Anarchist in hongerstaking

Sinds 4 juni dit jaar is Kostas Sakkas in hongerstaking. De naam zegt u wellicht helemaal niets, maar Sakkas is iemand die uit het milieu van de Griekse anarchisten komt. Hij is 30 maanden (dat is 2,5 jaar) geleden opgepakt, dus in januari 2011, en vastgezet, zonder enige officiële beschuldiging. De kritische media in Griekenland, en voor het eerst behoort ERT daar dus ook toe, besteedde voor het eerst aandacht aan het lot van Sakkas.

De Griekse grondwet zegt namelijk dat je iemand tot hoogstens 18 maanden mag vasthouden zonder enige vorm van proces. Sakkas zit al een jaar langer vast dan grondwettelijk toegelaten. De voorbije dagen waren er twee twitterstormen met de hastag #free_sakkas. Indien u niet vertrouwd bent met twitter: het is een medium waar iedereen boodschappen de wereld kan insturen die maximaal 140 tekens lang zijn (zoals een SMS) en éénieder die wil, kan je volgen en die boodschappen oppikken. Het is een instrument dat voornamelijk door journalisten wordt gebruikt, omdat informatie snel wordt doorgespeeld, voor de persagentschappen het nieuws doorsturen, maar de boodschappen komen ongefilterd door waardoor alles toch wel met een korrel zout moet worden genomen.

Met een hashtag wordt een bepaald thema gebuikt, en als gebruiker van twitter kun je alle tweets (boodschappen) terugvinden waarin dit thema aan bod kwam. Een twitterstorm is wanneer een massa gebruikers allemaal tegelijk boodschappen sturen met dezelfde hashtag. Dat is de voorbije dagen 2 keer gebeurd rond het thema van de anarchist die in hongerstaking is.

Solidariteitsoptocht voor Kostas Sakkas

Solidariteitsoptocht voor Kostas Sakkas

Het gaat hier niet zozeer om het feit of Kostas Sakkas een anarchist is of niet, maar wel om het feit dat de Griekse overheid de grondwet naast zich neerlegt in dit geval. Omdat de massamedia er geen aandacht aan besteedt, kan het thema min of meer onder mat worden geveegd.
Niet alleen dat: de twee leden van Gouden Dageraad die eerder dit jaar werden betrapt met een heel wapenarsenaal in hun wagen, zijn ondertussen weer op vrije voeten. De overheid gebruikt duidelijk twee maten en twee gewichten. Een anarchist tegen wie geen enkele beschuldiging loopt, zit 30 maanden vast zonder proces. Wapenbezit lijkt dan weer niet echt een probleem te zijn, zeker niet als de dragers van de wapens uit het extreem-rechtse milieu komen.

Het is een zoveelste teken van polarisering in de Griekse maatschappij. Die polarisering is er altijd al geweest, maar komt de laatste tijd heel vaak aan de oppervlakte.

Vanmiddag was er in het centrum een solidariteitsoptocht voor Kostas Sakkas waar heel wat mensen mee in op stapten. Sakkas zelf zou er ondertussen erg slecht aan toe zijn.

4 thoughts on “Anarchist in hongerstaking

  1. zo te zien aan de comments trekt ook hier niemand zich iets aan …

  2. Kijk eens aan: na 38 dagen hongerstaking en na 31 maanden zonder proces in de cel, wordt Kostas Sakkas vandaag opeens vrij gelaten. Waarschijnlijk vreesde de overheid dat hij er het hachje zou bij in schieten. Hij moet 30.000 euro borgtocht betalen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *