Oei, foutje

Het nieuws is al niet meer zo vers, en buiten de Griekse landsgrenzen weet iedereen het nu ook: in het laatste rapport van het IMF (IMF Country Report No. 13/154) staat dat er ernstige fouten zijn gemaakt wat betreft het reddingsprograma. U kunt het rapport er op nalezen op de link hiervoor: het woord “failure” staat er 9 keer in. Volgens het IMF was de Griekse schuld niet duurzaam, had men het effect van de besparingen op de Griekse samenleving niet goed ingeschat, en had er veel sneller een schuldherschikking moeten komen. Ook zijn er niet genoeg groeistimulerende structurele hervormingen opgelegd. Goed, dan mag Griekenland dus in het rijtje worden opgenomen van reddingsoperaties van het IMF die zijn mislukt. In het hoekje met Argentinië en een deel van Azië.

In het rapport wordt ook indirect verwezen naar het feit dat men lang genoeg heeft gewacht met de schuldherschikking (de zogenaamde haircut die is doorgevoerd toen Loukas Papadimos premier was) tot de Franse en de Duitse banken al hun Grieks waardepapier van de hand hadden gedaan. Het komt er eigenlijk op neer dat Griekenland is geofferd om de rest van de eurozone te sparen; iets wat hier in Griekenland al langer werd gezegd. Niet dat dit Griekenland vrijspreekt van het feit dat het land er een potje van had gemaakt, maar dat is een andere kwestie.

De Europese Commissie houdt er echter een andere mening op na: ze is het “fundamenteel oneens” met de analyse van het IMF. Natuurlijk: want het was de net Europese Commissie die een soort van “firewall” wilde opwerpen rond Griekenland om een domino-effect in de eurozone te vermijden. En voor Europa zijn de structurele hervormingen net wel goed: een flexibele arbeidsmarkt, gehalveerde lonen voor wie nog werk heeft in de privésector, en nog steeds dezelfde politici in het parlement die het land in de afgrond hebben gestort.

Een woordvoerder van de Europese Commissie sprak van het Griekse reddingsprogramma als een “leerproces”. Als je nagaat hoe men de kwestie van Cyprus heeft aangepakt een aantal maanden geleden, dan stel ik me toch wel ernstige vragen bij de capaciteit om te leren in Brussel.

Voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank, de derde pool in de trojka, heeft gezegd dat er inderdaad fouten zijn gemaakt, maar dat er een ommekeer zichtbaar is. Dat je dat zo maar langs je neus weg kunt zeggen nadat er ongeveer 4000 mensen zich van het leven hebben beroofd omdat ze het niet meer zagen zitten, toont aan dat je geen enkele waarde hecht aan het menselijke leven.

De reacties uit Brussel tonen ook dat het IMF en de andere twee partners in de trojka niet op dezelfde lijn schijnen te zitten. Dat belooft.

Greekovery in de straten van Piraeus

Greekovery in de straten van Piraeus – dit zie ik dagelijks

Het is ook interessant om te zien hoe binnen de Griekse politiek wordt gereageerd op het mea culpa van het IMF. De reacties waren eigenlijk nogal lauwtjes. Voorzitter Evangelos Vernizelos van PASOK beweert dat het rapport van het IMF net de standpunten van zijn partij vertolkt, die hij al jaren heeft gebruikt in de onderhandelingen met de trojka. De man heeft al heel wat onzin in zijn leven uitgebazuind, maar dit spant toch echt wel de kroon.

En de premier zelf is op staatsbezoek in het land van koppige Eurocommissaries Olli Rehn vanwaar hij liet weten dat er inderdaad fouten zijn gemaakt, maar zijn regering is al een jaar bezig met het verbeteren van die fouten. Hij gewaagt zelfs van een “Greecovery”, nu de “Grexit” van de baan lijkt. Het vergt wat lef om dat te verkondigen op dezelfde dag dat de werkloosheidscijfers voor maart 2013 zijn gepubliceerd. Die wijzen nog maar eens op meer en meer werklozen. Vreemd overigens: de minister van Tewerkstelling had ruim een maand geleden gezegd dat er een ommekeer was in de Griekse economie, want in maart 2013 werden er voor het eerst meer mensen aangenomen dan ontslagen (dan hebben we het natuurlijk over de privésector).  De statistieken lijken dat nu tegen te spreken.

Het rapport van het IMF komt er in een moeilijke periode: de trojka is op dit moment aan het kijken in hoeverre Griekenland is gevorderd met het opvolgen van de maatregelen die in de leenovereenkomst zijn vastgelegd. In hoeverre kun je met een dergelijk programma echter nog verder gaan als 1 van de partners vindt dat er fouten zijn gemaakt?

In ieder geval komt het mea culpa van het IMF voor de Grieken te laat. Meer dan 30% van de Grieken leeft onder de armoedegrens, 1.300.000 werklozen, een onderwijs en openbare gezondheidszorg op instorten en overal ellende… Het geld dat mensen uit de neus hebben moeten betalen, zien ze niet meer terug. Woede komt er voor in de plaats. En als de Griekse oppositie nu niet slim is, dan dreigen de Grieken nog meer hun heil te gaan zoeken tot extremisme.

20 thoughts on “Oei, foutje

  1. @Bruno.Mooi lang stuk; ik kan dat niet meer.

    Probeer het eens simpel te zien: ga er nu gewoon eens van uit dat alle door jou genoemde personen en instellingen gewoon – linksom of rechtsom – gewoon, mondeling of schriftelijk staan te liegen.Zij hebben zonder uitzondering de gewone werkende mensen tot vijand gekozen( al veel eerder dan 2008, dat was het sein voor de escalatie van de aanval).

    Griekenland was een Godsend en fungeerde als kanariepiet in de Europese

  2. goudmijn.Ze draaien en vermalzen de waarheid at will twee of drie in de rondte om ‘het volk’ maar zo murw mogelijk te maken om de NeoCon-wereld met zo min mogelijk burgerlijke oproer er in gestampt te krijgen.Het lijkt of ze elkaar tegenspreken, maar het zijn broeders en zusters in het kwaad.

    De heilstaat waar ze naar streven is een apathische, bange bevolking dat op dit ogenblik de grootste “haircut” sedert het begin van de twintigste eeuw opgelegd krijgt.

    Afbraak van alle sociale voorzieningen,opblazen van menselijke solidariteit,flexibilisering van de arbeidsmarkt op een sterk verlaagd beloningsnivo totdat iedereen met de pet in de hand dagloner geworden is.

    Europa, bang voor extreem rechts, kiest voor NeoCon-rechts;precies de kant die de totale afbraak met alle middelen aanstuurt.We likken als brave hondjes de hand die ons straft.

    Geen GREKOVERY maar NEOCON-VICTORY!

    Je weet dat ik het bovenstaande – misschien in iets andere toonaard – hier drie jaar geleden ook al schreef.Tragisch om zo gelijk te krijgen.

  3. De heilstaat waar ze naar streven is een apathische, bange bevolking dat op dit ogenblik de grootste “haircut” sedert het begin van de twintigste eeuw opgelegd krijgt.

    Hey @Aleko, een deja-vu!

    “Afbraak van alle sociale voorzieningen, opblazen van menselijke solidariteit, flexibilisering van de arbeidsmarkt op een sterk verlaagd beloningsnivo totdat iedereen met de pet in de hand dagloner geworden is”

    “We likken als brave hondjes de hand die ons straft”

    Doet me denken aan het Athene van (lang) voor de crisis!

  4. Een volledig land, continent, als testobject voor interessante proefjes en toetsen van economische theorieën, tof. Spijtig van de nevenschade.
    Mengele was een amateur.

  5. Ben benieuwd of er bij de andere ‘trojka-landen’ nog iets los komt na dit rapport.

  6. “Griekenland” als grootste en succesvolste exportprodukt van Ellada ooit!

    Je crëert het door jou gewenste resultaat en manupuleert daarna de feiten en de werkelijkheid simpelweg naar dat resultaat toe.Als je maar macht en (schijn-)autoriteit hebt.

  7. Wat mij best dwars zat was de (online) commentaren van Nederlanders op dit bericht. Bijna allemaal over “wat Griekenland NL heeft gekost” en of dat geld nog terugkomt. Het heeft NL helemaal niets ‘gekost’, tot nogtoe heeft Gr braaf betaalt en dus verdient NL aan de rente. Maar, wat mij dwars zat was dat ik nauwelijks tot geen bezwaren las over het menselijke leed dat deze ‘fout’ (jaja) heeft veroorzaakt. Terwijl het daar uiteindelijk om gaat. Dat zal de NLer ws niet kunnen schelen, en ondertussen maar met dat morele vingertje wijzen…

  8. @Larissa
    Nederland komt ook aan de beurt. De overheid hier wordt steeds chaotischer, de belastingdienst geeft je zelfs na 3 maanden nog geen antwoord, maar zij blijven je geld plukken. Intussen doet de regering alles om de economie om zeep te helpen, recht tegen het advies van alle economen in. Gevolg: er moet extra bezuinigd worden, dat is hun vertaling van lasten verhogen en het volk nog verder uitzuigen. Dus de economie gaat dan nog verder naar beneden.
    Ik heb het er met een aantal denkende mensen hier over gehad, en wij verwachten dat nederland in 2015 steun zal krijgen van griekenland, om niet nog verder in te storten.

  9. Larissa heeft gelijk dat NL op een bepaalde manier verdient (of heeft verdiend) aan de rente die Griekenland betaalt. Maar dat is de makke van het financiële systeem welke wij met z’n allen aanhangen. Ja, ook de Grieken, want voor de crisis was er geen vuiltje aan de lucht en leende veel Grieken maar al te graag om zich van alles te kunnen veroorloven, dankzij hetzelfde financiële systeem. En zeker, inderdaad bedenkelijk dat in commentaren alleen naar voren komt wat Griekenland NL heeft gekost(dat denkt nu eenmaal de gemiddelde NLer) maar het is ook flauw om dan te constateren dat de Nler het menselijk leed niks kan schelen. Waarschijnlijk denkt de gemiddelde NLer dat al dat geld aan Griekse politieke strijkstokken blijft hangen, en daarom balen ze er van.
    Trouwens hoe solidair zou Griekenland zijn met andere landen als GR in de positie van Duitsland of NL zou verkeren? Dat vraag ik me wel eens af…..

  10. Burgers in Europa krijgen halve informatie, alleen dat wat de politiek uitkomt, verspreid door de pers en dan leest men alleen de ‘kop’ van het verhaal.
    Ik had zelf het idee dat dit rapport van het IMF had moeten inslaan als een bom. Ik kan het vanuit G’land niet helemaal beoordelen, maar heb het idee dat men in N’land hier niet zo mee bezig is.
    Er moet nog een kamerdebat komen, dan zal men wel met het weerwoord van de EC komen, een uitleg waarom dit toch het beste voor N’land was en klaar is het verhaal.
    Het was ooit een bankenprobleem en er was tijd nodig om die banken te redden en het probleem naar de belastingbetalende burgers over te hevelen, als ik het goed heb begrepen.
    Dus burgers overal zouden moeten protesteren, ook de nederlandse burger wil niet dat er met zijn bankgeld en belastinggeld gerommeld wordt. Alleen zijn al die geldstromen moeilijk te overzien en te begrijpen voor de doorsnee-burger. En ook de ellende in een ander land is moeilijk te zien, zelfs als je er op vakantie gaat.
    En de gemiddelde griek denkt ook dat elke nederlander of duitser rijk is en een enorm salaris heeft.

  11. @Bea, mij lijkt het toch wel dat er aan het rapport van het IMF meer aandacht wordt besteed in Nederland dan in Griekenland. Er komt tenminste een kamerdebat. In Griekenland legt men het rapport naast zich neer en gaat men gewoon verder de ingeslagen weg op. Vanuit de overheid is er nauwelijks reactie geweest.
    En nu maar kijken hoe Olli Rehn de definitie van Einstein over waanzin in de praktijk omzet: “steeds hetzelfde blijven doen en andere resultaten verwachten”.

  12. Ze hebben dus nog steeds niet begrepen dat ze niet de Grieken hebben gered, maar wel de Duitse en Franse banken.

  13. Ach @Bea, ze kramen maar uit wat ze in hun kraam te pas komt.De politici uit verschillende landen
    hebben ieder contact met de werkelijkheid van de normale, werkende mensen verloren.

    De Fransen denken nog steeds op hun 62 ste met pensioen te kunnen gaan, terwijl het bijv. in Nederland al 67 jaar is( insiders bespreken héél serieus dat het naar 71,5 toe zou moeten,letterlijk werken tot je er dood bij neer valt op een arbeidsmarkt waar de werkeloosheid tot sky-high oploopt).

    Dat kan natuurlijk nooit goed aflopen met dat Europa van een uniforme economische en sociale structuur.

  14. WORDS ARE WORDS WORTH:

    …And then, every dawn, docter

    Every single day at daybreak, docter

    my heart is always being shot in Greece.

  15. “Chirurg Troika vs patienten Griekenland, Portugal, Ierland”

    De ene patient heeft het blijkbaar moeilijker om het postoperatieve te overleven dan de andere.

    Dus : de ene patient is de andere niet.

  16. Nog even een aanvullinkje uit een bijlage bij de aanvulling pensioenwet van Frans Weekers van het Ministerie van Financiën.Iedereen geboren in 1988 of later moet tot het 71 ste jaar doorwerken om de pensioengerechtigde leeftijd (de Staats AOW)te bereiken:

    Herziene berekeningen Witteveen 2015 – reken
    Wijzigingen pensioenrichtleeftijd o.b.v. CBS Prognose bevolking kerncijfers, 2012-2060
    1-1-2006 60-65
    1-1-2014 65-67
    1-1-2020 67-68
    1-1-2028 68-69
    1-1-2036 69-70
    1-1-2045 70-71
    Wijzigingen AOW-leeftijd o.b.v. CBS Prognose bevolking kerncijfers, 2012-2060
    1-1-2013 65 1/12
    1-1-2014 65 2/12
    1-1-2015 65 3/12
    1-1-2016 65 5/12
    1-1-2017 65 7/12
    1-1-2018 65 9/12
    1-1-2019 66
    1-1-2020 66 3/12
    1-1-2021 66 6/12
    1-1-2022 66 9/12
    1-1-2023 67
    1-1-2024 67 3/12
    1-1-2025 67 6/12
    1-1-2028 67 9/12
    1-1-2030 68
    1-1-2032 68 3/12
    1-1-2034 68 6/12
    1-1-2036 68 9/12
    1-1-2038 69
    1-1-2040 69 3/12
    1-1-2042 69 6/12
    1-1-2044 69 9/12
    1-1-2046 70
    1-1-2048 70 3/12
    1-1-2050 70 6/12
    1-1-2053 70 9/12
    1-1-2055 71
    1-1-2057 71 3/12
    1-1-2059 71 6/12

  17. ze moeten Apeldoorn bellen.en een andere beroep zoeken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *