Gisteren was ik weer even op bezoek bij de Griekse openbare omroep, waar 14 dagen na de sluiting een persconferentie werd gehouden waarin de werknemers en vakbonden de argumenten voor de sluiting probeerden te weerleggen.
Ik geef u een paar zaken die aan bod kwamen:
- Er is een berekening gemaakt dat de onmiddellijke sluiting van ERT, door o.m. de uitbetaling van ontslagvergoedingen voor meer dan 2600 werknemers, tot meer dan 300 miljoen zou oplopen.
- De sportdienst heeft heel wat geld uitgegeven voor uitzendrechten van competities, en dat geld is nu gewoon verloren gegaan. De Griekse belastingbetaler moet het wel allemaal ophoesten.
- De sluiting van ERT heeft een indirect gevolg voor de werkgelegenheid in de Griekse audiovisuele sector: dat zijn mensen die in onderaanneming van ERT programma’s maken. De Griekse privézenders werken al lang niet meer samen met die sector, maar kopen goedkope Turkse series, die blijkbaar gretig worden bekeken door het Griekse volk.
- Door de sluiting van ERT zijn in principe alle culturele programma’s afgeschaft, want die worden niet aangeboden op privézenders omdat het publiek er voor niet groot genoeg is.
- ERT zorgde ook voor de financiering van films, zoals de film Xenia, die op dit moment in productie is. Subsidie kwam van ERT, in samenwerking met ARTE en EURIMAGES. Die laatste twee dreigen nu de stekker uit het project te trekken, want zonder de steun van ERT kunnen zij ook niet verder.
Vervolgens ging het over de eigenlijke zaak: de toekenning van digitale frequenties. U zou ondertussen al moeten weten dat geen enkele van de privézenders in Griekenland een vergunning heeft om uit te zenden. Dergelijke vergunning zouden de overheid flink wat geld kunnen opbrengen, maar blijft men gedogen dat de zenders niet bepalen. Niet moeilijk te begrijpen: de privézenders zijn in handen van oligarchen die nauwe banden hebben met de regerende partijen Nea Dimokratia en PASOK. Ook de Griekse rijke reders hebben een vinger in de pap bij de zenders.
Op 30 juni worden de vergunning voor digitale televisie te koop aangeboden. ERT kreeg als openbare omroep sowieso al 2 frequenties ter beschikking. Er staat wel iets tegenover: tussen 30 september 2013 en 30 september 2014 moeten de nodige digitale transmitters over heel Griekenland worden geïnstalleerd. De zenders die zich daar niet aan houden, riskeren hun vergunning te verliezen. ERT moet die transmitters via openbare aanbestedingen aankopen, zo is dat in de wet vast gelegd. Maar nu de omroep is gesloten (en weliswaar terug zal worden geopend), riskeert ERT een flink vertraging die er zou kunnen toe leiden dat de omroep niet tijdig die transmitters kan aankopen, laat staan installeren. Met als gevolg dat de frequenties dan naar iemand anders gaan. En het vermoeden is dat die redenering ook achter de sluiting zit.
Verder had ERT geld gekregen van het National Strategic Reference Fund (ESPA, heet dat in het Grieks) voor het opstellen en digitaliseren van de archieven van de openbare omroep. Die archieven zijn voor vele Grieken van een onschatbare waarde, want het betreft audiovisueel materiaal van de voorbije 78 jaar. Het fonds heeft 9,8 miljoen euro opzij gezet om de archieven klaar te maken. Deze maand werd de goedkeuring verwacht. Die is er niet meer gekomen, en nu riskeert de omroep niet alleen die 9,8 miljoen te mislopen, maar ook het voortbestaan van de archieven dreigt in het gedrang te komen.
Maar goed: misschien loopt het allemaal zo’n vaart niet. De speciale onderminister voor openbare televisie, Pantelis Kapsis, ziet het overgrote deel van het huidige ERT-personeel verder gaan naar de nieuwe eenheid. Vele journalisten kennen Kapsis als een bezadigd man, en hopen dat het allemaal zo geen vaart zal lopen. Maar één en ander zou wel kunnen betekenen dat de 2656 ontslagen, die Samaras als het hoofd van Salome Johannes de Doper aan de trojka is gaan aanbieden, dan toch niet zullen doorgaan. En dat zal de trojka niet leuk vinden. Met nieuwe spanningen tussen Athene en Brussel tot gevolg. En deze regering, die meer en meer op een cirus lijkt, zal daar zeker geen antwoord op hebben.
Het heeft niet direct met het onderwerp te maken, maar is zeker wel interessant:
http://www.presseurop.eu/nl/content/article/3911651-de-grillen-van-de-brusselse-goden