ook het serveren van olijfolie in dipkommen kan in Portugal blijven gebeuren, zolang de olie vanuit een grotere gelabelde bidon aan tafel in de dipkom wordt geserveerd, zodat de consument de afkomst en kwaliteit van de olie kan controleren. Het is dus niet zo dat alle olie in een afgesloten gelabeld flesje moet zitten. Ook Griekenland heeft twee jaar geleden een pilootprogramma opgezet op initiatief van de Griekse federatie van restaurants (POESE). De Grieken werkten wel uitsluitend met flesjes die slechts een keer gebruikt kunnen worden. Het programma werd stopgezet omwille van de kostprijs.”

  25. @Nadia, inderdaad. De eerste reacties in Griekenland waren positief (zie Ta Nea van woensdag 22 mei – waar zelfs ‘enthousiast’ wordt gebruikt). Ze waren namelijk bij de bedenkers van het initiatief.

  26. @Jenny,
    Daarom schrijf ik ook, idee niet geschikt in Griekenland. Wie daar geen correcte olijfolie serveert, hoeft niet op trouwe klanten te rekenen.
    Maar bij het publiek, dat opgejut door het zoveelste tv kookprogramma, wil uitpakken met pseudokennis en wetenswaardigheden van het moment, kan zo iets aanslaan.
    Het past perfect bij de “chef” die aan tafel komt vertellen dat hij het geserveerde vannacht persoonlijk selecteerde in een voor specialisten gereserveerd achterhoekje van de Parijse vroegmarkt.
    De wereld wil bedrogen worden als daar een oppurtuniteit ligt voor de Griekse olijfolie, waarom niet? Prima bestemming voor het zwart geld dat anders maar stof vergaart.
    Persoonlijk vinfd ik dat “wijn van het huis”, olie en azijn op de tafel, het visitekaartje vormen van het huis en steeds correct moeten zijn zonder overbodige poeha.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *